abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu

    23. 1. 2017 | Redakce | Různé | 2817×

    Můžeme postavit počítač silnější než Turingův stroj a jak s tím souvisejí černé díry? Úvod do smyčkové kvantové gravitace. Generátor náhodných čísel a hádání z papírků, uvěříte tomu? Voda v uhlíkových nanotrubičkách. Co si ťuhýk myslí o rozdílech mezi strakou a sojkou. Hyperloop.

    Černá díra jako opravdový superpočítač

    Umožňují vlastnosti černé díry uspořádání, v němž dokáže projít nekonečné množství čísel a dát pozorovateli zprávu, zda všechna tato čísla mají určitou vlastnosti? Existují systémy silnější než Turingův stroj? Může fyzika být nikoliv překážkou („šlo by to spočítat, ale v čase delším než trvání vesmíru“), ale naopak otevírat netušené výpočetní možnosti? Je snad Churchova-Turingova teze chybná? Jaké typy úloh by šly pomocí počítače a pozorovatele padajícího do černé díry řešit, kdo by byl ochoten ze zájmu do černé díry skočit? (Otázky/námitky např. mohou znít, zda to tak vůbec může fungovat, zda člověku padajícímu do černé díry je ještě možné poslat informaci. Bude vesmír trvat nekonečně dlouho? A stačí k projití nekonečně čísel nekonečný čas, nebylo by třeba také nekonečně energie?)

    Úvod do smyčkové kvantové gravitace

    Co vlastně tvrdí smyčková kvantová gravitace, jedna z teorií přibližně konkurujících superstrunám? Co z této teorie plyne o času a prostoru, o velkém třesku (velký třesk a velký odraz), o černých dírách a co jsou to tzv. Planckovy hvězdy? Populární představení celé teorie.

    Lze přehádat náhodu?

    Absurdně působící zadání: „Napíšete na dva papírky dvě různá čísla a položíte je na stůl popsanou stranou dolů. Já jeden papírek otočím a řeknu vám, jestli je číslo na druhém papírku větší či menší. I když se to zdá neuvěřitelné, odpovím správně ve více než polovině případů,“ praví matematik. Stačí k tomu prý maličkost, generátor náhodných čísel. Diskuse o možných verzích této úlohy. (Poznámka: Přesvědčil vás autor? Mě ne, připouštím.)

    Led při teplotě páry

    Na rozměrech, které jsou jen o málo větší než samotné molekuly vody, podle vědců z MITu led neroztaje ani za teploty, kdy by se voda jinak dávno vařila. Můžeme se prý dostat až na 151 stupňů Celsia. O teplotě tání rozhoduje průměr uhlíkové trubičky, do které vodu nacpeme – jde nám o rozměry, které se už blíží velikosti molekul vody. Můžeme ale u pár molekul vody vůbec rozumně mluvit o jejím skupenství? Plus související diskuse o protonové vodivosti.

    Záporný index lomu bez metamateriálů

    Výroba metamateriálů (zmiňovaných nejčastěji jako technologie pro dosažení neviditelnosti) je velmi obtížná a v praxi těžko realizovatelná. V principu by mohlo být jednodušší dosáhnout záporného lomu s elektronovými vlnami v polovodiči. Na rozhraní mezi oběma typy polovodiče (přechod P-N) mění Fermiho vektor své znaménko, a může tak docházet k zápornému indexu lomu. Záporný lom na přechodu P-N se však v praxi nikomu dlouho nedařilo pozorovat. Co v tomto ohledu umožňuje grafen plus k čemu je to všechno dobré… Na rozdíl od většiny článků na ScienceMagu jde v tomto případě spíše o odborný než populární text.

