abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nevodivé multiferoické materiály pro spintroniku

    25. 10. 2020 | Redakce | Různé | 921×

    Výpočetní nadřazenost kvantových počítačů. Hledá se jméno pro další ostravský superpočítač. Maximální rychlost zvuku. Jak detekovat červí díru. Magnetary, černé díry, gravitační vlny. Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák.

    Jak detekovat červí díru

    Nový nápad má umožnit detekci červích děr v okamžiku jejich vzniku. Článek tvrdí, že když do vznikající černé díry spadne částice s dostatečnou energií, rozpadne se na dvě. Podivná fyzika červích děr pak způsobí, že jedna z těchto částic bude cestovat tunelem, druhá je odražena zpět a bude se dále srážet.

    Zvuk má mít maximální rychlost – 36 km/s

    Maximální rychlost má světlo (ve vakuu), totéž se týká podle nového zjištění i zvuku. Dosud je jako maximum uváděno cca 18 km/s v diamantu coby nejtvrdším známém materiálu. Autoři výzkumu jako jednu z předpovědí vyslovili tvrzení, že rychlost šíření zvuku klesá s hmotností základní stavební jednotky látky, v němž se šíří – má být tedy největší v pevném atomovém vodíku.

    Nový materiál pro spintroniku s překvapivě jednoduchou strukturou

    Většina magnetů je necitlivá na elektrické pole, protože jsou kovové. Výjimkou jsou nevodivé multiferoické materiály, které vykazují zároveň magnetické a feroelektrické (tj. uspořádání elektrických dipólů) uspořádání, které jsou vzájemně silně vázané. Příroda bohužel nemá takové vlastnosti moc ráda, a proto je takových materiálů poměrně málo. Navíc většina z nich vykazuje jen malou magnetoelektrickou vazbu a funguje jen při velmi nízkých teplotách…

    Dokázali výpočetní nadřazenost kvantového počítače

    Tentokrát jde o něco jiného než o demonstraci rychlosti řešení konkrétního problému, jak loni tvrdil Google v menším sporu s IBM. Nyní tu máme mít formální důkaz. Vše ovšem vyžaduje trochu vysvětlování: to, že kvantové počítač využívá superpozici a nachází se během výpočtu „v mnoha stavech současně“, samo o sobě žádným důkazem není…

    Smrt špagetifikací: Poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou

    Pomocí dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších astronomických organizací po celém světě se vědcům podařilo zachytit vzácný úkaz – intenzivní záblesk záření doprovázející ‚slapové roztrhání‘ hvězdy superhmotnou černou dírou. Zjasnění, které jev vyvolal, bylo svého druhu nejbližší, jaké se dosud podařilo zaznamenat.

    IT4Innovations o krok blíže ke zprovoznění nejvýkonnějšího superpočítače v ČR

    Superpočítač s pracovním názvem EURO_IT4I bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 PFlop/s a stane se tak nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě. Mnohonásobně tak převýší výkon doposud nejvýkonnějšího superpočítače v IT4Innovations Salomonu s výkonem 2 PFlop/s. Za zmínku jistě stojí akcelerovaná část superpočítače, kterou budou tvořit servery HPE Apollo 6500 s celkovým počtem 560 grafických karet NVIDIA A100 Tensor Core, které mimo jiné poskytují teoretický špičkový výkon až 175 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence.

    Hledá se jméno pro nejvýkonnější superpočítač v ČR. Preferováno bude jméno dobře znějící v českém i v anglickém jazyce, složené ze čtyř až osmi písmen…

    Krátce

    Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Další výzkum aspirující na cenu Ig Nobel. Simulační software analyzuje, jak se zlepšují pojídači hotdogů v soutěžích na rekord a pokouší se odhadnout, jaký je zde pro člověka vůbec limit.

    Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák. Planetka Arrokoth (Ultima Thule) v Kupierově pásu vypadá skutečně bizarně, jako dvě různě velké spojené koule až disky. Jak něco takového mohlo vůbec vzniknout?

    Exoplaneta LTT 9779 b: Oáza uprostřed pouště neptunů. Astronomové objevili exoplanetu, která nemá existovat. V případě TT9779 b to skutečně platí.

    Čeští vědci budou s misí LISA zkoumat gravitační vlny. Při průchodu gravitační vlny dojde ke změnám fází laserových svazků, což umožní zachytit dávné i velmi vzdálené srážky superhmotných černých děr.

    UK představuje očekávaný test na covid-19, chřipku typu A a B. Univerzitní dceřiná společnost GeneSpector s.r.o. představuje avizovaný společný test na COVID-19, chřipku A a chřipku B.

    Mravenců je víc v tropech, housenek v mírném pásmu. V lesech jižní Moravy je víc housenek než v tropech. Čeští vědci srovnávali počet hmyzu napříč třemi kontinenty.

    Astrofotografie: Temná a reflexní mlhovina v Cefeovi. Souhvězdí Cefea je chudé na hvězdy i objekty vzdáleného vesmíru. Vyplňuje prostor mezi Malým medvědem, Drakem, Labutí, Ještěrkou, Kasiopeiou a Žirafou.

    Huminové látky ve vodě. Pro vody s obsahem huminových látek je typická nejen vysoká koncentrace těchto látek, ale také nízký obsah vápníku, hořčíku a hydrogenuhličitanových iontů, nízká hodnota pH… (úryvek z knihy Martin Pivokonský a kolektiv: Koagulace při úpravě vody)

    Švábi žijící jako superorganismus. Stát bizarních švábů z rodu Melyroidea, kteří se živí zelenými řasami.

    Vědci úspěšně zrekonstruovali tajemné brouky z období dinosaurů. Prastarý jantar odhalil mnoho poznatků o evoluci hmyzu v druhohorách.

    Magnetary a rotací poháněné pulzary – existují i hybridy. Až dosud jsme pulzary produkující silné rentgenové záření dělily na dva typy: magnetary, kde rentgenové záření vyvolávají extrémně silná magnetická pole, a pulzary poháněné rotací.

    Už s vlčetem jsou problémy, alespoň v porovnání se psem. Nový výzkum ukazuje, že hlavním rozdílem mezi psem a socializovaným vlkem je ovladatelnost – a to jak ve smyslu, nakolik je ochoten člověka poslouchat, tak i nechat se sebou manipulovat.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.