abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 676 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    13.12.2002 11:27 Medved
    Rozbalit Rozbalit vše Jste hnusni kapitaliste a vykoristovatele
    :-). Slava za ty GPL sety. Nekoupil jsem si u vas Mandrake prave proto, ze to byly "jenom" vysmahnuty CD, to si muzu doma taky vypalit. Myslim, ze tech par stovek za GPL set nikoho nezabije a je to hezci ;-). Neuvazujete o prodeji i ostatnich distribuci (Slack, BSD, ...)?
    13.12.2002 11:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Jste hnusni kapitaliste a vykoristovatele
    gpl sety mame na sklade uz davno. u mandraku byl pomer prodeje gpl setu ku palenym verzim 1:2. vcera jsem objednal dalsi varku .. dalsi distribuce: to zalezi na zajmu a na tom, zda najdeme dodavatele. navic se bojime, abychom neco nenakoupili a uz to neprodali. starsi model televize prodate se slevou, ale starou distribuci uz nikoliv :-( takze toto je risk.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    13.12.2002 13:22 DavySW
    Rozbalit Rozbalit vše Jste hnusni kapitaliste a vykoristovatele
    nojo to je holt podnikani PS: skuste pridat treba FreeBSD 5(15.12 snad uz vyjde) - je to prima system a hlavne podporuje prokletou sis7012 narozdil od 4.7 :-)
    16.12.2002 15:11 Petr J.
    Rozbalit Rozbalit vše Jste hnusni kapitaliste a vykoristovatele
    No, já bych si klidně krabicovýho Slacka objednal - sháním ho pořád a sehnat nemůžu (jasně že mám 8.1 na vypálenou, ale chtěl bych prostě krabicovku :-) ) Takže nešlo by to třeba takhle, že by si zájemci o jiné distribuce (tím myslím originál krabicovky třba Slackware, *BSD, Turbo a tak), že by si je předobjednali, aby bylo vidět jaký je zájem a podle toho nakoupit? Jak říkám, na Slackware si mě můžete napsat hned :-) petr.work@centrum.cz
    13.12.2002 12:01 Roman DAVID | skóre: 24 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše jak dal?
    Je otazkou, jakou cilovou skupinu chce AbcLinuxu s.r.o. oslovit a pro koho poskytovat sluzby. Pokud chcete produkovat i nejaky zisk, tak si myslim, ze tudy cesta nevede. Berte tento prispevek jako pohled komercne smyslejiciho cloveka.
    13.12.2002 12:06 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše jak dal?
    neboj, tento clanek se tyka jen AbcPalirny. Sro se zameruje na firmy a instituce, AbcPalirna je mineno jako sluzba jednotlivcum, aby nemuseli tahat po modemu gigabajty dat a nemuseli jednat s ceskou postou (coz je des).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    13.12.2002 12:19 Roman DAVID | skóre: 24 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše jak dal?
    Ja se nebojim :-). Ale michat "charitu" :-) s komerci asi neni to prave orechove...
    13.12.2002 12:28 Hlipa
    Rozbalit Rozbalit vše Souhlas
    Naprosto souhlasim s Vasim nazorem. Ono email zadarmo, pripojeni k internetu zadarmo, webhosting zadarmo a dalsi veci zadarmo jsou hezky, ale lidi pak uz nechapou, ze ten provoz neco stoji a ze ty penize se nekde vzit musi. A nakonec si nevazi vasi prace. A nechteji slyset co vlastne za ti penize jim vlastne nabizite navic. Tezko nekoho presvedcite ze hlidate logy kazdou hodinu, ze pravidelne zalohujete data webhostingu apod. Natoz mi pak vzdycky dozerou lidi, kteri si pak jeste dokazou stezovat, ze neco nefunguje, kdyz za to nic neplati... Druhy extrem je, ze nekteri lidi nechteji delat nic, i kdyz jim nabizite za praci penize :-)
    13.12.2002 12:33 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Prosiiiiim odlozte mi ten Debian
    Budu v Praze uz ve stredu rano :-)
    13.12.2002 12:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Prosiiiiim odlozte mi ten Debian
    posli maila, muzeme pripadne dopalit. momentalne vymyslime a jedname o novem modelu. takze spise nez o zavreni to je o premene.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    13.12.2002 14:27 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Prosiiiiim odlozte mi ten Debian
    Ozval jsem se na @centrum.cz. Snad je to spravne.
    13.12.2002 12:49 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše znam to
    Jo jo naproto chapu, hlavni duvod pro nepalim debian pro lidi i kdyz mam vypalovacku a super linku je ten cas ktery nemam:-)
    Pavel Dobeš avatar 13.12.2002 15:45 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Chapu... (cena)
    a ostatni take pochopi...
    Je dobre, ze se od symbolicke ceny ustupuje.
    Takhe to bylo kontraproduktivni (vy jste nevydelavali a zralo vam to cas, ale take jste tim ostatnim vydelat nedali, takze to mohlo udelat zlou krev natolik viditelnou jako v jinem pripade na www.mozilla.cz).

