abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba

    12. 12. 2012 | Michal Polák | Recenze | Návody | 6577×

    Pod označením XBMC se skrývá svobodná platforma pro užívání multimediálního obsahu jako videí, hudby nebo fotografií. Tomu je také přizpůsobené vlastní grafické prostředí, které vyniká svou jednoduchostí a přizpůsobením ke svému použití. Ve volném pokračování úvodního článku se podíváme na prostředí z uživatelského hlediska.

    Prostředí můžete, jak již bylo minule napsáno, nainstalovat do celé řady systémů a distribucí. Jednotlivé postupy naleznete velice dobře popsané na Wiki stránce projektu.

    Obsah

    Základní menu

    link

    Menu je v podstatě dvou-úrovňové. Základní úrovní jsou Počasí, Obrázky, Videa, Hudba, Programy a Systém. Pod některými položkami se pak zobrazuje ještě druhá úroveň, na kterou lze přejít jednoduše kliknutím na šipku dolů nebo příslušným tlačítkem na dálkovém ovladači. Jedná se pak buď o soubory nebo Add-ons – tedy rozšíření.

    V pravé horní části prostředí se nachází lišta s aktuální teplotou dle nastavené polohy a příslušným piktogramem. Dále se zobrazuje den, datum a přesný čas. Při kliknutí na jakýkoliv údaj se nic neděje, jedná se proto pouze o zobrazovací lištu a k jakémukoliv nastavení musíte přes menu nebo Počasí.

    Vlevo dole pak najdete tlačítka pro zobrazení položek a vypnutí. Vedle vypnutí samozřejmě můžete prostředí uspat, hibernovat, restartovat atd. V centrální a pravé části se pohybuje běžící a nijak rušivý text informující o novinkách z projektu přenášených přes RSS.

    Vzhled uživatelského prostředí samozřejmě můžete změnit instalací tzv. skinu. K tomu se dostaneme ale až v souvislosti s nastavení XBMC.

    prostředí vypnutí

    Počasí

    link

    XBMC se nesnaží za každou cenu nabízet v základní instalaci nepřeberné množství funkcí, ale zaměřuje se jen na ty základní a ty se snaží dostatečně odladit. Jedinou ne úplně multimediální funkcí je i Počasí, u kterého autoři vcelku správně předpokládají, že se uživatel může chtít večer nebo třeba po ránu v rychlosti podívat na aktuální předpověď aniž by se musel na počítači proklikávat přes webové stránky.

    Předpověď počasí je rozdělena na dva panely. V tom levém se zobrazuje aktuální počasí s vaší pozicí a poslední aktualizací. Pod teplotou, obrázkem znázorňujícím zda zrovna svítí sluníčko nebo prší, naleznete informaci o počasí obecně. Níže se pak zobrazuje pocitová teplota, nejnižší teplota, vlhkost, UV index a směr i síla větru.

    Vpravo pak máte předpověď na následující čtyři dny. Zde se v rychlosti dozvíte předpokládané nejnižší a nejvyšší teploty. Vedle toho se pomocí designově docela vyvedených obrázků a stručného textu dozvíte, zda má sněžit, pršet nebo být třeba polojasno.

    počasí počasí nastavení

    Do nastavení Počasí se dostanete přes najetí na šipku po pravé straně. Zde můžete v podstatě jen nechat zobrazit teploty v jednotkách Fahrenheita. Ke změně lokace nebo pozadí stránky s počasím budete přesměrováni do nastavení systému. Kliknutím na Backspace nebo příslušnou klávesu na dálkovém ovladači se vrátíte zpět.

    lokace vzhled

    Fotografie

    link

    Tím se dostáváme k Fotografiím. XBMC umožňuje procházet složky s jejich náhledy a zobrazovat je na celou obrazovku. Celé procházení je přitom velmi jednoduché, a zatímco po levé straně vidíte složky nebo názvy fotek, vpravo máte onen náhled.

    složky fotek náhled

    Najetím na šipku vlevo se opět zobrazí lišta s podrobnějším nastavením. Jednotlivé fotografie můžete třídit podle názvu nebo přidání. Dále můžete vybírat z celé řady zobrazení dle svého gusta a samozřejmě nechybí ani jednoduchá Slideshow.

