Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 03:13

Drobničky pro distribuci SliTaz

17.10.2010 13:57 | Přečteno: 2015× | linux | Výběrový blog | poslední úprava: 17.10.2010 14:02

Projekt SliTaz je Live distribuce s velikostí ISO souboru cca 30 MiB. Díky tomu má i některá další pojmenování, jako například minidistribuce nebo dokonce mikrodistribuce.

Její hlavní výhody spočívají zejména v její velikosti a schopnosti nastartovat jak z klasického CD/DVD, tak i z USB disku. Já jsem si ji vybral pro její hardwarovou nenáročnost, kdy jsem potřeboval nějaký operační systém, který by za dodržení rozumné rychlosti běžel i na starším počítači (Intel Celeron 1.7 GHz) s velmi starou grafickou kartou (S3 Trio s 8 MiB).

Po načtení systému do paměti je na ploše zobrazena možnost instalace na pevný disk. Tuto možnost jsem využil a distribuci na pevný disk nainstaloval.

Distribuce SliTaz ve verzi 3.0 využívá služeb pracovního prostředí BusyBox, jako windowmanager je použitOpenBox a panel a nabídka aplikací (ve světě MS Windows známá jako nabídka Start) je použit LXPanel z projektu LXDE. Z toho se odvijí i konfigurace prostředí jak okenního manageru, tak i chování systému.

Některé konfigurační kroky jsou dokumentovány velice přehledně na domovské stránce projektu SliTaz, jiné je nutno dohledat. Zde předkládám řešení několika problémů, se kterými jsem se setkal při používání a snaze o konfiguraci "ku obrazu svému" této distribuce.

I. České prostředí

Toto je problém číslo 1. Lokalizace de-facto neexistuje, pouze verze 2.0 je částečně počeštěna díky Miloši Koutnému (http://www.root.cz/diskuse/4099/). Češtinu, resp. možnost vůbec psát česky lze naštěstí doinstalovat z repozitářů distribuce, ale konfigurovat je nutno již individuálně.
Stačí nastavit v souboru /etx/X11/xorg.conf v sekci "InputDevice":
Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
        Option      "XkbLayout" "us,cz"
        Option      "XkbVariant" ",qwerty"
        Option      "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp:switch"
EndSection
Tato konfigurace je plně funkční. Bohužel, nepodařilo se mi zprovoznit možnost
        Option      "XkbLayout" "cz,us"
a
        Option      "XkbVariant" ",qwertz",
to Xserver tvrdošíjně odmítal, takže jsem zůstal u jediného funkčního nastavení. Možná je to způsobeno tím, že klávesová mapa pro systém qwerty je k dispozici na standardním umístění filesystému, ale pro systém qwertz, který je v čechách užívaný není k dispozici nikde. Zkoušel jsem tuto klávesovou mapu dodat z jiné distribuce, ale výsledek nebyl funkční. Pro konfiguraci národní klávesové mapy lze využít příkaz (jako root) 'tazkeymap'.

II. Umožnění uživatelům připojovat a odpojovat výměnná zařízení

O výměnná zařízení typu CD/DVD ROM a USB disků se stará HAL. Jak ale umožnit běžnému uživateli připojení a odpojení diskety? O to se již HAL v této distribuci nestará, potom je nutno přidat záznam do souboru /etc/fstab, například:
/dev/fd0 /media/disketa vfat user,rw,noauto 0 0
Poznámka: údaj označující formát filesystíému na médiu zde nemůže být v podobě 'auto'.

Dále je nutno mít nainstalován balíček 'pmount' (který v případě verze 3.0 již standardně nainstalován je, i když v některých diskusích se lze dočíst, že právě absence tohoto balíčku znemožňovala připojení výměnných médií běžným uživatelům), který umožní připojit a odpojit zařízení uživatelům.

Dalším krokem je úprava souboru '/etc/busybox.conf'. V položce [SUID] je řádek s textem
mount = ssx root.root
To znamená, že zařízení může běžný uživatel připojit, ale odpojit je může pouze root. Úprava spočívá v přidání dalšího řádku:
umount = ssx root.root
Od této chvíle běžní uživatelé mohou připojovat i odpojovat všechna média.