    Ťuhýk, straka, sojka – biologie jako teorie her

    Pořádná biologie je mnohdy spíš aplikovaná matematika, zejména teorie her či „ekonomické optimalizace“. Straka a sojka se snaží vybrat ťuhýkovi hnízdo, ťuhýk však proti oběma protivníkům používá jiné strategie. Z pohledu člověka není mezi strakou a sojkou zase takový rozdíl, straka je jen o kousíček větší (hmotnější); zatímco na sojku ťuhýk nalétává, straky si nevšímá. Co si tedy o rozdílech mezi strakou a sojkou může myslet samotný ťuhýk? Uděláme v tomto smyslu několik experimentů, když do systému přidáme poštolku a holuba… (A nakolik celá konstrukce přijde přesvědčivá vám?)

    Krátce

    Jihomoravský kraj a Brno chtějí studii proveditelnosti hyperloopu. Při vývoji vzniknou nové technologie, které se mohou uplatnit i v úplně jiném odvětví.

    Hyperloop chce svézt první lidi už za tři roky. Hyperloop prý může obsluhovat nejen vzdálená centra, ale i příměstské oblasti, kde se nerozjede na maximální rychlost.

    Alzheimerova porucha: amyloidy vs. proteiny tau Koncentrace proteinů tau v mozku dokážeme zjistit pomocí protonové emisní tomografie i u živých lidí.

    Nový Zéland uchoval ztracená strnadí nářečí. A jak to souvisí s Čechy v rumunském Banátu?

    MitoTam, zbraň na rakovinu z BIOCEVu. Nová metoda cílí na mitochondrie buněk nádorů prsu.

    ALMA začíná detailně pozorovat temné skvrny na Slunci. Radioteleskop zachytil například tmavou centrální část sluneční skvrny, která v době pozorování svou velikostí téměř dvakrát předčila průměr Země.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Blaazen avatar 23.1.2017 15:08 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Jak je to s těma číslama? Přece když znám interval, tak nemusím vybírat to třetí číslo náhodně, ale dám ho do středu intervalu a jsem na 75%. A když interval neznám, tak je to 50/50. Pokud interval znám a třetí číslo vybírám taky náhodně, tak jsem "jen" na 66%.
    23.1.2017 19:46
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    23.1.2017 19:50 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    on to ma byt neomezeny interval, treba cela cisla od -nekonecna do +nekonecna. predlozenemu reseni ovsem nemuzu uverit (viz tam poznamky u odkazovaneho clanku), ale opravdu se nechci poustet do prilis kategorickych tvrzeni...
    23.1.2017 16:14 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    "zatímco na sojku ťuhýk nalétává, sojky si nevšímá" mi nezni uplne spravne.
    23.1.2017 19:48 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    straky si nevšímá.
    23.1.2017 19:51 LinuxTorvalc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    V pořádku : 3x15=19+7=21
    D.A.Tiger avatar 28.1.2017 11:31 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    V blyzkosti horizontu udalosti to muze klidne byt pravda :)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    25.1.2017 17:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Bude vesmír trvat nekonečně dlouho? A stačí k projití nekonečně čísel nekonečný čas, nebylo by třeba také nekonečně energie?
    Černá díra by se měla po nějaké době vypařit.
    D.A.Tiger avatar 27.1.2017 20:13 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Polovodiče a záporný index lomu grafenu
    Cervi dira by se mela po nejake dobe vyparit.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    26.1.2017 12:39 BigBoss
    Rozbalit Rozbalit vše Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    A co takhle zasobnik?

    28.1.2017 01:10 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    hravali jste hru jmenem Stupido? (takovy slovni fotbal se synonymy). v teto hre slo pak protestovat proti "retezci slov", nicmene hrac si musel vybrat jedine slovo. prevedeno do prikladu naseho clanku. kdybyste si meli vybrat 1 nejpadnejsi argument "proc to nemuze fungovat", co byste volili? (nejde poslat informace pres horizont? cerna dira se vypari? neni dost energie/dost velky zasobnik? neco jineho?) sam nevim.
    D.A.Tiger avatar 28.1.2017 11:29 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    "Poctar" bude mrtvi driv, nez se na nej staci uplatnit predokladane (relativni!!!!) efekty.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    D.A.Tiger avatar 27.1.2017 20:14 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Silnejsi nez Turinguv Stroj?
    Aneb "Pocitame s Azatothem" ;)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.