abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nová forma uhlíku, prstenec z 18 atomů

    25. 8. 2019 | Redakce | Různé | 1800×

    Neutronové hvězdy. Buněčné továrny. Topologické supravodiče. Textilní vlákna jako chemická čidla. Chameleonské vojenské uniformy mění barvy. Velikost mozku a inteligence. Luštění staroegyptských papyrů.

    Neutronové hvězdy mají asi několik vrstev

    Neutronové hvězdy rotují rychle a konstantní rychlostí, alespoň za normálních okolností. Občas se však v rychlosti rotace vyskytnou podivné „poruchy“, nepravidelnosti. Z poruch lze usuzovat na vnitřní strukturu neutronových hvězd, kombinaci pevných a tekutých vrstev…

    2D topologický supravodič, prý poprvé

    Již delší dobu se předpokládalo, že topologické izolátory mohou mít vztah k supravodivosti; nyní se jako údajně novou strukturu podařilo konečně připravit i topologický supravodič v podobě 2D materiálu. Jako možné využití jevu autoři uvádějí ukládání dat a kvantové výpočty s efektivnější opravou chyb.

    Uhlíkový kruh z 18 atomů

    Uhlík i bez dalších prvků může existovat v nepřeberném množství forem. Kruh osmnácti atomů uhlíku, v němž se střídají jednoduché a trojné vazby – tak vypadá nově připravená molekula. Má jít o první spolehlivě popsanou cyklickou molekulu uhlíku vůbec, potenciální využití je v i v elektronice.

    Snazší vkládání DNA umožní další vývoj buněčných továren

    Nová studie identifikuje enzymy odpovědné za různé varianty methylace bází v DNA i metody, jak chování těchto enzymů řídit. Díky tomu bychom měli dokázat lépe vkládat do genomů další DNA, protože pak bude methylovaná stejně jako ta původní a s menší pravděpodobností z genomu zase vypadne ven.

    Krátce

    Indická sonda Chandrayaan-2 míří k Měsíci. Od startu až do dneška nebyl zaznamenán žádný problém a všechny systémy pracují správně.

    Chytrý textil detekuje toxické látky. Vlákna jako čidla plynů, integrovaná do textilií, mohou být základem nové generace inteligentních oděvů.

    Nemyslet na zelenou opici. Výzkum na University of New South Wales potvrdil, že alespoň v podvědomí určitá myšlenka přes veškerou snahu zůstane.

    180 let od vzniku fotografie – zrod daguerrotypie. 19. srpna 1839 byl členům francouzské Akademie věd oficiálně představen vynález daguerrotypie, čímž byla světu zpřístupněna jedna z prvních prakticky využitelných fotografických metod.

    Otazníky kolem Mořských národů. Téma zániku civilizací nás přitahuje. Nejoblíbenější je konec Říma, pojďme se nyní podívat na to, co se na Blízkém východě a v Řecku odehrálo koncem doby bronzové, kolem roku 1200 př. n. l. (podle knihy Eric. H. Cline: 1177 př. Kr. – Zhroucení civilizace a invaze Mořských národů)

    Pigmenty dodávají uniformám proměnlivou chameleoní kamufláž. Při pohybu v lese má uniforma tmavozelené odstíny, v sušším a teplejším prostředí zesvětlá.

    Ultratenké vrstvy ochrání šneky akurátorů. Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent. Míří do letounů Airbus.

    Přečetli papyrus popsaný neviditelným inkoustem. Synchrotron BESSY II byl nově použit k nedestruktivnímu zkoumání staroegyptských papyrů.

    Vztah inteligence a velikosti mozku – hrátky s logaritmy. Spíše než o absolutní velikost jde o poměr hmotnosti mozku a celého těla, jenže k lepším výsledkům potřebujeme ještě několik matematických triků.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.