Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2024 02:22

Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód

17. 7. 2012 | Luboš Doležel
Články - Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód  

Aktuální verze jádra: 3.5-rc4. Citáty týdne: Mel Gorman, Andrew Morton, Ingo Molnar. Profily vývojářů Sarah Sharp a Thomase Gleixnera na Linux.com. Fusion IO má dalšího vývojáře. QR kódy při pádu jádra

Obsah

Aktuální verze jádra: 3.5-rc4

link

Aktuální vývojová verze jádra je 3.5-rc4 vydaná 24. června. Linus k ní řekl: Takže i když v tomto -rc stále máme přes 200 commitů, jsou dosti malé a nevýznamné. Pokud jste narazili zrovna na problém, který opravují (nebo pokud jste autorem těchto průlomových řádek ;-)), tak s obratem „nevýznamné“ můžete nesouhlasit, ale takhle se mi teď -rc líbí.

Stabilní aktualizace: verze 3.0.36 a 3.4.4 vyšly 22. června.

Citáty týdne: Mel Gorman, Andrew Morton, Ingo Molnar

link

Muhahahahaha, teď sleduj jak zhatím tvou snahu snížit svůj počet řádek v diffstatu.

-- Mel Gorman

Jaderní vývojáři se mají tendenci dívat na kód z hlediska „funguje to tak, jak to bylo navrženo“, „je to čisté“, „je to efektivní“, „rozumím tomu“ apod. Často zapomínáme se na to podívat s odstupem a uvažovat, jestli by to vůbec mělo být začleněno.

-- Andrew Morton

Jen málo lidí přidává printk(), která „informují systémový logovací démon o události“. Názorem většiny je to, že dokonalý kód logování nepotřebuje, takže výsledkem je více než 50000 volání v ladícím kódu, která byla přiležitostně upravena, aby byla aspoň trochu uživatelsky přívětivá.

-- Ingo Molnar

Profily vývojářů Sarah Sharp a Thomase Gleixnera na Linux.com

link

Linux Foundation vydala další díly ze série „30 linuxových jaderných vývojářů během 30 týdnů“: Sarah Sharp (Najděte si středně velký projekt v linuxové jaderné komunitě, který má fungující mailing list. Nemarněte čas psaním patchů na chyby v pravopisu.) a Thomas Gleixner (Docela dost lidí mě považuje za jednoho ze starých nevrlých chlapů. To souvisí s mým věkem a s tím spojenou neochotou vyrovnávat se se sračkama.).

Fusion IO má dalšího vývojáře

link

Btrfs hacker Josef Bacik opouští Red Hat a přidává se k rostoucímu týmu jaderných vývojářů ve Fusion IO.

QR kódy při pádu jádra

link

Návrh Conga Wanga, kde se řeší různé mechanismy ukládání informací o pádu jádra, vyvolal docela dlouhé diskuzní vlákno na mailing listu ksummit-2012-discuss. I když věci jako pstore vznikly právě proto, aby usnadnily ukládání informací o pádu, nemusí dostatečně uživatelům usnadňovat přístup k těmto informacím. To vedlo k návrhům a diskuzi o lepších způsobech, jak data z havarovaného systému vymámit – včetně používání QR kódů pro usnadnění.

Většina obyčejných uživatelů nemá nastavenou sériovou konzoli, aby mohlo dojít k zaznamenání údajů o pádu na jiném stroji. Proto je backtrace jádra jednoduše vypsán na konzoli, což znamená, že ho velká část odskroluje pryč. I tak je tato data obtížné extrahovat, někteří se snaží data opsat, což je pracné a náchylné na chyby. QR kód s těmito daty by jistě mohl pomoci.

Konrad Rzeszutek Wilk byl první, kdo toto téma nakousnul, i když říkal, že to není původně jeho nápad. Ukázalo se, že H. Peter Anvin a Dirk Hohndel si s touto myšlenkou už pohrávali, ale teprve Will Deacon a Marc Zyngier něco podobného ukázali, a to na nedávném Linaro Connect v Hong Kongu. Deacon to nechtěl označovat ani jako prototyp, ale řekl, že na zakódování backtrace do QR kódu odvedl určitou práci. Jejich přístup měl dva problémy:

  1. I bez chybové korekce je QR kód po více než pár řádcích backtrace dosti velký (a nečitelný). To by mělo jít snadno napravit rozumnějším kódováním dat (vzhledem k tomu, že backtrace je dobře strukturovaný log). Možná bychom to celé mohli zagzipovat (a pak začít prodávat aplikaci pro Android, co to rozbalí :-P).
  2. Zobrazení QR kódu v době havárie může být problematické. Zkoušeli jsme použít volbu ASCII z knihovny libqrencode, ale nenašli jsme žádný telefon, co by to dokázal pak přečíst. Takže musíme rozjet framebuffer (možná to s x86 a VGA režimy je snazší?).

