abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím

    22. 9. 2010 | Václav Stodůlka | Recenze | 18801×

    Vodafone 845 je jeden z nejlevnějších chytrých telefonů s linuxovým systémem Android, který lze u nás koupit. Vzhledem k nízké ceně neohromí výkonnostními parametry ani výbavou, ale v žádném případě také neurazí. Rozhodně není ošizený a nabízí i pokročilé funkce, včetně např. GPS, WiFi a 3G.
    vodafone 845

    Úvod

    Začátek pobytu androida u nás v domácnosti vyprovokovaly tři pohnutky – zaprvé žena potřebovala nový telefon a chtěla synchronizaci s počítačem, zadruhé malá Venďa toužila po něčem, co by jí přehrálo „ovečky“ a zatřetí Vodafone uvedl i v našich končinách model 845 za přijatelných 3577, který oba tyto požadavky splňoval a navíc prošel i estetickým filtrem, což se Samsungům a LG v podobné cenové hladině dlouhodobě nedařilo. Že je telefon s Androidem a že je to vlastně Linux, je už jenom bonus, ale to neznamená, že se na to nemůžeme blíže podívat.

    Představení

    Telefon vyrábí čínská Huawei, což je poměrně známá značka. Asi ne úplně v segmentu telefonů a u nás, ale Telefónica O2 v ČR má od Huawei většinu své mobilní sítě (BTS stanice i centrální prvky), takže to úplní zelenáči nejsou. „Značkovost“ telefonu se příjemně projevuje při hodnocení kvality hovoru – ten je čistý a hlasitý bez jakýchkoli přeslechů pro obě strany, dá se běžně bez problémů použít i hlasitý odposlech. Tímto telefon na jedničku splňuje zásadní požadavek nasazení, a to telefonování.

    Jedná se o přístroj příjemně malý (110 × 56 × 14 mm, 110 g), konkurencí v tomto segmentu může být pouze Sony Ericson Xperia X10 mini, která má ale kromě prakticky dvojnásobné ceny ještě jednu zásadní nevýhodu – kapacitní display. Vodafone 845 má display rezistivní, který se sice normálně bere jako nevýhoda, ale který jediný má u tak malé úhlopříčky smysl. Psát se musí nehtem (ne bříškem prstu), což ženě plně vyhovuje. Problémy to dělá zejména při různém posouvání nabídek, ale na druhou stranu to zase umožňuje mít i v landscape režimu plnou alfanumerickou (virtuální) použitelnou klávesnici, na které jde normálně psát s fail rate okolo 3–5 %. Bříškem prstu jde potvrzovat různé volby a výběry – tam nepřesnost nemá až tak zásadní význam.

    vodafone 845 1 vodafone 845 2

    Display samotný má rozlišení jenom 320×240 bodů, což se obecně u smartphone hodnotí jako „málo“. Kdyby byla úhlopříčka větší, byl by to asi zásadní problém, ale na těch 2.8" to vypadá snesitelně. No, umožnilo to výrobci použít pomalejší procesor, baterie víc vydrží, cenu to sráží dolů a celkově s displayem problém není, dokud telefon nepoložíte vedle jiného smartphonu za trojnásobné peníze.

    Dalšími ovládacími prvky jsou zejména čtyři standardní klávesy pro přijetí hovoru, menu, zpět a ukončení hovoru. Uprostřed mezi nimi je optický „touchpad“ s možností potvrzení zmáčknutím. Touchpad se při troše cviku dá naučit používat, více by mi však vyhovovaly standardní kurzorové klávesy, ale to je o zvyku.

    Datové připojení

    Datové připojení – Vodafone 845 má 3G, WiFi a GPRS, nemá EDGE, což je – zejména u Vodafone – škoda. S WiFi jsem měl a částečně pořád ještě mám trochu trable. Celkem jsem detailněji testoval na dvou AP a k prvnímu jsem se připojil až po restartu do základního nastavení (toho AP) a nastavení všeho od začátku, ke druhému AP jsem se sice připojil, ale spojení neustále padalo. Pomohlo trochu přeházet „advanced“ volby (ACK limit, fragmentation treshold apod.) do jiných poloh, než byly a na telefon nainstalovat aplikaci WiFi fixer – která (podle popisu) dělá to, že pokud je „spojeno“, ale neprochází pakety, tak resetuje WiFi adaptér. Ale jsou hotspoty, ke kterým se dá připojit bez problémů, navíc na prvním testovaném AP měl úplně stejné problémy HTC Tatoo a Hero, takže mám buď smůlu, nebo bude prostě něco špatně s Androidem jako takovým. Citlivost WiFi u tohoto telefonu uživatelé a recenzenti chválí, já nemám srovnání s jiným telefonem, ale notebook je citlivější.

    vodafone 845 9

    GPS

    Vodafone obsahuje GPS modul a digitální kompas. Citlivost GPS mi přijde velmi dobrá – při práci na Google mapách je odchylka typicky okolo maximálně tří metrů. Ve spojení s digitálním kompasem se Vodafone 845 jeví jako velmi použitelné nářadí pro geocaching. Telefon obsahuje ještě AGPS (asistovaná GPS), která umí počítat polohu podle vzdálenosti od WiFi sítí a BTS stanic, ale tuto volbu jsem zatím nezkoušel – vyžaduje datové přenosy.

    vodafone 845 7

    Fotoaparát

    Telefon obsahuje i 3Mpx fotoaparát. Beru to jako nástroj k dokumentaci autonehody, který má člověk vždy u sebe, ale na focení čehokoli je to prostě bída. Problém je v tom, že pár aplikací pro Android umí číst čárové kódy, ale tímto telefonem prostě nejdou "vyfotit" – fixed focus zaostří až od nějakého půl metru a to už jsou kódy nerozeznatelné – škoda.