    Mnoho zdaru do dalsiho byti
    PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    13.12.2002 16:30 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Stahnete a vypalite (skoro 100%) GPL-software. Toto date k dispozici na nejakem nosici zajemcum. Presne tak, jak to kdysi delal nas velky vzor RMS se svym emacsem. Tedy potud vse kompatibilni s FSF,GNU,GPL... Podival jsem se tedy pro jistotu jeste jednou do vsech moznych podkladu a NIKDE jsem nic nenasel o trznich mechanismech, cenove valce a omezenich proti ni apod.
    Nechapu tedy, jak a na co si mohli vasi konkurenti stezovat. Vzdyt velky RMS nehovori v GPL-Manifestu nikde o zisku.
    Ucta k praci? Ja si Vasi prace cenim i kdyz za ni nic nechcete. Doufam tedy, ze Vase zamery jeste prehodnotite a i nadale nebudete pozadovat vice nez za naklady. Nemohu nez nepripomenout ty tisice bezejmennych programatoru, kteri take nedostali zaplacenou kazdou hodinu, nemluve o nejakem PRIMERENEM zisku. Jejich odmenou bylo a je uznani od nas vsech. A toto uznani prislusi i Vam.
    Hodne zdaru
    13.12.2002 16:43 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Zdravim, ano mate pravdu. S touto myslenkou jsme do paleni sly. Kdyz ale nekdo pracuje pro Linuxovou komunitu, dela preklady k navodum, stara se o mistni distribuce atd. a cast jeho prijmu je z prodeje distribuci, pak souhlasim, ze ho nasimi cenami poskozujeme, protoze z neceho zit musi, navic platit server atd. neco stoji. Protoze by jsme timto mohli i trosku vyvoj Linuxu u nas "pribrzdit", coz rozhodne nechceme, tak s palenim za cenu nakladu koncime.
    13.12.2002 18:44 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    To se mi snad zda, to uz je klasiky Orwell. Co takhle prodavat linux za 100 kKc? Dle vasich myslenek se vyvoj Linuxu u nas rozbehne raketovou rychlosti, ne? :—(

    Jestli se vam uz nechce pomahat komunite a delat neco pro ni zadarmo, ok, nikdo vas do toho nemuze nutit, to je dobrovolna cinnnost. Ale rekne te to na rovinu a nesnazte se tvrdit, ze pro komunitu prestavate neco delat zdarma pro jeji vlastni dobro.
    13.12.2002 19:24 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Hmm, tak to jsem nebyl tak uplne pochopen. Tak jeste jednou: kdyz nekdo dela napr. preklady manualu k linuxovym distribucim, a financuje to tim, ze prodava cedecka s linuxem, je to v poradku. Kdyz na trh prijde firma ktere tato cedecka zacne nabizet za cenu nakladu ,tak konci, a bude si muset najit jiny zdroj prijmu, aby mohl dal ve svem volnem case prekladat. A to si myslim, ze neni spravne. Nevim, kolik lidi je na tom tak dobre, ze je penize nezajimaji a mohou se venovat jen cinnosti pro Linuxovou komunitu... Jak psal Leos ve svem clanku, prodej GPL setu Mandrake pomaha napr. financovat provoz portalu mandrake.cz. Coz si myslim, ze je bohuliba cinnost... S tim Orwellem, to moc nechapu. Co Vam brani aby jste Vy sam zacal cedecka palit za cenu nakladu? :) Muze to delat kdokoli...Co se pomahani kumunite tyce, to je velmi siroky pojem. Samozrejme, ze ji pomahat chceme, cedecka budeme prodavat, ale ne vlastni, s tim, ze cast vytezku z prodeje bude venovana na linuxove projekty.
    13.12.2002 19:45 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Jinak to s tim pribrzdenim vyvoje Linuxu u nas, to bylo mysleno trochu s nadsazkou...
    18.12.2002 09:30 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Ale byl jste pochopen. Je to to same, jako kdyz MS zacal delat a dodavat MSIE zdarma. To je prece spatne. A je to to same, jako kdyz nekdo dela zdarma Linux. Jak k tomu MS prijde? Kdyz je tu kvalitni OS zdarma, tak to aby MS skoncil a nasel si jiny zdroj prijmu, ne?

