abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod

    13. 7. 2011 | Lukáš Jelínek | Návody | 10699×

    Poměrně častou činností provozovanou na počítačích je vedení účetnictví či daňové evidence, včetně různých souvisejících agend. Díky programu FlexiBee Lze zcela plnohodnotně pracovat i v Linuxu. A je to jednodušší, než by se mohlo zdát.

    Obsah

    Účetnictví v GNU/Linuxu, aneb „jde to!“

    link

    Ve firmách se při rozhodování o nasazení určitého operačního systému nebo jeho upgradu na novou verzi rozhoduje, jaký to bude mít přínos, jaké překážky bude třeba překonat a v neposlední řadě kolik to bude stát. Rozhodnutí se dělá na řadu let dopředu a špatná volba se tedy může s firmou táhnout ještě dlouhou dobu.

    Jedním z hlavních kritérií pro hodnocení případných překážek je možnost provozu softwaru potřebného pro činnosti, které se ve firmě provozují – ať už se jedná o to, čím se firma skutečně zabývá (hlavní činnosti), nebo o záležitosti podpůrné, kam patří typicky různá kancelářská práce, včetně účetních agend, všelijakých evidencí, zpracování výkazů a podobně.

    Optimální situace nastává, pokud je software schopný běžet nejen na různých verzích téhož operačního systému (což mimochodem není zdaleka samozřejmé), ale i na více systémech zcela rovnocenně. Je potom o starost méně, protože lze toto kritérium při hodnocení vynechat a soustředit se na ta ostatní.

    Mnohé firmy sázejí v oblasti operačních systémů na GNU/Linux, ať už si vyberou jakoukoli distribuci, a proto je zajímá, zda budou všechny potřebné programy schopny na tomto systému běžet, aby nemusely udržovat ještě nějaký další systém, což by zvyšovalo náklady na správu a licence.

    Co se týká ekonomických administrativních agend, jedním z mála systémů nezávislých na platformě a schopných plnohodnotně fungovat na Linuxu (a v Česku zřejmě asi úplně jediným) je FlexiBee, dříve známý pod názvem WinStrom.

    Hlavní výhodou tohoto systému je, že si každý může vybrat platformu pro serverovou i klientskou část a dle libosti to kombinovat. Naopak předesílám, že jde o normální proprietární (komerční) software, za který se platí, a to podle zvolené verze a podle maximálního počtu současně připojených uživatelů. Na vyzkoušení a „práci v malém“ je ale k dispozici bezplatná verze (s limitem na počty záznamů), kterou si lze stáhnout a nainstalovat.

    Ne každému samozřejmě musí FlexiBee vyhovovat. Má určitou filosofii ovládání, a kdo je zvyklý na filosofii jinou, může se mu program zdát těžkopádný nebo nepřehledný. Právě proto je ale dobré, že řada programů tohoto typu umožňuje si software zdarma vyzkoušet a pak se rozhodnout. Některé takové programy vytvořené pro Microsoft Windows lze v GNU/Linuxu provozovat prostřednictvím Wine, nicméně nemusí vždycky všechno dokonale fungovat.

    Stažení a instalace

    link

    Stažení a instalace FlexiBee je obvykle jednoduchý proces, který spočívá ve stažení příslušných balíčků (podle distribuce, celkem jich je podporováno sedm) z webu aplikace, a v následné instalaci standardním mechanismem dané distribuce. Balíčky většinou zajistí přidání repozitáře FlexiBee do systému, takže následné aktualizace již probíhají stejně jako u jiného softwaru.

    FlexiBee je program napsaný v Javě a ukládající data do databáze PostgreSQL. To znamená, že je potřeba mít potřebné technologie nainstalované. Balíčkový systém to běžně zajistí přes závislosti. Na klientské straně pochopitelně není databázový systém potřeba (zatímco Java je potřeba na obou stranách).

    Pro další výklad budu předpokládat, že serverová i klientská část běží na tomtéž stroji. Pokud tomu bude v určitém případě jinak, výslovně to zmíním.

    Po instalaci by měl běžet jak databázový server PostgreSQL (ve kterém instalátor vytvoří patřičnou databázi), tak i serverový démon FlexiBee. Ekonomický systém je tedy připraven k práci.