    Android

    Teď k Androidu samotnému. Je nainstalován systém ve verzi 2.1 s drobnými úpravami oproti vanilla Androidu. Vodafone do něj nějak zásadně nezasahoval, pouze dodal logo při startu systému a přednastavil domácí stránku v prohlížeči na vodafone.cz. Huawei dodalo modifikace pro domácí obrazovku, kde zejména přidalo posouvání nejen doprava – doleva, ale i nahoru – dolů, takže jde mít desítky ploch. O nějaké praktičnosti nejsem úplně přesvědčen.

    vodafone 845 3 vodafone 845 4

    Market

    Vzhledem k tomu, že se jedná o mé první vážnější setkání s Androidem, byl jsem celkem zklamán nabídkou na Marketu. Aplikací je tam opravdu hodně (oficiálně přes 100 000), ale na nějaké porty známého GPL softwaru člověk moc nenarazí. Chtěl jsem třeba zprovoznit ssh server, samba server nebo aspoň FTP server a pro první dva jsem nenašel řešení, třetí vede k (pro mě) neznámým aplikacím se jmény „SwiFTP“ apod. (Nic proti autorovi SwiFTP :-)) No dobře, to jsou servery, pojďme na desktopové aplikace a zkusme třeba přehrávač médií. VLC – nic (teda pro přehrávání). Mplayer – nic. FFmpeg – RockPlayer universal, ArcMedia. No, možná je to jenom moje neznalost, ale nic mi to neříká. Takovéto výsledky člověk dostane při každém hledání. Kopec adware z čínských zdrojů. Zkusme najít terminal – „Android Shell Terminal“ – výrobce Loopbot.org, tak odsouhlasíme aplikaci přístup na internet a jiné přístupy, nainstalujeme to a jdeme se podívat, kam se dostaneme.

    vodafone 845 6

    Hardware

    $ cat /proc/cpuinfo
    Processor       : ARMv6-compatible processor rev 2 (v6l)
    BogoMIPS: 527.56
    Features: swp half thumb fastmult edsp java
    CPU implementer : 0x41
    CPU architecture: 6TEJ
    CPU variant     : 0x1
    CPU part: 0xb36
    CPU revision    : 2
    
    Hardware: HUAWEI U8120 BOARD
    Revision: 0000
    Serial  : 0000000000000000

    ARMv6 je poměrně zastaralá platforma, BogoMIPS by měly odpovídat MHz. Celkově žádné dělo, ale možná je právě na tomto místě dobré říct, jak to funguje v praxi. Telefon je relativně svižný, odezvy sice nejsou nijak bleskové, ale nikde se nečeká. Já jsem na to háklivý (proto používám pořád klasický hloupý mobil), ale tady jsem spokojen. Multimediální výkon – našel jsem video, které telefon jenom těsně přehraje pomocí RockPlayeru (ffmpeg), a to je xvid, 624×352 1 MBps, zvuk MP3 128 kbps. TV ripy Simpsonů, Futuramy nebo Jistě, pane ministře tedy přehraje přímo, větší bitrate/velikosti je potřeba před nahráním zmenšit. Možná jde dosáhnout lepší výsledek s vestavěnými kodeky, které mohou využít nějaké hardwarové akcelerace (pokud tam je), ale ty jsou celkem nestabilní (přehrávač padá) a velmi často nepřehrávají vůbec pro neznámý formát. Při připojení sluchátek se objevuje bug: Musíte sluchátka připojit dvakrát po sobě, jinak je zvuk hrozný. Pak už je to lepší, ale HiFi kvalitu nelze čekat. Plusem je určitě standardní 3.5 jack konektor.

    Dále pak vyberu zajímavé řádky z meminfo:

    $ cat /proc/meminfo
    MemTotal:         183680 kB
    MemFree:           11624 kB
    Cached:            23204 kB
    SwapTotal:             0 kB

    Očividně tedy máme zařízení se 180 MB paměti, jak je u Androidu zvykem bez swapu. Některé zdroje uvádí 128 MB, ale myslím, že to je množství volné paměti v přístroji, když jej poprvé zapnete. Dále je vidět, že paměť jde bez problému zaplnit a než nastoupí OOM killer, je dobré použít nějaký správce procesů, který se nebude chovat jako Viktor čistič.

    Dále už není moc co zkoumat, „permission denied“ je celkem častá odpověď.

    $ uptime
    uptime: permission denied
    $ uname -a
    uname: permission denied

    …atd.

    Připojení přes USB

    Pojďme zkusit připojit telefon k počítači přes USB. dmesg reaguje přibližně takto:

    usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
    usb 2-1: New USB device found, idVendor=12d1, idProduct=1031
    usb 2-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=1, SerialNumber=0
    usb 2-1: Product: Android Mobile Adapter
    usb 2-1: Manufacturer: Huawei Incorporated
    Initializing USB Mass Storage driver…
    scsi6 : usb-storage 2-1:1.0
    usbcore: registered new interface driver usb-storage
    USB Mass Storage support registered.
    usb 2-1: USB disconnect, address 2
    usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
    usb 2-1: New USB device found, idVendor=12d1, idProduct=1035
    usb 2-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=1, SerialNumber=0
    usb 2-1: Product: Android Mobile Adapter
    usb 2-1: Manufacturer: Huawei Incorporated
    scsi7 : usb-storage 2-1:1.2
    scsi 7:0:0:0: CD-ROM            Android  Adapter          ffff PQ: 0 ANSI: 2
    sr1: scsi3-mmc drive: 0x/0x caddy
    sr 7:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
    sr 7:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
    cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!
    [root@stdntb ~]# mount /dev/sr1 mnt
    mount: block device /dev/sr1 is write-protected, mounting read-only
    [root@stdntb ~]# ls mnt
    autoruncfg.cfg
    autorunlanguage.ini
    dialupdll.dll
    document
    pcassitdll.ini
    pc_suite
    setup.exe
    autorun.inf
    dialup
    dialupdll.ini
    pcassitdll.dll
    pcoptions.exe
    res
    usb_driver

    …no, zajímavé řešení, ale pro naše účely nic podstatného. Pro další komunikaci je dobré otevřít na Androidu stavové menu a pomocí volby „Připojit USB“ se můžeme dostat na SD kartu jako klasické mass storage. Komunikace s kartou probíhá rychlostí přibližně 7,5 MB/s, což si myslím koresponduje s maximální rychlostí karty samotné. To jsou dvě dobré zprávy – zaprvé telefon jde připojit jako mass storage (jsou i podstatně dražší telefony, které takto připojit nelze!) a komunikace je celkem rychlá. Třetí dobrou zprávou je, že telefon se přes USB nabíjí.