III. Kancelářské aplikace

Z důvodů zachování minimální velikosti ISO souboru distribuce nemůže obsahovat systém takové programy jako OpenOffice. Na liveCD nahrazuje kancelářský balík soubor web aplikací ZOHO. Jestliže chci používat nějaký program pro tvorbu dokumentů, mám možnost výběru z aplikací přímo instavovatelných (AbiWord nebo Gnumeric) anebo lze doinstalovat balíček, jehož prostřednictvím bude stažen kancelářský balík OpenOffice a poté bude nainstalován. Balíček se jmenuje 'get-OpenOffice3'. Proč to je řešeno tímto způsobem? Neexistuje balíček OpenOffice pro distribuci Slitaz. Místo toho je použit script 'get-OpenOffice3', který stáhne z internetu 'tar.gz' archiv balíků OpenOffice pro distribuce s balíčkovacím systémem 'rpm' a upraví jej do podoby, kterou dokáže přečíst a instalovat balíčkovací systém Slitaz-u ('tazpkg'). A v tomto momentu nastává problém. Distribuce SliTaz 3.0 vyšla již před nějakým časem a internetová adresa odkazující se na soubor OpenOffice v instalačním skriptu 'get-OpenOffice3' již není funkční. Řešení, byť nepříliš "čisté", je zde:
  1. v příkazovém řádku napsat 'tazpkg get-install get-OpenOffice3' nainstaluje se shellový skript do adresáře '/usr/bin/' se jménem 'get-OpenOffice3'
  2. vyeditovat tento soubor a najít řádek s názvem proměnné
    'SOURCE_DIR="/tmp/src.$$"'
  3. upravit tuto proměnnou na
    'SOURCE_DIR="/tmp/src"'
  4. takto upravený soubor uložit
  5. stáhnout z internetu libovolnou verzi OpenOffice.org s tím, že se bude jednat o 'tar.gz' archiv RPM balíků a ty budou uloženy do předem vytvořeného adresáře
    '/tmp/src/'
  6. přejmenovat archivní soubor na:
    'OOo_3.2.1_LinuxIntel_install_en-US.tar.gz'
  7. jako root spustit soubor
    'get-OpenOffice3'
    - mělo by dojít k tomu, že se již nebude nic stahovat z internetu, ale rovnou se začne s rozbalovaním předem staženého archivního balíku
    'OOo_3.2.1_LinuxIntel_install_en-US.tar.gz'
    a jeho instalací.

IV. Nabídka aplikací a pridání položek do ní

Jak již bylo řečeno výše, SliTaz používá okenní manažer OpenBox a panel LXPanel z projektu LXDE. Jak přidat jednotlivé kategorie a položky jednotlivých aplikací do menu jsem se rozhodl popsat zde, protože někdy je obtížnější se řešení dopátrat. Zásadní jsou následující adresáře a soubory:
  1. pro aplikace
  2. pro nové kategorie v menu

V. Firefox v češtině

Distribuce SliTaz používá jako výchozí internetový prohlížeč program Midori. Bohužel Midori má v některých případech problém se zobrazením stránky (nezkoumal jsem z jakého důvodu), proto padla moje volba na Firefox, který je možno doinstalovat. Zde se Firefox nazývá Shiretoko. Ve své výchozí podobě je Firefox v angličtině, což nevadí uživatelům v angličtině zběhlým, ale problém může nastat v momentě, kdy uživatel počítače angličtinou nevládne. Proto jsem přistoupil k počeštění Firefoxe a ačkoliv toto téma přímo nesouvisí jen s distribucí SliTaz a je i všeobecně známo, přesto ho zde popíši:
  1. instalace přepínače jazyků
  2. stažení a instalace českého lokalizačního balíčku pro verzi Firefox 3.5.12 (verze Firefoxu v distribuci Slitaz je 3.5.7)
  3. restart Firefoxu
  4. v nabídce "Tools" vybrat položku "Languages" a zde přepnout na "Czech"
  5. restart Firefoxu
Tím by měla být lokalizace hotova a po restartu Firefoxu funkční.

VI. Pidgin

Instant Messenger Pidgin je součástí distribuce. Zde bych upozornil pouze na jeden problém, který - zase - nesouvisí jen s distribucí SliTaz, ale je obecně rozšířen a ne každý zná ihned jeho řešení (např. já - a je to tím, že na svém počítači používám jiné klienty). Jde o to, že při pokusu o připojení k serveru ICQ dojde k přerušení spojení vlivem chyby "Received unexpeced response from http://api.oscar.aol.com/aim/startOSCARSession" Řešení je jednoduché:
  1. Otevřít účty (Accounts/Manage Accounts)
  2. upravit ICQ účet (Modify ICQ)
  3. V panelu rozšířené (Advanced) zrušit zaškrtnutí políčka "Use clientLogin"
  4. Uložit (Save)
V tuto chvili se bude možné již připojit.