    To vase prohlaseni je, jako by vyvojari kernelu rekli, ze je neeticke ho delat zdarma, ze tak skodi Microsoftu a ze jej tedy budou prodavat za penize, aby MS mohl prosperovat. Ba co vic, oni budou prodavat i cizi kernely, treba od toho MS. Vzdyt je to absolutni kravina.
    13.12.2002 20:24 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše GPL a trzni cena
    Zdravim! Velky RMS sice o zisku a cenovych valkach nehovori nic ale take nehovori nic o tom, ze bych mel nebo dokonce musim davat vse zadarmo. To ani nahodou. Vase tvrzeni "Doufam tedy, ze ... a nadale nebudete pozadovat vice nez za naklady" je vice nez legracni. Pokud jste student pak bych to jeste pochopil ale jinak ne. Jestlize-se tito lide zivi necim takovym jako je free software pak nutne musi jako firma generovat nejaky zisk aby se vubec uzivili. Jinak je to k nicemu, uznani se jeste nikdo nenajedl - ano, bohuzel, takove banality se take musi resit. A ty tisice programatoru, ktere zminujete, tak ti si proste vydelavali jinde a toto delali pro radost. Tim tvrzenim jim vlastne odepirate moznost obzivy a to jste urcite nechtel. Nebo vy snad delate vse jen za cenu nakladu? O tom bych se mozna rad pobavil! IMHO RMS neprodaval Emasc jen za cenu disket... Jedna vec je ta, ze RMS hovori o tom, ze nas vyrobci software omezuji, ze neni nic spatneho nakopirovat software kamaradum. To neni - ja to take delam a dokonce na tom prodelavam protoze malokdo z nich mi da alespon media :) Ale druha vec je zivit se tim, tam proste NEMUZETE tyto veci delat za naklady, to je holy nesmysl. Mam takovy pocit, ze to je debata o nicem. Jestlize se klukum paleni nevyplacelo (a o tom nepochybuji) tak se jim ani nedivim, ze zvazuji, co s tim. Ja osobne bych nasadil za palena CD takovou cenu, aby generovala alespon nejaky zisk, Tim se ovsem dostanou na beznou uroven 50-60Kc/medium - pokud mne chcete kamenovat, ze medium stoji 5Kc posluzte si. V tom pripade asi nema cenu to dale vysvetlovat... Koneckoncu, vy to u nich kupovat nemusite, pokud se Vam to nelibi. Muzete jit jinam, kde to delaji za ty vase "naklady", mame prece moznost volby. Nebo si to muzete stahnout (nejlepe na neplacene lince :) sam. A muzete to klidne misto nich za 20Kc prodavat. Nikdo po Vas nemuze chtit, abyste cenu jejich prace platit stejne jako Vy nemuzete chtit po nich, aby Vam to davali za naklady. Toto vsehcno podle mne plyne z GPL a je na nas jakou cestu si zvolime. Myslim ze to je tak vsechno podstatne. Prosim, vyhneme se zbytecnym flamewarum.... Krome toho, ciste ze zvedavosti - nevite kolik chtel RMS za diskety s Emacsem?
    14.12.2002 21:45 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    "...nevite kolik chtel RMS za diskety s Emacsem..."
    kdyz muj byvaly zamestnavatel kupoval od fsf gcc compiler (v roce 1988) tak to dodavali pouze na mag. pasce - cena $130 - krome ukojeni zvedavosti je tento udaj bohuzel dal k nicemu ??nebo??

    "..generovat nejaky zisk aby se vubec uzivili..."
    ano, ale pak bez domluvy, ktera zavani kartelem - viz nize

    "..Jestlize se klukum paleni nevyplacelo (a o tom nepochybuji) tak se jim ani nedivim, ze zvazuji, co s tim.."
    Podle vyjadreni jednatele ale nebyla neziskovost tim problemem, nybrz stesky ostatnich vypalovacu.

    " ...IMHO RMS neprodaval Emasc jen za cenu disket..."
    ne, on to prodaval za 1/10000 nakladu - on to software totiz nekolik let psal

    Odpovedel jsem na Vas prispevek i kdyz bych musel na vsechny. Ale na to nema clovek silu. To ze se abclinuxu podridila tlaku jinych vypalovacu je polovicata snaha skloubit gpl s trznimi mechanismy. A ve stejnech duchu je veden vas prispevek.
    Pro ujasneni:
    Ja pisi pro komunitu take navody. Ale jak mam konkurovat vypalovacum, kteri take pisi navody a rozhodli se, ze vypalovani bude za ziskem a navody zadarmo. Proc ne obracene. Navody za penize a vypalovani zadarmo. Ja mam prece take pravo se zivit. Proto domluvu vypalovacu povazuji za nehoraznost. Jedine reseni je, striktne gpl - bez zisku na nicem.

