abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    9.4.2004 09:34 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Neni spatna.
    Prave ji ctu a neni to spatna kniha. Prvni prijemnou veci je, ze se nejedna o praklad :-)

    Jinak je plna veci ktere nejsou nijak objevne a dokonce jsou bezne zname, ale bohuzel i bezne nepouzivane. Vrele doporucuji lidem co rozhoduji o impementacich, ridi software projekty, nebo delaji na necem vetsim apod.

    Urcite i vhodne ctivo pro ty z OpenSource "guru" co "maji CVS v hlave", dokumentaci nepisi, protoze nejlepsi dokumentaci je (nekomentovany) kod a vrchol jejich programatorskeho umeni jsou co nejkratsi konstrukce na co nejmensim prostoru :-).
    9.4.2004 10:27 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše proc je i tato kniha k nicemu
    podobnych knih existuji na svete uz tisice. Ta (snad) prvni 'The Mythical Man-Month' tusim vysla uz v roce 1975.

    Bohuzel se ale za tech 30 let vubec nic nezmnenilo, pomer neuspesnych projektu k celkovemu poctu je porad stejny. A proto je kazdy takova kniha, ktera sugerruje, ze staci pekne vrele komunikovat v projektu aby byl taky nekdy hotov hrebicek do rakve pristiho projektu.

    Jen tak pro ilustraci, predstavme si konstrukcni kancelar v automobilove firme. Sedi tam zemedelsly inzenyr, stavar, fyzik a ekonom. Naucime je spravne komunikovat, kreslit vykresy aby vypadaly pekne a vstricne a nechame je konstruovat auto. Kazdy si predstavi, ze to asi nebude fungovat.

    Ale v software se to deje bezne. Prosim me kolegy v pristim projektu, aby tu knhu necetli.
    9.4.2004 12:40 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proc je i tato kniha k nicemu
    Predchozi poznamka mi znela trochu jako
    • je to jako Mythical Man Month (MMM)
    • kniha dava rady, ktere jsou na nic
    • nectete to.
    Nevim, jestli to tak bylo mineno, ale pokud se pamatuju, MMM si stalo za to precist, a obsahovala jen popis problemu, zadna udajne zazracna reseni; naopak, tvrdila ze takova neexistuji (no silver bullet). Ja bych MMM rozhodne doporucoval.
    9.4.2004 16:55 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proc je i tato kniha k nicemu
    dekuji za upresneni, samozrejme je mozno MMM vrele doporucit ke cteni a nema s predkladanym titulem nic spolecneho. Pouzil jsem to pouze jako priklad, jak dlouho se jiz s temi projekty trapime. Ja totiz neznam zadnou alespon tak znamou a starsi publikaci z oboru soft. inzenyrstvi.

