Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 15:48

Týden na ScienceMag.cz: Šest stupňů odloučení u lidí, a jak je to u webů?

14. 2. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Šest stupňů odloučení u lidí, a jak je to u webů?  

Argumenty proti temné hmotě. Hromady písku, chaos a sebeorganizace. Největší obdoba benzenu. Lehké zlato. Sonda solar Orbiter. Jak to bylo s nahatými Adamity. Koronavirus a netopýři.

Vědci simulovali formování galaxií i bez temné hmoty

Vědci z univerzit v Bonnu a Štrasburku dokázali popsat vznik galaxií ve vesmíru, který by neobsahoval temnou hmotu. Do počítačové simulace namísto toho zadali upravenou verzi Newtonova gravitačního zákona. Simulace vedla ke vzniku galaxií, které se podobají tomu, co ve vesmíru opravdu pozorujeme.

Einstein by se asi divil: Lorenztova geometrie popisuje a optimalizuje nástup do letadel

Různí lidé nastupují do letadla různě rychle, někteří mají přednostní letenky, další stráví hodně času ukládáním zavazadel, jiní neefektivně hledají své sedadlo. Vznikají úzká hrdla, lidé si navzájem blokují v cestu. Vědci nyní využili skutečně kuriózní metodu pro popis tohoto jevu – docela se prý hodí aplikovat matematiku z obecné teorie relativity.

Weby od sebe dříve byly na 19 odkazů – a na kolik by to vyšlo dnes?

Vezmeme 2 náhodně zvolené webové stránky, tematicky spolu nesouvisející. Kolika kliknutími se mezi nimi lze přemístit, jak dlouhá mezi nimi existuje v tomto ohledu nejkratší cesta? Samozřejmě nám jde o průměr… Trocha teorie sítí s mocninným rozdělením.

Krátce

Koronavirus není jediný. Proč smrtící viry pocházejí od netopýrů. Koronavirus 2019-nCoV, SARS, MERS, Ebola, Marburg… Netopýři mají některé speciální vlastnosti, které s evolucí virů mohou souviset.

Čeští vědci se podíleli na vývoji nového testu na koronavirus. Testovací souprava bude použita jako odrazový můstek neboli reference pro vývoj a validaci levných testů.

Na Alzheimerovu chorobu lithiem. Proti Alzheimerově chorobě by měly stačit mnohem nižší dávky lithia než na deprese, tedy s méně vedlejšími účinky.

Písečné duny se při pohybu navzájem synchronizují. Hromady písku se často uvádějí jako příklad ve skutečnosti komplexních systémů, kde se uplatňují různé fázové přechody, teorie chaosu, sebeorganizace apod. A co systémy více dun?

Největší aromatická molekula má 162 delokalizovaných π elektronů. Strukturu chemici vytvořili z porfirinových kruhů v komplexu se zinkem.

V systému GJ 1148 zřejmě obyvatelné exoměsíce nebudou. Při hledání života ve vesmíru se obvykle zaměřujeme na planety podobné Zemi, ale život by se mohl nacházet také na povrchu většího měsíce, který obíhá okolo obří plynné planety.

Nejvíce lišejníků roste v ČR na bucích. Vědci z Botanického ústavu AV ČR vytvořili databázi monitorující výskyt lišejníků a mechorostů na území ČR.

Solar Orbiter – evropská mise ke Slunci s českou účastí. Tato sonda (ve spolupráci ESA s NASA) je určena k pozorování a výzkumu Slunce, sluneční koróny a slunečního větru.

18karátové zlato s plastem je až 10krát lehčí. Proteiny, plasty, nanotechnologie – a ani hodinky z téměř ryzího zlata nemusejí být nijak těžké.

Adamité: realita vs. fikce podle středověkých cestopisů. Málokteré téma husitské historie je natolik atraktivní jako adamitství, budící pozornost, pochybnosti i kontroverze (úryvek z knihy Petr Čornej: Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka)

Spor o původ cínu v době bronzové vyřešen. Odkud pocházel cín používaný pro výrobu bronzu na Blízkém východě a v Egeidě?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

22.2.2020 15:32 V.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Šest stupňů odloučení u lidí, a jak je to u webů?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Edit: zřejmě jedná se o pána jménem Hendrik Lorentz ... ano, je to i u zdroje.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.