    Jak připojit telefon jako modem se mi (k linuxovému počítači) nepodařilo letmo zjistit, pro Windows budou zřejmě sloužit ovladače získané přímo z telefonu. Situaci by měla univerzálně řešit verze Androidu 2.2, jež bude obsahovat WiFi tethering, který vytvoří z telefonu WiFi hotspot, ale toho se na Vodafone 845 pravděpodobně nedočkáme.

    Další téma, které bude asi zajímat okolní osazenstvo, je získání roota. Tady bohužel nemůžu posloužit, protože to vyžaduje kompletní vymazání paměti, a to žena – ani v zájmu vědy – nedovolila.

    vodafone 845 8 vodafone 845 5

    Shrnutí

    Co tedy za svých 3577 korun získáte? Elegantní malý telefon, který umí telefonovat, přehrávat video, brouzdat po webu, najít se přes GPS, který jednoduše připojíte k počítači přes mass storage a kde můžete doinstalovat pochybné aplikace, o kterých jste nikdy neslyšeli a jejichž výrobce neznáte. To je asi tak všechno, co běžný uživatel s telefonem dělá, plus ještě kopec věcí navíc, čistě pro jistotu. Vypíchnout můžeme v pozitivním smyslu cenu a jak to pěkně funguje bez nějakého závažnějšího chytáku, v negativním pak třeba absenci EDGE, pomalý procesor, málo paměti, co komu víc vadí…

    Pro geeka je však dle mého skromného názoru mnohem přitažlivější platforma MeeGO, které obsahuje tisíce portů známého (!) softwaru, a získání roota je otázkou instalace jednoho balíčku z repozitáře, nebo Palm (a na ten nezapomínat) se svým webOS, což je také Linux, který je podstatně otevřenější. Každopádně pokud má geek v kapse právě jenom 3577 Kč, pak určitě neprohloupí, když si telefon koupí, odemkne a může taky celkem spokojeně hackovat, nicméně bez otevřené základní distribuce to tak nějak není úplně ono…

           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.9.2010 05:00 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Děkuji za recenci.Ještě by mě zajímala výdrž baterie v běžném provozu.Díky.

    Jo a dodám, že u VF ho mají za zvýhodněnou cenu od 2777Kč.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    xvasek avatar 22.9.2010 08:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Myslím, že to je u všech takových smartphone prakticky stejné - intenzivní používání den, normální používání dva dny, "občas si zavolám, podívám se na počasí a TV program" 3 dny. Nic, co by vybočovalo z průměru.
    22.9.2010 13:43 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Nezlob se ale myslím, nebo vím? Docela rád bych znal nějakou reálnou zkušenost. Třeba v porovnání s Wildfire...Díky.
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    xvasek avatar 22.9.2010 15:59 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jsem autor recenze, takže vím. :-) Toto _je_ reálná zkušenost. Pro porovnání s WildFire bohužel nemůžu sloužit.
    22.9.2010 16:27 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jaj ja sem truhla:) To sem nějak nepochopil, ze si autor :) Tak dobry diky moc!
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    23.9.2010 08:45 Ulipispirus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    HTC Tattoo
    - bezna prevadzka - telefonovanie, SMS - 6-8 dni
    - extremna prevadzka - WiFi, Hudba, PDF - 4 hodiny
    28.9.2010 18:35 Hoffec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Baterie vydrží celý den, a to při klasickém používaní (internet, malicko GPS, sem tam hry, 3hovory, 20sms, poslech hudby.) Při málo používání i 2Dny
    22.9.2010 07:20 asdfgvbhnjkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    1) Získání roota je možné bez vymazání paměti (mám odzkoušené na 2 telefonech Vodafone 845) 2) Po získání roota je tethering možný pomocí aplikací dostupných free v marketu.
    xvasek avatar 22.9.2010 09:50 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Pokud by byl link a dostatek času, mohlo by možná vzniknout pokračování recenze. :-)
    25.9.2010 10:06 BlackRider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Tady je odkaz na upravenej firmware i s navodem na root a instalaci: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=741643
    22.9.2010 08:09 HUgo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Nejlepší ssh klient je ConnectBot. Jinak verze 2.2 se možná člověk nedočká od vodafonu, ale od xda developers bude určitě. Už kvůli té verzi androjda mě mrzí 3 měsíce nazpátek nákup htc tattoo za 5k.
    22.9.2010 08:22 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Provázanost s Google
    Díky za parádní recenzi. Sice to patří spíš obecně k Androidu než ke konkrétnímu telefonu, ale chtěl bych se zeptat místních znalců, jak moc je Android provázaný s Googlem. Uvažuju o koupi HTC Wildfire a čekal jsem, že by mohly existovat nějaké upravené ROM s vypnutými špehovacími funkcemi, ale nic jsem nenašel.

    Na nějakém screenshotu jsem viděl možnost vypnout poskytování polohy z GPS Googlu, ale ucelený přehled, co všechno Android telefony reportují a co z toho se dá vypnout, neznám.

