abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    4.11.2003 15:59 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše pravdu di
    to jsou moudra slova. Na ryze domaci pouziti nema Linux pro obycejne lidi moc smysl. Jo da se pouzit, ale windows toho furt dokazou vic a hlavne 3000 za WinXPHome neni zas tolik. nehovori se o desktopu, ale jen o domacim pouziti - v obecnemdesktopu je situace zcela jina
    4.11.2003 16:14 vaclavsteiner | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše ???
    No to se zase chlapci z redhatu vytahli......v lete jsem udelal dobre, ze jsem od redhatu ustoupil a zacal pouzivat mandrake........ Kdyz uz neco takovyho rekne hlava redhatu....tak to je moc.....
    5.11.2003 11:57 Tadeáš Banrnabáš | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Fakt?
    Neni som si isty, ci je to tak celkom pravda, pretoze mne sa napr. podarilo cez vikend uspesne poslat moje XPcka tam, kam patria (do /dev/null) a uz pouzivam cisto Linux. Co sa tyka apps. V linuxe si maximalne cenim Quantu. Je to pre mna najvhodnejsi vyvojarsky nastroj. Pod windozami som hladal, hladal..... a nic.... proste nic v takej kvalite a free neexistuje. Esteze je tu mandrake ;o)
    4.11.2003 16:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Každému co jeho jest
    Osobně používám Linux především jako desktop. A podobné názory jako Matthew Szulik, může mít jen ten, pro koho desktop představuje především prostředí kde může pařit hry. Pravda, je třeba se nejprve se systémem nejprve trochu seznámit, můžu však ubezpečit, že i začátečník, který využívá počítač především pro práci velice brzy ocení jeho výhody.
    Celý problém tkví v tom, že veškerá začátečnická literatura je postavena na výuce obsluhy windows. Knihy věnované Linuxu se v drtivé většině věnují Linuxu jako serverové aplikaci a jen velice okrajově se zmiňují o jeho možnostech coby desktopového prostředí.
    Troufám si říct, že pro použití na školách by bylo mnohem víc na místě, neboť by se mnohem snáz řešily veškeré administrační úkoly, zabezpečení systému a navíc by tím studenti získali přístup k neuvěřitelně široké škále aplikací, která jak si myslím by je dříve nebo později vyprovokovala k vlastní tvorbě, místo pasivního přijímání předžvýkaného polotovaru.
    4.11.2003 16:43 vaclavsteiner | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Každému co jeho jest
    Je to pravda....v dnesni dobe je linux na deskotopech na takove urovni, ze pokud pred linu posadite sekretarku a pustite ji napr. OpenOffice, tak bude spokojene pracovat....a famy o tom, ze jeste nenadesla doba na pouzivani linuxu na deskopech, jsou nesmyslne....Nac platit za spoustu aplikaci, kdyz je muzu mit zadarmo??? :o) A preci jen 3000kc za system jako je XP je moc.....
    4.11.2003 21:48 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše Každému co jeho jest
    U sebe na desktopu pouzivam linux a jsem velmi spokojen. Nekolik let ale take ucim, v soucasnosti jen par hodin tydne (drive na plny uvazek), na jedne stredni skole. Staram se tam i o linux server... z pohledu spravce bych linux na stanicich uvital (imho jich tam je 160), ale na uceni.... ono se to mozna nezda, ale tech hodin na uceni pocitacu je proklate malo a ani pri jednoduchosti pouzivani kde, s xp stylem i velke podobnosti, je odlisnost systemu pro bezne uzivatele dost velka. Co je po absoluventech pozadovano... Nastoupit do firmy, sednout k wordu, excelu a pracovat.
    Ano, slysel jsem argumenty, naucte je v oof, naucte je nejen klikat, ale i rozumet... s tim souhlasim a snazil jsem se o to (snazil, protoze ted jiz win+office na skole neucim), ale pri tak malem rozsahu hodin to nejde tak snadno, jak se muze zdat.