VII. Dovětek

Vím, že distribuce SliTaz asi nebude distribucí, která bude masově instalována a ani já bych se k ní nedostal nebýt toho, že jsem potřeboval "něco lehkýho" na počítač s naprosto nedostatečnou grafickoou kartou. Díky této distribuci mohu přehrávat filmy pomocí MPlayeru, psát dokumenty v OpenOffice a brouzdat internetem ve Firefoxu, což bych si nemohl dovolit u komplexních ditribucí (i když by to jistě po určitých úpravách také šlo). Stejně tak uvedené postupy nejsou zásadní z hlediska konfigurace systému jako takového, ale snad mohou alespoň přispět k rychlejšímu přizpůsobení slibné distribuce. V tuto chvlíli považuji za nejzásadnější problém lokalizaci, ale časem se jistě situace zlepší. Na odbornou výši zápisku si nároky nečiním :-)        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

Dent avatar 17.10.2010 14:23 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Není qwertz výchozí varianta, tedy cz bez upřesňujících parametrů?
lukve avatar 17.10.2010 15:14 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz

SliTaz je uzasna distribucia hlavne system get-* je super.. malcke cd s 30mb a ostatne veci cez tazpkg.. inac ono to ma v repo take veci ako chrome, skype, flash, virtualbox.. jednoducho uzasna kvalita.

linux user more than 20y
17.10.2010 19:28 mcm | skóre: 13 | blog: linca | domažlice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
jj, presne tak a tazpkg me vyslovene uchvatil - rika se, ze v jednoduchosti je krasa :-)
lukve avatar 17.10.2010 20:10 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz

mcm mas pravdu tazpkg a sposob akym je robene aby uzivatel mal usnadneny pristup k softveru je uzasny dalsia vec ktora sa mi paci je botovanie a ulta jednoduchy boot sktipt .. uzasne... ako teraz pouzivam xubuntu lebo v niektorych veciach ma slitaz nedostatky a to vyplyva hlavne z toho ze je totalne osekany ale inac je to distro ktore si zasluzi v bodovani velku jednicku.

linux user more than 20y
17.10.2010 16:39 mcm | skóre: 13 | blog: linca | domažlice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
je, ale vidim to tak, ze ne ve slitazu. tam prave, kdyz jsem poprve konfiguroval klavesovou mapu, tak tam hodil rovnou qwerty.
=^..^= AmigaPower® avatar 17.10.2010 15:28 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jediný LiveCD co jsem rozchodil na "TroubleMate" (CDROM po +/-30MB škrábe CD). :-D
I♥DRX * www.KERNELULTRAS.org
Ruža Becelin avatar 17.10.2010 16:27 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ad Firefox - pokud mas k dispozici lokalizacni balicek, muzes spoustec Firefoxu upravit takhle:
firefox -UILocale cz
17.10.2010 19:44 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
celeron 1,7 GHz je nejake obmedzujuce CPU?

myslel som, ze od 1-1,5 GHz skor brzdi malo RAM.
Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
17.10.2010 21:27 mcm | skóre: 13 | blog: linca | domažlice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
to ne, procesor me taky nijak neomezoval, to sem spis napsal jenom pro doplneni, ze se jedna o starsi stroj. samozrejme, ze vykonove 1,7 GHz neni vubec spatny. pamet 320 MB, ktera je na zminenem pocitaci nainstalovana je i pro xfce plne postacujici, slitaz po nastartovani zabira neco kolem 30 - 50 MB, takze na aplikace je mista stale dost. spis sem mel na mysli tu grafickou kartu - ono 8 MB neni zrovna moc a i xfce, o kterem se mluvi jako o lightweight prostredi tam mel dost trable... :'-(
frEon avatar 19.10.2010 17:33 frEon | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobničky pro distribuci SliTaz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
slitaz je asi jediny minidistro, ktery me nejak zaujalo. Kluci delaj podle me dobrou praci
Talking about music is like dancing to architecture.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.