    Synchronizaci s Gmailem nechci a obejdu se bez ní (HTC se díky HTC Sync dá synchronizovat s Outlookem, což není ideální, ale horší než moje současné Windows Mobile to není). Ještě jsem se dozvěděl, že bez Google účtu se nedostanu na Android Market. Víte někdo, co ještě nefunguje?
    22.9.2010 10:42 Sancho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Provázanost s Google
    Nie je to ziadny problem. Na mail je zvlast klient (pouziva IMAP alebo POP3), takze gmail nie je jedina volba, daju sa vypnut zdielania polohy, dokonca sa clovek vobec nemusi prihlasit do google accountu a tym padom je po spehovani. Vsetky polozky, kde sa zdielaju nejake data, su zrusitelne jednoducho v menu. Co nepojde pouzivat je market, gmail, gtalk, latitude a asi ani maps (netusim, ja mam aktivny google ucet). Na druhu stranu - pouzitelnost s google accountom je o 1000% vyssie - synchronizacia kontaktov, kalendaru, zaloziek, oblubenych miest na mape, aplikacii a pod. Napriklad som mal tattoo s X aplikaciami, kupil som si zpomenuty VF845 a po prvom prihlaseni ponukol instalaciu vsetkeho, co som mal na Tattoo - veeeelmi prijemne. Ja sa nejakeho spehovania od Google moc neobavam, popravde.
    22.9.2010 11:12 Gonio- | skóre: 2 | blog: moje | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Provázanost s Google
    Když telefon rootneš (ztratíš záruku), tak se v pohodě obejdeš bez Googlu. Jinak se nedostaneš ani na Market.
    Myslíte si, že máte pravdu ? To je rozdíl mezi námi dvěma, já mám totiž jistotu, že ji nemám.
    Pavel Stárek avatar 22.9.2010 21:38 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Provázanost s Google
    Nevidím důvod, proč by rootnutím ztratil záruku. Je to vratný jev. Jediné, co se změní v telefonu, je obsah "recovery" partition (pro root se musí nainstalovat custom recovery - Amon_RA, nebo Clockwork Mod recovery - obé kupodivu pro T-Mobile Pulse Mini, neboť je s VF845 na 99% kompatibilní), a v recovery módu se "naflashuje" maličký podepsaný zip s aplikacemi pro root, takže přibudou dvě aplikace: binárka /system/bin/su, a aplikace SuperUser.apk. Root jde udělat i pomocí superbootu (naflashuje se změněný obsah boot partition), ale ten nemám rád protože telefon běží na "cizím" kernelu.

    Sám mám udělaný rootovací zip soubor, ve kterém je ještě obsažen busybox v1.17.1 mnou zkompilovaný na míru pro ARMv6 a (téměř) se všemi moduly (applety).

    A ano, na oficiální market se se sice bez google účtu nedostane, avšak to neznamená, že nejdou instalovat aplikace.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    22.9.2010 08:26 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Mobil mám 5 dní. To co je v recenzi mohu potvrdit. Je zajímavé, že jsem po nainstalování emulátoru terminálu zadával podobné příkazy jako autor recenze :-) Při hledání aplikací mně pomohlo cenné fórum na světu androida. Je tam také hodně dobrých rad atd.

    Sejmutí Matrix kódu z obrazovky usnadní ve firefoxu zvětšení "Ctrl" + "+" V praxi pak prý funguje lupa :-)

    Včera večer jsem si pro pohodlnější psaní nainstaloval klávesnici Thickbutton, která se učí a pak prediktivně zvětšuje klávesy, které byste mohli chtít zmáčknout.Jinak psaní na tak malém displeji chce cvik a není to vrchol blaha.

    Pro navigaci přes Google Maps musíte být vždy online (což nejsem, nemám datový tarif). Proto moc doporučuju aplikace Trackbuddy a Mapdroyd, které sice nejsou "plnohodnotnými" navigacemi jak je známe, ale jsou offline. Komerční navigace jsou kvalitní, ale též za ceny okolo 1500 Kč.

    Jinak ještě hledám aplikaci, ke bych mohl psát SMS na počítači a poslat ji z mobilu. Našel jsem jen něco placeného.

    Port VLC se připravuje od zimy.

    Co se týká možnosti nainstalovat linux vlastní, tak to sice jde, ale protože není XServer, tak jede grafika přes vnc a to je prý pomalé. (já tomu zas tak nerozumím)

    Na xda developers vznikají vlastní ROMky, prý tam občas něco funguje lépe než v oficiální.

    Bylo by fajn, kdyby USB fungovalo jako "host", člověk by pak mohl připojit USB klávesnici, nebo flashku. Prý někdy stačí na USB dodat jen napájení a jede to, ale zkoušet se mě to nechce :-)

    No a když mně Rockplayer (ffmpeg) přehrál *.mov 640p tak jsem byl velmi přijemně překvapen.

    Nativní port mplayeru by bodnul.

    S prohlížením *.doc *.xls *.ppt to jde přes nějakou aplikaci, která není nic extra a navíc je ve vyšší verzi placená. Na *.odt jsem ještě nic nenašel.

    Flashplayer pro tento slabý procesor asi nikdy nebude. Ale Acrobat Reader od Adobe funguje dobře.

    Takže linux to je, ale zase tolik příležitostí ke hraní nenabízí. Budu dál sledovat fóra, co se komu podaří hacknout. Já sám jsem spíš pokročilejší uživatel. Pokud bych se měl rozhodnout znova, rozhodně bych mobil koupil.
    22.9.2010 10:59 Sancho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Ja mam tento telefon z Madarskeho Vodafone (vysiel o malo menej, ako z CZ) a ten po pripojeni k PC otvori ako-keby USB CD mechaniku, kde je nejaka verzia PC Suite for Android Headset - ta dovoluje (okrem ineho) pisat a citat SMS priamo vo Windows. Pre linux som zatial, bohuzial, nic nenasiel. Aplikacia je, samozrejme, v anglictine ;) App je, ako som si prave precital v jej About dialogu, od Huawei, takze na 99% bude fungovat s ktorymkolvek VF845.
    22.9.2010 11:42 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Díky za upozornění. Tuto aplikaci pod Windows mám, ale win mám jen v práci. Pod wine aplikace jede, ale nenajde USB zařízení (šlo by to nějak ohackovat?). Takže hledám. V podstatě by stačil prográmek, kde bych psal na klávesnici PC a ono se to objevovalo na displeji Mobilu. Prý fungují některé Bluetooth klávesnice. Nebo oprášit znalosti programování?:-) Android SDK a adb jsem včera jen v rychlosti poprvé spustil, ještě musím nastavit oprávnění. Uvidím k čemu je to vlastně dobré.
    22.9.2010 17:40 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Docela me prekvapuje, ze na linuxovem foru je tak malo lidi, kteri maji android telefon. Tento kousek od Vodafonu jsem mel v ruce a jsem rad, ze se prodava za tuto cenu, neb dojde k jeho rozsireni. Z meho okoli si jej koupili lide, kteri telefon s OS vubec nemeli, nebo kdyz, tak jen nejake WM ve verzi 5 nebo tak nejak. Co me prekvapilo, byl fakt, ze vsichni se rozplyvaji nad timto androidem a nesetri slovy chvaly.

