abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik

    27.10.2003 15:06 Tomas
    Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Přečteno: 147×
    Tak klasicky o linuxe toho vela neviem... - uplny zaciatocnik... Som dlhorocny pouzivatel Windowsov. Teraz mam aj windows aj Linux. Problem je ten ze po nainstalovani Linuxu SUSE 9.0 som sa skusal pripojit na internet a jaksi to nefunguje. Ja viem teraz sa vsetci zasmejete ze tam treba aj nejake udaje zadat, ako IP, DNS a atd... lenze to ja prave neviem. Pozeral som vo windowse (mam XP ) a tam je vsetko nastavene ze automaticky, ziadne udaje tam nie su. Byvam na intraku, kde vsetky studentske domovy univerzity su sietou pripojene na vypoctove stredisko v univerzite a to je potom pripojene na internet. Ist sa spytat na univerzitu by tiez bola moznost, (skolu mam az vo stvrtok), ale ked si to dokaze sam windows zistit, linux to nedokaze? ( Kupil som pocitac, strcil sietovy kabel do zasuvky, nainstaloval windows a vsetko islo...). Tak Diky. Tomas.

    Odpovědi

    27.10.2003 15:16 nick
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Chtelo by to vic specifikovat, Tomasi. Nicmene, zkus v nastaveni site zkontrolovat, ze "IP adresu prideluje server" (nekdy se to nazyva jakoze IP je pridelena automaticky ci dynamicky anebo ze adresu IP prideluje server ).
    27.10.2003 15:20 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    V těch Win musí být přinejmenším něco, jako že se má používat DHCPA. Je-li to tak, v Linuxu se to udělá úplně stejně -- jen vzhledem k různosti konfiguračních skriptů sítě u různých distrobucí raději nebudu hádat, kam co napsat v SuSE 9.0. BTW obvykle stačí při instalaci odpovědět ,Ano` na otázku, zda používat DHCP (a např. Knoppix si i to detekuje sám).
    27.10.2003 16:16 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik

    Nevím, jestli se to nezměnilo, ale v SuSE 7.0 se dalo udělat skoro všechno pomocí programu YaST.

    27.10.2003 17:44 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Opravdu to chce vic informaci,ale zkusim hadat. Mas KDE a nejaky winmodem. Je treba vedet jaky konkretni modem mas...zjistis to ve Windows... a jiste jsi musel zadat alespon zakladni udaje pro pripojeni,jako jsou tel.cislo a prihlasovaci jmeno a heslo. Stejne jednoduche je to v KDE najdi program Kppp a tam ty udaje zadas taky a je to. Jen asi budes muset stahnout nejaky ovladac pro modem,ale to je presne ono...Musis vedet pro jaky!
    27.10.2003 17:56 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik

    S modemem to asi nemá nic společného. Pokud jsem to dobře pochopil, tak se Tomáš připojuje k Internetu přes místní síť. Údaje typu maska sítě, vysílací adresa, DNS (...) nejspíše poskytuje server DHCP.

    27.10.2003 18:42 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Ano nakoniec som to v tom windowse nasiel a to asi toto:

    Lan-Verbindung
    Lan oder Hochgeschwindigkeitsinternet
    Aktiviert
    NVIDIA nForce MCP Networking Adapter
    IP-Adresse: 10.0.61.1
    Subnetzmaske: 255.255.254.0
    Von DHCP zugewiesen

    Takze to asi skutocne bude zavisle od toho DHCP.
    To znamena ze teraz staci niekde v tom Yaste nastavit aby to zistilo pomocou DHCP a malo by to fungovat?
    No skusim to tak :-)

    Dakujem vsetkym za rady a nazory, ja sa este ozvem ako to dopadlo :-).