Jedním z původních důvodů pro vznik kernel modesetting (KMS) bylo získávání čitelných informací o pádu z obrazovky. Používání KMS pro zobrazení docela jednoduchého QR kódu nebo jiné grafiky by mělo být možné, na rozdíl od vytváření ASCII verze, jak Deacon popisuje. Matthew Garrett poznamenal, že by to mělo na hardwaru s podporou KMS být docela přímočaré.

KMS už má atomický modeswitch pro zobrazování paniky jádra. Jen musíme zajistit neakcelerovaný způsob zapsání obsahu přímo do framebufferu. Pokud nemáte KMS, tak se holt budete muset bez moderních funkcí obejít.

Okolo toho, kde by mělo k dekódování QR kódů dojít, panují jisté neshody. Garrett je přesvědčen, že by se měly použít existující QR aplikace v telefonech, zatímco jiní si nejsou jisti, že je tyto aplikace možné použít k práci s velkými QR kódy. Garrett na tomto problému pracoval a popsal svůj postup:

Toto je základní návrh: Vzít backtrace, zkomprimovat ho, zakódovat jej do alfanumerického QR kódu včetně prefixu http:// a zaslat to na http://kbu.gs/blabla, jakmile uživatel vyfotí obrázek.

Anvinovi by se spíše líbila jakási webová aplikace, kam by šlo nahrát fotografii s QR kódem, a dekódování by proběhlo na serveru. Tak jako tak je vhodné mít rozumný dekodér: Mohu vám vyprávět o tom, jak mizerná je spousta QR dekodérů, co najdete na telefonech – protože jsem je ozkoušel. Kromě toho by webová aplikace měla i původní fotku, takže i kdyby dekódování z nějakého důvodu selhalo, bylo by stále možné fotku použít k vylepšení dekodéru.

Jenže to znamená, že by si uživatel musel stáhnout aplikaci do svého telefonu nebo použít webovou službu, jak navrhl John Hawley. Garrettovi se nelíbí ani jedno, aplikace znamená komplikace pro uživatele a webová aplikace není o moc lepší:

A z toho pak máme postup „Vyfotit obrázek, přesunout se do prohlížeče, nahrát ho, zkontrolovat, jestli byl dekódován, vrátit se do foťáku, zase pak do prohlížeče“ atd. Vím, že se od nás sice dá očekávat špatné user experience, ale tohle je prostě moc...

Vzhledem k tomu, že už teď mnoho uživatelů používá při hlášení chyb fotografie – vyfotí obrázek s poslední částí backtrace – mechanismus s QR kódem, i když trochu přes ruku, může vést k získání celého backtrace. Ale jak Dave Jones navrhoval, možná by stačilo v konzoli po pádu umožnit skrolování: Asi tak tisíckrát užitečnější by bylo mít při panice funkční skrolování, jako jsme měli někdy kolem 2.2.

Uživatelé by pak mohli udělat fotku, posunout obraz, udělat další a tak dále. Ve vlákně se diskutéři shodli, že by to bylo žádoucí. Jenže se ukázalo, že u konce této funkce stál příchod USB klávesnic. Ošetřovat USB v kódu paniky by bylo zběsilé, takže návrat této funkce není jednoduchý. Mezi další nápady patřilo přidání dostatečné části podpory USB, aby mohlo dojít k zápisu informací o pádu na USB flashku, nebo automatické posouvání obrazu po pádu, takže by klávesnice nebyla potřeba, což zase navrhl Paul Gortmaker.

Usnadnění hlášení chyb uživatelům byla jedna větev diskuze, ale lidé pracující kolem embedded hledají způsob, který by byl zaměřený i na vývojáře. Tony Luck popsal backendy pstore, které lze nyní použít k ukládání pádu a dalších informací na různá místa (ERST, proměnné EFI, RAM), která jsou dostupná po restartu. Wang, Tim Bird, Jason Wessel a další mají o diskuzi na toto téma zájem.

