Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 18:31

Jak řešit problémy

27. 3. 2002 | Pavel Kysilka
Články - Jak řešit problémy  

Stane se vám někdy, že něco nevíte? A znáte opravdu všechny možnosti, jak problém vyřešit?

Když procházím občas konference a hledám řešení nějakého problému, objevím tam dotazy linuxových nováčků. Některé dotazy jsou typu "mě to nefunguje a nevím co s tím", "proč nejde zařízení či soft pod linuxem", a podobně. U některých dotazu je znát, že autor nepřečetl ani kousek dokumentace a ani nic neudělal pro to, aby se pokusil dotazovaný problém alespoň trochu sám řešit. Linuxoví guru ani na tyto typy dotazů neodpovídají či odporučí přečtení README souboru či manuálové stranky.

Na jednu stranu se jim ani nedivím, když autor dotazu pro řešení problému ani nic neudělal. Na druhou stranu si říkám, že nováčkové ani občas nevědí, jak řešit dané problémy či stráví neefektivní prací dlouhé hodiny. Článek by měl pomoci alespoň trochu začátečníkům a pro ty, co už něco znají, by mohl ušetřit čas na odepisování do konference či sledování dotazů, na kterých nebylo znát ani trochu snahy jejich autora. Nováčkové by si měli uvědomit, že čím více času věnují oni danému problému, tím více se mohou věnovat guru vývoji software, který může linuxové komunitě a i jim pomoci. Na druhou stranu chápu a ctím to, že každý problém má svůj čas na řešení a strávit nad něčím hodiny bez výsledků nemá smysl.

A tak jsem se rozhodl napsat jakýsi manuál, jak postupovat při řešení problémů co nejefektivněji. Nepočitejte s návodem jako z knížky, je to pouze popis pár mých praktických zkušeností. Je spíše určen pro ty, co s linuxem začínají. Od guru ocením, když napíší nějaká podobná řešení na toto téma či mne zkritizují. Sám se necítím jako guru ani jako znalec. Používám linux asi 2 roky občasně a poslední půlrok denně 6-14 hodin. Tomu, co umím, vděčím právě čtení dokumentace, rad od kolegů, čtení konference. Žádná věda. A je za tím mnoho práce a času.

Toto téma je bráno jako volné, nechci zde řešit příliš nějaké konkretní problémy, spíše jenom občas příklady. A ani v diskusi pod článkem. Od toho je tu nové diskusní fórum. V diskusi by neškodilo, kdyby guru přidali něco ze svých zkušeností. Předem díky. Problémy jsou řešeny částečně dle obtížnosti do bodů, ale příliš na jejich pořadí nehledím. Vemte si z článku každý, co potřebujete.

Nastal problém. To či ono nejde. Co s tím?

0) Literatura
Pokud do linuxu vůbec nevidíte, doporučuju přečíst Linux-dokumentačni projekt. Ne celý. To co potřebujete vědet a myslíte si, že to užijete v praxi. Ať už knížku či lépe v elektronické podobě. Existují i školičky linuxu. Dobré linky jsou www.ll.cz , www.manualy.sk a sekce UNIX, www.penguin.cz. Kvalitní články jsou také na www.root.cz. Mnoho dokumentace v angličtině je na serveru linuxdoc.org. Samozřejmě existuje i více serverů, kde lze najít linuxové informace.
1) Samostatnost
Nepište hned do diskusního fóra či konference !!! Porvěte se s tím chvíli sami.
2) Man, Info
V témeř každém balíčku programu či distribuci existuje manuál. A určitě by jste se měli s ním dostat dále než na původní pozici a kontaktujte support@<vložte jméno jedné nejmenované firmy>.com   .
Zapamatujte si příkazy man a info. U daného příkazu stačí většinou napsat man <něco> nebo info <něco>.

Hlavní pohyb po manualové stránce man je pomocí šipek, page_up, page_down, home, end, vyhledavání slov je pomocí znaku /. Hlavní pohyb po manualové stránce pomocí info je obstaravají šipky, page_up, page_down, home, end, u -nahoru, n -další, p -předchozí, vyhledavaní slov znak / . Vyhledavání pomocí manuálových stránek je možno pomocí man (-k, -K, případně jiné volby z man man).