    První spuštění

    link

    Při prvním spuštění po instalaci je potřeba připravit systém k práci. To samozřejmě odpadá v případě, že se bude využívat jen klient, zatímco server s funkčním systémem je již někde zprovozněn. Ale o tom až později.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    V dialogu se vyplní jméno a heslo prvního uživatele. Ten získá administrátorská práva, takže bude moci dělat ve FlexiBee úplně cokoliv, samozřejmě včetně přidávání dalších uživatelů.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Po vytvoření uživatele se lze přihlásit toto přihlašování už je stejné, jako bude při normálním používání programu. Vybere se server (zde je na výběr jen Místní počítač), vyplní jméno a heslo a stiskne se tlačítko Přihlásit. Pokročilé možnosti nechme na jindy.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Po pouhém stažení a instalaci je nainstalována bezplatná verze Start, která má omezení na počty záznamů. Pokud se tato verze zaregistruje, limity se zvýší, úplně odpadnou po nákupu licence (přičemž se ale současně omezí funkce pouze na ty, pro které je zakoupena licence). Nyní pokračujeme, kdo ale zakoupil licenci, v tomto místě může provést aktivaci nebo nahrát licenční soubor. Tento dialog se bude objevovat při každém spuštění verze Start.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    V rámci jedné instalace FlexiBee lze vést agendu více firem či jiných subjektů. To se hodí hlavně pro účetní firmy, případně pro situace, kdy má někdo více firem a bude s nimi pracovat společně. Je samozřejmě potřeba založit aspoň jednu firmu. Tento dialog slouží i pro další operace, kromě jiného třeba pro obnovení firmy ze zálohy.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Nová firma se zakládá pomocí průvodce. Řadu věcí není mnohdy potřeba vůbec řešit (přinejmenším zpočátku), na ty důležité vždy upozorním. Již dopředu říkám, že se nyní bude zakládat firma fyzické osoby vedoucí daňovou evidenci, bude plátcem DPH a bude vykonávat běžné činnosti spadající do klasické volné živnosti.

    Kdo si chce před ostrou prací jen tak hrát a zkoušet si různé věci, může nyní zvolit Vytvořit testovací firmu. Tím se vytvoří firma naplněná daty, na kterých lze provádět různé experimenty a testovat, co program dokáže. Kdo chce, může zvolit, následující postup ale bude předpokládat vytvoření plnohodnotné firmy (tlačítkem Vytvořit firmu).

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    V prvním dialogu se vyplňuje stát (Česká republika, případně Slovensko), typ organizace (viz dále) a název firmy. Název by měl být vyplněn tak, jak je uveden ve státních rejstřících (obchodním, živnostenském apod.), protože se bude objevovat na vytištěných dokladech a sestavách.

    Typem organizace se zde míní to, jaké účetnictví vede. Na výběr je daňová evidence (bývalé jednoduché účetnictví; vede ji většina podnikajících fyzických osob) a podvojné účetnictví ve třech verzích. Jednotlivé verze se liší v řadě aspektů, které teď nebudu příliš rozpitvávat – důležité je ale vybrat tu správnou, tedy například podnikatelé (s.r.o., a.s. a podobně) vyberou účetnictví pro podnikatele atd. Program už podle toho pak vytvoří účtový rozvrh podle správné směrné účtové osnovy, připraví náležité sestavy a různé další věci.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Zakládání firmy nějakou dobu trvá, proto je potřeba mít trpělivost.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Po dokončení přípravných prací se dialog změní, ovšem i připojování k databázi chvilku trvá.

    Nastavení parametrů firmy

    link

    Po připojení k databázi se spustí průvodce nastavením firmy. Pro další práci v podstatě není potřeba jím procházet, stačí stisknout Dokončit a hned začít pracovat. Přesto je ale dobré některé údaje vyplnit. Ty úplně základní se otevřou tlačítkem Vyplnit nastavení firmy.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    V základních údajích o firmě je potřeba vyplnit přinejmenším věci jako IČ, DIČ a samozřejmě sídlo. Kdo využívá další adresy, může vyplnit i ty, vložit lze i logo a razítko (pro použití na listinách).

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Na kartě Upřesnění jsou různé další údaje, které se vztahují především k daňovým přiznáním. Je žádoucí nastavit převažující činnost (podle CZ-NACE) a finanční úřad (ostatní údaje se týkají právnických osob, čili nyní vynecháváme).

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Po kliknutí na tlačítko u pole Finanční úřad se otevře okno s adresářem. Tento adresář je obecný, pro celý program FlexiBee. Protože nás ale nyní zajímají jen finanční úřady, ve druhém rozbalovacím seznamu vybereme položku Finanční úřad. FlexiBee obsahuje předpřipravený seznam FÚ, takže si stačí jen vybrat ten správný.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Další důležitá karta je Legislativa. Základní parametry se nastovaly již při vytváření firmy, tady lze nastavit další věci, například plátcovství DPH, jazyky apod. Ostatní karty nyní ponecháme beze změny.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Po potvrzení provedených změn se zobrazí důležité okno, kde se určuje, jak mají být změny chápány. Mohou se považovat za opravu aktuálního stavu (což bude samozřejmě případ počátečního nastavování) či za nastavení účinné v budoucnosti nebo naopak v minulosti. Pokud se například firma stane plátcem DPH, nastaví se to právě zde, a to jako budoucí nastavení.