    GPL zdar
    14.12.2002 23:39 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    Nevyjadril bych to lepe a jsem rad, ze nejsem sam, kdo takhle premysli. Diky
    15.12.2002 23:37 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    Tak jsem si dal tu praci a trochu jsem si opet prolezl GNU.org ... a zda se mne, ze porad michate jablka a hrusky dohromady a to jeste ke vsemu cernobile. Nasel jsem cenu $150 za EMACS - Vase vyjadreni, ze to prodaval za 1/10000 nakladu je v tomto kontextu irelevantni protoze kdyz jej zacal psat, tak jej jeste zivilo MIT. Pak sel z MIT pryc a protoze hledal zpusob obzivy, zkusil proste prodavat EMACS za $150. Ja se bavim o tom, ze neco delam a nezivi mne jina prace - pak to nemuzu delat za 1/10000 nakladu. Nebo jo - delate to tak (uz jsem se ptal minule)? Zkuste oddelit lidi, kteri neco delaji pro zabavu a kteri to delaji, aby se uzivili. Ujistuji Vas, ze oboji jsou pro komunitu duleziti. Krome toho nemam pocit, ze by GPL nejak kolidovala s trzimi mechanismy. Ona prece neomezuje zisk - ja bych rekl, ze ve svem dusledku omezuje nehorazny zisk, to ano, ale ne zisk. A urcite to neni "bez zisku na nicem" - to je IMHO ten nejhorsi mozny vyklad. Muzete mne prosim trochu objasnit jak to myslite a kde o tom GPL mluvi? K tem navodum. Stejne jako se Vy ptate "proc vypalovani bude za ziskem a navody zadarmo" se ti druzi asi ptali opacne nebo proste dospeli k jinemu vysledku. Ten se Vam sice nelibi (to samozrejme nemusi) ale je to jejich volba, Vase je jina, za Vase navody Vam milerad zaplati nejaky cesky linuxovy server - napr ABCLinuxu :) Proc se tedy najednou obhajujete svym pravem na obzivu? Neni to to, co jste jim v puvodnim prispeku upiral? Oni snad pravo na obzivu nemaji? Nebo to delaji spatne? Pokud ano, co by podle Vas mel delat clovek, ktery proste neumi psat ale chtel by treba palit? Nebo to byla jen recnicka otazka?
    16.12.2002 16:30 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    "...Nebo to byla jen recnicka otazka..."

    Jenom castecne. Musim priznat, ze se snazim sve prispevky formulovat tak, aby animovaly ctenare k odpovedi neb mi sucha a vecna forma tolik nesedi. Doufam, ze se shodneme na tom, ze dana problematika je znacne komplikovana a nelze ji v takovem foru uplne vyresit. Minim tim problematiku skloubeni trznich mechanismu se sociologickymi a etickymi jevy svobodneho jednani. Kdyz uz nam nedokazali zde vyrazne pomoci takovi jako Kant, Feuerbach nebo Sartre, tak my stim asi take nepohneme. Proto se jen obcas odhodlam neco prispet, spise jako podnet k zamysleni.