    Pokud studenti maji doma pocitac a zajima je to, pak to jde, ale pri dvou hodinach tydne a pri nedostatecnem zajmu se nikomu nepodari vmestnat do studentu porozumeni.
    Ted ucim programovani na oboru, ktery ja no to zameren, ale v prevaze jsou obory nepocitacove. Zkuste si jen tak na zkousku vzit externe vyuku win+office na nejake skole, zkuste je naucit aby nejen klikali, ale aby i tomu rozumeli. Podari se Vam to jen u par studentu a u zbytku bedete stastni, ze budou moci po skole nastoupit do firmy a klikat v excelu.
    Troufam si rict, ze vyuce pocitacu rozumim, ze jsem v tom dokonce dobry. Muze to znit namyslene, ale oducim mozna stovky hodin rocne jak ve skole, tak na ruznych kurzech od zakladu po programovani a zatim jsem se setkal jen skladnym ohlasem. Tim chci rict jedine... vim o cem mluvim a teorie s linuxem ve skolach je pekna (fakt se mi libi) ale zkuste to uspesne zrealizovat na nespecializovane skole (treba OA, G, nebo SOU).

    S pranim krasneho dne
    Libor
    4.11.2003 23:02 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Každému co jeho jest
    Pokud to nováčkovi kdosi nainstaluje, nakonfiguruje, vykope z linuxu co newbík nepotřebuje, pak to na psaní vážně stačí. Ale jinak Linux fakt není pro běžného uživatele použitelný. Komu spadnou Windowsy, ten je klidně přeinstaluje a za chvíli jede dál. S poškozeným Linuxem je v pr... a musel by zase volat někoho kdo by mu dal comp a Linux do pořádku.
    4.11.2003 23:17 Shadow
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každému co jeho jest
    Tak to je zásadní omyl! Svůj Mandrake jsem dokázal nainstalovat během 15ti minut a systém byl ihned použitelný, narozdíl od svých Win98SE, které reinstaluji tak šest sedm hodin, a zbytek aplikací tam nahazuji dalších několik dní. A k té reinstalaci obecně, není náhodou u nových WinXP možné reinstalovat a aktivovat pouze dvanáctkrát? Dobře, z doslechu, ale co se poškozeného Linuxu týče, Linux nepadá jako Windowsy, to ho k tomu někdo musí dovést (=příhlásit se jako root a hrát si na tvrďáka), což uživatel začátečník neudělá.
    4.11.2003 23:31 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každému co jeho jest
    Rád vás pane GURU uvítám ve svém domově a počkám si až za 1 hodinu zprovozníte MDK na mé konfiguraci tak, aby v něm šlo přehrávat videa a MP3, aby šel internet přez wi-fi atd. Ujištuji vás že nevlastním žádnou starou pixlu. To bych asi neměl potom plnou hlavu problémů co s tím vším mám na linuxu dělat, abych to rozchodil.
    5.11.2003 09:31 MarS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každému co jeho jest
    Ovsem tato poznamka je uplne od veci, on totiz nenapsal 'Jsem schopen zprovoznit', ale 'na svem pocitaci jsem zprovoznil' coz je obrovsky rozdil. A mozna kdyby jste sem napsal neco o tom hardware (radsi ovsem jako novy dotaz ;), tak byste zjistil, ze vase problemy uz davno nekdo vyresil. Btw: mplayer mam prelozeny za 5 minut i s konfiguraci..
    5.11.2003 10:24 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každému co jeho jest
    Ta poznamka není od věci. Jenom její pomocí dokládám, že není vždycky všecko tak lehké jak by mohlo být. MDK 9.1 mám také nainstalované během 15ti minut. Psát v nich jde, možná i tisknout v nich potom jde. Nic víc ale neudělám. A o té mé mikrovlnce už se musí zdát několika lidem kteří tvrdili že to rozchodí jako nic. Do dneška to nechodí! Jedině ve windowsu který vám ovšem není dost košér to běhá jako z praku. Takže mám windows na práci a linux na hraní.