    Ostatní přípravné činnosti

    link

    Parametry firmy jsou nastaveny, to ale neznamenená, že by bylo úplně hotovo. Před vlastní prací může být potřeba provést ještě některé další operace.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Jednou z nich je vytvoření dalších uživatelů. Kdo podniká sám a sám se stará i o účetní agendu, nebude to samozřejmě potřebovat. Pokud ale bude vstupovat do programu víc lidí, už je velmi záhodno, aby měl každý svůj vlastní přístup a aby měl pokud možno každý jen taková práva, jaká potřebuje.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Obvyklým účetním obdobím je kalendářní rok. Již delší dobu je ale i v Česku možné pracovat s tzv. hospodářským rokem, pokud je to z nějakých důvodů výhodnější. Týká se to například zemědělců, kteří na podzim zasejí a v létě sklízí, takže si zvolí období třeba od října do září. Také kupříkladu fotbalové kluby využívají hospodářský rok, který v tomto případě odpovídá ligové sezóně. Kdo nechce nastavovat účetní období (což bude většina případů), dialog přeskočí.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Nastavení hospodářských středisek je doménou větších firem, jednotlivci a menší firmy obvykle nepotřebují takto sledovat hospodaření. Ve FlexiBee je již předem připraveno středisko Centrála, které se použije vždy, nejsou-li nakonfigurována a použita střediska jiná. Účtový rozvrh se týká jen (podvojného) účetnictví a proto v režimu daňové evidence ani nelze příslušnou funkci použít (tlačítko je sice aktivní, ale stisknutí vyvolá pouze varovnou zprávu).

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Specifické nastavení dokladových řad se hodí tam, kde už se nějaké číslování dokladů používalo – aby bylo číslování konzistentní. Jinak lze samozřejmě ponechat výchozí nastavení FlexiBee.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Nastavení kurzů měn lze zcela vynechat. Mělo by smysl jen v případě, že by se k přepočtu používaly pevně stanovené kurzy (ne kurzy ČNB) a vyžadovalo by to proto ruční nastavení. Při práci s kurzy ČNB se u nejpoužívanějších měn není třeba o nic starat, program si kurzy automaticky stahuje (podle nastavení, to nás ale teď nezajímá).

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Na adresář, ale i na skupiny jsme již narazili – bylo to při nastavování finančního úřadu. Jak je uvedeno i v dialogu, do adresáře lze přidávat přímo v okamžiku, kdy je daný záznam potřeba (třeba když se vytváří faktura). Kdo chce něco přidat už nyní, má možnost. Subjekty v adresáři se rozdělují do skupin. Jednou z nich je již známá skupina Finanční úřad, podobně mají své skupiny třeba zdravotní pojišťovny, dodavatelé, odběratelé apod.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Další dialog je tu možná až nepatřičný, protože na samém počátku se málokdy pracuje s ceníky zboží apod. Tyto věci lze řešit později.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Totéž se týká i dalšího kroku, kde je vhodnější jednotlivá nastavení odložit až na okamžik, kdy budou potřeba.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Kdo udělal nějaké změny v nastavení dokladů, může nyní upravit parametry firmy, aby se nové nastavení správně používalo.

    Účtujeme v Linuxu a FlexiBee

    Tím jsou veškeré přípravné práce hotovy a lze se vrhnout na samotné účtování nebo jiné podobné práce. Prvním krokům v této oblasti bude věnován příští díl. Tam se dostaneme k vlastnímu účtování ve FlexiBee, které je do určité míry odlišné od stylu práce v jiných účetních programech.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pavlix avatar 13.7.2011 01:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Takhle má vypadat článek o proprietárním software... hned na začátku je ta informace bez jakéhokoli předstírání napsána (ne jako u některých jiných :)). Těším se na příští díl. FlexiBee podle mě vyplňuje důležitou díru na linuxovém trhu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2011 08:17 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    A ktore su to tie ine ?
    pavlix avatar 13.7.2011 12:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Já jen provokuju, dotyční vědí, koho mám namysli :) a dokonce přislíbili nápravu. Počkám si, jestli příslib splní.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2011 17:43 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    a hak seto liší od populárnícho winstorm?
    pavlix avatar 13.7.2011 18:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Toto téma považuju za skončené, co jsem chtěl napsat, jsem napsal už v prvním příspěvku vlákna.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 14.7.2011 11:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Aha, to nebylo na mně, jen ve špatném vlákně…
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.7.2011 10:40 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    nevím zda jsem správně pochopil Váš dotaz (asi ne), ale zkusím i tak odpovědět.

    WinStrom je starý název pro FlexiBee. Je to tedy to samé.