    Me osobne telefon tolik nevzal. Je to tim, ze mam G1 (HTC dream - Cyanogen ROM 5.0.8 / 6.0.0) s petiradou klavesnici, davno jsem si zvykl na vyhody kapacitniho displaye, telefon mam rootnuty, upravenou ROM a hlavne fyzicka klavesnice poskytuje neskonaly komfort.

    Google ucet pouzivam jen pro telefon, tedy ne na maily. Proste synchro kontaktu, kalendare, "zalohu" nastaveni telefonu, atp... To ve spojeni s datovym tarifem. Vyhovuje mi a pocatecni paranoa davno opadla. Jo a pres SMS sync si zalohuju SMS do google uctu. Bez mobilnich dat a google uctu telefon pouzivat lze, ale nutno rict, ze s ani jednim se moc nepocita :-)

    Ale ted aplikacim. Po rootu a nahrani upravene ROM umoznuje i ve verzi 2.1 pouzit telefon jako USB modem (odzkouseno v Ubuntu i Debianu a Mandrive), lze z marketu doinstalovat Wireless tethering (udela z telefonu WiFi AP a vycucne baterku jak upir svoji obet - tedy velmi rychle), Instalace OpenVPN, ADfree (blokovani reklam v prohlizeci i aplikacich), ClockSync (synchronizace hodin pres NTP - nechapu, proc to nejde synchronizovat z GPS).

    Bez nutnosti rootnuti povazuji za uzitecne: Advanced task killer, ColorDic (slovnik - offline i online mod), ConnectBot (ssh a telnet klient - asi nejlepsi), CopilotLive (pro mne nejlepsi plnohodnotna offline navigace pro android - dale pak Sygic, NDrive, IGo amigo, atp....), Jabbim, RMaps (nativni "TrekBuddy" pro android - neni to TrekBuddy, ale ma stejne funkce) a SpeedView (Tachometr s velkymi cislicemi - pouzivam pri projizdeni merenymi useky :-) ). Sem tam se mi hodi GPSstatus, coz je v podstate jen kompas spolu s udaji z GPS.

    Václav 22.9.2010 18:28 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jak je na tom G1 s rychlostí? Momentálně provozuji Android na Touch Cruise (nativně bez Haretu) a přeci jen je znát že na to mrška není stavěný - občas je odezva bídná, k WinMo už se vrátit nechci a potřebuji něco levnějšího. Takže vybírám mezi tímto Vodafone a bazarovou G1.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    22.9.2010 19:57 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Asi takto. G1 se mi nejvice osvedcila s CyanogenMod ROM verze 5.0.8 (Zalozeno na android 2.1)

    Tato ROM je rychla, stabilni, bezproblemova. Potrebuje mit kartu rozdelenou na FAT, EXT2/3 a SWAP. V tomto poradi. Jde o to, ze G1 ma malo pameti a nebylo by mozne tam nainstalovat vic aplikaci. Ty se pak instaluji prave na EXT2/3 oddil. FAT je klasicky pro vse ostatni. Obecne EXT2/3 staci cca 90 MB a clovek si tam muze nainstalovat cokoli. Jediny problem u Cyanogen 5.0.8 je nemoznost instalace nejnovejsi verze Copilota (hlasi malo pameti - zrejme kontroluje fyzickou pamet v pristroji) a starsi verze Copilota (ta pouzitelna bez placeni) je spolehlive padaci. Neda se podle ni jezdit. Spadne po prvni krizovatce.

    Verze Cyanogen 6.0.0 (zalozeno na Froyo, tedy Android 2.2) resi problem nemoznosti instalace Copilota, takze ten chodi. Dale v Froyo jako takove umoznuje instalaci aplikaci na kartu, tedy i bez rootnuti. Ale zase to dela jen do FAT oddilu, coz nam EXT2 uzivatelup prijde hloupe, ale me to v zasade nevadi. Co vadi, je desna "rychlost", tedy spise pomalost. Je to znat pri listovani seznamem kontaktu, i posun stranky v prohlizeci mi prijde trhany. Ale ukrutna je odezva pri vypnuti aplikace. Proste clovek ukonci navigaci a chce si zavolat a ceka, ceka, ceka dobre 4 nebo i vice sekund, nez se mu system uraci zobrazit a je pouzitelny. Katastrofa. To predchozi verze zalozena na Eclair (2.1) tedy Cyanogen 5.0.8 rozhodne nedelala. Ta prodleva tam pravda byla, ale jen nekdy a to max 2 sekundy. Na Froyo je to pravidelne a mnoooooohem delsi.

    Takze kdyz das na G1 Cyanogen 5.0.8 , tak si budes chrochtat. Maximalni spokojenost, vse chodi, nic nezlobi, je to rychle a plne pouzitelne. A hlavne ta klavesnice, to nema chybu. V metru napisu mail stejne dlouhy, jako na velkem PC a v nejblizsi stanici odeslu. Opravdu ta klavesnice je parada. Kdo nepoznal, nepochopi.