I když mohou QR kódy vypadat jako laciná vychytávka, dá se do nich zkomprimovat docela dost dat, která je pak možné zpracovat jinde. Získávání užitečných informací z linuxového systému, který nereaguje a zhavaroval je aktuálně docela obtížné, takže vymyšlení lepších způsobů by bylo dobré. Pokud by se výbor, který má na starosti program summitu, rozhodl toto téma zařadit, jistě by nás čekala živá debata. A i kdyby ne, tak téma zaujalo dostatek lidí na to, aby se dříve či později něco objevilo.

Odkazy a zdroje

Kernel coverage at LWN.net: June 28, 2012

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023

Diskuse k tomuto článku

17.7.2012 08:05 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Link na Sarah Sharp je spatny.. a jeste: ...a s tím spojenou neochotou vyrovnávat se SE sračkama

Ne, ze bych rejpal.. diky za dalsi dil.
Luboš Doležel (Doli) avatar 17.7.2012 09:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Díky, opraveno.
17.7.2012 14:53 pjoter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
QR kody na backtrace, zajimavy napad :)
17.7.2012 18:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Získávání užitečných informací z linuxového systému, který nereaguje a zhavaroval je aktuálně docela obtížné

S kdumpem ani moc ne. Akorát že většina uživatelů o jeho existenci ani neví a většině zbytku se nechce vyhrazovat paměť pro kdump jádro, dokud nedojde k problému - a když k němu dojde, tak už je pozdě (pokud není problém reprodukovatelný).

17.7.2012 22:44 tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Pokud si nekdo aktivuje kdump, tak to znamena, ze se padem chce zabyvat. QR kod cili na bezne uzivatele, kteri by hlasku meli vyfotit a hodit predat vyvojarum.

A kdyz uz se v jadre chcete stourat, tak ziskat informace z havarovaneho systemu jde jeste pohodlneji pres kgdb ;-)
17.7.2012 20:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
QR kód se záznamem panicu by byla dobrá vychytávka, ještě by to chtělo aplikaci na mobil s nahráváním na facebook. Už vidím ty hlášky... Uživatel František Mrkvička právě dostal kernel panic. Popřejte mu mnoho štěstí se záchranou systému! :-D
What Big Oil knew about climate change
Dreit avatar 17.7.2012 23:43 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód

To snad radši ne, ještě bych svůj účet začal využívat jinak, než přes XMPP :-D

Nope
Roman Horník avatar 18.7.2012 02:02 Roman Horník | skóre: 8 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
když už konzole umí barvy, i když jich je na dnešní dobu tak trochu málo, proč negenerovat barevnou variantu QR kódu s osmi barvama (R-Y-G-C-B-M-W-K)? Pak by se do kódu vešlo mnohem víc dat (a ještě kdyby se navíc použila komprese). Nutná by možná tak byla kalibrační duha okolo kódu a fotka na určitý kvalitativní úrovni (dobrá ostrost, expozice a věrnost barev).
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
18.7.2012 12:29 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Nutná by možná tak byla kalibrační duha okolo kódu
Vzhledem k vlastnostem LCD obrazovek by i to bylo málo.
Roman Horník avatar 18.7.2012 21:29 Roman Horník | skóre: 8 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Jestliže by RGBW byly v plným jasu a CMYK v jasu nižším, nemuselo by to moc vadit. Podle mně je horší fotit CRT.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
Bedňa avatar 18.7.2012 13:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
A čo tak mať v pamäti ešte jeden kernel, to by nezaberalo veľa miesta a pri páde ho spustiť :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
18.7.2012 13:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Skvělý nápad - akorát se už nějaký pátek používá. :-)
Bedňa avatar 18.7.2012 14:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Tak potom čo tu riešime nejaký QR kód, keď máme plnohodnotný systém ktorý môže odoslať, vytlačiť, spakovať a neviem čo.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
18.7.2012 14:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Roman Horník avatar 18.7.2012 21:35 Roman Horník | skóre: 8 | Seč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód
Tohle se už dávno používá, ale v tomhle případě je to prd platný, když je i záložní kopie stejně tak dobře porouchaná jako originál.
I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
Dreit avatar 22.7.2012 08:06 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 28. 6. 2012: Kernel panic jako QR kód

Vzhledem k počtu barev v konzoli (16?) by to musel sežrat jakejkoli foťák :-D

Nope

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.