    Proč jsme se přejmenovali? protože 90% lidí si plete WinStrom a WinStorm. A už nejsme jen Win :-)

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    13.7.2011 08:40 jim
    Rozbalit Rozbalit vše klavesove skratky
    zdravim, velmi by ma zaujimalo, ci je mozne tento soft pouzivat cez klavesove skratky. 'Ok' a 'Zrusit' teda asi standardne pojdu, ale co ostatne, hlavne pohyb medzi a v dokladoch? ci a ci sa daju zmenit-priradit vlastne
    13.7.2011 08:53 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: klavesove skratky
    Většina operací má přiřazenou klávesovou zkratku. Když najedete na požadovanou operaci, objeví se v bublina s klávesovou zkratkou.

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    13.7.2011 10:13 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Bohužel je to jen účetnictví a ne ERP systém.... :-) Žádný project management, CRM,... A existuje hodně ERP systémů, které májí i accounting moduly a běží na Linuxu, jak server tak klient.
    13.7.2011 10:19 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    FlexiBee je v tuto chvíli jak účetnictví, tak už částečně ERP systém.

    Množství přímo podporovaných modulů roste (velká část funkčnosti CRM je již součástí) tak i velké množství propojených systémů (CRM, specializované výroby, eshopy, BI, ...).

    Velkou výhodou FlexiBee je výborné REST API. A jeho možnosti stále rozšiřujeme. Není tedy problém napojit téměř cokoliv.

    Takže máte jen částečnou pravdu a musím dodat, že pouze "zatím".

    Petr Ferschmann

    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    13.7.2011 10:58 jkb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Bohužel je to jen účetnictví a ne ERP systém...

    to byla Pohoda pred par lety take. A dnes uz je to _castecne_ take ERP. Ostatne jak pise pan Ferschmann , tak FlexiBee k tomu ma rovnez nakroceno.

    A existuje hodně ERP systémů, které májí i accounting moduly a běží na Linuxu, jak server tak klient.

    patrne mate na mysli tu formulaci v clanku:

    Co se týká ekonomických administrativních agend, jedním z mála systémů nezávislých na platformě a schopných plnohodnotně fungovat na Linuxu (a v Česku zřejmě asi úplně jediným)
    zajimalo by me, jake software mate na mysli. Ty _zname_ ERP systemy stredni kategorie jsou prece cenove uplne nekde jinde a pak je tu skupina tech _free_, ktere maji accouting moduly, ale ze by v Cechach byla firma, ktera by mela podobny support jako tihle z Plzne mi neni znamo.

    Snad jeste k tomu pojmu ERP. Vim, ze ho rada firem pouziva z marketingovych duvodu, ale osobne mi takove _male nepravdy_ velmi vadi. Spravne je podle me ucetnictvi nebo ekonomicky informacni system. ERP bych pouzil jen tehdy, kdyz je mozno s tim software zdroje skutecne planovat.
    14.7.2011 10:46 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Snad jeste k tomu pojmu ERP. Vim, ze ho rada firem pouziva z marketingovych duvodu, ale osobne mi takove _male nepravdy_ velmi vadi. Spravne je podle me ucetnictvi nebo ekonomicky informacni system. ERP bych pouzil jen tehdy, kdyz je mozno s tim software zdroje skutecne planovat.
    Máte úplnou pravdu. Ono se tomu dnes říká ERP od Enterprise Resource Planning, ale většina klientů a tento průmysl to chápe jako "přizpůsobitelný systém na míru klientovi".

    Na druhou stranu: FlexiBee už plánovat zdroje umí (cashflow, sklad, objednávky, ...). A přesto mu neříkáme ERP :-). Tedy zatím.

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    13.7.2011 11:16 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Ako je to s planmi pre verejny sektor na Slovensku?
    Ako je to s planmi na podporu prispevkovych organizacii v Slovenskej republike? Ak si spravne pamatam tak mali vyjst koncom roka 2010, ale este v aprili (dubnu) 2011 som podporu nenasiel.
    14.7.2011 10:34 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ako je to s planmi pre verejny sektor na Slovensku?
    Dobrý den,

    bohužel Vás musím zklamat. Podpora zatím není a pořád platí: nejdříve za rok. Legislativní oblast je vždy složitá a pracná :-(

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    13.7.2011 11:30 eax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    hmm tie screenshoty su naozaj skarede. to chcete takymto pismom oslovit zakaznikov ? Porovnajte si to s inym uctovnictvom. Je to pisane v jave ? Alebo je pouzite GTK ?
    DjAARA avatar 13.7.2011 11:33 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Java snažící se použít nativní LaF. Tedy vzhled je dán nastavením u uživatele.
    13.7.2011 11:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Jak chcete písmo porovnávat z bitmapového screenshotu, když se dnes všude používá vyhlazování písma na míru konkrétního výstupního zařízení?
    13.7.2011 11:45 eax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    ked spravim screenshot, spravi sa aj s vyhladenim nie ?