    Samozrejme, ze rada naivnich lidi mini, ze zde je vec jasna a nejakeho filosofa nebo ekonoma netreba. ABC zvedne ceny a pan Matys(qwert.cz) muze dal delat navody pro komunitu a ABC jeste lepsi server pro komunitu. Takze - jakej problem?
    Ten problem je, ze se na jedne strane (free software) odboural mechanismus tvorby hodnoty produktu (tim, ze se odboural umele vytvoreny nedostatek) a na druhe strane se tento nadale vyuziva (tim , ze uzivatele nemaji dostatecnou download kapazitu) k financovani jinych cinnosti. Tento rozpor, ktery zpocatku ani RMS nevidel je to, co me napada, kdyz ABC prohlasi, ze konci s palirnou.
    17.12.2002 20:18 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    Huh, tak to uz je na mne moc. Krome toho, ze jste mne neodpovedel na otazku jak je to s GPL a cenou, tak tady polemizujete o jakemsi mechanismu tvorby hodnoty... mam pocit ze tato diskuse je zbytecna. Mozna jsem, jak jste naznacil, naivni ale verte mi, ze se svobodnym software zivim. Stale ale nevim, cim se zivite Vy, kdyz tady tak pekne mluvite o psychologii a etnickych jevech - opet jedna z otazek, na ktere jste mne neodpovedel. Nemam rad diskusi, ve ktere jedna strana odpovida jen nan to, co chce a to jeste jen nekdy. I timto zpusobem bychom se dostali k podstate veci ale je to pomerne zdlouhave a ja nemam na takove zbytecne debaty cas ani naladu. Ale taky nemam rad kdyz mne nekdo opiji rohlikem. Doslo to tak daleko, ze jsem dnes venoval nekolik hodin tomu, abych si znovu prolezl cele GNU.org a nasel tam to, cim jste se tady tak pekne ohanel, totiz vztahem GNU a ceny. Nevim, co jste cetl, kdyz jste psal ten puvodni prispevek ve kterem pisete, ze podle GPL je striktne nutny nulovy zisk. Ja ctu asi toto (jde o presny "opis: pres clipboard) : Mnoho lidí věří, že je proti duchu GNU inkasovat peníze za šíření softwaru, případně že by poplatky měly být co nejnižší, jen na pokrytí nákladů. My však naopak povzbuzujeme všechny distributory, aby si za svobodný software účtovali kolik chtějí či mohou. Zdá-li se vám to překvapující, uvědomte si prosím, že slovo ,,free'' má dva obecné významy ve dvou rovinách -- buď v právní nebo v ekonomické. Říkáme-li ,,svobodný software'', mluvíme o svobodném nakládání s programem, nikoliv o ceně. Znamená to, že uživatel smí svobodně používat program, měnit jej a rozšiřovat se změnami či bez nich. Svobodné programy jsou někdy rozšiřovány zdarma, jindy za peníze. Často je totožný program dostupný oběma způsoby ze dvou míst. Tento program je však vždy svobodný nezávisle na ceně, protože uživatel má svobodu v jeho použití. Vlastnické programy jsou většinou prodávány za vysokou cenu, ale někdy vám dá prodejce kopii zdarma. Neznamená to však, že jde o svobodný software. Ať byl placený či nikoliv, nemáte právo s ním svobodně naložit. Svobodný software není věcí ceny -- nízká cena ještě právně neznamená, že je software svobodný. Pokud tedy redistribujete kopie svobodného softwaru, můžete vybírat podstatný poplatek a vydělat nějaké peníze. Rozšiřování svobodného software je dobrá a legitimní činnost a pokud ji provozujete, můžete z ní samozřejmě také mít zisk. Svobodný software je projekt komunity a každý, kdo na něm nějak závisí, by měl hledat způsob, jak napomoci toto společenství budovat. Tento způsob je pro distributory odevzdávání části zisku Nadaci pro svobodný software nebo nějakému jinému projektu pro tvorbu svobodného software. Financováním vývoje pomůžete pokroku ve světě svobodného softwaru. A ve finale dokumentu pak ctu i toto: Vyšší či nižší poplatky a GNU GPL Vyjma jediné speciální situace nemá GNU GPL (20kb) žádné požadavky na to, kolik máte účtovat za distribuci kopie svobodného softwaru -- nemusíte účtovat nic, penny, euro, dolar či miliardu dolarů. Je to na vás a na trhu, takže si nám nestěžujte, že nikdo nechce platit miliardu dolarů za kopii. ... atd. Takze suma sumarum, kdokoliv si muze sirit svobodny software jak chce a za kolik chce - to je jeho svoboda. Vy jej nemusite kupovat - to je vase svoboda. Muze se Vam to nelibit, muzete o tom i mluvim ale povazuji za nefer osocovat lidi za to, ze jsou tak troufali brat si za paleni nejake penize a argumentovat tim, ze podle GPL je nutny nulovy zisk. Toto uz neni obycejna dezinformace ale totalni blud. Original dokumentu najdete na adrese http://www.gnu.org/philosophy/selling.cs.html (POZN: ta specialni situace se tyka zdrojaku). Doporucuji Vam, prectete si cely dokument, mozna z nej vyctete vyctete veci jako ze sireni svobodneho software za uplatu nejen ze je v poradku ale je dokonce potrebne a zadane! V dalsim kroku doporucuji zakoupit palirnu a zacit palit CDcka za 5Kc, to je asi tak cena nakladu. Muzete i za 5ha, coz je 1/100 ceny. Pokud to budete delat i za rok, rad si jich od Vas koupim treba tisic a vylepim si je na zed, abych videl, ze jsem se hluboce mylil a ze je v dnesni dobe mozne zivit se tim, ze prodavam neco za 1/100 nakladu. Muzete mi potom napsat, kde si je mam objednat. Zaverem si myslim, ze podcenovat RMS z neceho, co "ze zacatku nevidel" je neprozretelne. RMS je velmi chytry clovek, dlouho si delal jasno o tom co chce, proc a jak. Premyslel. Vsechny zasadni dokumenty GNU jsou psany s nadhledem a s takovou urovni abstrakce, ze by se az jeden divil. GPL licence je opravdu velmi kvalitni dokument zarucujici kazdemu jeho prava a svobody, od 1987 nebyla nutna ani jeho dalsi revize. V tomto kontextu mne vas vyrok pripadne sam trochu kratkozraky... Timto koncim s touto neplodnou debatou a jdu se venovat nejakym uzitecnejsim vecem. Omlouvam se vsem, kterych se dotkl muj ostrejsi ton ale nemam rad, kdyz se veci nazyvaji nepravymi jmeny.