    Tomas.
    27.10.2003 20:52 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Skusal som to teraz poslednu hodinu a pol a nie a nie aby to fungovalo. V yaste som nastavil nech to teda stahuje zo servera DHCP, lenze aj tak to dalej neslo. Potom som nasiel ze nie je ziadna sietova karta nainstalovana, tak som tam nieco poskusal, lenze stale nic. Potom som "objavil" ze ovladac sietovej karty je snad naistalovany ale nie konfigurovany. Predtym som nejake ovladace nasiel na cd od zakladnej dosky (mam sietovu kartu integrovanu na zakladnej doske), a nainstaloval vsetko co sa dalo. Ale aj tak nic. Potom som tam objavil ( na cd) subory tar a rpm a s tym som skusal nieco robit a stale nic, no a to uz bolo na mna privela. Zialbohu nemam cas sa s tym teraz zaoberat, ale tusim ze ked budem chciet aby to islo budem musiet este vela manualov precitat a niekolkokrat pouzit metodu pokus-omyl. No vsak casu mam dost. Aj ked teraz mam pocit ze linux nie je velmi "user friendly" system, predsa pre nas "blbsich" je ten windows lepsi. Takto na dialku mi je asi tazko poradit ked ani sam neviem ako mam definovat svoj problem, tak ja sa potom ozvem ked uz budem v tom trocha zbehlejsi a uz aj nieco budem o tom vediet.
    Diky za snahu.
    Tomas
    28.10.2003 10:57 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Nevim jak tedy jak pokrocila SuSE 9.0 oproti SuSE 8.2. Takze jsi si dal na cas aby jsi nam prozradil ze pouzivas MB na cipsetu nForce. Takze pokud mam zkusenosti, v 8.2 je sice integrovana sitova karta detekovana, ale nefunguje. Tak nabootuj XP, jdi na www.nvidia.com a stahni si Linux nForce Driver Version: 1.0-0261. RPM tam pro SuSE 9.0 zatim neni, takze si stahni source (NVIDIA_nforce-1.0-0261.tar.gz). No vzhledem k tomu, ze pises, jsi zacatecnik, tak nekoho popros, at ti pomuze s kompilaci. Musim se tu priznat, ze dnes bych si uz nForce nekoupil, a zustal bych radeji u VIA. Nez NVIDIA doda pouzitelne drivery a software, tak uz bude zrala do srotu. Man integrovanou grafiku, a nejsem ji schopen rozjet v 32bit barvach, a to jak v XP, tak pod linuxem (v 32bit barvach z toho podle vezre driveru dostanu jen rozliseni mezi 1024x768 az 1280x960). Tak radeji pouzivam starou GForce 2MX. Co z toho, ze ma certifikovany Dolby Digital dekoder, kdyz kvuli Prologic dekoderu, stejne musim pouzivat stary SB live. nForce ma kdejake rozhrani, ale kvuli jedinemu syntezatoru aby jste si poridil MIDI interface. No znam lidi, kterym by v teto souvislosti chybel joystik port.
    28.10.2003 13:54 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    S tym midi interface mate absolutnu pravdu. Tiez som bol "trocha" prekvapeny ked som zistil ze nemam kam zapojit joystick. Takze kym nekupim ten pridavny slot tak som bez joysticku. Lenze ja som cital na internete ze VIA mala nejake problemy s kompaktibilitou z nvidia grafickymi kartami tak som si radsej kupil od ASUS-u dosku. A stala ma 80 euro :-(.
    Skoda ze teraz aspon dva dni to nemam cas skusit, tak sa potom ozvem ako to dopadlo. Samozrejme ani graficka karta mi pod SUSE 9.0 nefunguje dobre, vsetko ide v podstate tak ako ma, ale hardwarova akceleracia je zakazana, teda zle nadetekovany cip od nvidie a ked som sa snazil naistalovat z cd ovladace (samozrejme z adresara LINUX :-) ), tak mi to zmrzlo a bolo po srande.
    To len tak na zaver.
    Diky za radu.
    Tomas.
    28.10.2003 22:37 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje pristup na internet v SUSE 9.0 - zaciatocnik
    Co se týka 3D driverů pro grafickou kartu, použijte stejnou adresu a stáhněte si poslední verzi (teď je to: NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run). HOWTO naleznete na adrese: ftp.suse.com/pub/suse/i386/supplementary/X/XFree86/nvidia-installer-HOWTO.html

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.