    XBMC XBMC XBMC XBMC XBMC

    Stejně jako ve všech ostatních případech se pak výše až na menu vrátíte přes tlačítko backspace nebo příslušnou klávesu na dálkovém ovladači.

    Videa

    link

    Hlavním úkolem XBMC je však přehrávání videa. Stejně jako v případě obrázků si nejdříve musíte vybrat umístění souboru, případně playlist a spustit video. To se rovnou pustí v režimu celé obrazovky.

    XBMC XBMC

    Několik sekund po najetí se dole zobrazí název přehrávaného souboru s časovou osou. Na ní si můžete všimnout, že XBMC soubor čte dopředu, čímž předchází zasekávání videa při přehrávání. Vedle toho vidíte rozlišení přehrávaného videa, formát zvuku a počet kanálů. O trochu níže pak jsou ovládací prvky pro stopnutí, přehrávání, posunutí nebo přechod na jiný video soubor.

    Vpravo dole pak naleznete ikonky pro nastavení videa, zvuku, titulků a přidání mezi oblíbené záložky. Všechny možnosti nebudeme zbytečně popisovat, nejvíce o nich řeknou níže umístěné screenshoty.

    XBMC XBMC XBMC XBMC

    Z videa dokonce můžete jít do menu, zatímco se přehrává na pozadí a nad menu se zobrazují základní ovládací prvky. Jediným kliknutím se vrátíte zpět do přehrávání v režimu celé obrazovky.

    XBMC XBMC

    Hudba

    link

    U Hudby také si je třeba nejdříve vybrat zdroj. Pak už stačí do složky vstoupit a po levé straně se zobrazí podobně jako při procházení Fotografií seznam skladem a po pravé straně na místo náhledu obrázek alba, pokud je k dispozici.

    XBMC XBMC XBMC

    Třídění a filtrování funguje také podobně. Navíc ovšem máte možnost nechat skladby přehrávat smyčkou dokola nebo se přepnout do režimu celé obrazovky. V takovém případě se zobrazuje vizualizace a při najetí na spodní část obrazovky také časová osa podobná té při přehrávání videa.

    XBMC XBMC XBMC

    Rozdílné jsou samozřejmě možnosti nastavení přehrávání daného audio souboru, respektive alba. Můžete si nastavit, pokud máte k dispozici text k hudbě, jinou vizualizaci (ta defaultní vám může dost zamotat hlavu) a samotné nastavení zvuku. Pak je zde ještě rozšířená možnost vizualizace a záznamu, ale ta je otevřená jen pro některé případy.

    XBMC XBMC XBMC

    Z výše uvedeného je tedy jasné, že XBMC umožňuje jednoduše konzumovat základní multimediální obsah, a to nejen na klasickém desktopu, ale i na samostatném zařízení připojeném k televizoru. V příštích článcích se podíváme na nastavení (včetně Wi-Fi), zajímavé add-ony a Programy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.12.2012 11:04 PD321 | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Nevim jestli to už bylo někde zmíněno, ale hlavní výhodou XBMC je možnost nabootvat počítač/HTPC rovnou do XBMC. Stačí při přihlašování zaškrtnout místo KDE nebo Gnome XMBC a při každym dalšim restartu už XBMC najede rovnou bez přihlašování nebo souštění čehokoliv. Ušetřej se tim systémový prostředky a zrychlí se náběh systému. Vhodný obzvláště pro jednoúčelový HTPC u televize.