    Za sebe mohu doporucit.
    Václav 23.9.2010 09:53 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Tohle mě překvapuje, protože 1.6 i 2.1 buildy byly na mém Touch Cruise pomalé a až Froyo ho pořádně rozhýbalo. Ale jinak dík, co tak koukám, dá se sehnat kolem 3k, což ujde.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    23.9.2010 10:16 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Uprimne me to take prekvapilo. Mozna je to jen zalezitost meho kusu. Nevim. Ale moje zkusenosti jsou presne takove, jak jsem je popsal. V nedeli mne premohla zvedavost, zda se aktualni verze CyanogenMod hnula nekam blize k pouzitelnosti. No a vcera vecer jsem to uz nevydrzel a uz tam zase tlacil CM 5.0.8 Ta je proste THE BEST!

    Teda ROMky CM verze 5 mely u me zivotnost vzdy do vydani novejsi verze 5.0.x a byly vice ci mene pouzitelne. Filani 5.0.8 je opravdu presne to, co me uspokoji. Mel jsem ji na telefonu mesic, bez jakehokoli problemu, nutnosti resetu, samoresetu, zakousnuti ci poklesu vykonu (rychlosti). Zato jakakoli ROM zalozena na FroYo mi v telefonu nevydrzela dele jak tri dny. Vetsinou den a pul. Dokonce jsem uz uvazoval i o tom, ze bych koupil jeste jednu G1ku pro testovani, protoze me nebavi neustale prehazovat a konfigurovat. Ale nakonec jsem to zavrhl. Kolega si poridil taky G1, tak udelam testovaciho kralika z nej :-D
    22.9.2010 09:58 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Na Android se terpve chystám a proto dotazy:
    - existuje prohlížeč odt ods doc xls?
    - připojuje se Android na internet sám (na pozadí), i když nechci? Kamaráda od doby co má X10 mini vidím furt online na jabberu a přitom nic nepouští a nechce to (mám u vodafone připojení na den nebo jak se to jmenuje pro případ nouze, tzn. jakmile se připojím, mám za 17kč zaplaceno na 24h, ale to se stane 1 za 2 měsíce, tak aby mě ten krám nezruinoval)
    - existuje nějaká synchronizace kontaktů s Thunderbirdem? (ideálně i kalendáře s Lightningem)
    Díky
    gtz avatar 22.9.2010 10:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    prohlížeč myslím ano, ale editace prozatím nikoliv

    - připojuje se Android na internet sám (na pozadí), i když nechci? Kamaráda od doby co má X10 mini vidím furt online na jabberu a přitom nic nepouští a nechce to (mám u vodafone připojení na den nebo jak se to jmenuje pro případ nouze, tzn. jakmile se připojím, mám za 17kč zaplaceno na 24h, ale to se stane 1 za 2 měsíce, tak aby mě ten krám nezruinoval)
    Android se ihned po zapnutí snaží připojit na web pro synchronizaci a ostatní věci, aby se tak nestalo musí se aplikovat nějaká aplikace třetí strany (něco jako ModaCo nodata pro WM) - tedy APNdroid. Ale toho prvního spojení se nedá moc zbavit (snad jen nazadat PIN, doinstalovat APNdroid z karty). Jinak Androidy jsou skoro stále online a ideální je pro ně neomezený tarif.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.9.2010 11:02 Sancho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    To nie je celkom pravda - v nastaveni wireless sa da povedat, aby sa nepripajal a hotovo. Cize kym si clovek nezapne synchronizaciu a pripojenie k netu, tak sa nikam nepripaja. Samozrejme, ze vyuzitelnost telefonu, zalozenom na cloud-sluzbach, bez internetu je mala - v podstate je to potom podla mna horsie, ako Nokie bez OS...
    xvasek avatar 22.9.2010 12:26 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    No, já dodám vlastní zkušenost. Nevím, jestli jde zrušit první připojení přes síť operátora, ale mám za to, že ano. Následně se dá v nastavení vypnout "datová služba" a telefon neposílá nic po mobilní síti. WiFi se zapíná ručně - na úplně prvním obrázku v recenzi je fotka, kde je nahoře bar s jednotlivými připojeními - první je WiFi, druhé bluetooth, třetí GPS, čtvrté synchronizace s Google accountem a páté úroveň podsvětlení displaye (což teda není připojení, ale dejme tomu). Zeleně podtrženo je zapnuto, bez podtržení vypnuto, "kliknutím" se mění stav. Samotná "datová služba" (GPRS/3G) tady ikonu nemá a zapíná / vypíná se v menu.

    Zcela bez omezení se dá telefon provozovat s vypnutou "datovou službou" a ručně zapínaným / vypínaným WiFi.

    Co je pravda je, že vypnutí služby Google Talk se musí dělat separátně, jinak se připojí vždy, když je k dispozici nějaké datové připojení.
    gtz avatar 22.9.2010 14:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Já jsem to u známého, který má DESIRE, řešil přes APPNDroid a funguje to také.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.9.2010 14:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    První připojení neřeším - nikdo tu snad není takový sociál, aby řešil pár kB.

    Nicméně od GPRS/EDGE/HSDPA se dá rychle a trvale odpojit podržením tlačítka pro vypnutí telefonu a zvolením Mobilní síť (odpojuje jen datové přenosy, ne celou síť).
    22.9.2010 17:35 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    17 Kc za to uvodne pripojenie je malo? To je jedno pivo!
    mikirc avatar 22.9.2010 17:40 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    a to nemluve o tom, kdyz nemam zadny tarif na internet a v vlastne vubec nevim kolik me co stoji
    Byl jednou jeden...
    gtz avatar 22.9.2010 17:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    dle platného tarifu u VF, tuším, že 0.06/ kB
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    mikirc avatar 22.9.2010 21:05 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    ja mam t-deb*le, jako tak jsem spokojen, neb to mam na otce jako partner jeho firemniho telefonu. Cili ja nemam zadny pausal a platim jen to co provolam, a ja toho moc neprovolam, takze nic vyhodnejsiho pro mne neni. Ale ten tarif je stary asi 6 let :D
    Byl jednou jeden...
    22.9.2010 11:06 Mr. Zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Bravo! Takhle by měly vypadat recenze na profi mobil serverech! Bohužel technická úroveň většiny jejich recenzentů je někde mezi WC-bábou a pětiletým dítětem, takže si sice počteme, že mobil má krásné barevné plochy a animačky, bohužel technické detaily (které jsou pro zasvěcenou volbu telefonu nejdůležitější) většinou zcela absentují.