3) Instalace programů
Instalovat programy doporučuji z rpm či deb balíčků či dle balíčků dané disribuce. Máte alespoň pořádek na disku a vyznáte se v tom. Je také lepší možnost odinstalace. Někdy není na zbytí a daný balíček je ve formátu zdrojových kódu anebo rpm či deb balíček nechodí či nejde nainstalovat. Ve většině balíčku (tar.gz, tar.bz2 ) jsou soubory INSTALL, READ, INSTALL_INSTRUCTION, README_FIRST, či adresáře /doc, /INSTALL, /documentation, neškodí si je pročíst. A nerad bych zapomněl na dokumentaci HOWTO. Alespoň lehce přečíst po klíčových slovech, které jsou samostatně na řádku. Hlavní slova jsou ./configure, make, make install.

Ne vždy jde instalace pouze pomocí ./configure, make, make install a je hotovo. Zvažte také, zda se vyplatí upgradovat. Tyto informace najdete opvykle v souborech Changelog či Changes. Může také pomoci ./configure --help pro nastaveni instalačních a kompilačních voleb programu.

Pokud spouštíte programy, tak nápovědu či volby programu lze získat pomocí příkazu <jméno_programu> (a zkuste připojit jednu z voleb) -h --h -help --help (někdy stačí napsat samotné jméno programu.

4) Jazyky
Neškodí znát trochu angličtinu. Nemusíte proto navštěvovat nějaký kurs či nosit s sebou slovník. Stačí si občas zapamatovat nějaký termín. Dobrou pomůckou může být na vedlejší konsoli otevřený v linksu či jiném prohlížeči online slovnik, osobně používám slovnik.seznam.cz.
5) Textový režim
Nebojte se používat textový režim, ať už konsoli či v X. Používám jej především pro to, že je rychlejší než grafický režim a především, že hledání na internetu v linksu je nesrovnatelně rychlejší než stahování reklam, bannerů a všelijakých grafických hračiček pomocí Mozilly či jiných prohlížečů v X-kách.

Grafické hračky a myš hrozně zdržuji. Hlavně myš. Pokud se naučíte používat klávesnici a klávesové zkratky, zjistíte, že myš je například dobré praktické těžítko, aby se samy nezavíraly stránky v knížce, z niž něco studujete a že občas se s nic dá i pracovat. Někde je myš ale nutnost, to nepopírám.

6) Rozšiřte si pracovní plochu
Používejte více konsolí či obrazovek. Od toho tam jsou. Šetřit papírem je logické, ale obrazovkou ne. Ale zase ne na úkor přehlednosti. Přepínání konsolí: Alt+F1 až Alt+F6. Alt+F1 až Alt+F4 přepínání pracovních ploch X. Konzolí a pracovních ploch si navolte, kolik chcete a kolik vám linux dovolí.
7) Konference
Používejte archívy konferencí. Osobně doporučuji linux@linux.cz. Někdy stačí projít mailing-listy daného sw či hw a dotaz z problémem tam byl obvykle již položen.
8) Vyhledávače
Kámoš google. Existuji i jiné vyhledávače(webfast, yahoo, seznam). Google je moc chytrej vyhledávač. Stačí vložit chybu či chybovou hlášku a on vám ukáže stránku s ní a možna je to další cesta k řešení, obvykle se dostanete na nějakou stránku projektu anebo do nějakého archívu konference. A problém, který řešíte, už někdo většinou vyřešil před vámi.
9) AbcLinuxu
Nemusíte chodit moc daleko. Někdy stačí AbcLinuxu anebo dát si vyhledat dané slovo na root.cz a v člancích (ne archív krátkých zpráv) něco najdete.
10) Freshmeat
Hledáte software? Mrkněte se na freshmeat. Super rozcestník, vyhledávač a katalog software, je ale anglicky.
11) Textové editory
Používejte rozumný editor textu. Já osobně jsem už pár měsíců stále fascinován editorem Vim a mám problémy psat v nějakém jiném editoru, protože práce mi potom příliš dlouho trvá. Ale existují i jiné editory. Každý by si měl z široké nabídky urcite vybrat. Emacs, joe, gedit, nedit, Koffice, editor v mc.
echo slovo > soubor - pro ty opravdu tvrde linuxáře :-).

