Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:14

Týden na ScienceMag.cz: Silq – nový programovací jazyk vyšší úrovně pro kvantové počítače

28. 6. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Silq – nový programovací jazyk vyšší úrovně pro kvantové počítače  

Řeč lze odposlouchávat už jen z vibrací žárovky sledované dalekohledem. Feroelektrické nematické kapalné krystaly. Po grafitu a grafenu přichází grafdiyn, mohl by vylepšit baterie. Chytré umělé krvinky. Hledali temnou hmotu, možná našli sluneční axiony. Kolik je ve vesmíru exoplanet a kolik z nich je typu eta Earth?

Nový stav hmoty: Feroelektrické nematické kapalné krystaly

Titulek zní velmi zamotaně, nicméně jde o stav hmoty, jehož existence se předpokládala již přes 100 let. „Nematické“ znamená, že elektrické pole mění optické vlastnosti materiálu – jde tedy o úplně běžné krystaly používané třeba k zobrazování v technologii LCD. (Jinou možností třeba je, aby se optické vlastnosti kapalného krystalu měnily s teplotou.)

Řeč lze odposlouchávat už jen z vibrací žárovky sledované dalekohledem

Zvuky v místnosti vyvolávají jemné chvění vzduchu, který zase vyvolává mikroskopické pohyby žárovky. I když se to na první pohled nezdá, tímto způsobem lze rekonstruovat rozhovor nebo poznat melodii, prostě místnost odposlouchávat.

Silq: nový programovací jazyk vyšší úrovně pro kvantové počítače

Programování kvantových počítačů dosud funguje na opravdu nízké úrovni, vyžaduje znát konkrétní hardwarové uspořádání kvantového počítače a tomu odpovídají i současné „kvantové jazyky“. To je samozřejmě velmi nepohodlné a navíc programy nejsou přenositelné. Nový jazyk Silq to chcete změnit. Jak se liší od Silq od Q# Microsoftu?

Anodu budoucích baterií by mohl tvořit ne grafit ani grafen, ale grafdiyn

Grafen je prostě tvořen jednotkou uhlíkových šestiúhelníků. Graphyn (grafyn) obsahuje také šestiúhelníky nikoliv ale sdílející stěny (strany) jako u grafenu či naftalenu atd., ale mezi jednotlivé šestiúhelníky spojují dvouatomové uhlíkové můstky (de facto zbytek z acetylenu; dva uhlíky propojené trojnou vazbou). Grafdiyn pak mezi šestiúhelníky obsahuje dva acetylenové zbytky…

Testovací rušení signálu GNSS a jeho vliv na letadla

V rámci projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR bylo prováděno testovací rušení signálu GNSS na Letišti Václava Havla Praha a zkoumání dopadu na letadlovou avioniku. Cílem rušení bylo zjistit chování letadlové avioniky, především Multi-Mode Receiveru (MMR) za přítomnosti rušícího signálu a dopad poskytování takto degradovaných polohových informací do zpráv vysílaných systémem ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast).

Krátce

Keckův dalekohled přidal exoplanetu do systému s českou stopou. Potvrdili existenci a parametry exoplanety Kepler-88 c.

Umělé červené krvinky jsou chytřejší. Pohyb syntetických krvinek by se mohl řídit vnějším magnetickým polem a mohly by se používat pro transport léčiv nebo naopak k detekci/odstraňování toxinů.

V plazmatu simulovali vznik záření pulsarů. Na mechanismu, který za vznikem výtrysků záření stojí, dosud neexistovala shoda. Nyní vědci tvrdí, že příčiny odhalili.

Vznik replikátorů z perzistorů Na rozdíl od Dawkinse nepředpokládá Bourrat skokovou přeměnu perzistorů na minimální replikátory. (úryvek z knihy Jan Toman: Evoluce3 – evoluční trendy, evolabilita a teorie zamrzlé evoluce)

Lebka Homo heidelbergensis je mnohem mladší, druh přežíval déle. V Africe před asi 300 000 lety žila vedle sebe zřejmě řada různých druhů (poddruhů) lidí, včetně přežívajících relativně archaických forem.

Hledali temnou hmotu, možná našli sluneční axiony. Sluneční axiony, vznikající z fotonů uvnitř Slunce, by samy o sobě žádné vysvětlení temné hmoty nepředstavovaly, nicméně už samotná existence těchto částic by znamenala revoluční objev.

Sekvenování nové generace a bioinformatika zpřesní analýzu nádorů. NGS umožňuje analyzovat celý lidský genom v jediném sekvenčním experimentu nebo analyzovat epigenetické faktory.

V ČR se šíří nové druhy klíšťat. Hyalomma pochází z jižní Evropy a subsaharské Afriky a může se nasát až do velikosti 2,5 centimetru.

Proč je mozková mrtvice horší u starých. Jednou z buněčných drah vykazující nadměrnou aktivaci ve skupině starých myší byla tzv. interferonová signalizace.

Mikroby mohou pomáhat v léčbě a prevenci autoimunitních chorob. Stimulace mladých myší složkami bakterií či virů přímo v brzlíku vedla k posílení obrany proti autoimunitním onemocněním.

Gene Transfer Agent: bakterie si z virů vytvořily nástroj pro přenos vlastních genů. Na rozdíl od dravých bakteriofágů, GTA spolupracují s bakteriemi při přenosu DNA.

Kolik je ve vesmíru exoplanet a kolik z nich je typu eta Earth? Mediálním prostorem létají čísla o počtu inteligentních civilizací v Galaxii. Vyšla ale i studie, která je založena na skutečných datech a to konkrétně na datech z Keplera.

Hračky pro psy navonět. I na takovou věc se dá udělat univerzitní výzkum. Plyšáka na hraní lze navonět jak králíkem, tak i levandulí…

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.