abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?

    17.8.2018 00:06 novacek
    Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Přečteno: 3500×
    Ahoj, chci zacit s linuxem na tabletu a vybral jsem BQ M10 FHD s MediaTek Quad Core MT8163B 1,3GHz a Android 6.0/6.0.1 Marshmallow.

    Pry je s podporou ubunta uzivately. Jen nevim jak je ten odkaz stary, v prodeji stale je: https://www.iubuntu.cz/ziskat-ubuntu/ubuntu-zarizeni

    Sami pisou ze budu muset odblokovat Android: https://devices.ubuntu-touch.io

    Muzu to chtit od vyrobce/prodejce ve Spanelsku pred odeslanim, nebo to jde proti zaruce a daji od toho ruce pryc?

    Jeste jsem nasel od iGET tablet Smart L102 LTE s procesorem MTK8321 a Androidem 7.0 Nougat, ale nevim, jestli to do neho vubec dostanu a jak: https://www.mall.cz/tablety/iget-tablet-smart-l102-lte

    Kde a jak stahnu ubuntu touch? Muze byt Ubuntu touch spolecne s puvodnim Androidem a pouze ho prepinat? Uvital bych i odkazy na prvni kroky, jak to rozject. Díky n.

    Odpovědi

    k3dAR avatar 17.8.2018 01:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    trocha teorie...
    1. BQ M10 FHD je jedinej tablet co byl oficialne prodavan (krome varianty s Androidem) i oficialne s predinstalovanym Ubuntu Touch
    2. Ubuntu Touch jiz neni ve vyvoji Canonicalem, kterej od toho v dubnu 2017 dal ruce pryc, vyvoj pokracuje komunitne projectem UBPorts, ktere jiz predtim stalo za vyvojem/portovani na Canonicalem nepodporovane zarizeni...
    3. Na Dual/MultiBOOT je/byl obecne pouzivan MultiROM, kterej uz bohuzel par let neni ve vyvoji a pro BQ M10 ani nevidim ze by byl portovan, pouzival sem na Nexus5, kde jeste v dobe kdy UbuntuTouch vyvijel Canonical, bylo v MultiROM aplikaci (ktera vyzadovala mit jiz nainstalovanou TWRP MultiROM verze pro konkretni zarizeni) moznost pridat UbuntuTouch ktere si to samo dotahovalo, tim ze neni(MultiROM) ve vyvoji tak se (pokud to nekdo neupravuje) tam moznost UBPorts instalace nedostala...
    4. nedavno sem narazil ze nekdo dela obdobu MultiROM, bylo to v ranejsi fazi vyvoje, uz nevim co to uz umelo a na cem, ale bohuzel si nevzpomenu na nazev a ted nemuzu najit...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    17.8.2018 10:20 zubozrout
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Je to trochu tricky, ale díky tomu, jak je Ubuntu Touch postavený, je možné přepínat mezi Androidem a Ubuntu na každém zařízení, kde UT běží: https://iubuntu.cz/dualboot-mx4.html (návod je pro Meizu MX4, taky je napsaný hrozně, chce to přečíst celé, než se do něčeho pustíte, ale není zase tak těžké to adaptovat na jiné zařízení).

    I když je možné, že třeba zařízení, která Canonical nedělal, ale dělali lidé z UBports od začátku, jako jsou FP2 nebo OnePlus One, budou fungovat trochu jinak. To nemám, tak netuším :).
    k3dAR avatar 18.8.2018 00:00 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    cert vem "tricky", ale obe uvedene reseni jsou o tom ze se neustale (pri kazde zmene co ma startovat) provadi kompletni preflashovani boot oddilu ;-)
    MultiROM to resit tak ze se startoval vzdy stejny boot, jehoz primarni kernel musel mit podporu kexec, diky kteremu nabehnutej kernel muze nastartovat jinej kernel s jinejma parametrama...
    ti jine reseni to delalo myslim jinak, (bez kexec, ale urcite ne preflashovavanim boot oddilu...
    ja to pred casem resil na HP/PalmPre tak ze jsem prejmenovaval LVM LV a presymlinkovaval init scripty, podle toho jaky system sem chtel startovat, take tricky ale cistejsi ;-)