    Vo mne to vzbudzuje dojem ze to linuxova verizia nedokaze zhladzovat - ze ta java app bola "znasilnena" aby bezala na linuxe. A ono to ako tak funguje nevieme ako funguje. Napr podobny problem som mal s google picasa - neslo zhladzovanie fontov - asi to bola chyba toho wine ale aj tak...
    13.7.2011 12:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    ked spravim screenshot, spravi sa aj s vyhladenim nie ?
    Ale s vyhlazením pro obrazovku, na které je to zrovna zobrazeno. Takže jinde to bude vypadat hrozně. Proto je lepší dělat screenshoty bez vyhlazování fontů – vypadá to pak sice hůř, než s vyhlazeným fontem, ale pořád líp, než s fontem vyhlazeným pro jiné zařízení.
    13.7.2011 14:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Ne každému samozřejmě musí FlexiBee vyhovovat. Má určitou filosofii ovládání, a kdo je zvyklý na filosofii jinou, může se mu program zdát těžkopádný nebo nepřehledný.

    Jak že to bylo, "neexistuje nikdo konzervativnější než účetní"? ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 13.7.2011 17:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Jak že to bylo, "neexistuje nikdo konzervativnější než účetní"? ;-)
    I účetní se dá vyměnit :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.7.2011 14:27 Boky
    Rozbalit Rozbalit vše Import nastavení z jiných systémů
    Dobrý den,

    protože si mi FlexiBee líbí a jeho pořizovací cena by byla provděpodobně příznivější než platit support u stávajícího systému (Helios orange), tak se chci zeptat, jestli máte nějaké nástroje na migraci (číselníky apod.). Pomohlo by mi to v argumentaci proč se Heliosu zbavit.

    PS. jestli někdo chcete Helios, tak dajte vědět :)
    Max avatar 13.7.2011 15:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Helios máme kvůli komunikaci s celní správou. Myslím si, že je to dost dobrý informační systém s hodně modulama a jde naroubovat asi pro cokoli. Jen škoda té malé podpory db :-/. Čistě tedy ms řešení s nutností SQL serveru :-/.
    Dřív jsme měli co update, to nějaký problém (hlavně, pokud máte dopsané nějaké fce speciálně pro vás), v poslední době je to už ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.7.2011 16:09 Boky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Ja sem tim nechtel rict ze je to spatnej system, ale je dost dost drahej na provoz. Kdyz sem tam volal, ze bych rad zablokoval nektere moduly, aby nebyly poplatky za support tak vysoke, dostalo se mi odpovedi, ze to neni problem, ale kdyz je budem znova chtit, tak si je musime znova zaplatit. To mi nepride jako fer pristup, obzvlas, kdyz chteji za support 18% z celkove ceny systemu.

    Pride mi ze si tam nekdo ve vedeni stoji na vedeni :).
    Jen škoda té malé podpory db :-/. Čistě tedy ms řešení s nutností SQL serveru :-/.
    Tak to mi vadi uplne nejvic.

    Je to jedinej duvod, proc ma vetsina lidi ve firme stanice s windows, coz stoji za licence taky docela dost penez (imho vyhozenejch).
    pavlix avatar 13.7.2011 17:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Je to jedinej duvod, proc ma vetsina lidi ve firme stanice s windows, coz stoji za licence taky docela dost penez (imho vyhozenejch).
    Kdyby jen za licence :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Max avatar 13.7.2011 19:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Já také nereagoval zcela na onen přechod, ale na to, že to je dobrý sw. Jinak pokud jde o cenu, tak ani nevím, kolik platíme, ale asi nic malého :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.7.2011 23:33 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    U FlexiBee jde přestat platit "záruka", která zahrnuje technickou podporu, nějaký návody a možnost online aktualizace. Když se rozhodneš zpětně začít platit, doúčtují ti polovinu toho, co bys zaplatil bez přerušení.

    Já to zkusil nasadit ve verzi Fact tedy čistě pro fakturace a teď jsem to právě přerušil, protože jsem v záruce neviděl smysl: jen fakturování se legislativa téměř netýká a jediný bug, který jsem nahlásil, nějak vyšuměl (v PDF font komolí m² a neumí to nastavit ani oni sami na svém online uctujte.cz). Ještě nevýhoda téhle verze: ač neumí účtovat, na údaje relevantní k účetnictví narážíte všude (např. taby pro účtování, sloupce ve výpisech) a to hodně znepřehledňuje práci. Taky mě štvalo, že fakturační verze nemá již předem vyřešen export do jiných účetních systémů, ale to je díky API řešitelné. Nebo FB umí dotahovat údaje z ARESu podle IČ, ale jen v seznamu partnerů. Pokud chci vystavit jednorázovou fakturu bez vytvoření extra záznamu partnera, musím vše vypisovat ručně. Poslední co mne mrzelo byl fakt, že RW API je až za příplatek i u serverových verzí, ale ok, na něčem se vydělávat musí.