    4.11.2003 16:57 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    S timto tvrzenim nesouhlasim. Linux na desktopu (zvlaste v kancelari) ma oproti windows spousta vyhod. Problem je v tom, ze lidi maji pocit, ze by to ty sekretarky meli byt schopne i nainstalovat a nakonfigurovat. To je ta chyba. Stejne jako jim nekdo nainstaluje a nakonfiguruje ty wokna, tak jim musi nekdo nainstalovat a nakonfigurovat Linux. Potom uz muze vesele pracovat a bude ji jedno, co tam bezi za system. Jen bude spokojena, ze se nemusi bat, ze se objevi blue screen message a prijde o rozdelanou praci.
    4.11.2003 17:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    presne tak. take si myslim (a zkusenost to potvrzuje), ze pokud je pouze potreba vykonavat bezne ukony (zadne narocne instalovani her nebo zmeny hardware/software), tak neni s linuxem zadny problem -- a aspon nehrozi zadne trable s bezpecnostnimi dirami outlooku a IE.
    4.11.2003 23:10 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Co to pořád žvaníte o sekretářkách? Jako kdyby nebyli DOMACI uživatelé kterým asi těžko bude domů běhat na linux nějaký správce. Ten chlap z Red Hatu má prostě pravdu s tím co tvrdí a vy se s tím laskavě smiřte. Lidi potřebujou doma mít OS který nemusejí několik, (mnoho), hodin ladit když to nakonec ani neumějí. Windows nainstaluje i dítě, protože do něho nemusí nikam nic ručně editovat jako v Linuxu. Wokna si všecko dělají samy a o CD s ovladačem na nějaký HW si taky požádat dokážou, nebo holt jedou trochu hůř, ale jede to i bez toho ovladače. On to pak táta dodělá ;-)
    5.11.2003 09:25 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Z meho pohledu je lepsi dat 3000,- (spis o dost mene) nekomu, kdo mi Linux odborne nainstaluje a zprovozni nez zaplatit 3000,- za pronajem winXP (ano. MS svuj SW pouze pronajima). A argument o smazane ikonce je naprosto zcestny. Konfiguraci se rozumi predevsim rozchozeni veskereho HW na tom pocitaci, coz casto neni trivialni. Co budou mit uzivatele na plose a co si tam nainstalujou za dalsi soft, to je jejich vec. Jaky je rozdil v tom, jestli si smazu ikonku pod windows nebo v KDE? Asi jen v tom, ze v KDEcku se da cely uzivatelsky profil prostym zkopirovanim jednoho adresare obnovit ze zalohy.
    5.11.2003 10:30 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Podle vás všech tady jsou lidé prostě neschopní jakkoli zasahovat do systému. Sami věčně argumentujete tím že posadíte sekretářku k OO a ani to nepozná že není ve windowsu. Z toho plyne že máte normálního uživatele za vola, který si kvůli každé konině honem bude volat odborníka a za každou pitomost bude platit.
    5.11.2003 11:14 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Klidek. Jeste existuji take uzivatele, kteri jsou schopni a ochotni se neco naucit a ty 3.000 usetrit a dat rodine na dovolenou. A bavi je to. Ty si zustan na winech, kdo ma za lubem pujde tak jako tak casem do linuxu i doma. Muj poznatek je ten, ze kdo ma doma ve winech poradek, je schopne provozovat i linux, naopak skutecna lama ma winy tak rozesrany, ze musi prudit vsechny IT kamarady, aby ji sem tam ten bordel preinstalovali. Casem tam zakonite skonci linux. Jde totiz o to, ze zivotni cyklus dobre nainstalovaneho debianu je asi tak 10x delsi nez jakychkoliv windows.