    jinak kdyz sem chvili hledal, tak to vypada ze na BQ HD10 FHD neni bohuzel zadnej novejsi Android nez Lineage14.1 (tedy Android 7.1) takze spis bude problem najit vhodnej Android nezavisle na tom zda Dual/MultiBoot... na druhou stranu, je pro to oficialni TWRP a zdrojaky jadra (primo od BQ)...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    18.8.2018 13:56 zubozrout
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Ano, je to pitomé - ale MultiROM je mrtvý a není dostupný na většině zařízení kde UT běží. A tohle bylo rychlé řešení, když jsem to kdysi potřeboval :).
    k3dAR avatar 18.8.2018 18:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    jasne ;-) jinak nevim zda je to to na co sem nedavno narazil (myslim ze neco jineho), ale tady je dalsi, zda se udrzovany project pro MultiBoot:
    DualBootPatcher, podporovanejch zarizeni je ~400, bohuzel od BQ tam M10 neni...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 18.8.2018 18:07 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    tak to co sem myslel puvodne je EFIDroid, oficialne podporovanejch tam ma jen par kousku, neoficialne treba pro muj Nexus 5 tady (nezkousel sem)... kazdopadne pro zadne BQ nenachazim ani neofiko...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 18.8.2018 18:11 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    "jen" to stejne vypada ze UBPorts s EFIDroid nefunguje...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    21.8.2018 15:22 zubozrout
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Hmm, tohle vypadá zajímavě - neznal jsem to. Díky za link - dokonce to podporuje MX4 :). I když teda teď to nepotřebuji, ale třeba se to někdy šikne.
    22.8.2018 23:06 novacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Diky moc všem, jen jste mi potvrdili tušeni a včas zarazili prst na tlacitku Potvrdit objednavku. Vypada to, ze Ubuntu Touch dnes už snadno uživatelsky nerozchodím. Jeste napisu vyrobci BQ, jestli tuto verzi OS stale instaluje. Pokud ne, prejdu na NB. Jen nevim, jestli iGET tablet Smart L102 LTE instalaci Ubuntu umožní a jak bude fachcit? n.
    k3dAR avatar 22.8.2018 23:44 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    spis sme te zmatli ;-) resili sme primarne ten DualBoot s Androidem ;-) pokus bys daval jen UbuntuTouch, resp. jeho aktualniho nasledovnika UBPorts, tak stahnes UBPorts instalator, pripojis zarizeni, vyberes jestli chces Stable nebo Devel verzi a tuknes na tlacitko Install, to si stahne image pro tve zarizeni z internetu, naflashuje ho pres usb kabel do zarizeni a o nic se nestaras...

    spis jde o to ze tim ze to nepodporuje jiz Cannonical (resp. nepodporuje primo ale podporuje neprimo), tak tam nemas velky vyber aplikaci, resp. asi moc neporoste i kdyz open OpenStore uz maji, moznost poustet X11 Desktopove aplikace by sice byla (nezkousel sem), ale to ma vyznam spis pri pripojeni k externimu monitoru...
    ve vysledku jde o to, pokud chces UbuntuTouch/UBPorts protoze chces ten system poznat, pouzivat a nevadi mene aplikaci (muzes se podivat co v OpenStore je), tak ok, pokud bys chtel vice aplikaci prevazne co mas v Desktopu na PC/NB tak asi bude lepsi opravdu nejaky (u x86 je vetsi teoreticka sance rozchozeni) tablet kam das normalni Ubuntu, ale jakej tablet je vhodnej ti nereknu, nehledal sem a nepamatuju si ted co nekdo nedavno psal, mozna to bylo v blogu :-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 22.8.2018 23:46 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 24.8.2018 06:50 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Pokud by se rozhodl pro tablet na plnohodnotne "Ubuntu", stacilo by 7" a nevadili lowend HW parametry (starej A7 CPU, 8GB uloziste, RAM zatim nezname) tak novinka TableX na ktere bezi Armbian-Ubuntu-Based:
    https://www.cnx-software.com/2018/08/24/tablex-arm-linux-tablet-runs-armbian-ubuntu/
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.8.2018 00:36 novacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Skvělí, díky za cestu. Aplikace vypadají dostatečné pro základní práci. Jen si nejsem jistej, že pro USB OTG nepotřebuju další aplikaci, když použiju flash modem usb od O2? Tablet od BQ je nyní v prodeji bez sim portu. Mám 2 dny než na měsíc odjedu a možná tam BQ Aquaris M10 HD (32GB+2GB) koupím: https://www.bq.com/es/aquaris-m10 Jen ten modem mi bude chybět, pokud to UBPorts neschroupne...

    k3dAR avatar 30.8.2018 01:24 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    nehlede na to zda to pujde, nebylo by pohodlnejsi (i kdyz zralo 2 baterky) zapnout WifiHotspot na telefonu a tabletem se na to pripojit? preci jen si nedokazu predstavit drzet tablet v kterem mam vrazenej velkej USB LTE modem, i kdyby pres OTG kabel :-)

    jinak teda tim ze UBPorts ma zaklad Ubuntu 16.04 a mas dostupnej root, myslim ze by mohlo chodit klasicke spojeni jako u desktopu... v nejhorsim by nebyla GUI pro pripojeni, ale udelal bys (snad) ikonu co by pustila pripravenej pripojovaci shell script...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 30.8.2018 01:36 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    pro jistotu, vis ze ta verze HD ma rozliseni jen 1280 x 800 ?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.8.2018 23:16 novacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Jasně, něco za něco. Potřebuju ho jen na komunikaci přes web, filmy mě tak netíhnou. Horší, že Španělé dělaj mrtvího brouka, jako vždy. Tak to asi vyzní do prázdna, chtěl jsem jim dát šanci. V sobotu odjíždím, budu v říjnu, díky moc za rady....
    21.11.2021 15:39 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?

    Zdravím. Rád bych oživil tuto diskuzi. Máte, prosím, nějaké doporučení tabletu (hardwaru) pro Ubuntu Touch?
    Hledal jsem nějaký linuxový tablet, ale našel jsem jen JingPad.
    Raději bych ale něco s Ubuntu Touch.

    Díky za případné rady.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 21.11.2021 19:22 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    21.11.2021 23:23 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Děkuji, znám.. Ale nejsou dostupné.
    22.11.2021 07:29 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Pokud by to nemuselo být Ubuntu, není dostupné něco pro Sailfish?
    21.11.2022 19:29 czjaromir | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tablety vhodne pro Ubuntu touch?
    Hledal jsem jak vyřešit příliš mnoho reklam a souhlasů a našel jsem tuhle diskuzi. Já jsem našel třeba kali linux který je postavený na debianu. Hlouběji jsem ho zatím nezkoumal.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.