    19.12.2002 11:02 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše re:GPL a trzni cena
    No velmi by me zajimala pointa teto diskuse. Neni mi stale jasne, proc zde nekdo chce vydelavat na tom ze vypali CD s linuxem! A uz vubec nechapu jak tim pomuze komunite, kdyz se tim zivi. Vyvojari OOS to delaji prevazne ve svem volnem case a nezivi se tim. Nevidim tedy duvod, proc nekdo kdo ma rozumnou praci a i cast casu, nemuze za cenu nakladu (coz podle meho nazoru 20 kc je, nebot jsem si vypalovacku nekupoval abych na ni vydelaval, ale z duvodu zalohovani, tak kdyz uz ji mam, tak proc ji nevyuzit a palit se da na pozadi treba pri cteni dokumentace, takze se minimalizuje cas a i spotreba proudu oproti variante, kdyz pocitac zapnete jen na vypalovani) vypalit to k cemu prisel treba za tech 20kc/cd ci zcela "zdarma" (napr. ze linux je firemni politika a tak se stahne a siri mezi zamestnance v iso zdarma). Sam palim prevazne zdarma ci vymenou za prazdna media (pripada mi to pohodlnejsi nez chtit 20 kc za jedno a pak si je po case zase jit kupovat). Jestli je tady nekdo kdo dokaze rozume vysvetlit proc se da vyvijet zdarma ve svem volnem case (ci byt placen sponzory) a o distribuovani to neplati, jsem jedno ucho.
    14.12.2002 13:06 David
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    Vetsina veci "zadarmo", ... "za naklady" jen kazi moralku. Viz toto forum. Kdyz si prectete, jak lidi, kterym nechcete dat dalsi lizatko zadarmo reaguji, tak je vam jasne, ze nemeli dostat zadarmo ani to prvni, protoze to na nich zanechalo trvale, neblahe nasledky. Nikdo vam nebere Linux zadarmo/zalevno. Nikdo vam nebrani si jej jinde zadarmo stahnout, vypalit, koupit za naklady ... Nikdo vam nebrani, nikdo vas nenuti, jednoduse - nikdo vam do toho nemluvi. Budte fer, a nenutte jine, aby pracovali zadarmo na vas. Je to jejich pravo, ne povinnost. Nekdo se tu zminil, ze ani nemluvi o developerech, kteri taky nic nedostanou. Tak jim sakra zaplatte a nenutte ostatni skakat jak vam vyhovuje. Kupte si distro, stante se napr. clenem Mandrake Clubu, ci zvolte jinou formu podpory vasi distribuce, ale prestante proboha kricet "ja dostal jednou neco zadarmo, ted uz mi vsichni musite vsechno davat zadarmo". Dovoluji si vyrazne pochvalit toto rozhodnuti redakce a podekovat ji za to, co timto dela pro lepsi moralku tohoto naroda. Kdyz Africka zeme dostane financni dotaci (dar) od USA, odehrava se jeden ze dnou scenaru. Bud jsou radi a dekuji za "sumu" penez, nebo si stezuji, ze loni dostali "dve sumy penez". Toto pravidlo presne funguje. Cim vice toho nekomu, neceho, zadarmo date, tim jste z pravidla v jeho ocich horsi, pokud to nahodou jednou nedostane. Omlouvam se za dlouhy prispevek.
    14.12.2002 21:39 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    Ja mam zase jiny nazor. Vam poskytnute GPL sety nikdo zaplatit nechce a pri tom je tam nejvetsi odvedeny kus prace. Jestlize nekomu muzu vypalit distro a je to legalni, tak se seberu a vypalim ho. Je to taky trochu o podpore v komunite v OSS. Preci jenom vydelavat na praci jinych je sproste a jestlize se tim nekdo zivy, musi prijmout 2 fakty - 1/ existuji lidi, kteri s tim nesouhlasi 2/ existuji lidi, jenz tvori konkurenci a to je zakladni stavebni kamen podnikani. Kdyz se do toho pustili (at je to kdokoliv a dela cokoliv), musi pocitat s neuspechem. Toto jednani mi pripada celkem logicke. Kdo chce, muze ruzne projekty financovat koupi ofiko GPL setu, tricka a reklamnich veci. Ja uznavam svobodu a volbu rozhodnuti. Tudiz jestli prestanete a zvednete ceny, je mi lito, ale zacnu ja palit za 20 KC za CD. Neni to nic osobniho, jen presvedceni :-)
    16.12.2002 09:38 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    dal jsem si praci a prolezl uctenky a vyslo mi, ze u nas palene mandraky ku gpl setum vedou jen 2:1, coz pri pomeru ceny 60:300 neni vubec spatne :-). takze je blbost, ze nikdo nechce GPL sety. ad vydelavani na praci jinych: na to nemam silu odpovidat. dost jste me tim urazil. ad 2\ to je samozrejme. jenze krizove financovani je nezakonne. takze kdyz prodavate housky za korunu a novy supermarket vedle vas je zacne nabizet 20 haleru, je to spatne. my si sice muzeme dovolit financovat tento prodej z jinych aktivit, ale to rozhodne neni fer vuci ostatnim. takze se opravnene brani. klidne uz muzes zacit. bud AbcPalirnu zrusime nebo zdrazime. jen jsem zvedav, jak dlouho ti to vydrzi. zda te bude bavit sedet v obchode cely den a cekat na jednoho az dva zakazniky za den. nebo az sve holce zavolas, ze rusis rande, protoze musis jeste vecer vypalit 5 debianu (40 CD). preju ti dlouhou vydrz. vazne.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.12.2002 15:55 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše pro komunitu
    "...nebo az sve holce zavolas, ze rusis rande.."
    jestlize ta pritelkyne (nebo pritel - nechceme omezovat okrajove skupiny) ma format a bude vedet, ze je to pro komunitu, tak to jiste pochopi
    16.12.2002 16:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše pro komunitu
    a az ji to udelas popate, posle te k vode ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.12.2002 17:08 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    Add 1/ To je moznost, kterou nikomu neupiram. Jasne jsem to definoval ve svem prispevku. Sam mam doma originalni RedHat + Ofiko GPL sety. Add 2/ Zcela nechapu proc jste se urazil, nebylo to mysleno na Vas. Add 3/ Neni to moje obziva a vzhledem k tomu, ze mam zivnostak na paleni a poskytovani software, muzu ho poskytovat za cenu jakou chci i s vydelkem (zcela minimalnim). Jedine co investuji bezplatne je CAS za paleni. How Add 4/ Jak jsem rekl, neni to moje obziva a je to pouze doplnek. Strasne jsem si Vas vazil, ze nepodlehate tlakum a poskytujete studentum BEZPLATNE linux, coz laka novacky a komunita se rozsiruje. Me jde proste o prosazeni OSS, nejenom linuxu. Za 1. mam praci, za 2. podnikam, za 3. studuju. Takze to neni jenom na mne :-) Proste mam lepsi zazemi. Neni to utok na Vas.