    Co bych doporučil zkusit je uctujte.cz, což je vlastně webové rozhraní od Flexibee a za nižší ceny.
    15.7.2011 08:19 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Nebo FB umí dotahovat údaje z ARESu podle IČ, ale jen v seznamu partnerů. Pokud chci vystavit jednorázovou fakturu bez vytvoření extra záznamu partnera, musím vše vypisovat ručně.
    Tohle umíme ve webovém rozhraní :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    15.7.2011 11:37 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Uniká mi smysl implementovat v odlišných rozhraních odlišnou funkcionalitu...
    16.7.2011 09:39 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Dobrý den,

    tohle je jen dočasné. Na webu jsme kvůli službě účtujte.cz potřebovali určitý rozsah funkcí, aby byla služba zajímavá. Nyní je budeme implementovat i do desktopové aplikace.

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.7.2011 12:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Já mám u PDF generovaných ve FlexiBee problém s tím, že někteří klienti mi pak faktury vrací s tím, že je mají plné klikiháků. Bohužel si neumím vysvětlit, co je v tom PDF špatně, font tam je.
    17.7.2011 10:51 fousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Myslim ze v PDF neni chyba. Zpusobuji to zapisy v registrech HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes na klientskych pocitacich spolu s tiskarnou. Nikdy sem nemel cas to resit nejak detailneji takze u vsech fontu sem zrusil substituce. Myslim ze by pomohlo PDF vytvorit v nejakem fontu co dokazi tisknout vsechny tiskarny, ale jinak je vpodstate chyba v klientskem pocitaci. Vice zde http://support.microsoft.com/kb/927067
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.7.2011 23:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Uff, Windows tyto substituce používají i při zobrazování na obrazovce?
    dmnc_net avatar 22.8.2011 20:03 dmnc_net | skóre: 12 | blog: dmnc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    s LCS Noris a nasledne HEG (Helios Green) mam obdobne zkusenosti jako ostatni s HEO. Super system, ve kterem i uzivatel muze vykouzlit monumentalni dila, ovsem vse je na dlouhe lokte, je to drahe a integrace (ty ktere jsem zatim videl) s Lotusama nic moc. Na druhou stranu, co slysim o SAPu, budte radi za Helios. Dalsi ma zkusenost je ESO9, to je pri vetsi firme taktez na provaz ve stodole...
    14.7.2011 10:32 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Import nastavení z jiných systémů
    Zdravím,

    migrace jsou samozřejmostí :-). Obvykle se migruje přes excel a nebo přes FlexiBee XML. Pro každý systém je možné udělat migrační můstek. A pro některé systémy je již máme: http://www.flexibee.eu/produkty/flexibee/migrace-dat/podporovane-systemy/

    Přemigrovat základní číselníky (adresář, zboží, stav skladu, ...) se dá za hodinu pomocí XLS importů.

    Pokud chcete více informací, asi už by to chtělo osobní jednání (stačí telefonicky), abychom se mohli bavit více konkrétně.

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    14.7.2011 08:05 Karel | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Istaloval to někdo na Archlinux?
    14.7.2011 10:45 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    archlinux není oficiálně podporován. Ale pro gentoo existuje neoficiální ebuild. Zkuste se na něj podívat a mělo by být možné to rozchodit.

    https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=346671

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    14.7.2011 11:18 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Před časem jsem rozchození v Archu řešil v RTčku s Maxem (zahlídl jsem pár příspěvků od něj i tady v diskusi), ten by možná mohl poradit.