    5.11.2003 15:45 Zdenek Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Tak pod tohle se s chuti podepisu! Presne to je muj problem. Kam se kouknu, vsichni moji kamaradi maji Wokna a kazdou chvili me nekdo vola, at mu tam jdu nainstalovat to, rozchodit ono. Obvykle to zabere pul dne, protoze nestaci poeditovat konfigurak, zrestartovat sluzbu a jedeme dal... A nejvic me na tom sere (a napisu to klidne na plno), ze tim, ze delam zadarmo support za Microsoft, tuhle partu podporuju. Bohuzel nejsem dostatecne drsnej na to, abych svym kamaradum rekl: "Kdyz pouzivate wokna, obratte se na Microsoft!"
    5.11.2003 15:54 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Ahoj Zdenku,
    presne tak. On neni jen problem v tom, ze nemuzes svym kamaradum odmitnout pomoci, ale i v tom, ze pak si s necim zabijis jak blbecek cas a porad to nefunguje. Vis, ze v linuxu by to byla otazka par minut nebo ze by se to nestalo, ale presto je ti blbe, ze to nefunguje. Protoze pak jako blbec vypadas ty, ne mickey$oft :-(. Jestli te to uklidni (mozna spise naopak), tak v tom nejsi sam...
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    5.11.2003 09:32 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    btw. ze si wokna vsechno delaji sami je jen iluze. Ano snazi se o to a ve vetsine pripadu se jim to i dari, ale jakmile se jim neco nepovede, tak je uzivatel bezmocny. Naopak v Linuxu prave v tuto chvili nastava cas, aby se zavolal nekdo (treba kamarad, ktery do toho trochu vidi) a ten mi muze nakonfigurovat rucne vse, co jsem ja sam pomoci grafickych udelatek nedokazal.
    5.11.2003 10:40 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Proč by se kvůli každé kravině měl někdo volat? Nebylo by místo toho lepší udělat plno věcí v linuxu úplně jinak, aby to šlo udělat i běžným lidem, bez znalostí celého systému? Co kdyby se například konečně začalo dělat něco s HW podporou? Konkrétně v mém případě nejde dostat linux na internet přez mikrovlnku. Mám ji na USB portu, ne jako kartu. Vě Win98 a XP to jde jako raketa. Proč to nejde v linuxu? Proč věc která není vůbec žádnou novinkou nejde rozchodit v systému, který nevím proč sám sebe pasuje za spásu lidstva? Nebo ho za tu spásu spíše považují někteří z jeho uživatelů, kteří ho ale budto provozují na starých rachotinách se kterýma už možná nejsou potíže, nebo si kupují takový HW, který linux náhodou dokáže rozchodit.
    5.11.2003 13:39 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Ty vole, ty ses normalni DEMAGOG!

    Zamysli se nad sebou. Nad tim zvastem co si prave napsal. Z tveho druheho a tretiho souveti vyplyva, ze jsi opravdu drsny guru pres HW. Uznavam, pokud jsi tak dobrej, muzes zacit. Prosim, mas tedy volne ruce, predelej jadro. Udelej ho lepsi nez je. Zacni treba tim, ze se podivas, jak ovladace vubec vypadaji. Zkus si nekdy naprogramovat ovladac, kdyz dokumentace neodpovida realite. Nebo nemas zadnou dokumentaci. Vyrobce nezverejnuje vubec nic a buzeruje za reverz engeneering apodobne. Ujistuji te, ze je to opravdu lahudka. To s tema sumkama je kravina. OK, podle tebe je treba masina Altix rachotina jo? Ale linux na ni jede, cim to bude cece? Zkus tam nalit widle, budes v... totez Athlon64. Myslis si, ze 64b widle vubec funguji? Atd. Ze nerozjedes nejakou pomrvenou mikrovlnku coz muze byt mezi klavesnici a zidli znamena ze je nejaky system spatny? Hm, tak dik za objektivni kritiku systemu. Ale do doby, nez zacnes mluvit o vecech ci problemech, ktere ani z rychliku netusis, ze existuji nebo o cem vlastne jsou, tak bud radeji zticha. Diky
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    5.11.2003 14:38 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Admin Leoš Literák, 5.11.2003 15:17

    Zobrazit komentář
    5.11.2003 14:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    bud tak hodny, prosim, a mirni svuj slovnik. to, ze jsi zapalenym zastancem sveho nazoru jeste neznamena, ze to stoji za urazliva slova. zbytecne tim vyprovokovavas dalsi neprimerene reakce.
