Portál AbcLinuxu, 5. května 2024 07:25

Týden na ScienceMag.cz: Pi-ton, nová kvazičástice z elektronů a děr

7. 2. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Pi-ton, nová kvazičástice z elektronů a děr  

Elektrony v grafenu se chovají jako voda. Majoranovy fermiony. Černé díry. Atmosféra Marsu, sonda Solar Orbiter, další meteorit starší než Sluneční soustava. Způsobí pandemii spíše viry, nebo bakterie?

Elektrony v grafenu opravdu tečou jako voda

Detektor zachytil, že elektrony zde mají opravdu vlastnosti popisované hydrodynamikou, například uprostřed kanálu tečou rychleji než podél jeho stěn (tzv. Poiseuillův, parabolický profil proudu). Očekávalo se to, ale dosud se tento předpoklad zakládal pouze na nepřímých metodách a simulacích.

Majoranovy fermiony nenalezeny

Aktuální práce se týká otázky možné existence Majoranových fermionů v kondenzovaných látkách, de facto možnosti, že by za určitých podmínek mohly v roli Majoranových fermionů fungovat samotné elektrony. To by bylo zajímavé např. z hlediska topologických kvantových počítačů, ale tato možnost teď moc nadějně nevypadá.

Pi-ton: nově objevená kvazičástice ze dvou elektronů a dvou děr

Jedná se o obdobu nedávno objevených částic kombinujících tři částice (elektrony/díry). Již delší dobu jsou známé excitony skládající se z jednoho elektronu a jedné díry. Právě při simulacích týkajících se excitonů vědci také na pi-tony narazili. Interakce pi-tonů s okolním světem se odehrává prostřednictvím fotonů. Jeden foton pi-ton vytvoří, při jeho zániku je zase vyzářen. Obecně mohou nové objevy interakcí fotonů a elektronů najít uplatnění např. v polovodičových technologiích nebo fotovoltaických článcích.

Černé díry zhášením omezují tvorbu nových hvězd

Už asi 10 miliard let vesmír zřejmě stárne a zpomaluje – v tom smyslu, že rychlost tvorby nových hvězd klesá, alespoň kam dohlédneme. Podle všeho jsou viníkem obří černé díry v jádrech galaxií. Nicméně galaxie uprostřed kup jsou proti vlivu svých černých děr relativně odolnější, praví nová studie.

Krátce

Curious Marie: Další meteorit skrývá částice starší než Sluneční soustava. Nedávno vzbudil velký zájem meteorit Murchison, obsahující materiál starší než Sluneční soustava. Nakonec se nemusí jednat o takovou výjimku.

Záhada vrstev CO2 a vodního ledu: Polární čepičky na Marsu se mění v závislosti na sklonu osy. Zvláštní uspořádání vrstev zmrzlého oxidu uhličitého a vodního ledu si žádalo speciální vysvětlení.

Koronavirus, španělská chřipka a mor: Hrozí viry víc než bakterie? Skutečně se máme přednostně obávat toho, že nás zdecimuje koronavirus, nějaká chřipka, HIV nebo SARS? Proč ne bakterie?

Planeta Kepler-1625 b potvrzena, možná má exoměsíc. Existence prvního možného exoměsíce stále zůstává otevřenou otázkou.

Vlčata nosí míček i neznámému člověku. Tedy některá vlčata, ale i tak je to překvapivé a vypovídá leccos o domestikaci psů.

Solar orbiter a její cesta ke Slunci. Před žárem bude citlivé přístroje chránit speciální mnohovrstvý tepelný štít. Velkou výzvou pro inženýry bylo navržení štítu tak, aby měla jeho přední strana optimální termálně-optické vlastnosti…

Nejen krávy: tvorba metanu v trávicím traktu bezobratlých živočichů. Termiti a mnohonožky, nakolik je máme brát v potaz při studie produkce skleníkového plynu metanu? (úryvek z knihy Miloslav Šimek a kolektiv: Skleníkové plyny z půdy a zemědělství)

Hvězdný souboj: rudý obr pohltil atmosféru menšího souseda. Jakmile větší hvězda dospěla do vývojové fáze rudého obra, zvětšila se natolik, že obklopila svého méně hmotného hvězdného souputníka.

CESNET zprovoznil nový výpočetní cluster pro umělou inteligenci. ADAN ve Vestci u Prahy.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.