abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Vypnuti pocitace pri necinnosti

    Gilhad avatar 17.11.2010 15:12 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Vypnuti pocitace pri necinnosti
    Přečteno: 742×
    Mam v umyslu mit na domaci siti pocitac, kde by bylo centralni zalohovane uloziste souboru. Z praxe to vypada tak, ze by se na nej jednotlivi uzivatele pripojovali podle potreby a stahli si/nahrali, co je potreba, asi tak 2x za den az jednou za tyden. WOL (Wake on LAN) neni problem, ten jsem rozchodil, kdyz nekdo neco chce, tak si ten pocitac proste na dalku zapne. Problem je jak zjistit, ze uz ten pocitac neni potreba a da se vypnout.

    Hlavni idea je, ze si uzivatel ten "server" na dalku zapne, pak se pripoji a udela co chce a kdyz se odpoji, tak se ten "server" zase (treba po hodine) vypne sam, pokud na nem nikdo nepracuje. Hlavni zadrhel je ten, ze uzivatelu je vic, "nevi" o sobe a tak nejde udelat, ze odpojeni sdileneho disku=prikaz k vypnuti, protoze tam muze byt zaroven i nekdo jiny. Zaroven by to melo byt automaticke, protoze nekteri nejsou nijak technicky zdatni. (Uspechem je, ze se naucili vypinat pocitac slusne, nikoli vytazenim ze zdi.) Vsechny "stanice" bezi na Linuxu, jinak nemaji na "server" pristup.

    Mel by tam byt nejaky sdileny system souboru (ted mame NFS) a pristup prez ssh pro vybrane uzivatele. Pristup prez ssh se jednoduse dohleda prez spustene procesy (ps axf), stejne jako otevrene screen. Ale nevim jak detekovat primountovany NFS disk. showmount ukazuje i pocitace, ktere uz davno fyzicky neexistuji ze siti, ktere uz nejsou, to same exportfs -v a /var/lib/nfs/rmtab. Naproti tomu /proc/fs/nfs/exports neukazuje ani "disky" aktualne namountovane z jineho pocitace, pokud se na nich chvili nic nedelalo.

    Mozna neni NFS to spravne reseni, mozna staci pouzit jinou detekci, nebo parametry mountovani, ale nejak nevim, kudy na to.

    Odpovědi

    17.11.2010 15:30 Magog | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypnuti pocitace pri necinnosti

    Napadá mě toto řešení: Každý uživatel se ke své linuxové stanici přihlašuje jménem a heslem. Co nastavit tyto stanice tak, aby se po přihlášení (nebo na spuštění příkazu / kliknutí na ikonku) přihlásili i na tento server přes yp (yellow pages).

    Na serveru poté už stačí akorát detekovat, kdo je přihlášen. (Prostřednictvím who)

    Případně se dá na serveru využít login a logout scriptů k průbežnému počítání aktuálně přihlášených uživatelů. Toto číslo si pak napíšete někam do souboru a každou hodinu budete kontrolovat, když je 0, vypnout.

    Gilhad avatar 17.11.2010 15:47 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypnuti pocitace pri necinnosti
    Problem je, ze uzivatelske pocitace bezi, no ne porad, ale hodne casto a dlouho, zatimco server vetsinou neni potreba (kazdy ma svoje soubory u sebe a nespolupracuje, takze akorat obcas chce neco zazalohovat, nebo ze zalohy vytahnout).

    Cili v beznem tydnu je stanice treba 12x zapnuta a vypnuta, celkem bezi prez 100 hodin (mozna i mnohem vic), z toho jen jednou je neco potreba se serverem tak na deset minut (pomaly clovek). Zbytek casu by mohl byt server vypnuty. Na YP se podivam, jestli by se to treba nedalo nejak ohnout.

    Ale ted me naopak napada trik - zkusit dat tem stanicim do cronu df, ktere se zahodi. Ale tim by server byl od nich pravidelne dotazovan na volne misto na pripojenych sdilenych discich, takze by vedel, kdo ho pouziva, ci spis, kdo nedavno prudil ... pokud by se to nejak vychytalo s timeoutama....
    15.1.2011 16:13 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypnuti pocitace pri necinnosti
    Ahoj. Zrovna řeším něco podobného. Pokud ale vím, tak některé modemy (př. routery) umožňují připojit hdd přes ftp, takže třeba by se mohla někomu hodit tato možnost. Je to něco jiného ale možná by to šlo.
    15.1.2011 16:47 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypnuti pocitace pri necinnosti
    Nemyslim si, ze je dobry napad vypinat a zapinat server, na ktery se pristupuej nekolikrat dene porad dokola. Spis bych si poridil nejaky NAS s uspornym rezimem v pripade necinnosti.

    NN
    15.1.2011 18:37 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypnuti pocitace pri necinnosti
    Já jsem měl PC který byl připojen k internetu přes modem a měl jsem tam rozchozené www stránky kde uživatelé zadávaly zda zapnout modem nebo ne, pokud nechtěly využívat internet musely se odhlásit, když tam nebyl nikdo přihlášen tak se modem po chvíli vypnul.

    Takže něco takového ? Ovšem to chce potom důsledně aby uživatelé jak nepotřebují ten server tak daly odhlášení.

    Nebo kontrolovat přenos přes určité eth zařízení a pokud nebude třeba po nějakou dobu odchozí spojení tak PC vypnout. (třeba 1/2h)

    Záleží jak je ten pc využíván pokud fakt málo tak bych to vypínání zařídil asi přes eth.

    Pokud je tam ale přístup často tak pořídit něco s malou spotřebou a nechat to běžet pořád.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.