abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělé vědomí v počítačových hrách

    16. 6. 2019 | Redakce | Různé | 2234×

    Superočítač EuroHPC petascale bude v Ostravě. Kouzla s elektrodami baterií. Unikátní hvězdná laboratoř a hledání života na Marsu. Co všechno umí Matlab. Kvantový Internet, optické a kvantové opakovače.

    Kde se umělé vědomí objeví poprvé?

    Známý autor sci-fi, australský matematik Greg Egan, přišel s myšlenkou, že umělé inteligence nadané vědomím už existují, mohou existovat nebo brzy existovat budou – v počítačových hrách. Nakolik (v povídce) trefil aktuální realitu nebo předpověděl blízkou budoucnost? Nebudou nás vyspělé umělé inteligence jednou nenávidět za to, jak jsme nakládali s jejími primitivními předchůdci? Umělé vědomí jako kompozit z reprezentací více lidí.

    Nová katoda zvýší kapacitu Li-Ion baterií i při rychlém nabíjení

    Nový typ Li-Ion baterie by měl dokázat obejít problém s rychlostí nabíjení – až dosud existovala nepřímá úměra mezi rychlostí a dosažitelnou kapacitou. Nadějné možnosti nabízí sulfid vanadičitý jako materiál pro katodu namísto oxidu kobaltu.

    Ostrava bude mít další superpočítač

    Pořizovaný EuroHPC petascale superpočítačový systém se svými parametry zařadí mezi nevýkonnější superpočítače v Evropě. Aktuálně by zaujal 21. místo na světě a 6. místo v Evropě. V době jeho instalace v příštím roce se očekává, že bude náležet mezi 50 nejvýkonnějších superpočítačů na světě a v Evropě bude zaujímat místo v první desítce. Systém je navržený tak, aby uceleně pokryl uživatelské požadavky při řešení komplexních vědeckých i průmyslových problémů zahrnujících klasické numerické simulace i rozsáhlé datové analýzy nebo využití umělé inteligence.

    Roboti se učí provádět lidská gesta

    Rozpoznávání gest zvládají i počítače/smartphony, co ale gesta vytvářet? Podle vědců z Vrije Universiteit Brussel by gestikulující roboti mohli s člověkem spolupracovat podstatně efektivněji, dosud ale chybí obecný framework. Různé roboti jsou různě konstruovaní (a to i když přístroje určené pro spolupráci s lidmi jsou cca humanoidní), takže i obyčejné ukázání mohou realizovat různě, především v závislosti na svých kloubních systémech.

    Prediktivní údržba a monitorovaní stavu zařízení s prostředím MATLAB

    Správná a spolehlivá práce zařízení je důležitou součástí výrobních procesů. Významnou úlohu při chodu zařízení sehrává jejich efektivní údržba. Znalost okamžiku, ve kterém je potřebné provést údržbu, je při provozu klíčová. Moderní metody dokážou odhadnout čas, kdy je vhodné údržbu uskutečnit. MATLAB poskytuje skupinu nástrojů, které pomáhají při vytvoření algoritmů prediktivní údržby a specializovanou nadstavbu zaměřenou na tuto oblast – Predictive Maintenance Toolbox.

    Kvantový internet je zase o něco blíž

    Na rozdíl od standardních kvantových opakovačů, které mohou uchovávat kvantové stavy fotonů v systému materiálu, dokud není měření dokončeno, čistě optický opakovač je implementuje časově reverzním (time reversed) způsobem použitím kvantového provázání. Kvantové paměti v opakovači nyní vědci nahradili fotonovým „graph state“. Jde o provázaný stav tří fotonů, který je reprezentovaný grafem složeným z uzlů a hran.

    Krátce

    Důkazem života na Marsu by mohly být i horniny. Život na Marsu možná neumíme hledat, ať už jde o život aktuální nebo zbytky něčeho dávno minulého.

    Řeky ve středověku: brody, mosty, převozníci. Jak běžně uměli tehdy lidé plavat? (úryvek z knihy Tomáš Klimek: Krajiny českého středověku)

    Nový detektor sleduje ionizující záření radiofarmak. Zařízení pro efektivnější léčbu rakoviny štítné žlázy vyvíjí Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT.

    Inuité, Aleuti a Indiáni na-dené – migrace pod lupou. Genetici rozluštili prehistorii obyvatel Kamčatky a Severní Ameriky.

    V Olomouci mají unikátní sekvenátor DNA. V jednom běhu přečte nový přístroj 6 tisíc miliard bází DNA, v centru pozornosti výzkumníků bude genom ječmene.

    Astrofoto: Humří mlhovina. Úžasné tvary mlhoviny vytvářejí kombinace vzájemně se prorůstajících magnetických, radiačních a gravitačních polí.

    Čeští astronomové objevili unikátní hvězdnou laboratoř. Překvapivý objev chemických skvrn u rychle rotující, navíc pulzující hvězdy v těsném dvojhvězdném systému.

    Dalekohled Kepler je i půl roku po svém konci plodný. Vědci našli 17 exoplanet, jedna má 70 % průměru Země.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.6.2019 18:45 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Umělé vědomí v počítačových hrách
    A on ten herní počítač má nějaký generátor vědomí? Nebo si autoři představují, že vědomí lze virtualizovat? To je hodně smělá/naivní představa.
    Bystroushaak avatar 21.6.2019 09:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Umělé vědomí v počítačových hrách
    Greg Egan je autor sci-fi. Ta zprávička je tedy doslova o tom, že autor sci-fi napsal povídku.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.