abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Spinové sklo při růstu teploty může zamrznout

    16. 9. 2022 | Redakce | Různé | 2278×

    Lasery a satelitní navigace automaticky ověří rozchod tramvajových kolejí. Diamantový déšť. Koronaviry jsou spíše elipsoidy než koule, ale proč? Kafe a nikotin. Vichry raných černých děr.

    Podivné: spinové sklo při růstu teploty může zamrznout

    Obecně se dá říct, že dodání tepla/růst teploty znamená rozkmitání částic. Uspořádanost struktur klesá. Pevné látky tají, zaniká feromagnetické uspořádání. Fyzikové teď ale přesto pozorovali podivný jev, kdy magnetické spiny při zvýšení teploty zamrznou do statického vzoru – normálně by k tomu mělo dojít naopak při poklesu teploty.

    Lasery a satelitní navigace automaticky ověří rozchod tramvajových kolejí

    Podstata automatického měření je založena na bázi laserů, kamer a satelitní navigace. Takový systém se už využívá u sledování stavu vlakových tratí. Jenže tramvaje mají podstatnou část kolejí zapuštěnou v úrovni terénu, což měření za pomoci laserů a kamer znemožňovalo. Dokáže to až nyní unikátní zařízení…

    Krátce

    Fúze galaxií mohou ukončit hvězdotvorbu. Při pozorování nově vznikající galaxie SDSS J1448+1010 vědci zjistili, že galaxie přestala tvořit hvězdy ne proto, že by spotřebovala všechen plyn, ale proto, že většina jejího paliva byla vyvržena ze systému při splynutí s jinou galaxií.

    V REM spánku odpovídají pohyby očí pohledům na snový svět. Podle nové studie se při pohybu očí během spánku REM díváme na věci ve snovém světě, který si vytvořil náš mozek.

    V obřích ledových planetách je diamantový déšť zřejmě běžný. V dřívějším experimentu vědci napodobili extrémní teploty a tlaky, které se vyskytují hluboko uvnitř ledových obrů Neptunu a Uranu, a přitom poprvé pozorovali vznik diamantového deště.

    Soli mohou lapat ze vzduchu i páry organických látek. Jak známo, sůl uchovávaná ve vlhku absorbuje do sebe vodní páru. Vědci popsali podobný jev i pro další plynné sloučeniny – soli a jim podobné molekuly do sebe mohou ze vzduchu natahovat i páry organických látek.

    Kafe prý potlačuje touhu po nikotinu i snižuje jeho „náraz“. Kafe a cigareta patří k sobě, alespoň kuřáci s oblibou kofein a nikotin kombinují. Samozřejmě, v obou případech jde o látky stimulační, to ale nemusí být jediným vysvětlením, proč káva a nikotin dohromady tak chutnají.

    Naši nejmladší trilobiti a nejstarší tropické pralesy. V období sedimentace ostravského souvrství se na naše území naposledy rozšířilo moře obývané trilobity. (úryvek z knihy Kolektiv autorů: Pralesy a jezera mladších prvohor. Když uhlí bylo ještě zelené)

    Příbuzným pošleme peníze podle podílu společných genů. Hamiltonovo pravidlo v podobě, jak ho popularizoval známý výrok jiného evolučního biologa J. B. S. Haldana, zní: „Položil bych život za dva bratry nebo osm bratranců a sestřenic.“

    Rudý obr Betelgeuze byl před 2 000 lety žlutý. Podle analýzy starověkých pozorování oblohy byla hvězda Betelgeuze v době přelomu letopočtu žluotooranžová. Z toho lze i odhadnout, kdy se tato hvězda v souhvězdí Oriona změní na supernovu.

    Vichry raných černých děr byly mnohem silnější. Studie vychází z pozorování 30 kvasarů. Hostitelské galaxie těchto kvasarů byly pozorovány v době 500 milionů až 1 miliardu let po velkém třesku.

    Olivy se začaly pěstovat před 7 000 lety, v bohaté kultuře. U řady významných zemědělských plodin pořádně nevíme, kdy a kde byly domestikovány, respektive se tato data postupně posouvají dále do minulosti.

    K určení patogenů rostlin lze jednoduše použít i PCR. Odborníci se soustředili na včasnou detekci například háďátek, fytoplazmy stolburu rajčat nebo bílé hniloby česnekovitých.

    Jihočeští vědci pomohli odhalit strukturu fotosystému sinic. U sinic bylo již dlouhou dobu známo, že za regulaci toku energie odpovídá malý protein zvaný OCP, ale dosud nebylo vůbec jasné, jak tento protein funguje.

    Na okraji Prahy odkrývají archeologové unikátní rondel. Výzkum kruhové architektury téměř sedm tisíc let staré zatím prokázal výjimečně zachovalé pozůstatky a neobvyklý půdorys se třemi vstupy.

    Sůl, či kokrystal? Předpovídání struktury vícesložkových látek s vodíkovou vazbou. Samotná biologicky aktivní látka v léčivu má často zásaditý charakter, a pokud se k ní přidá vhodná kyselina, může dojít k tvorbě soli. Další možností je ale vytvoření kokrystalu.

    Koronaviry jsou spíše elipsoidy než koule, ale proč? Vědci modeloval, jak různé eliptické tvary ovlivňují způsob rotace virových částic v tekutinách, což může ovlivňovat i rychlost přenosu viru.

    Vliv typu porodu na složení mateřského mléka. Kromě srovnávání mateřského mléka u matek s fyziologickým porodem a císařským řezem v termínu a předčasným porodem se vědci soustředili také na lipidom mléka.

    Epidurální míšní stimulace – metoda, která může paraplegickým pacientům umožnit vstát. Elektroda uložená v dolní části míchy pod poškozenou oblastí stimuluje svaly dolních končetin, aktivuje je a vyvolává pohyb.

    Při vzniku života hraje klíčovou roli protein pojmenovaný po řecké bohyni Maia. Podařilo se objevit nový fúzní receptor na lidském vajíčku, který se váže na klíčový protein spermie.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.