abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: MacOS Emulator

    16.8.2003 18:31 ondrej
    MacOS Emulator
    Přečteno: 440×
    Dobry den Chcel by som sa spytat, ci u nas dostat v beznych obchodoch s hrami aj hry pre Linux (hlavne od Loki games). Je pravda, ze mnohi Linuxaci musia kapitulovat pri presviedcani priatelov prave kvoli tomuto. Dalsim problem je aj absencia takych programov ako su rozne pocitacove encyklopedie, slovniky a specializovane programy. Pre MacOS je vela takehoto softu. Kedze Mac vznikol vlastne z Unixu, nebola by jeho emulacia na Linuxe lepsia ako emulacia window$u? Som v Linuxe vlaste len pokrocily zaciatocnik, ako sa hovori, a tak neviem ake su v tomto smere mozosti. Neexistuje nejaky bezchybny emulator MacOS? Dakujem

    http://www.linux4u.szm.sk

    Odpovědi

    16.8.2003 20:30 Antonin Fabicovic | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    MacOS _nevznikl_ z unixu, a to ani náhodou. Byl právě reakcí na unix a cp/m. Teprve až pohlcením "odpadlíka" Steva Jobse a jeho NeXTstepu) došlo k přechodu na *BSD like systém s vlastním grafickým systémem nazývaným MacOS X.
    Pokud se jedná o emulátory (vše ale jen 68k Macy, ne PowerMacy), vím o třech "kouscích" -- asi nejlepší byly ShapeShifter a Fusion (ten snad dospěl i do betaverze PPCemulace) na Amize (což je logické, Amiga má totožný CPU), dále pak Executor (pro DOS) a pak ještě BasiliskII, který je tuším opensource a měl by být k "dostání" i na linuxu :-) Homepage: http://www.uni-mainz.de/~bauec002/B2Main.html
    17.8.2003 15:45 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    Sorry ale ja mam dojem, ze otazka bola prave o sucasnom stave Macu. T.zn. ze je to nejaky druh unixu (adresare, prikazmi a co ja viem co este) a teda ci by nebolo efektivnejsie emulovat programy pre MAC ako pre widly. Az teda na rozdiel hardwaru, co tiez neviem ci je zvladnutelne :-). Takze emulator na sucasny MAC OS.
    17.8.2003 19:39 Antonin Fabicovic | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    a který? V současnosti žijí větve OS8, OS9 a OS X :-) Jejich vzájemná komptibilita je celkem nulová :-) jediný společný jmenovatel je PowerPC procesor. :-)
    17.8.2003 23:53 AnachronyX
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    Jen tak na okraj, jakykoliv emulator Maca (pokud vim krome Executoru) potrebuje ke spusteni originalni ROMku (ano, ctete spravne). Tzn. chcete-li emulovat Mac, musite nejdrive nejaky vlastnit (jenom tak neporusite copyright). Pomoci zvlastniho programu si pak vytvorit obraz teto ROMky a ten nakopirovat, kam potrebujete. Ne, ze by se nedaly ony obrazy ROMek na internetu najit, ale... Jako schudnejsi bych videl zkusit spustit nektery multimedialni cd-rom pro Windows pomoci wine/winex/crossover. Pokud by byla ona aplikace napsana "slusne", tzn. bez nejakych "dirty tricks", tak si myslim, ze je celkem slusna nadeje, ze bez vetsich problemu pobezi (rozhodne ma vic sanci nez lecktera hra).
    18.8.2003 09:50 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    Ospravedlnujem sa, v problematike sa nevyznam a bola to prva otazka v tejto diskusii, ktora ma zaujala a kedze sa mi to zdalo byt rovnako schodnejsie tak som napisal. Ale potom ako je to so spustenim, emulovanim, prekladom programov pre ine unixy? (Napr HP)
    13.9.2003 22:19 czeXit.tk
    Rozbalit Rozbalit vše MacOS Emulator
    Jedine co se na PC da emulovat jsou stare procesory MC680x0, konkretne posledni kousek pro Mac: MC68040. Na tomto procesoru beha max. system verze 8.1 Vetsina her pro Mac ale vyzaduje PowerPC procesor a vetsinou take novejsi verzi systemu (8.6, 9.x, X.x) Sam jsem to kdysi zkousel, ale to uz si rovnou v bazaru muzete za 1000,- koupit nejakeho stareho "68k" Maca a ne to emulovat :-) Jinak OS X by mel byt zalozen na FreeBSD.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.