    5.11.2003 15:20 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše cenzura
    Davide, mirni se prosim. Chtel jsem zcenzurovat jak tebe, tak jej, ale asi je tam chyba, ktera mi zabranuje zcenzurovat vice prispevku najednou v jedne diskusi. Takze to ber prosim jako varovani, nesnesu na abicku zadne urazky ani sprosta slova. Diky za pochopeni.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    5.11.2003 15:41 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše cenzura
    Hmmm, z reakce je patrne co je dotycny clovek zac. OK, nebudu komentovat ani rozebirat. Leosi, takze ty tu radeji sneses ,,objektivni'' kritiku a debaty ala bulvarni zive.cz? Fajn
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    5.11.2003 16:08 Zdenek Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Places na spatnym hrobe... Az budou vyrobci automaticky ke vsem svym vyrobkum davat ovladace pro Linux, tak jak to ted delaji pro Wokna, pojede ti taky vsechno. Takhle ti nezbyde nic jinyho, poridit si hw, ke kteremu uz ovladac nekdo za vyrobce napsal... Tohle je nevyhoda vsech minoritnich platforem. Nejen Linuxu. A zaroven vyhoda majoritni platformy Windows, za coz ovsem jeji vyrobce nema prazadne zasluhy... :-)
    5.11.2003 09:38 Pet
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    >>Windows nainstaluje i dítě, protože do něho nemusí nikam nic ručně editovat jako v Linuxu. Ale napred musi z complu vyrvat veskery HW, ktery by se tem widlim mohl nelibit. Jinak dopadne jako ja. Znamym jsem instaloval widle a po nekolika hodinach a pokusech, ktere skoncily vzdy zaseknutou instalaci, jsem ten kram vzal a odnesl k cloveku, ktery widlim rozumi do hloubky. Ten po nekolika hodinach pokusu o instalaci a carovani v registrech zjistil, ze aby to slo nainstalovat, musi se v BIOSu zakazat onboard Ethernetka, pak to nainstalovat, pak Ethernetku povolit a nechat ji "pridat". A pritom ty widle tuhle kartu znaji a "korektne" detekuji uz pri instalaci. A nejednalo se o zadny exoticky HW. Takze nainastaluje-li windows i dite, nainstaluje stejne jednoduse i Linux. (A pokud mu tata nerekne rootovo heslo, tak ten Linux nezbori ;-).) BTW: Nevite nekdo, jak widlim vysvetlit tak jednoduchou vec, ze tam chci dve ceske klavesnice (QWERTY i QWERTZ)?
    5.11.2003 09:50 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Jo dobra poznamka. Sam jsem instaloval jednomu znamemu W2k a proste jsem to nedokazal, protoze instace vzdy zamrzla na blue screen message: Hardware malfunction. Ale jaky HW, to jsem se nikdy nedozvedel. Vyndal jsem z toho compu vse, co tam nemusi nutne byt a stale stejna hlaska. A take se nejednalo o zadny exoticky HW. Linux na tom beha naprosto bez problemu a nakonec WinXP taky. Ale ty dvoutisicovky jsem tam proste nikdy nedostal.
    5.11.2003 10:44 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Nevím jak kdo, ale já jsem instaloval windowsů tuny a ještě se mě nestalo, abych z compu musel něco vytáhnout. Zato v linuxu nehnu s podělaným USB adaptérem SparkLan ani kdybych se rozkrájel.
