abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Název datového CD

    28.9.2010 17:33 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Název datového CD
    Přečteno: 377×

    Když vypaluji datové CD a datové DVD, musím si dávat pozor na to, jak se mi ve vypalovacím programu pojmenuje pálený disk. Ikdyž vypaluji v K3b, Braseru, nebo něčem jiném. Nesmí v tom názvu být háčky, čárky a podobně. Jinak by to datové CD, datové DVD nešlo přečíst, ani ukládat do počítače. Jednou, když jsem vypaloval v Braseru, tak jsem vypálil datové CD, které jsem měl potom na nic. Datové CD se pojmenovalo "Datový disk"(dlouhé ý), bylo to výchozí nastavení vypalovacího programu. Nevím, proč to mělo takové blbé výchozí nastavení. Teď už stačilo, abych si toho nevšiml, neopravil to, vypálil datové CD nebo datové DVD, a měl ho potom na pytel. Což se mi nakonec stalo. Datové CD jsem vypálil a před pálením jsem zapoměl nastavit vhodné pojmenování páleného disku. Protože se hlásilo, že vypalování, i kontrola vypaleného CD je v pořádku, už jsem nic nezkoušel a spolehl se, že CD mám dobře vypálené. Později jsem to datové CD dal do počítače a chtěl si prohlížet data. V Konqueroru jsem na to CD kliknul a zvolil Otevřít. Nic se ale neotevřelo, ale objeví se hlášení: "Chyba Konqueror, složka Datový disk neexistje", a to dlouhé ý v tom hlášení bylo nečitelné. Když jsem se potom pokusil celé to CD přetažením myši někam nakopírovat, taky to nešlo a hlásilo se to samé. Nemůžu se nijak dostat k datům. Jaktože, když jsem vypálil datové CD, které jsem nechal pojmenovat názvem, obsahující nebezpečné znaky, je potom to CD nepoužitelné? Existuje možnost, jak se i přesto dostat k vypáleným datům?

    O všech těchto věcech jsem se snažil něco dozvědět z internetu, ale nejde to. Zkoušel jsem zadávat do googlu nemůžu otevřít datové CD , i další výrazy, všechno možné, a žádné výsledky. Buď jenom samé blbiny, které s těmito problémy nesouvisí, nebo vůbec nic. A pak, že je na internetu všechno.

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.

    Odpovědi

    28.9.2010 17:38 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Název datového CD
    So skusit to cd primounotvat rucne:
    mount /dev/cdrom /media/cdrom
    ?

    NN
    28.9.2010 17:54 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Název datového CD
    Teď jsem ho připojil pomoci pravého tlačítka myši > připojit. Ve vlastnostech (pod pravým tlačítkem myši) už mám napsané:
    Typ: Připojená vypalovačka CD
    Soubor nebo složka /media/Datový disk neexistuje
    Při čemž to dlouhé ý je nečitelné. A ikdyž ho dám odpojit nebo připojit, nedostanu se k datům.
    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    28.9.2010 18:47 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Název datového CD

    Tak zvaný „název“ opravdu nemůže obsahovat písmena s diakritikou, protože specifikace na takové znaky nepamatuje.

    To ovšem nebrání připojení takového disku. Pokud s tím má vaše KDE problémy, nahlaste to jako chybu.

    Problém bude v tom, že KDE použije jinou znakovou sadu, čímž název adresáře zničí a pak na obrazovce i v souborovém systému jej již nenajde.

    Připojení z příkazové řádku samozřejmě funguje, protože to „název“ k ničemu nepotřebuje.

    29.9.2010 17:03 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Název datového CD

    Používám KDE 3.5.7. Když na to CD kliknu pravým tlačítkem myši a vyberu Vlastnosti, ukazuje se, že už je připojený, a na kartě Připojení mám bod připojení /media/Datový disk (čitelně) a pod tím mám zatržené Kódování UTF-8. Přesto na kartě Obecné mám Velikost: Soubor nebo složka /media/Datový disk neexistuje (s nečitelným ý). Teď jsem se k těm datům dostal úplně náhodou, ale jiným způsobem: Kompletní postup musím popsat:
    1) Vlezu do úložných zařízení: Buď otevřu ikonu na ploše "uložná zařízení" nebo konqueror, ve kterém do řádku umístění napíšu přesně media:/ a potvrdím. Najedu myši na ikonu toho CD a kliknu na to pravým tlačítkem myši a vyberu Vlastnosti. Tam se přesvědčím, jestli je to CD připojené. Pokud není, klepnu na to CD pravým tlačítkem myši a vyberu "připojit". Nakonec se podívám do vlastností, jaký je bod připojení, na kartě Připojení. V mojem případě to je /media/Datový disk.
    2) Otevřu Konqueror, tam do řádku umístění napíšu přesně /media, což je podle zjištěného bodu připojení, a potvrdím. V adresáři, který se teď zobrazí, mám kromě obvyklých složek, jako jsou cdrom, cdrom2, floppy, navíc i to CD. To CD je tam v podobě složky, která má název, jak to CD, v mém případě Datový disk a to i čitelně. Tuto složku už můžu normálně otevřít a už prohlížet obsah CD a třeba i kopírovat.

    Takže problém otevření datového CD by byl vyřešený. Ale napadá mě takový dotaz: Co kdybych někdy vypálil datové CD a název CD bych náhodou nastavil cdrom nebo cdrom2 nebo floppy? Nemydlilo by se to s názvy těch složek, které v adresáři /media mám, kromě toho CD?

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    29.9.2010 17:43 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Název datového CD

    Ale napadá mě takový dotaz: Co kdybych někdy vypálil datové CD a název CD bych náhodou nastavil cdrom nebo cdrom2 nebo floppy? Nemydlilo by se to s názvy těch složek, které v adresáři /media mám, kromě toho CD?

    Teď mě napadá, že by se to ani mydlit nemuselo, protože jsem udělal pokus: V adresáři /media jsem zadal (jako root) mkdir Datový disk, čímž jsem v něm vyrobil složku Datový disk. Potom jsem do mechaniky strčil datové CD, které má název páleného disku taky Datový disk. Otevřel jsem Uložná zařízení, kde jsem kliknul pravým myšítkem na ikonu DVD a vybral připojit. Odmítlo se připojit a hlásilo se: Chyba konqueror The mount point '/media/Datový disk' is already occupied. (nečitelné ý). To by mohl být problém kvůli diakritiky, takže nový pokus: V adresáři jsem tu složku Datový disk smazal a vyrobil jsem tam složku Documents. Potom do mechaniky dal datové DVD s názvem páleného disku taky Documents a to se připojit dalo, přičemž bod připojení vznikl /media/Documents-1, odlišný od složky, která už je v adresáři /media.

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.