    16.12.2002 17:29 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    A jeste abych nezapomel o tom podnikani. Jak se ma citit fa WebStep, kdyz existuje Linux na CD ? To nemruci a neprska, co ? http://www.webstep.net/index.php/contents/rootlink.products.debiancd.cz.php
    16.12.2002 17:53 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    ad 2\: cituji: Preci jenom vydelavat na praci jinych je sproste. A ze to nebylo na mne? Vzhledem k tomu, ze se prizpusobujeme, budeme tedy taky vydelavat na praci jinych, podle vasi definice. takze to muzu chapat i jako utok na sebe. ale ted trochu smirneji, uz jsem od vcerejska celkem vychladl. toto tema je velmi kontroverzni a co clovek, to nazor. me hledisko je, ze nase ceny s nasi silou propagace poskozuji ostatni palice, coz nechci. na druhou stranu nechci, aby nase CDcka byla cenove nepristupna studentum. Verim, ze treba GPL sety za 300 kc rozhodne nejsou predrazene. u tech sedmi palenych CD s debianem bych videl jako optimalni cenu tak 400 kc. vice asi ne.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    theo avatar 14.12.2002 19:09 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake neni jediny Linux
    Nebudu se pretvarovat -- Mandraka moc rad nemam (je to moc graficke, preplacane, uklikane :) (zadny flame!!!), takze mi neni prilis jasne proc musite palit jen tuhle distribuci a nepalite (za rezijni cenu) treba Slacka, nebo *BSD -- k temhle dvema systemum se clovek jinak, nez pres zname, nebo silnou linku nedostane. Na rovinu -- kolik mate znamych se Slackem, nebo BSDeckem ? (ja to stesti mam :). Mimo to, nikde jsem nevidel treba takovy Solaris (pravda UNIX jako UNIX, ze :), ale treba i jine systemy. Kdyz to nikdo nenabizi, nikdo o tom nevi, kdyz o tom nikdo nevi, nikdo to nechce a proto se to nenabizi, ze? Mozna neni nutne to mit napalene v 30 exemlparich dopredu, ale mit to k dispozici. Pri dnesnich diskovych kapacitach... (koupil jsem si neprozretelne 60G disk a ted nevim co s nim -- mam zabranych 15G, a to jsem hodne nafukoval, a jsem naprosto spokojeny :D).
    Sine ira et studio
    15.12.2002 10:18 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake neni jediny Linux
    zatim to vypada, ze mandrake budeme prodavat jen jako gpl sety (pote, co doprodame nase zasoby. kluk, co to palil, to ponekud prehnal a vypalil jich snad 20). dale chceme prodavat debian, nejspise jako lokalni distributori qwertu. a pak chceme mit na sklade ruzne specialitky, treba knoppixe. kdo u nas byl, muze potvrdit, ze mame problemy s mistem. kancelare jsou nevyhovujici a jako pult slouzi stul o velikosti 60x30 cm. tady proste nemame moc sanci poskladat deset ruznych distribuci. :-( navic kancelar sdili ctyri firmy a je pruchozi, takze tu nemohu mit drazsi veci jako treba linuxove handheldy. a k tomu BSD. my jsme server podporujici Linux. nejak nechapu, proc bych mel ztracet cas nad nejakym BSD. paleni BSD rozhodne neni podpora linuxove komunity, to mi nikdo netvrdte. to same se tyka solarise. navic vubec neznam, jak je to s licencnimi pozadavky. soudni pre se Sunem je to posledni, co potrebuji ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.12.2002 10:51 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake neni jediny Linux
    Slackware tady mame, protoze o nej byl zatim minimalni zajem, tak jsme ho prestali inzerovat.
    15.12.2002 12:02 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake neni jediny Linux
    No otazka zni, jestli chcete podporovat jenom Linuxovou komunitu, nebo Free Software komunitu.
    15.12.2002 16:11 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Mandrake neni jediny Linux
    Jak uz je patrne z nazvu tohoto serveru, tak Linuxovou komunitu :).
    15.12.2002 16:20 Jiří Jánský
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    Tak z toho Debianu nebude nic. To sem se těšil marně. Nebo si ho mam nechat poslat za 500Kč? To je pro mně jako 17-ti letého studenta průmyslovky trochu drahý. Když bych ho už mněl, tak to můžu pálit po Příbrami-za 20 CD. Ale jinak mi to nestojí za to si ho nechat posílat poštou (ty peníze). Jsem zklamán. Chtěl jsem si vyzkoušet "tu nejlepší" distribuce, (a to ještě se vším softem, jako drahej SuSE)a zase nic.
    15.12.2002 17:39 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    Debiany jeste na sklade mame, objednavaji se na jmeno. Neni problem si poslat e-mail a oznamit, kdy se pro nej stavite. Za 160 Kc.
    16.12.2002 12:03 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše LINUX, FREE etc.
    Tak sem napisem neico aj ja, sledujem tuto diskuiu a zda sa mi cela jeden nezmyselny flame. ABC sa snazilo spravit neico pre ludi, zistilo vsak ze to nie je to prave orechove, tak sa za to ospravedlnilo tym ktorym uskodilo a ostatnym to vysvetlilo a tym to malo skoncit, ak sa niekomu nepaci, tak nech zacne s ditribuciu CD po 20 Kc, pokial to bude robit pre okruh znamych nikomu tym neuskodi (ja tiez palim distra kamosom zadarmo). Ale pokial to bude robit niekto vo velkom, tak tym uskodi komunite. (zial ja som si to tiez uvedomil az po precitani mailov od dvoch ludi :()

