Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 08:52

Týden na ScienceMag.cz: V CERNu našli tři další exotické částice

24. 7. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: V CERNu našli tři další exotické částice  

10 let od objevu Higgsova bosonu. Co byste ukázali mimozemšťanům ve Sluneční soustavě, čím je výjimečná? Opět planeta Devět. Webbův dalekohled se zaměřil na Jupiter a jeho měsíce Rekordní rychlost hvězdy kolem černé díry. Výkonné lasery by mohly vytvářet hmotu a antihmotu přímo ze světla.

V CERNu našli tři další exotické částice

Experimenty LHCb (beauty) v CERNu umožnily pozorovat tři dosud neznámé částice: nový druh pentakvarku a vůbec první pár tetrakvarků nového typu. Tetrakvarky a pentakvarky byly předpovězeny už asi před 60 lety, pozorovat se je ale podařilo až v posledních cca 20 letech s tím, jak urychlovače dokázaly pracovat při vyšších energiích.

Otázka deváté planety: Nový model zkoumá, zda Sluneční soustava začala se 4 nebo 5 plynnými obry

Přetrvávající nejasnost týkající se vývoje Sluneční soustavy. Jak se plynní obři – Jupiter, Saturn, Uran a Neptun – ocitli na svých současných drahách? Nový výzkum má také význam z hlediska otázky, jak přesně vznikly terestrické planety včetně Země. A vztahuje se i k možnosti existence planety Devět.

Největší turistická atrakce ve Sluneční soustavě

Co byste ukázali mimozemšťanům ve Sluneční soustavě? Čím je výjimečná? Problém takto zformulovaný na UniverseToday (autor Anton Pozdnyakov) samozřejmě lišácky vylučuje jinak první odpověď, totiž že výjimečný je zde život/inteligence/technologická civilizace. Mimozemšťané toto všechno znají ze své vlastní zkušenosti, takže Fermiho paradox a Drakeovy rovnice teď musí jít stranou.

Výkonné lasery by mohly vytvářet hmotu a antihmotu přímo ze světla

Hvězdné objekty, jako jsou pulsary, mohou díky svým extrémním energiím vytvářet hmotu a antihmotu přímo ze světla. Magnetické pole neboli „magnetosféra“ pulsaru je totiž naplněno elektrony a pozitrony, které vznikají při srážkách fotonů. Reprodukovat stejné jevy v pozemské laboratoři je nesmírně náročné. Vyžaduje to hustý oblak fotonů s energií milionkrát vyšší než viditelné světlo. Tento fotonový oblak však vědci nebyli schopni vytvořit. Teorie však naznačují, že by to mělo být možné za pomoci vysoce výkonných laserů.

Objevili hvězdu s nejkratší oběžnou dobou kolem supermasivní černé díry; má rychlost 8 000 km/s

Hvězda S4716 dokončí úplný oblet kolem centrální masivní černé díry za pouhé čtyři roky, což je nejkratší oběžná doba hvězdy kolem supermasivní černé díry. Když dosáhne nejmenší vzdálenosti pouhých 100 astronomických jednotek od černé díry o hmotnosti čtyř milionů hmotností Slunce, pohybuje se rychlostí až 8000 km/s, tedy téměř 2,7 % rychlosti světla.

Webbův dalekohled se zaměřil na Jupiter a jeho měsíce

NASA začala zveřejňovat snímky pocházející z doby, kdy se Vesmírný dalekohled Jamese Webba teprve uváděl do provozu. Tato data zahrnují fotografie Jupiteru a fotografie a spektra několika asteroidů. Snímky podle NASA ukazují schopnost Webbova dalekohledu sledovat cíle ve Sluneční soustavě a vytvářet snímky a spektra s nebývalými detaily.

Krátce

Objevili nezvykle pomalu rotující superhmotnou černou díru. Relativně pomalá rotace velmi hmotných černých děr může být podle autorů studie způsobena tím, že tyto objekty rostly fúzemi s dalšími černými dírami nebo pohlcováním plynu z náhodných směrů.

10 let od objevu Higgsova bosonu. Dává Higgsovo pole hmotnost i lehčím fermionům, nebo zde může být ve hře jiný mechanismus? Je Higgsův boson elementární nebo složená částice? Může Higgsův boson interagovat s temnou hmotou? Co vytváří hmotnost Higgsova bosonu a jeho vlastní interakci?

Eukaryotní buňka měla vzniknout bez kyslíku, kvůli vodíkovému dýchání. Mitochondrie poskytují eukaryotické buňce kyslíkový metabolismus, takže je logické předpokládat, že právě v souvislosti s tím eukaryotická buňka také vznikla. Nová studie toto převládající přesvědčení ale zpochybňuje.

Navrhli protijed na oxid uhelnatý. Co se dá dělat při otravě oxidem uhelnatým? Moc toho není. Základní léčbou je kyslík. Nebo to lze i jinak?

Důkaz použití ohně před 800 000 lety? Dosud se použití ohně identifikovalo „vizuálně“ – tedy buď šlo přímo o zbytky ohnišť, popela apod., nebo o změnu barvy něčeho, co ohněm prošlo.

Namísto RNA světa měla od počátku života fungovat koexistence RNA s peptidy. Nová studie klade důraz na to, že v molekulách RNA se nevyskytují pouze 4 báze, které odpovídají genetické informaci. Najdeme zde i „nekanonické“, nekódující nukleotidy, které však pro funkci RNA mohou mít důležitou roli.

První psi měli geny minimálně dvou různých skupin vlků. Psi byli domestikováni vícekrát a pak se spolu křížili. Stejně tak ale data odpovídají i scénáři, kdy se první psi na různých místech ještě křížili s místními vlky.

Starořecká bitva: hoplíti proti hoplítům. Během peloponnéské války byla střetnutí velkých hoplítských armád výrazně méně častá než během válek 4. století, zčásti proto, že Athéňané nikdy nezpochybnili převahu Peloponnésanů na souši. (úryvek z knihy Michal Habaj, Pavel Nývlt: Válka o Řecko: Sparťané proti Athéňanům)

Společný boj proti epidemii obezity, cukrovky a onemocnění srdce. Diabetici se sníženou funkcí ledvin, kteří musejí aplikovat inzulin několikrát denně, dostanou k dispozici nejmodernější senzory na měření glykémie.

Astrofoto: Kočičí oko. Mlhovina „Kočičí oko“ je známá svými úžasnými strukturami plynných obálek, oblouků a vzorů.

Hydrogely ze syrovátky efektivně zadržují vodu. Jak pomoci udržet vodu v krajině, zvýšit retenční schopnosti půdy a snížit tak negativní dopady sucha na zemědělství?

Elektrony surfují na světelné vlně. Elektrony šířící se ve vakuu mohou být rozkmitány elektromagnetickým polem světla. Pokud optické pole dostatečně zesílíme, začne se projevovat tzv. ponderomotorická síla, která vytlačuje elektrony z oblastí s vysokou světelnou intenzitou.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.