    4.11.2003 23:27 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Všichni "linuxáři" s odporem mluví o klikačích z windowsu. Přitom ve svém příspěvky třeba vy sám tvrdíte, že není vůbec nutné aby sekretářky, (a uživatelé asi myšlení obecně), tomu rozuměli. Jestli dobře chápu co chcete říct, tak si představujete že BFU, nebo domácí uživatel, nebo i ta sekretářka si prostě sednou před monitor, najdou ikonku kterou jim laskavý pan správce dal na plochu a kliknutím na ní si spustí svůj textový editor. Jiný ne, ten nesmějí, protože ho neznají, protože jim správce na něj nedal ikonku a sami nesmějí nikam myškou šmátrat, pokud jim to ON nedovolí. Jinými slovy - podle vás by i do domácností měli asi běhat správci, kterých jedinou starostí by bylo obnovovat omylem smazanou ikonku KWordu? O kolik peněz byste si chtěl za svůj job asi u běžných uřivatelů říkat?
    5.11.2003 09:30 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše nesouhlasim
    Trochu jsem to pomotal a odpoved je napsana u prispevku vyse.
    4.11.2003 19:58 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše ano i ne
    se zda ze RH nedodava distro pro domaci uzivatele :) ne vzane: na Linux je jen minimum her, jina prekazka jiz neni, bohuzel tahle staci.
    5.11.2003 09:41 Glo
    Rozbalit Rozbalit vše ano i ne
    presne tak, pro domaci usery staci to ze je malo her ktere bezej pod linem rovnou jako treba q3. nektere behaj pres emu ale kdo by se stim paral kdyz si chce nekdo 30 minut zahrat nejake demo co vyslo. a abych treba rebootoval do widli? :) zaprcve by tam treba museli byt a pak ani za boha :) to si necham na desktop radsi ty widle. o stabilite bych moc nemluvil protoze w2k a xp ustojej v pohode nekolik dni drsnejsi prace :) a bez reinstalu i par let. stejne kazdej na noc vypina, a kdyz ne stejne se nic nepoto, ze. o w98 nemluvim to je hnus :) ale w2k jsou pohoda.
    5.11.2003 10:03 Peter Cvanda
    Rozbalit Rozbalit vše Kdyz to rika sef
    Kdyz to rika sef nejdulezitejsi linuxove firmy v USA tak nejde o technicky problem. IMHO jde o reakci na to, ze Novell se rozhodl pro chameleona a ne pro jejich klobouk.
    5.11.2003 10:16 Peter Cvanda
    Rozbalit Rozbalit vše A ted nazor do diskuse
    Jedinym problemem Linuxu v domacim pouziti je absence her. Zkuste sehnat nekde v distribuci hru pro Linux :-) Bohuzel problem je to zasadni, protoze pocitace pro domacnost jsou hlavne na hry. Ostatni veci jdou v pohode. Doma mam instalovany Suse Linux, jen kvuli hram bylo treba pridat oddil s widlema. V praci pracuji na woknech, z domu se tam v pohode pripojim z Linuxu, holt klient Citrixu je multiplatformni. V kancelari je problemem ucetni program, ale co jsem videl HoneyCalc tak vypada velmi dobre. Uz bych se docela rad zbavil toho paskvilu Money2000.
    Valoun avatar 5.11.2003 10:46 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Penize
    To se nam to tu pekne rozflamovalo... Obecne tvrdit co bezny uzivatel dokaze a co ne, to se proste neda.. Znam lidi, kteri zvladnou to a jini zase ono, kazdymu pripadne neco lepsi a neco horsi ... Ja mam osobne radeji na desktop Linux, protoze si ho muzu lepe prizpusobit k obrazu svemu ... a ted tim nemyslim jen obrazek na pozadi a velikost ikonek. Dostat od nekoho 3000 na koupi OS, radeji bych si poridil Linux zadarmo a 3000 bych rozdelil mezi lidi, kteri programovali ty casti ktere pouzivam nejvic. Proste kdyz dam 'donation' na muj oblibeny textovy editor, DB designer ci browser, budu z toho mit mnohem lepsi pocit. A navic budou tito odmeneni ochotnejsi resit pripadne problemy, nebo implementovat nove fce podle meho pozadavku.