    Peniaze, ktore ABC zarobi maju byt v prevaznej miere reinvestovane opat do servera (aspon to Leos mi to takto predniesol a ja tomu verim!) Takze tym ze si neico kupite za vyssiu sumu pomozete:

    1. tomu kto to pali (3.strana), aby mohol dalej rozvijat sovju aktivitu a prinasat vam svoej produkty, lebu inak proste si bude musiet najst pracu inde a na toto sa vykaslat (hladom umret nikto nechce!

    2. serveru ABCLinuxu, ktory ma z toho sic mezernu, ale predsalen nejaku proviziu, co pomoze k jeho zveladeniu a poskytovaniu kvalitnych clankov a sluzieb (tie clanky niesu zadarmo, rpevadzka zeleza teiz nieco stoji, a stale to este nikto nespomenol cas co tomu venoval Leos a venuje, napriek reciam niektorych z Vas)

    Tak prosim sa trosku zamyslite!

    Svet zadarmo neexistuje, ale da sa rozumne manipulovat s peniazmi. ABC sa o to snazi a zdaleka nie sebecky!
    21.12.2002 12:31 Ctibor Ott | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Zachovat i za vyssi cenu
    Určitě jsem pro zachování palírny v Praze. Nevadilo by mi,když budou ceny podobné jako na linux na cd, když to bude kvalitni. Hlavně aby to zůstalo v Praze, protože dnes se člověk dostane do Prahy celkem v pohodě a nemusí být odkázán na poštu, protože u 1cd Slackware za 100Kč mi přijde poštovné kolem 50Kč zbytečné. Sice byste mohli napsat že práce pošťáka má taky cenu ale: nedávno mi přišel balík se starym počítačem, výrazně označený NEKLOPIT, KŘEHKÉ, to však nebránilo pošťákovi omlátit ho o všechny stěny výtahu. Takže jedině osobní odběr :-( v Praze. ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.