abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Statistika a korektura textu

    20. 2. 2017 | Redakce | Různé | 1946×

    Rekord v lokalizaci světla do co nejmenšího objemu, jaderná fúze, deep learning v Matlabu. Nová aplikace virtuální reality: Simulujeme zážitky blízké smrti. Matematické kouzlo: Kolik neopravených chyb zbývá v textu, který čtou nezávisle na sobě dva korektoři, jejichž zásahy se pochopitelně do určité míry překrývají? Obyvatelné oblasti hvězd a UV záření. Pentazol: chemická detektivka molekuly HN5.

    Rekordně nacpané světlo

    Světlo bylo poprvé lokalizováno do objemu menšího, než je velikost jediného atomu, na pouhých 40 kubických nanometrů. Nová dutina by mohla být použita ke studiu chování molekul a atomů kovu ve velmi malých rozměrech. Protože objem této „pikodutiny“ je tak malý, světlo kolem ní nemůže cirkulovat. To zesiluje všechny interakce mezi zachyceným světlem a objektem uvnitř.

    Deep learning v Matlabu

    Podrobný výkladový článek, obsahuje např. popis rozpoznávání obrazu pomocí konvoluční neuronové sítě (CNN), učení metodou transfer learning… V prostředí MATLAB se s CNN pracuje velmi pohodlně. Jsou zde připraveny funkce pro vytvoření jednotlivých vrstev sítě, u kterých může uživatel nastavovat parametry.

    Patent týkající se jaderné fúze

    Podstatou vynálezu vědců z tuzemského laserového centra ELI Beamlines je specifická vrstva pevného terče, zařízení a metoda na iniciaci jaderné fúze. Vyznačuje se tím, že dvouvrstvý pevný terč obsahuje v jedné vrstvě substrát z pevného křemíku. Tento terč je ozářen laserovým před-pulsem, který před první vrstvou terče vytvoří plazma. Poté se terč ozařuje hlavním laserovým pulsem…

    Virtuální realita a strach ze smrti

    Proveden byl docela zábavný experiment, ve kterém se lidé ve virtuální realitě jakoby přenesou tak, aby mohli vidět své tělo shora. Trochu to má připomínat všemožné zážitky blízkosti smrti. Uspořádání experimentu je celkem sofistikované, zahrnuje různé padající míčky a senzory, které slouží k tomu, aby se člověk do virtuální reality co nejvíce ponořil. Poté brýle/helma ukážou pohled na tělo shora, následují dotazníky včetně otázek vztahu ke smrti. Cílem je zjistit, jaké změny zážitek z virtuální reality vyvolal. Jak to dopadlo, jak výsledky interpretovat?

    Jazyková korektura a slovní zásoba Shakespeara

    Kolik pravopisných chyb zbývá v textu po redakci? Následuje opravdová lahůdka v podání Johna Barrowa, ukazující využití pravděpodobnosti. Dáme určitý text dvěma korektorům, každý z nich najde určitý počet chyb, obě množiny se nějak překrývají. Z pouhých tří čísel pak dokážeme vypočítat, kolik chyb v textu pravděpodobně ještě zbývá. Stejný matematický princip lze aplikovat i řadou dalších způsobů. Fascinující je třeba použít vzorkování k odhadu, kolik slov znal Shakespeare, na základě počtu různých slov užitých v každé z jeho her. (Pokud se objeví nějaké nové Shakespearovo dílo, lze předpovědět, kolik slov zde bude „nových“. Dále se tímto způsobem dá ověřovat autorství.)

    Možnost života na exoplanetách

    Obyvatelná zóna je oblast okolo hvězdy, kde případná planeta může mít podmínky vhodné k udržení vody v kapalném skupenství. Co se ale stane, pokud začneme uvažovat také ultrafialové záření? Z hlediska možné existence života na exoplanetách jsou pak výsledky náhle o dost pesimističtější…

    Krátce

    Jak uvolnit sirovodík na přání? Sirovodík není jen prudký jed, ale může také chránit proti infarktu i předcházet neurodegenerativním onemocněním.

    Gartner: v roce 2017 bude na trh dodáno na tři miliony osobních a komerčních dronů. Tempo výroby dronů pro osobní i komerční účely rychle roste – globální obrat tohoto trhu vzroste v letošním roce o 34 % na více než 6 mld. dolarů.

    Lidé s vyšší hmotností při chůzi méně ohýbají kolena. Pravděpodobně tím šetří energii i své kosti.

    Moderní laboratoř pomůže zavádět do praxe nové metody šlechtění. Během několika let nastane ve šlechtění revoluce a začne se využívat nová generace GMO.

    V ČR by mohl vzniknout okruh pro testy autonomního řízení. Ministerstvo dopravy chce iniciovat vybudování zkušebního okruhu pro testování vozidel bez řidiče.

    Chytré osvětlení jako klíčová technologie pro Smart City. Vědci z VŠB-TUO vyvíjejí technologii technologii BroadbandLIGHT, tedy širokopásmové dálkové řízení svítidel.

    Pentazol – připravena sloučenina, která se chemikům století vzpírala. Vzorec to má HN5 a je to celá chemická detektivka.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.