    Tleskám...
    22.9.2010 11:34 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Na "profi mobil serverech" si vybírají obyčejný lidi, který naprosto nezajímá něco jako rychlost CPU nebo volná paměť
    kriskami avatar 22.9.2010 15:59 kriskami | skóre: 15 | blog: kriskami | Luka nad Jihlavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Já se třeba bojím psaní prsty. Tohle je první recenze, kde autor zmiňuje komfort psaní prstem/nehtem. Teď mám v ruce N900, ale ani ta třířadá klávesnice nic moc, raději bych čtyři řady. Pokud mám být on-line, budu psát ještě víc než teď ...
    Když ve slově LÁSKA změníš 4 písmena a jedno odebereš, dostaneš slovo PIVO. Že by náhoda?
    gtz avatar 22.9.2010 17:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    používal jsem HTC TREO, pak HTC HERMES a nyní HTC RAPHAEL, který má 5-řadovou klávesnici a nedávno jsem cosi nastavoval přes LCD u N5530 a myslel jsem, že se uťukám. Zlatá klávesnice.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.9.2010 12:17 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Chtěl jsem třeba zprovoznit ssh server, samba server nebo aspoň FTP server a pro první dva jsem nenašel řešení, třetí vede k (pro mě) neznámým aplikacím se jmény „SwiFTP“ apod. (Nic proti autorovi SwiFTP :-)) No dobře, to jsou servery, pojďme na desktopové aplikace a zkusme třeba přehrávač médií. VLC – nic (teda pro přehrávání). Mplayer – nic. FFmpeg – RockPlayer universal, ArcMedia. No, možná je to jenom moje neznalost, ale nic mi to neříká.

    Ono to takhle bude vypadat asi ještě pár let. Teda doufám, že "už" jen pár let. Docela v tomhle fandím x86 zařízením s MeeGo, ty by mohly z ARM smartphonů udělat trochu více, než jen "vendor-locked" krabičky. Celkem slibně vypadal jednu dobu Neo Freerunner, škoda, že to zůstalo víceméně u výroby "doma na koleni". Bohužel je pro velké firmy jaksi výhodnější nutit zákazníkům svoje služby, bez kterých málem ani nezapnou "telefon" (Google), zakazovat roota a dělat veškeré obezličky pro limitaci použití zařízení.

    Takže osobně zůstávám u SE T610 + laptop, alespoň dokud někdo nevyrobí skutečný "smartphone", Neo Freerunner jsem v ruce už měl, ale reakce má ještě pomalejší, než můj T610, .. a to už je co říct.

    Podle mě to chce nějakou "killer feature", kterou by více otevřený smartphone mohl nabídnout "nativně" (bez jailbreaku, ...). Věci jako bittorent klient Transmission na Maemo-based N900, ...

    otula avatar 24.9.2010 12:29 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    osobně zůstávám u SE T610
    Jo, T610 je bezva telefon. A vcelku nesmrtelný. Před 5 lety mi vypadnul spolu se Siemensem SL45i z kapsy, když jsem v únoru jel na kole do práce. Vracel jsem se pak v protisměru. Siemens to chytil kolem auta, měl už jen černý displej. SE jsem myslel, že ani nenajdu, ale ležel asi 100 m od domu na 4proudové silnici, úplně náhodou jsem uviděl s hladinou zarovnaný odlesk displeje, ležícího v kaluži prosolené vody. Dovezl jsem ho do práce, rozdělal, propláchnul čistou vodou, vysušil, zapojil - a funguje dodnes, jen jsem k němu předloni kupoval novou baterku…

    Mám také novější K700, který nikdy úraz neměl, přitom (při stejném zacházení) vypadá mnohem domláceněji a má už prakticky nepoužitelný joystick…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 25.9.2010 18:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    No já se slzou v oku vzpomínám na Nokii 6310I, taktéž nesmrtelný a nezničitelný telefon ten mi padal hodně a hodně a přežil skoro vše.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 25.9.2010 21:57 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Osobně jsem starší Nokie (kvůli ovládání a zobrazování) přímo nesnášel a nikdy jsem Nokii nechtěl, ale 6310 hodnotí spousta lidí jako nejlepší kousek, co kdy Nokia vyrobila.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 26.9.2010 11:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    ty ostatní modely stály za prd, ale 6310i pro práci v terénu naprosto super, hodněkrát mi někde upadla a fungovala dále. Omylem jsem si ji nechal v kapse když jsem ladil doma anténu a ona nějak upadla, svezla se dolů po střeše a padla z cca 3.5m dolů. Nadával jsem si, že jsem pitomec, slezl dolů nacvakl jsem baterku a ona jela jako by se nic nedělo. Kdyby tam Nokia dala color display + foťáček pak myslím, že by nebylo co říct.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 26.9.2010 12:10 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    No jo, dnes už není cílem vyrábět kvalitní věci…

