abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Archlinux-GPT-UEFI

    9.11.2011 23:54 TondaZ
    Archlinux-GPT-UEFI
    Přečteno: 369×
    Zdravim,

    hned na zacatku se omluvim ze pisi bez diakritiky, bohuzel se mi nedari v LiveDistru zmenit layout klavesnice na CZ. Muj problem se tyka instalace Archlinuxu na pocitac. Uz nekolik noci se mi to nedari, bohuzel pres den tvorim jine hodnoty. Konkretne jde o bootovani a instalaci GRUB2 behem instalace Archu. Snazil jsem se postupovat dle nekolika navodu na ArchWiki a Archforu, ale bez vysledku. Zakladni deska ASUS a je s UEFI, moznost prepnuti na BOOT EUFI ONLY jsem nikde nenasel, coz snad neni problem. Dale jsem pomoci GDISKU vytvoril na SSD nove GPT a rozdelil. /EFI BOOT (ef00) o velikosti asi 250MB a naformatoval na FAT32, dale oddil /boot -ext4 200MB, /root -ext4 30GB, dalsi oddily jsou na dalsich discich. Predpokladam ze nevadi, kdyz jsem tyto operace delal pres LiveDistro, pokusu byto tolik ye jsme to pak delal rovnou pri instalaci Archu. Pote jsem nabootoval Archlinux CD-NET_x64 2011 instalaci. Nastavil hodiny,NET atd. V disk prepare manualne namountoval vytvorene oddily, zkousel jsem to s i bez znovuformatovani na vybrany file system, yadne konfiguracni prikayz jako noatime, discard atd jsem nazadaval (mozna na EFI BOOT oddil je neco potreba).Dale byl vyber zavadece, vybral jsem GRUB (dalsi moznost byl Syslinux nebo skip). Provedl instalaci Archu a nakonfiguroval rc.conf atd. V posledni fazi jsem preskocil instalaci GRUB a prepnul se do jine konzole (Alt+F2) a postupoval dle https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB2. Namountoval EFI oddil a vytvoril adresar /boot/efi/efi. Kdyz dam prikaz k instalaci pacman -S grub2-efi-x86_64 nebo pacman -S grub2-common tak mi to nahlasi konflikt GRUB a pta se yda chci nahradit. Pak error, pokusim se presne konkretizovat, nemam to nyni bokem zapsane. Pak nefunguje ani tento prikaz grub_bios-install --boot-directory=/boot --no-floppy --recheck /dev/sda. Nejspise tim ze neni ani GRUB2 stazen z internetu. Delam nekde systematickou chybu? Zkousel jsem i zavadac Syslinux nebo automatickou konfiguraci a rozdeleni, ale nic se nadari. Prosim kdo ma zkusenost zda by mi poradil nebo nekam odkazal, jak to resit, v dalsi fazi zacnu hledat nekoho z okoli, kdo by provedl instalaci. Zadny jiny system na pocitaci bootovat nebude, tak nevim zda je se trapit vubec s tim GRUB2. Syslinux je mozna lehci, ale k nemu jsem nenasel tolik odkazu na internetu.

    Dekuji za pripadnou pomoc.

    Odpovědi

    10.11.2011 00:34 TondaZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Archlinux-GPT-UEFI
    Ta chyba pri pacman -S grub2-efi-x86_64 je konkretne: Grub2-common and grub are in conflict. Remove grub? Y/N. Kdyz dam Y tak error:failed to prepare transaction coulnd not satisfy dependences. Aif:requires grub. Ted jsem zkousel i preskocit vyber zavadace a instalovat pres pacman grub2 v tyy2 po konfiguraci rc.cong,mirrorlist atd.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.