    Nevíte někdo jestli lze XBMC instalovat i do některý televize, nebo jestli jí už nějaká televize neobsahuje? Dnešní televize už zvládaj přehrávání filmů z externího disku, nahrávání programů nebo přehrávání streamů ze sítě, tak že HTPC jako takový už pomalu nebude mít smysl. Jenže problém je v tom, že prostředí televizí je v porovnání s XBMC dost odpudivý.
    12.12.2012 11:25 Yagi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Existuje verze XBMC pro android, takze pokud ma vase televize android (nektere LG) pak ano. Jinak jde poridit maly HDMI stick s androidem a tam provozovat XBMC. Nebo lze pouzit Apple TV kde XBMC jede take.
    12.12.2012 11:35 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Máš zkušenosti s tím HDMI stickem? To by mne celkem zajímalo
    12.12.2012 16:31 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Treba ale povedať, že XBMC spustíte iba na staršej Apple TV. Pre novšiu nie je jailbrake a tak sa tam nedá XBMC nainštalovať. Pokiaľ stačí 720p, tak je staršia Apple TV jednou z najlepších možností pre XBMC.
    deafboy avatar 12.12.2012 20:19 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Cenovo ano, kvalitativne nie. Mam doma atv1 a je to radiator. Alebo mam len smolu a dostal sa mi fakt nekvalitny kus?
    12.12.2012 22:44 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Nebyla řeč spíš o ATV2?
    12.12.2012 11:34 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Myslím, že to, že TV umí přehrávat ze síťových úložišť je dáno tím, že umí využít funkce DLNA. To ale neznamená, že by v sobě měly tolik výpočetního výkonu na běh SW jako je XBMC. Ale je pravda, že pokud člověku nejde o pěkné prostředí a doplňkové funkce, tak DLNA bohatě stačí...
    13.12.2012 08:27 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Ve znacny casti tech TV je nejakej ten ARM a ne nem bezi velmi pravdepodobne tucnak. Takze vykonu na spusteni XBMC by to mohlo mit pomerne dost. Horsi to uz bude s prehravanim videi - co vim, tak neni zas tak moc TV, ktery by zvladaly primo prehravat x/h264, proto, kdyz maj DLNA, je treba jeste pomerne vykonej server, kterej to prekoduje do neceho, co zvladnou - mpeg2 napr. (pomerne vykonej = aspon 4jadro 2GHz+ - z vlastni zkusenosti).
    13.12.2012 19:59 Trident
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    I tri roky stare tv h264 umi. Dneska uz prakticky vsechno. Nespletl jsi se? Vzdyt v tomto kodeku jede vetsina HDTV vysilani.
    14.12.2012 08:18 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Tak to ani nahodou, pokud uz TV neco umi, prevazne low profile = drtivou vetsinu toho co maj lidi normalne na disku to neprehraje. Navic to narazi na schopnost pouzivat kontejnery - opet znacna cast TV neumi mkv ...
    14.12.2012 10:09 Trident
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    TV maji hw dekoder. ARMko nedekoduje. Takze je treba dodrzet nejake standardy ve kterych to sezvejka. Tj. dodat mu to jako z vysilani. Takze by default umi urcite h264 zabaleny s audiem jeste do MPEG2 transport streamu. Jestli umi rozbalovat jiny kontejnery tak to uz je na te dane konkretni tv ale u tech levnych spotrebaku bych nedoufal. Mkvcko jako partyzansky kontejner bych necekal. Ale zdrojove zarizeni by mohlo alespon prebalovat mezi kontejnery. To neni preci operace narocna na vykon cpu.
    24.12.2012 16:48 shrapnel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba

    svagor nedavno kupil novu LCD televiziu Samsung, pichol som do toho USB kluc a prehralo krasne full HD film x264/mkv + srt.titulky. Stalo to okolo 500 eur.