    Před časem kvalitní Mora vyrábí Gorenje-šmejdy, Nissan vyrábí Renaulty, koupit kvalitní komponentu do PC či jinou elektroniku je skoro jak výhra v loterii…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 26.9.2010 20:43 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jejich cílem je to, aby zařízení sloužilo nějakou dobu a pak jsme si museli koupit zase nové. Gorenje pokud by bývaly ty originální pak ano (lednička s mrazákem kupovaná někdy v roce 1993 sloužila v pohodě do roku 2003 kdy se tam pojebal termostat. Po opravě termostatu ji má synovec na chalupě a slouží dodnes), nová kupovaná Gorenje sloužila snad 5 let a pak se u ní pos... kompresor , no a šla do šrotu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otula avatar 27.9.2010 00:56 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Co se týká sporáku, před 5 lety jsem do obecního bytu kupoval sporák - samozřejmě Moru, protože jako jediná dělala velkou troubu. Město mi dalo 7 tisíc, další sedmičku jsem doplatil a byl jsem maximálně spokojený. Letos jsem si konečně pořídil vlastní byt a koupil si opět sporák (protože ten starý jsem tam musel nechat). Samozřejmě Moru. Rozbalil jsem ho a vysypalo se pár šroubků a podložek, které jsem už nedohledal, kam patřily. Ohromný šok mne ale čekal ještě ve chvíli, kdy jsem otevřel troubu. Uvítal mne čtveratý pidiplech, vyplňující celou dostupnou plochu, který by snad vlezl i do mikrovlnky. Pochopil jsem ve chvíli, kdy jsem na záručáku uviděl u značky Mora poznámku "Gorenje Group"…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    22.9.2010 13:23 Nicco | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Mne to pride, ze Android je internetovy OS od A po Z, takze bud ma clovek datovy limit, alebo si kupi iPhone ;-) ktory mi pride ovela krajsi, co je samozrejeme sukromny nazor, aj ked Apple nemam rad. Ako som vcera niekde cital, OS musi mat aj tzv. WOW efekt( ako Vista ;-) ) nie ako ta lista a gtk 1.0 ikony

    Stazovat sa, ze na Markete nie je ziaden server, ftp,....to asi vela beznych ludi zaujimat nebude. Ale mna by skor zaujimalo, ako sa da taky telefon synchronizovat s Thunderbirdom/Evolotionom v Linuxe alebo ako sa da cez modem pripojit na internet.
    22.9.2010 14:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    alebo si kupi iPhone ktory mi pride ovela krajsi
    Ten je ale v trochu jiné cenové kategorii, ne?
    mikirc avatar 22.9.2010 16:51 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    pokud vim tak iphone je bez internetu taky ne moc pouzitelny, a ne kazdemu se libi ty jeho ikonky a vzhled. Ja si s nim hral a jedine co se mi na nem libilo bylo zoomovani fotek. A jeste displey nevypadal spatne, ale to bylo tak vse.
    Byl jednou jeden...
    stanger avatar 22.9.2010 13:56 stanger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    RockPlayer je IMHO na telefonech bez nativni podpory Divx jeden z nejlepsich.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.9.2010 14:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Z telefonu jsem nabyl dojmu, že je to pěkný šunt a za stejnou cenu, ale líp vyjde dokonce i HTCčko z bazaru :-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.9.2010 14:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jeden detail: na Androidu bych nemluvil o OOM killeru, automatické ukončování neaktivních aplikací je běžná věc, kdežto OOM je nouzový vrah, co střílí od boku, aby zachránil zbytek procesů :-)
    xvasek avatar 22.9.2010 16:05 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Já jsem z telefonu nabyl dojmu, že to právěže šunt není. Nemá to žádné zásadní "ale", proč by se to nedalo normálně používat - naproti tomu, co by člověk v této cenové relaci čekal. Když se argumentuje pomocí HTC z bazaru, tak ho VF845 z bazaru zase porazí minimálně cenou. Kromě EDGE nevidím jediný důvod, proč připlácet za Tatoo / Wildfire.
    22.9.2010 15:30 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Bluetooth
    Hola znalci, komu z vás se podařil bluetooth přenos souborů mezi 845 a počítačem? Nedaří se mi za žádnou cenu provést zpárování...
    22.9.2010 21:08 Tarrendine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bluetooth
    Mam xubuntu 10.04 a sparovani probehlo bez problemu, je nutne zacit parovat z pocitace a ne z telefonu tam to blbne, ale jinak no stres.
    Petr Tomášek avatar 22.9.2010 18:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Takže qovnu. Škoda, že OpenMoko nemá 3G :-(
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    23.9.2010 07:43 Andy | skóre: 18 | NMnMet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    mohl by prosim nekdo poslat fotku tohoto telefonu se spustenym connectbotem? dost me zajima jak to vypada na displayi, diky
    Válka je vůl ... a já taky ;) | Chaotic state of my influence.
    23.9.2010 09:03 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    24.9.2010 23:33 walley walleyovic | skóre: 4 | blog: walley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    patrne chtel spise toto:

    http://openstreetmap.cz/vf845/
    Pavel Stárek avatar 27.9.2010 16:30 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jůůů, co to je za terminál, a kde se dá sehnat ten Midnight Commander?
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Pavel Stárek avatar 27.9.2010 21:41 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Aha, tak nic, to neběží v tom telefonu, už jsem to pochopil :-)
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    23.9.2010 09:09 Míra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Nevíte někdo, jak funguje u tohoto mobilu bluetooth handsfree? Slyšel jsem, že do verze Androidu 1.6 nešlo připojit...
    24.9.2010 02:45 mala panda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Pokud ho chcete pouzivat pro tethering (wifi/internet) pres usb , doporucuji program easytether. Funguje perfektne v linuxu i windows. Jen je treba davat pozor na fupko :) No co ,ale jako zalozni internet za tech 177 kc od vodafone to je super :)
    1.10.2010 07:37 krazy | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    muzes mi napsat jak si to rozbehnul? Ja aplikaci v pohode nainstaluji ale v linuxu mi program zadne zarizeni nenadeteckuji. dik moc.
    26.9.2010 14:12 Bob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Můžete někdo srovnat recenzovaný Vodafone 845 s Huawei U8100, který se prodává u O2? (http://www.o2.cz/osobni/mobilni-telefony/detail.html?phoneId=643)
    30.9.2010 09:05 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    http://shop.vodafone.de/Shop/handys/vodafone-845/

    Dost dobrá cena, v přepočtu cca 2500kč bez smlouvy
    27.1.2011 20:03 Bronislav Omelka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Prosím vás potřebuji poslat nějaký odkaz na stránku kde bych mohl stahnout nějaký zaručeně funkční ovladač k vodafone 845 děkuji.
    Fluttershy, yay! avatar 27.1.2011 20:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodafone 845 – Jednoho Androida, prosím
    Jaký ovladač? Vždyť se to hlásí jako mass storage a tethering přes WiFi nic... Prý je u toho nějaké "PC Suite", ale to je mimo zaměření tohoto webu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.