Osobně říkám, že správní muží píší ve Vim, dělají na konsoli a píší v noci. Sám bych ale k tomuto přívlastku potřeboval poněkud více znalostí ....

12) Grep
Mocný příkaz grep. Občas potřebujete najít nějaký termín či pojem. Máte před sebou haldu dokumentace a zdrojáků. Asi je nebudete číst všechny. Projeďte je grepem.
grep -air 'hledane_slovo_ci_vyraz' soubory_mozno_s_hvezdickovou_syntaxi
-a jako text, -w slova, -i nerozlišovat malá a velká písmena -r rekursivně (třeba celý adresářový strom)

Dále neškodí použít příkazy cut a sort. Přečtěte si jejich manualové stránky. Fakt moc šikovné příkazy.

13) Roury
Propasírujte příkaz či výpis programu přes rouru. Je to dost schopný způsob filtrovaní informací.

Příklad: příkaz | grep -air 'slovo' | sort

14) Přesměrování
Přesměrujte si výstupy z programu. Získáte tím výpis chyb z obrazovky. Na obrazovce se lze vracet asi o 5 obrazovek zpět pomocí Shift+Page_Up/Page_Down, ale co když je toho více a chcete s tímto textem pracovat.

Příklady:

výpis souborů z adresáře do souboru
ls -l > adresar_list_soubor a můžete s tím hned pracovat
výstupy z kompilace
make > message_file a hned se ty chyby hledají lépe.
15) Logy
Většina větších a inteligentních programů zapisuje hlášky o své činnosti do určitých souborů = logů. Tímto stylem se dají nalezt chyby. Většina logů je v adresáři /var/log/. Případně lze zapnout tuto volbu u některých programů.
16) Ukecanost -- verbose
Mnoho programů má volbu -v. To je výpis o činnosti programu. Dá se zapnout i jeho úroveňn a množství. Z toho se dá potom i něco najít a případnou chybu propasírovat přes grep či googla. Když chybu nelze najít, tak jejímu objevení pomožte. Třeba i způsobit jinou chybu danou chybu doprovazející.
17) Zálohy a zápisy činnosti.
Když provádíte nějaké větší úpravy v systémových souborech a hrozí, že by se nerozběhl systém a že se budete muset vracet zpět, zálohujte si tyto soubory či používejte linky (příkaz ln). Neškodí si psát, co děláte. Ale na papír. Z neběžícího systému informace nedostanete. Vhodné to je také pro více správců serveru, aby se potom na serveru mohli lépe orientovat. Pokud se vám systém po vaší úpravě nerozběhne, tak není nic jednoduššího, než nabootovat z CDéčka či přenést disk a soubory ze zálohy překopírovat. Lepší než nová instalace systému a moře nervů a času pryč.

Doporučuji i zálohy konfiguračních souboru po delším čase na již vyladěném systému. Pak stačí pouze instalace systému a překopírování těchto souborů a ne pracné naklikávání a dopisování znovu. Není problém již v 35 minutě po instalaci na silnějším stroji pracovat na systému s většinou věci již nakonfigurovanými z přechozího vyladěného systému. Linux je sice dost stabilní systém, ale někdy stačí, když vám odejde harddisk a je o "radost" postaráno.

18) Neřešitelné problémy.
Někdy nemůzete něco vyřešit a trápíte se s tím dlouhou dobu. Linux není určen k tomu, aby se daný uživatel na něm dřel či z daného problému duševně zkolaboval. Je na vás, jak dlouho na daném problému pracujete, kolik máte času a zda jsou alespoň nějaké kroky a výsledky kupředu.

Diskusní fórum či konference. Od toho tu je. Pište stručně, ale výstižně. Snažte se maximálně pomoci co nejvíce těm, co vám chtějí pomoci. Nesdělujte učastníkům konference, ze &quit;daný OS je na <vložte nějaké neslušné slovo>", že "pod jiným OS tošlo bez problémů", šetřete jejich čas, poštu a celkově již ucpaný internet. Čekejte však, že dostanete návod, jak to či ono najít či řešit. Ne jak to přesně krok po kroku nainstalovat a zprovoznit. To by se rovnou mohl zadávat přístup na ssh a ten, kdo by zadával problém k řešeni by nemusel ani sáhnout na klávesnici a zároveň by se také nic nenaučil.

