Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 01:59

Týden na ScienceMag.cz: Zamotaný příběh firem 3Com a Palm

30. 5. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zamotaný příběh firem 3Com a Palm  

Když akcie IT firem mají na burze zdánlivě nemožné ceny. DNA nejen jako počítač, ale i dlouhodobé úložiště dat. Česká elektronika u jupiterových měsíců. Metamateriály, kvantové tečky a největší konvexní zrcadlo světa.

Příběh 3Com a Palm: Kam zmizela efektivita trhů a jediná cena?

Pro pamětníky: Bylo to v době, kdy existovala nezávislá firma 3Com a žhavé technologie byly spojované s jí vlastněnou společností Palm. Když se ale na sebe přepočítaly různé akcie a podíly firem ve firmách podle ceny aktuální v roce 1999, vůbec to nesedí a 3Com měla zápornou hodnotu zatímco Palm hvězdnou. Tehdy se o tom dokonce psalo v ekonomických i IT médiích, protože se tím popírá veškerá logika fungování trhu. Když jsou takto různě nastavené ceny, určitě se vyplatí přece někde prodávat (včetně prodeje nakrátko, shortování) a jinde kupovat. Dalo se na podivné situaci tehdy opravdu vydělat? Úryvek z knihy diskutující tzv. efektivitu trhů.

Nereciproční metamateriály: Co to vůbec je?

Mezinárodní výzkumný tým vyvinul mechanický metamateriál, který silně reaguje na pohyb z jedné strany a blokuje pohyb, který přichází ze strany druhé. Výzkum, který narušuje základní předpoklad mechanického inženýrství, by mohl mít řadu aplikací – od tlumení mechanických šoků až po protetiku a robotiku.

Špičková česká elektronika napájí vesmírné mise ESA

Přístroje umístěné na sondě Solar Orbiter jsou natolik citlivé, že v případě nasazení standardních modulárních napájecích zdrojů běžně používaných pro telekomunikační satelity by jejich silné rušení zcela znehodnotilo vlastní vědecká měření. Plus přístroje pro sondu JUICE, která bude zkoumat měsíce Jupiteru.

Do gramu DNA se podařilo uložit 215 petabajtů dat

Báze DNA nabízejí teoreticky obrovskou hustotu záznamu. Často diskutované jsou projekty DNA počítačů, DNA však nemusí fungovat jen jako aktivní výpočetní prvek, ale také hrát roli úložiště. Jak je to pak s přesností, možností kopírování, čtení – a nakonec i cenou? Moorův zákon pro sekvencování DNA.

Auta by mohl pohánět vodík z metanolu

Vodík do palivových článků by se mohl vytvářet přímo za chodu reakcí metanolu s vodou. Kromě vodíku přitom vzniká pouze oxid uhličitý.

Největší konvexní zrcadlo pro dalekohled ELT úspěšně odlito

Firma SCHOTT dokončila odlévání kotouče pro sekundární zrcadlo dalekohledu ESO/ELT. Hotové zrcadlo bude mít průměr 4,2 m a bude vážit 3,5 tuny. Půjde o největší sekundární zrcadlo, jaké bylo dosud osazeno v dalekohledu a také o největší konvexní zrcadlo, jaké kdy bylo vyrobeno.

Krátce

Jak buňky kontrolují svoji tuhost a sílu. Změny v mezibuněčné hmotě jsou projevem degenerativních patologií srdce a mozku a jsou také spojovány se schopností nádorových buněk šířit se v těle pacienta.

Za Saharu prý mohou i lidé. Proměna Sahary v poušť nemusela být pouze výsledkem vnějších faktorů, ale mohli se na ní podílet i lidé.

Archeogeofyzika a její metody: Magnetometrie, detektory kovů… Archeogeofyzika je speciální odvětví užité geofyziky, které je zaměřeno na bezkontaktní průzkum archeologických pramenů umístěných na povrchu terénu nebo vyhledávání památek ukrytých pod jeho povrchem.

Objev měsíce trpasličí planety. Dalekohledy Kepler, Hubble a Herschel spojily síly a vyplatilo se to.

Tablet s displejem s kvantovými tečkami. Technologie kvantových teček (Quantum Dot) umožňuje širší rozsah barev společně s vyšším jasem.

Jak přečíst problematické úseky v DNA. Problém nastává v případě, kdy se stejné úseky několikrát za sebou neustále opakují. Programy RepeatExplorer a TAREAN.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

30.5.2017 16:17 kolux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zamotaný příběh firem 3Com a Palm
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Podle mě to s těmi akciemi ani tak iracionální není. Pokud člověk předpokládá, že cena akcií Palm po několik měsíců poroste a pak spadne, tak je lepší si koupit drahé akcie Palm s vidinou, že je prodá dřív než cena spadne, než si koupit levnější akcie 3Com, za které dostane akcie Palm, ale až někdy v budoucnu, kdy mohou mít úplně jinou cenu.
30.5.2017 19:57 Boguš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zamotaný příběh firem 3Com a Palm
No a právě proto je v té arbitráži to shortování.
2.6.2017 14:23 pavel houser
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zamotaný příběh firem 3Com a Palm
viz i http://www.itbiz.cz/clanky/-3com-a-palm-jak-se-deji-divne-veci. v te knize popisuje i dalsi obdobne situace. konkretne u toho 3comu se na tom nejak vydelat opravdu dalo, ale docela obtizne a ne miliony, protoze akcii Palm bylo malo, takze si je slo obtizne pujcit.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.