    Tehdy byl problém s Postgresem 9, dneska už by to mělo být OK.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Max avatar 14.7.2011 11:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Jojo, přesně tak. Tenkrát byl aktuální postgre v archu 9, se kterou nebyl flexibee kompatibilní (myslím, že problémy s vygenerovaným cert v db), první spuštění fungovalo, další už ne (díky tomu cert). PKGBUILD a vše okolo jsem měl připraveno, dokonce jsem si i připravil PKGBUILD pro starší verzi postgresql a chtěl to dát na AUR a něco o tom napsat. Něco mi do toho pak skočilo a úplně jsem nato zapomněl, nicméně PKGBUILD a postup mám, takže mohu dnes v noci zveřejnit (až budu u sebe na PC). Jen si ještě vzpomínám, že bylo potřeba ručně doinstalit z auru podporu v postgresql pltcl. Měl jsem vše připraveno pro 9 postgres. Večer nato juknu a zveřejním.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.7.2011 11:51 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Tam byl problém s JDBC ovladačem. Jak říkám, v aktuální verzi už by to mělo fungovat. Jojo, PL/Tcl je potřeba. Když to publikuješ, jedině dobře :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Max avatar 15.7.2011 00:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Takže, článek sepsán, musím jen ověřit postupy + zaktualizovat a ověřit funkčnost mých PKGBuildů. Bylo toho víc, než bych čekal. Dnes už to balím, takže bych to viděl na neděli.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 19.7.2011 14:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Nakonec to vypadá, že to nepůjde do blogu, ale bude z toho oficiální článek (vyjde buď v tomto týdnu, nebo začátkem příštího). Nicméně PKGBUILDy jsem už hodil do auru.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.7.2011 15:56 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Wow! Díky :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    pavlix avatar 14.7.2011 11:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=346671
    Mám zvědavý dotaz. Jak funguje zařazování closedsource aplikací do Gentoo a dalších distribucí. Přidávají se další repozitáře s updaty z vašich serverů? Spíš se ptám na obecný způsob, než na aktuální stav.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.7.2011 09:20 petas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Kedy bude podporovat aj slovensku legislativu, pokladnicu s fiskalom apod?
    14.7.2011 10:29 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    slovenskou legislativu podporujeme (zatím pouze podvojné účetnictví podnikatelů). Fiskální pokladny také - konkrétně v podstatě všechny pokladny EURO (od společnosti ELCOM). U těchto pokladen je omezení, že pro komunikaci s nimi je potřeba mít jednu stanici s Windows. Jiné systémy totiž nepodporují.

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    14.7.2011 10:54 Pavel Bařina | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Zajímalo by mě jestli je možné importovat data z daňové evidence Účto Tichý & spol.?

    Používám MacOSX a další věc co by mne zajímala je podpora nové verze operačního sytému Lion. Jinak škoda, že není v App store.
    14.7.2011 11:16 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    no z Účto Tichý & Spol je to trošku problém. Oni neumí pořádné exporty. Takže se s tím trochu bojuje. Základní číselníky nejsou problém, u dalších dat jsme trochu válčili (např. faktury), ale uspěli.

    Lion samozřejmě podporován bude. Ale máme k němu přístup úplně stejný jako všichni ostatní. Proto budeme potřebovat pár dnů na finální otestování :-)

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    14.7.2011 15:13 Pavel Bařina | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Děkuji za odpověď.

    Registrování vývojáři mají přistup k lionu s předstihem :-)

    Jinak jsem narazil na drobné chybky, které u komerčního produktu nepotěší. Po instalaci firmy jsem provedl registraci produktu přímo z programu. Vyskočila jen hláška, že se vyskytla chyba a mám to udělat přes webové rozhraní. Nicméně mailem mi registrace přišla. Tudíž vše proběhlo. Tohle je drobnost. Horší věc jsem narazil u formulářů při nastavování firmy. Firma -> nastaveni -> moduly. Tam jsou záložky Prodej a Nákup. V nich jsou poslední rozbalovací položky vidět jen z poloviny a jsou nečitelné. Jakoby se nevešli. Tohle vše na MacOSX Snow Leopard v nejaktuálnější verzi.
    15.7.2011 12:03 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Nemel byt clanek oznacen jako PR?
    15.7.2011 12:24 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    to by musel byt kazd clanek napr. jak se instaluje DB2 nebo Oracle, RHEL take PR.

    Jinak si myslim, ze hnidopich a stoural jsou role, ktere musi ve spolecnosti existovat a nekdo to na sbe vzit musi.

    Dekujme.
    vulgární Nick avatar 17.7.2011 02:16 vulgární Nick | blog: Takže já jsem jedinej, kdo čůrá do vany?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Jinak si myslim, ze hnidopich a stoural jsou role, ktere musi ve spolecnosti existovat a nekdo to na sbe vzit musi.
    Souhlas. :))
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.7.2011 12:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Proč?
    17.7.2011 18:24 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Blba otazka - pouzivam Debian a free verziu s vyplnenou registraciou a po urcitom update z repozitarov Flexibee sa Flexibee neprestajne stazuje na neplatnu registraciu (ze bola registrovana nejaka starsia verzia). Co s tym? :) Btw. mam tam 5 faktur a 4 prijmy v banke (za rok bude tych faktur tak max 10) :).