Pro mě je třeba neřešitelným problémem a noční můrou tiskárna Kyocera F1000A a appsfiltry. A po pár nocech s touto tiskárnou jsem se uz ptal v konferenci. Neříkám, že musíte něco zadat do konference až po několika dnech a probdělých nocech. Hlavní měřítko asi je, jak postupujete kupředu a zda jste dosáhli alespoň nejakých výsledku či ne.

19) Nákup HW
Ne vždy je dobré koupit HW za super levnou cenu či absolutní novinku. Hlavní měřítko je, zda to linux podporuje. Doporučuju stránky AbcLinuxu a Linux Hardware Database (je to database linuxem podporovaneho hardware). Či se podívat na stránky výrobce nebo na googla.

Ani HW zadarmo či jiné dárečky nemusí občas chodit. Nic proti prehistorickym kouskům, ale občas by to chtělo mít alespoň jistotu, jestli daný HW ještě "žije" a funguje, jak má. Ne-li zhodnotit, zda nejít místo zdlouhavé instalace pracovat a vydělat si na HW novějši a o něco více funkční. Nejnovější a nejrychlejší "supervěc" zase nemusí být ještě podporována nebo pod Linuxem chodí na 50% výkonu.

20) Kompilace jádra a jeho instalace
Čtete, co dáváte do voleb. Je dobré si nechat minimálně jedno funkční jádro záložní. či mít bootovací disketu či CD s instalačkou. Potom můžete alespoň nabootovat. A ukladání předchozích konfiguračních souborů jádra config není od věci. Obzvláště pokud patříte mezi ty, co pravidelně updatují jadro a co chtějí podporu nových věci.

K update jádra. Přečtete si changelogy. Případně je spojte z více verzí do jednoho souboru a pak grepem zjistěte, zda update má smysl.
cat changelog* > all_changelog
grep -ai 'hledany_hw_k_update_jadra' all_changelogy

21)Instalace modulu
Jedno z řešení. Pokud Vám nejdou nahrát moduly k danému zařízení či HW zkuste příkaz modinfo <nazev_modulu>. Dostanete volby pro daný modul a potom můžete doplnit za insmod options <dane_volby>.
22) Pište scripty
Není potřeba vše pracně opisovat. Uložte si dané příkazy z příkazové řádky do souboru a ten spouštějte pomocí příkazu sh. Případně soubor s příkazy můžete na vedlejší konsoli editovat.
23) Zdrojáky
Trošku obtižnější. Někdy nejde něco přeložit. Či spustit. Nahlédněte do spouštěcích scriptů či do souborů Makefile. Občas stačí zeditovat cesty. Neškodí nějaká znalost C či jiného programovacího jazyku. Pomocí locate či find si najdete, zda daný soubor vůubec máte a kde ho máte.
24) Find
Pokud nenajdete soubory pomocí locate ( z database ) a nebo jste přidávali do systému nové soubory po update databáse nebo potřebujete vyhledávat podle určitých parametrů soubory, použijte find. Má neuvěřitelně mnoho voleb. Také mocný nástroj.
25) Regulární výrazy
Báječna věc. Doporučuju se je naučit, pokud děláte v linuxu více a myslíte to s ním opravdu vážne. Suprově slouží k vyhledávání daných slov, ať už v nějakém rozumnějším editoru či pomocí grepu. Ale neni to nic jednoduchého se je naučit. Pokud do nich proniknete, oceníte je jako nepostradatelné pomocníky a nahrazování a hledání bude o dost efektivnější. Věci typu najdi slovo s 5 znaky od konce řádku či nahraď každé čislo větší než 100 pěti hvězdičkami, budou potom běžností.

Více se ale podívejte na články pana Satrapy na www.root.cz (hledejte treba slovo "regular".

26) Root
Když nemusíte, nepracujte jako superuživatel root. Kdysi jsem si omylem potvrdil kompletní smazání adresáře /usr/. K tomu raději žádný komentář.
27) Zase konference
Doporučuju pravidelně pročítat. Myslím tím věci, které jsou použitelné a využitelné pro vás, ne do písmenka. Je to dobry vzdělávací prostředek.
28) Zdroje informací.
Vytvořte si vlastní síť informací na internetu. A podle toho, jak často na daných stránkách přibývají informace, tak tyto stránky navštěvujte. Někam stačí jít jednou za týden, někam každý den. To samé platí pro update software.

