Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 20:53

Týden na ScienceMag.cz: Z dějin 4. rozměru

2. 1. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Z dějin 4. rozměru  

Detektory gravitačních vln a temná hmota. Pootočené dvojvrstvy podivně vedou teplo. Odchylky gravitačního pole mohou odpovídat ložiskům ropy a plynu. Koronavirus a věda. Modrý ohňostroj. Denisované, černé díry a míchání oleje s vodou.

Detektory gravitačních vln by mohly určit povahu temné hmoty

Technika stojící za objevem gravitačním vln by mohla najít využití i při hledání temné hmoty, a to včetně konkrétního určení, o jaký typ částic jde. Nedávná teorie říká, že temná hmota je ve skutečnosti něco, co se nazývá skalární pole, které by se chovalo jako neviditelné vlny odrážející se kolem galaxií…

Materiály z pootočených vrstev mají nezvyklé tepelné vlastnosti

Vědci z vynalezli nový typ materiálu; ačkoliv jde o pevnou látku, tepelná vodivost je tak malá jako u vzduchu, a to navíc výhradně v jednom ze směrů. Materiál se skládá z velmi tenkých vrstev o tloušťce vždy jen několik atomů, které jsou vůči sobě pootočeny o náhodné úhly. V jednotlivých vrstvách látka vede teplo celkem normálně, mezi vrstvami je však vodivost až 900krát nižší.

Nejostřejší záběry pohybů hvězd kolem černé díry v centru Mléčné dráhy

Pomocí interferometru VLTI Evropské jižní observatoře astronomové pořídili nejhlubší a nejostřejší záběry okolí superhmotné černé díry v centru naší Galaxie, jaké jsou dnes k dispozici. Nové snímky přibližují střed Mléčné dráhy 20krát více, než bylo možné před VLTI, a umožnily odhalit v blízkosti černé díry dosud nezpozorovanou hvězdu.

Může astronomie pomoc s hledáním nalezišť ropy a plynu? Může

Gravitačním aspektem je tzv. úhel napětí (strike angle), velmi citlivý na podzemní variace hustoty. Běžná je jeho chaotická prostorová orientace. V místech nalezišť uhlovodíků, podzemní vody, paleojezer, hlubokých říčních údolí či geologických zlomů je ale „učesán“, v dané oblasti jednostranně orientován.

Krátce

Nejstarší fosilie denisovanů jsou staré 200 tisíc let. Ve známé Denisově jeskyni na jižní Sibiři se podařilo identifikovat 5 nových fosilií, z toho 3 jsou podle všeho denisované a 1 neandrtálec.

Jak to, že se kapičky oleje někdy smísí s vodou? Za určitých okolností se olej může ve vodě rozptýlit v podobě malých kapiček, a to bez potřeby emulgátorů (obecně: dalších stabilizujících molekul). Výsledný stav je navíc celkem stabilní.

Jednorázový zákrok vlastními upravenými buňkami slibuje vyléčit diabetes 2. typu. Vědci izolovali svalové buňky myší a upravili je tak, aby v nich bylo přítomno více transportérů cukru aktivovaných inzulinem (GLUT4). Tyto buňky pak byly pěstovány tak, aby vytvořily upravenou svalovou tkáň, a nakonec transportovány zpět do břicha diabetických myší.

Odkud se na Zemi vzal biologický fosfor? Při formování Země před cca 4,5 miliardami let se veškerý přítomný fosfor vzhledem ke svých fyzikálním a chemickým vlastnostem pravděpodobně potopil do roztaveného jádra.

Evropská sonda přenáší data z čínského roveru. Sonda Mars Express, kterou provozuje ESA, úspěšně provedla sérii komunikačních experimentálních zkoušek. Během nich zachytávala signály z čínského marsovského vozítka Zhurong a posílala je na Zemi.

Z dějin 4. rozměru: Hintonovy krychle a teserakt. Charles Howard Hinton se léta zabýval vynalézavými metodami, pomocí nichž by nejen profesionální matematici, ale i průměrný člověk a rostoucí šiky následovníků, , mohli „vidět“ čtyřrozměrné objekty. (úryvek z knihy Michio Kaku: Hyperprostor)

COVID-19 a Parkinsonova nemoc mohou souviset. Ve zkumavce N-protein SARS-CoV-2 interaguje s neuronálním proteinem α-synukleinem, a tím urychluje tvorbu amyloidních fibril, patologických proteinových svazků, které se podílejí na vzniku Parkinsonovy choroby.

Biočip českých vědců rychle a spolehlivě detekuje SARS-CoV-2. Biočip je rychlý jako antigenní test a zároveň spolehlivý jako metoda PCR.

Unikátní laser pomáhá nejtěžším pacientům s Covid-19. Terapie je založena na biostimulačním účinku laserového záření na plicní tkáň.

Hydrobiologové sledují vývoj vznikajících severočeských jezer. Průhledná, čistá voda a husté koberce řas na dně – tak nyní vypadají příbřežní zóny nových umělých jezer v severních Čechách, vzniklých zatopením jam po ukončení těžby hnědého uhlí.

Jak testovat radiační odolnost elektroniky v satelitech. CubeSaty jsou schopny létat na oběžné dráze po dlouhou dobu, ale často dochází k přerušení mise kvůli poruchám elektrických systémů, palubních počítačů nebo komunikačních modulů.

Vinné révě při nedostatku vody pomohou půdní houby. Houby se přitom vyskytují v půdě zcela přirozeně a není problém je do vinohradů v potřebném množství dodat.

Chrám v Tel Moce se podobá Šalomounovu, v Bibli se o něm ale nepíše. Lokalita Tel Moca leží nedaleko Jeruzaléma a výzkum zde probíhá již od roku 2019.

AA amyloidóza: Čeští vědci našli genovou mutaci, která způsobuje závažnou dědičnou nemoc. V posledních letech se ale zvyšuje podíl pacientů, u kterých se tato nemoc objevuje bez zjevné základní příčiny. Může za to zřejmě konkrétní mutace…

Na okraj: proč je modrý ohňostroj vzácností? Za zábavní pyrotechnikou se samozřejmě skrývá celá řada zajímavých chemických i fyzikálních fíglů.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.