abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Toulavé planety namísto kosmických lodí

    10. 6. 2022 | Redakce | Různé | 1965×

    Jak vyrábět cihly na Marsu. Genetický editor CRISPR kouzlí s bramborami. Jak funguje kosmická pavučina. Tisk chytrých senzorů na dřevo.

    Po SETI i SMETI: Mimozemské civilizace mohou vesmírem migrovat

    Vyspělé civilizace by mohly dokázat kolonizovat galaxii dokonce i bez kosmických lodí. Stačilo by jim k tomu využívat toulavé planety (tedy planety bez vlastní hvězdy). Pro masové migrace z existenčních důvodů mají být planety gravitačně nesvázané s konkrétní hvězdou dokonce ideální. Tento pohled na věc hraje roli i z hlediska metod, jimiž se mimozemské civilizace pokoušíme hledat SMETI = search for migrating extraterrestrial intelligence .

    Pomocí technologie CRISPR změnili škrob v bramborách

    Pro CRISPR/Cas9 vědci zvolili metodu Agrobacterium, která je spolehlivá, účinná i levná. Nejprve metodu optimalizovali, když použili brambory obsahující 4 kopie genu gpf. Jedná se o gen původem z medúzy, který díky fluorescenci umožňuje snadno sledovat aktivitu. Po optimalizaci metody se ukázalo, že brambory „nesvítí“, tj. postup dokázal vypnout (knokautovat, narušit, vystřihnout) všechny kopie genu…

    Kosmická pavučina řídí vývoj galaxií

    Kosmickou pavučinu tvoří vlákna vodíku a snad i temné hmoty. Jedná se o největší strukturu, kterou dokážeme ve vesmíru identifikovat. Galaxie, respektive kupy galaxií obsahující stovky až tisíce galaxií jednotlivých, se nejčastěji nacházejí v místech, kde se vlákna pavučiny protínají. Dosud se ale nevědělo skoro nic o tom, jaký vliv by vlákna (filamenty) mohly na evoluci galaxií mít.

    Krátce

    Vzdálené hvězdy jsou jiné. Tedy míněno samozřejmě statisticky – mezi hvězdami ve vzdálených galaxiích je zřejmě větší podíl těch s vyšší hmotností, alespoň podle nové studie.

    Roste popularita DNA testů pro psy, alespoň v USA. Proč nechávat psovi dělat test DNA? Důvody mohou být různé; je-li pes člen rodiny, pak zhruba ze stejného důvodu jako u člověka.

    Stavitelé na Marsu: bakterie by mohly vyrábět cihly. Smícháním marťanské půdy s guarovou gumou, bakterií Sporosarcina pasteurii, močovinou a chloridem nikelnatým se nejprve vytvoří kašovitá hmota…

    Byli dinosauři teplokrevní? Tyranosaurus a sauropodi prý ano, stegosaurus ne. Převládající pohled říká „někteří ano, někteří ne“, dokonce se zvažuje rovněž možnost, že u některých druhů se metabolismus mohl měnit i v průběhu života. Nový přístup je zajímavý především tím, že používá novou analytickou metodu.

    Stejný gen může za hmat sasanek i sluch člověka. Gen pou-iv je u lidí důležitý pro vývoj sluchových buněk ve vnitřním uchu. Nový výzkum ukázal, že stejný, respektive analogický gen se uplatňuje i při vývoji (ontogenezi) organismu mořské sasanky.

    Při Alzheimerově chorobě se buňky přehřívají. K přehřívání docházelo přímo v důsledku špatného skládání amyloidu beta, konkrétně při tvorbě vláken (fibril). Navíc se ukázalo, že proces má kladnou zpětnou vazbu…

    Archeologické nálezy jantaru. Nečetné mezolitické jantarové plastiky jsou popsány ze severní Evropy, ale zdá se, že teprve v eneolitu zhruba v období 3100–2500 př. Kr. dochází ve východním Pobaltí k masivnímu sběru a zpracování jantaru. (úryvek z knihy kolektiv autorů: Jantarová stezka)

    Váčky v krvi mohou odhalit Huntingtonovu chorobu. Vědci přišli na to, že v malých váčcích z krve, tzv. extracelulárních váčcích či exosomech, je přítomen huntingtin, tedy bílkovina, jejíž mutace je příčinou Huntingtonovy nemoci.

    Hyperakumulace prvků v houbách: kadmium i arzen, síra a selen. Zjištěné extrémně vysoké koncentrace Cd, As (a také mědi a zinku) v plesňáku čekankovém nemají v houbové říši obdobu…

    Tisk chytrých senzorů na dřevo. Novinka v oblasti materiálového tisku je schopná změřit vlhkost i teplotu půdy, a tím pomoci zemědělcům k úsporám a vyšší produkci.

    Analýza krve dokáže odhalit komplikace hned na začátku těhotenství. Nové řešení má velký časem nahradit stávající invazivní metody prenatální diagnostiky a způsobit revoluci v prenatální péči.

    Lékaři vakcínám zcela věří. Kdyby to lidé věděli, nechali by se očkovat více. Ačkoli naprostá většina lékařů očkování důvěřuje a podporuje ho, mezi veřejností je rozšířeno přesvědčení, že názory lékařů jsou rozděleny zhruba půl na půl.

    Červnová obloha nabízí noční svítící oblaky a vzácné seskupení planet. Měsíc červen nabízí několik nezvyklých nebeských úkazů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.