    jinak ty dalsi dva body, to jste trefil.
    3.12.2004 14:36 Bedny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proc je i tato kniha k nicemu
    Nemohu nereagovat na tak arogantní výlev. Pan Paleta zemrel tak mlád právě proto, že věnoval celý svůj život studiu progrmátorství a softwarového inženýrství. To je nepředstavitelně náročné. Vše co v knize píše vychází pouze a jenom ze zkušeností, které získával při vývoji všch možnách projektu ve všech možných kolektivech. Jeho zkušenosti v řízení projektů, ať už vlastních krabicových nebo zakázkových byly ohromné. Jeho chování někdy připomínalo zatvrdlého dítěte, kterému se někdo snaží sebrat jeho nejoblíbenější hračku. Ale to nemělo nic společného s tím, jak vysoce kvalifikovaný pro práci na svojí pozici byl, díky čemuž si mohl dovolit napsat tuto knihu. Mluvím tak, protože jsem měl tu čest a mohl jsem s ním několik let pracovat. Bohužel už tomu tak nikdy nebude. Knihu jsem ukázal jen několika málo lidem v mém současném kolektivu hodně zkušených lidí a všichni ji přijali. Víte proč? Protože kniha má hlavu a patu a ten kdo ji psal, používal pravidlo číslo jedna, používal hlavu. Lituji vás i vaše kolegy v příštích projektech.
    7.4.2005 20:14 falken
    Rozbalit Rozbalit vše Re: proc je i tato kniha k nicemu
    Naprosto souhlasím. Není mnoho knih, které bych přečetl jedním dechem od začátku do konce. U téhle se mi to povedlo a v duchu jsem si při čtení často vzpoměl na "Softwarové projekty" pana McCarthyho; i tato kniha je velmi hezky napsaná. Radost mi opravdu zkazila až zadní obálka... Většina věcí i informací v dnešním světě je pouze zbytečný balast. Tím je i spousta knih napsaných s produktovým manuálem v ruce, v horším případě ještě špatně přeloženým. Někdy se mi zdá, že se mi tato knížka tak líbila právě proto, že bohužel stále nepracuji jako programátor, ačkoliv se považuji za schopného tuhle práci dělat - ovšem bez vzájemné arogance, machrování, falešného chytráctví a podle určitých pravidel ... tedy možná právě podle Vašich rad, pane Paleto. Uvažoval jsem celý život hodně podobně a možná proto mne strašně překvapilo, že už autor této hezké a užitečné knížky již nic podobného nenapíše. Nechce se mi ani tušit proč, ale vidím za tím právě tuhle aroganci a nebetyčnou blbost dnešního světa, ve kterém "úspěšní a šťastní" jsou hlavně neschopní vykukové, podvodníci a manipulátoři. Číst Vaši knížku pane Paleto byla opravdu veliká radost a moc mi to opět vrátilo chuť do práce a do života vůbec. Jednou bych chtěl pracovat i s pomocí Vašich znalostí na nějakém pro lidi opravdu užitečném software. Díky!
    9.4.2004 17:00 Stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Petr Paleta (*1966-+2003)???
    Ctu to na zadni strane publikace - to opravdu zemrel tak mlady?
    13.4.2004 10:06 Melkor
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to spatne
    Kdyby autor udrzel nervy na uzde a odpustil si obcasne MS PR (s prominutim) kecy, tak by se dalo souhlasit snad se vsim. I tak si myslim, ze alespon par myslenek mi v hlave zustane a pri dalsim pojektu ...
    7.4.2005 20:41 falken
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neni to spatne
    Na tomhle serveru je to asi kacířská myšlenka, ale podle mne je MS docela skvělá firma a otevřeně se rád přiznám, že mám rád Windows a když se nebudu snažit být "in", tak celkem vše co pochází z MS je docela fajn; i většina programátorských knížek z MS pressu je podobně skvěle napsaná chytrými a "srandovními" autory :-), třeba Joefrey Richter a jeho inside informace o Win32 jsou super (i když už řádově přesahují moji mozkovou kapacitu :-). Prostě si myslím, že JE docela umění rozvíjet operační systém "za pochodu" tak, aby navenek vypadal pořád skoro stejně a uměl spouštět i ty nejstarší rozumě slušně napsané programy pro DOS a přitom "uvnitř" překopávat architekturu k něčemu dokonalejšímu. Zatím nejdokonalejší a nejvíc "sexy" Windows se vejdou do pár set kB, úplně stejně jako linux (WinCE.NET:-); Na MS se mi líbí evoluce, i když si mohou klidně dovolit jakoukoliv revoluci. Opravdu statečný revolucionář je ale SUN. JAVA je geniální nápad a možná i díky handrkování s MS se sami připravili o možnost uvést dle "pravidla třetí verze" jeho "killer" podobu. Nevím do jaké míry je to košer, ale první dvě verze .NETu a C# vlastně pro MS vydupal z prachu někdo jiný... Ale o to snad ve finále nejde; chceme přeci všichni mít lépe a radostněji hotovo :-))

    mono rulez! :-)
    27.12.2010 10:22 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co programátory ve škole neučí
    právě to čtu. Jsem ve třetině a o pravdu v této době nic nového. Jen mě udivuje co dělá na abclinuxu recenze knihy, kde autor napíše, že přikázat open source hloupým politikem do institucí je cosi naprosto odporujícího zdravému rozumu (str 26). Dále označit while (*s++ = *t++) (str. 80) jako "trik" kopírování řetězce je snad špatný vtip. Každý ví, že strcpy nemá cenu optimalizovat, protože tato fc je již naprosto zoptimalizována na danou instrukční sadu CPU.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.