    Proste klasika! Zase bitka mezi linuxakama a woknakama. ja osobne mam na disku XP i linux - a dlouho to tak zustane. Proste linux (konretne i vzhledem nejwindowsovatejsi - Mandrake) neni proste este tolik klikaci a "user friendly" jako wokna. Sice jde nastavit nekonfliktni hardware pomoci klikacich pruvodcu, ale zpravidla se nakonec dostanu vzdycky k datlovani do konfiguracnich souboru. X (na druhou stranu) pokud nastanou nejake potize, jde vetsina veci vyresit. Zabrowsim na inet a na 99% najdu navod jak problem resit, protoze proste nemam hardware z marsu a uz to nekdo resil. To we woknech nejde. proste cekas az vyjdou novy ovladace (btw. taky to neplati 100% :o( proc nepodporuje xsane muj scanner UMAX610P? :o( ). Navic v linuxu nejede vetsina her, takze na tohle budu mit VZDYCKY bokem 98.
    5.11.2003 14:08 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Penize
    Ale trosicku i podporuje ;-) umax1220p.sourceforge.net
    A je dobre, ze linux vypada tak jak vypada, protoze vzdycky je moznost neco dopsat, prelozit a rozjet. Rozhodne lepsi, nez si honit mysicku, klikat a doufat a verit, ze to mozna pojede. Cokoliv je lepsi, nez klikaci peklo. V tomto na ver a vira tva te uzdravi neverim :-)
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    To jsem ale netvrdil. jen jsem chtel rict, ze se mandrake snazi byt interaktivni jako windowsy a nejde mu to. ve woknech vyplnim par kolonek a kliknu na OK a funguje to. mandrake se snazi o to same, ale pruvodce potvrdi, ze je vse ok a nefunguje to. tzn. to stejne musim nastavit rucne a zdlouhaveji nez ve windows. Taky me stvalo, ze mi donedavna nejel muj ATI Radeon (musel jsem mit vesa) a to neni nijak netradicni hardware. K tomu scanneru> Diky. Asi jsem to prehledl. Ale pak nechapu proc pisou unsupported a proc chybel v seznamu moznych skeneru po nainstalovani xsane. no nic. to je asi muj windowsoidni pristup.
    5.11.2003 15:48 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Penize
    Ahojky,
    Jasne, mel jsem na mysli obecne klikani, tedy jak mandrake tak win. Ono je fajn kdyz si neco nastavis, ale pokud to nefunguje a neda se to nastavit jinak nez klikanim tak je to spatne z principu tak jako tak. At se system menuje A nebo B.

    K tomu scaneru: to neni pristupem, ale je to trosicku slozitejsi :-). Oni tam pisi unsupported asi i u jinych, nejen u tohoto scanneru. Mozna proto, ze je podporovan jinym nez sane backendem, tedy samostatnym projektem. Kazdopadne to odzkousej, kdysi jsem to zkousel na podobnem scanneru a bylo to celkem OK.
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    5.11.2003 22:02 glo
    Rozbalit Rozbalit vše Penize
    inet je dalsi orisek u linu :/ (lin bez inetu je mrtvolka) pokud uz nejsem alespon troku znali *nix systemu tak ten inet je celkem potrebny uz jen z duvodu hledani navodu a informaci jak co rozjet :) a shaneni noveho softu. nevim jak ted ale na widle je plno sherveru a freewaru treba na chipcd ale jestli uz davaj u na lina to nevim.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.