abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: vlastny linux

    19.2.2003 23:48 Robert Necela
    vlastny linux
    Přečteno: 183×
    Dobry den. Po dlhsom uvazovani som sa rozhodol spravit vlastny linux to znamena cely linux sam chcel by som nejaku radu alebo kde najdem navod ako na to viem ze potrebene je vlastne jadro (to dufam ze mam dobre skompilovane ;)) ) gcc a podobne veci ale ako spravit bootovaciu disketu aby mi natiahol ten dany kernel a aby som sa vedel prihlasit do bashu. Ked niekto bude protestovat ze vyrobeny velkymi firmami je lepsi taq mu poviem ze ja to chcem preto spravit pretoze tym sa najrychlejsie naucim ako linux pracuje a co potrebuje na pracu. Dakujem

    Odpovědi

    19.2.2003 23:54 Vladimir Kovarik | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    Zdravim. Mozna tohle je ono: http://linuxfromscratch.org/
    20.2.2003 08:22 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    Ja osobne bych asi sahnul po Slackware.Vlastne je to takova distribuce,kterou uzivatele kompletne stavi sami bez RPM a podobnych podobnych berlicek. Take Gento Linux bude presne pro Ladice. PS: Slackware mne zajima a hodlam se jim zabyvat,zatim,ale MDK9 :-)
    20.2.2003 11:18 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    http://en.tldp.org/HOWTO/Bootdisk-HOWTO/
    20.2.2003 11:55 MarS
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    K tomuhle howto bych mel dotaz..povedlo se vam podle nej vytvorit dvoudisketovou startovacku? (1disk - jadro, 2disk - ramdisk) Zkousel jsem to nekolikrat, jadro bez problemu nabootovalo, ale uz nenacetlo ramdisk.
    CIJOML avatar 20.2.2003 12:29 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    nejsnazsi je primo na disketu napalit vmlinuz a nemate problem - kdyz si jadro kompilujete sam, bez problemu se vejdete na 1.44 disketu - potom nepotrebujete zadny 2 diskety a jakkoliv sachovat
    20.2.2003 23:11 rudolf
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    jen zopakuju recene a vyzdvihnu z meho pohledu podstatne:

    projekt linux from scratch - cili "linux od nuly" - to je asi to, co hledate.

    neco podobneho je i gentoo, ktere ma 3 urovne instalace, ze kterych si muzete vybrat a urcit si tak, jak moc si to vyrobite a zkonfigurujete sam ...

    nutnou podminkou je znalost anglictiny :-)

    21.2.2003 00:21 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux

    jj. presne tak. ja bych jen dodal, ze jeste k tomu pokud se potrebujes na disku vytocit malinkym prvnim systemem ze kteryho si bude vyrabet statickyho molocha podle kapitoly 5 (lfsbook3.3-), tak se mi osvedcil zipslack 8 mozna by sel i starsi.

    staci vzit zipslack + jadro proti kteremu je kompilovana glibc a placnout linux/include/asm-(i386) spolu s linux/include/linux do /usr/include (mozna do toho jadra jeste pred tim zkopirovat .config a udelat "make include/linux/version.h"), pak do toho naplacat ncurses, aby se dalo jadro rozume konfigurovat v menuconfigu aby nechybely hlavickovy soubory (n)curses.
    flaknout do toho bison, flex, autoconf, aby se v tom dalo zkompilovat i neco dalsiho a muzes zacit presne podle lfs.

    BTW nevim v jakym stavu je ted aLFS, ale pokud se chces jen ucit a to tak, ze rychle, tak mozna postaci procist prikazy z automatic-LFS ci jak se ten projekt jmenuje(jmenoval).

    21.2.2003 00:00 Vasek | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux
    Já jsem si udržuji takovou svoji vlastní distribuci tak, že jsem nejdříve nainstaloval Slackware 8.1 bez žádných aplikací tj. bez X, Apache - nic. Nainstaloval jsem si tam pouze nezbytně nutné věci, abych mohl překládat (tedy bash, vi, základní programy přík. řádky, překladač gcc a potřebné knihovny, make atd...). Vše ostatní stahuju a překládám ze zdrojáků (nový kernel, X, KDE 3.1, .....) Přemýšlel jsem že zkusím postavit systém dle již zmiňovaného "linux from cratch", ale myslím si, že takto nainstalovaný základ ze Slackware je dostatečně čistý. Jinak si myslím, že stavba vlastního linuxu sice stojí dost času, zejména hledáním informací. Ale člověk pak nemá divný pocit, když se např. podívá do svého /etc adresáře, že tam má 70% zbytečností, jak je to po nainstalování dnešních mamutích distribucí. A navíc se mi líbí, že kód aplikací je optimalizován přímo pro můj typ hardware.
    21.2.2003 00:28 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše vlastny linux

    tak tadle cast s tema optimalizcema varenyma z vody, to je mytus hodny vymiceni. neni zrovna moc aplikaci, ktery se neridi defaultnim .specs souborem gcc, tudiz ne vsechny progrmay i nadefinuji architekturu a predaji v makefilu gcc ty spravne parametry, aniz by ste pohnul prstem.

    • 1. naucte se jak zmenit specs soubor gcc aby to defaultne kompilovalo optimalizovny kod i v pripade, ze se na nejaky optimalizace autor vybodne
    • 2. definujte promenny prostredi ktery gcc pouziva
    • 3. zkontrolujte makefile pred kompilaci aspon jako "make -n" a prohlidnete si co se ve skutecnosti bude dit

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.