    12.12.2012 11:30 Yagi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Jeste doplnim, nejen obrazky, hudba, video a pocasi. Ale take treba Telvize pres DVB-T tuner. K dispozici je spousta doplnku, pak je mozne se treba dostat do Youtube, archuvu CT - iVysilani, iPrima, Voyo(pokud mate heslo), serialy.cz apod. U opbrazku neni problem pripojeni na flicker nebo picasu. Hudba umi prehravat internetova radia. Novy rozmer to ziska teprve pokud si udelate file a TV server a mate vice xbmc instanci. Priklad 1xPC kde bezi TV server, file server a xbmc + 1xtablet s androidem, pak na tabletu muzu koukat na filmy ze serveru nebo si proste pustit telku.
    12.12.2012 11:52 gaile
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    To iVysílání by mě zajímalo, jaký doplněk používáš? Našel jsem dva a ani jeden nebyl použitelný.
    12.12.2012 12:05 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Je to tak - jeden je vyloženě nefunkční a druhý v poslední době nedokáže přehrávat pořady ČT plynule (nepamatuji si jeho tvůrce, ale vím, že je to ta verze začínající nulou).

    Myslím si, ale že v případě toho druhého doplňku je chyba na straně ČT, která má přetížené servery. Přehrávání totiž blbne i v prohližeči.
    13.12.2012 08:53 Host
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    14.12.2012 21:42 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Příloha:
    Doplním své zkušenosti: Chtěl jsem si napsat v pythonu doplňky pro své oblíbené pořady online na netu. Nakonec se mi ale osvědčilo mnohem více přidat si zdroje jako RSS, které si nechávám generovat. Je to snažší, úspornější a nemusím stále aktualizovat addons, jak se mění API XBMC. (Video -- Files -- [kontext menu] "Add Source" -- jako URL zadat RSS protokol místo HTTP). Např. rss://kutalek.com/tmp/hv.xml pro pořad Hlubinami vesmíru z TV Noe, nebo rss://kutalek.com/tmp/lampa.xml pro pořad Lampa Tyždeň.sk.
    12.12.2012 14:25 Kiron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Tak Vojo se mi nepodařilo zprovoznit ani s tím "tajným" heslem :)
    12.12.2012 16:34 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Zaujímavý typ na "hranie" pokiaľ máte niekde TV tuner, tak na daný stroj nainštalujte tvheadend, ktorý dokáže streamovať TV, ktorú zas dokážete prehrávať cez XBMC aj napríklad v tablete, mobile...
    13.12.2012 14:15 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Je fajn číst, že se ještě najde někdo sledující televizní vysílání "živě", jinak by chudáci inzerenti zašli úplně na úbytě.

    P.S. Už před nasazením MythTV před cca třemi lety jsem televizi spíše nesledoval, poté jsem občas kouknul na nějaké nahrané filmy, a teď už mne nezajímají ani ty nahrávky. Škoda jen, že jsem podobný přístup neměl v mládí, to bych ušetřil proflinkaného času ;-)
    pepe_ avatar 13.12.2012 14:42 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba

    +1 TV a SAT nemá smysl. Je to nesvoboda protkaná reklamou.

    15.12.2012 01:06 moole
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC: Počasí, Fotografie, Video a Hudba
    Doporučuju k prozkoumání i Plex. Je to původně fork XBMC, ale v poslední době se v něm dějí zajímavější věci než v XBMC.

    Hlavní rozdíly:
    • rozdělený na media server a klienty (přehrávače) pro různé platformy (dlna, mac, win, ios, android, wp7, w8, web, samsung tv, roku...)
    • webové rozhraní pro správu knihovny i přehrávání přímo v browseru
    • přímé přehrávání (mac/win) nebo transparentní překódování (mobilní OS), pokud klient formát původního souboru nepodporuje
    • myPlex - přístup ke knihovně z internetu, sdílení své knihovny s ostatními uživateli plexu, doporučování filmů
    • synchronizace - stažení filmu do klienta k offline přehrávání
    • všechny pluginy kompatibilní s klient-server architekturou

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.