    17.7.2011 18:29 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobrý den,

    mohl byste poslat přesnou chybovou zprávu? Takto vůbec netuším v čem by mohl být problém.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    17.7.2011 19:26 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Pozriem, ked sa dostanem k dotycnemu pocitacu, vdaka za zaujem. :)
    17.7.2011 23:08 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Dobry den, tak prikladam vypis.
    Setting up flexibee (10.14.2.14) ...
    Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org.postgresql.jdbc4.AbstractJdbc4Connection
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       at org.postgresql.Driver.makeConnection(Driver.java:393)
       at org.postgresql.Driver.connect(Driver.java:267)
       at java.sql.DriverManager.getConnection(libgcj.so.12)
       at java.sql.DriverManager.getConnection(libgcj.so.12)
       at cz.winstrom.Checker.readLicense(Checker.java:130)
       at cz.winstrom.Checker.main(Checker.java:67)
    Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: java.sql.SQLXML not found in gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:./,file:/usr/share/flexibee/lib/postgresql-9.0-801.jdbc4.jar,file:/usr/share/flexibee/lib/winstrom-connector-10.14.2.14.jar,file:/usr/share/flexibee/lib/LicenseChecker.jar], parent=gnu.gcj.runtime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}}
       at java.net.URLClassLoader.findClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       ...7 more
    
      Error: You are trying to update to a newer version of FlexiBee system than allowed in your license. Please put back the original version or contact the producer and prolong your license.
    
    dpkg: error processing flexibee (--configure):
     subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
    configured to not write apport reports
                                          Errors were encountered while processing:
     flexibee
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
    A package failed to install.  Trying to recover:
    Setting up flexibee (10.14.2.14) ...
    Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org.postgresql.jdbc4.AbstractJdbc4Connection
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       at org.postgresql.Driver.makeConnection(Driver.java:393)
       at org.postgresql.Driver.connect(Driver.java:267)
       at java.sql.DriverManager.getConnection(libgcj.so.12)
       at java.sql.DriverManager.getConnection(libgcj.so.12)
       at cz.winstrom.Checker.readLicense(Checker.java:130)
       at cz.winstrom.Checker.main(Checker.java:67)
    Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: java.sql.SQLXML not found in gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:./,file:/usr/share/flexibee/lib/postgresql-9.0-801.jdbc4.jar,file:/usr/share/flexibee/lib/winstrom-connector-10.14.2.14.jar,file:/usr/share/flexibee/lib/LicenseChecker.jar], parent=gnu.gcj.runtime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}}
       at java.net.URLClassLoader.findClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.12)
       at java.lang.Class.initializeClass(libgcj.so.12)
       ...7 more
    
      Error: You are trying to update to a newer version of FlexiBee system than allowed in your license. Please put back the original version or contact the producer and prolong your license.
    
    dpkg: error processing flexibee (--configure):
     subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
    Errors were encountered while processing:
     flexibee
    

    Flexibee zostalo vzdy vysiet v aptitude:
     The following partially installed packages will be configured:
      flexibee 
    
    A vzdy vypisalo tu chybovu hlasku prilozenu vyssie.

    Aplikacia, ako taka, ale vzdy fungovala normalne.

    Ked som subor postgresql-9.0-801.jdbc4.jar docasne premiestnil a vykonal dpkg --configure flexibee, tak sa problem podarilo zrejme len docasne "odstranit". :)

    Zial uz si nepamatam, kedy sa tento problem objavil, ale tipoval by som to na update, ked sa v Debiane Wheezy objavila postgresql9.0 (nainsalovala sa paralelne k 8.4, ktoru od instalacie pouziva Flexibee). Nove verzie Flexibee v repozitari byvaju dost casto. :)
    18.7.2011 09:08 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader
    GCJ? Zkuste použít sun-java6-jre.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    18.7.2011 09:14 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    i A sun-java6-jre

    Pouzivam. :) Ale vyhodil som gcj-jre-headless, co tam este z minulosti ostal. Dik za tip. :)
    18.7.2011 09:39 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Ono může být nainstalované, ale nepoužít se. update-alternatives je cesta :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    18.7.2011 10:48 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Moc pěkný článek i diskuse. Takhle si představuji spolupráci komunity a komerčních tvůrců. Sám jsem FlexiBee zkoušel v rámci podlkadů pro výuku na Archu a rozhodně stojí za úvahu, zvláště když systém běží na opensource základu s nezbytnou platformální heterogenitou. Že je největší překážkou pokroku legislativní proces v podání našich politiků, o tom není sporu...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Luk avatar 18.7.2011 14:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Že je největší překážkou pokroku legislativní proces v podání našich politiků, o tom není sporu...
    Když jsem uviděl tohle, tak jsem si nejdřív myslel, že mám halucinace :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.7.2011 15:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    To je má spíš Nečas, ne?
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 18.7.2011 20:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Účtujeme v Linuxu a FlexiBee I. – úvod
    Ten je má skoro určitě. Ale byl jsem prostě (i s dosavadními zkušenostmi s touto vládou) překvapen tím, jak se „pravicová“ vláda chystá tak drasticky posílit státní rozhazování peněz.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.