Přeju minimum problémů s linuxem a maximum nabytých znalostí.

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

Diskuse k tomuto článku

27.3.2002 11:01 bug
Rozbalit Rozbalit vše nefungujou Ti linky v clanku
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nefungujou Ti linky v clanku ...
27.3.2002 13:29 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: nefungujou Ti linky v clanku
ja jsem ale mantak. nejdrive to deset minut opravuju a pak to dvema kliknutimi vratim do puvodniho stavu :-(

snazil jsem se opravit i chyby s neproporcionalnim pismem, ale docela s tim valcim. je tam toho moc a kde zmenim " na &quot; tam to pri pristi editaci zase je :-(. vypada to na bug

Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
30.6.2023 14:00 jsimitseo
Rozbalit Rozbalit vše 파워볼사이트
검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 파워볼사이트
27.3.2002 13:00 ivok
Rozbalit Rozbalit vše (xx) ctete chybove hlasky
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
"Nefunguje to. Napise to chybovou hlasku a skonci. Co mam delat?"

Muj neoblibenejsi dotaz :-)

27.3.2002 13:48 lukas kubin
Rozbalit Rozbalit vše regularni -> regulerni
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nemelo by se spis psat "regulerni"? Podle me je to i logicke -- uz podle slova "regule". "Regularni" je spis neco pravidelneho. Nechci byt ale pedant, sam to jiste nevim, jenom hadam.
27.3.2002 19:47 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: regularni -> regulerni
nikoliv, regularni je spravne.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
27.3.2002 21:16 Tomáš Cerha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Re: regularni -> regulerni
Právě proto, že se zakládají na regulární (chceš-li "pravidelné" :-) gramatice.
27.3.2002 21:12 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: regularni -> regulerni
zdravim,
regularni je spravne. ted jsem to kontroloval na www.root.cz a je spravne. myslim si , ze pan satrapa se neplete.to spise u me je vyskyt chyb dost mozny.
zatim pavel goldenfish kysilka
27.3.2002 13:50 Prcek
Rozbalit Rozbalit vše Nejsem guru, ale zkusim neco doplnit
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prepinani obrazovek zalezi na nastaveni window manageru, treba muj IceWM to mel standardne na CTRL+ALT+cislo_desktopu.
Presmerovani chyboveho vystupu (nektere programy radeji pisi tam) 2>kam.txt, treba 2>&1 na standardni vystup.
27.3.2002 21:23 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejsem guru, ale zkusim neco doplnit
zdravim,
dik za doplneni, to jsem do clanku mel napsat.
zatim pavel goldenfish kysilka
27.3.2002 13:56 Dracula@kanal.ucw.cz
Rozbalit Rozbalit vše slovnik.seznam.cz
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Rybicko! Jak si to predstavujes, delat reklamu konkurencnimu slovniku (slovnik.seznam.cz).

Lidi pouzivejte slovnik v kanalu, sice horsi, mene funkcni, vcelku na nic, ale muj:) kanal.ucw.cz/slovnik nebo slovnik.ma.cx

cau dracula

27.3.2002 21:21 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: slovnik.seznam.cz

cau,
nechci te zklamat, ale slovnik na seznamu ma ponekud vetsi databasi slov a linka na nas server neni take "nafukovaci".
az bude tvuj slovnik lepsi nez na seznamu, je mozne ze v nejakem dalsim clanku bude na nej link, zatim bohuzel.
zbytek muzem probrat nekde na cigarete, ale ne tady.
zatim goldenfish

19.5.2003 13:07 otec_fura
Rozbalit Rozbalit vše Re: slovnik.seznam.cz
Ja taky nechci nikoho sklamat, ale slovnik na seznamu (i kdyz je asi nejlepsi) uz asi tyden stavkuje, nerikam ze cely ale stavkuje a chova se divne. Snad to brzo opravi, zatim se da pouzivat ten na centrumu.
27.3.2002 17:47 Jokem
Rozbalit Rozbalit vše skvele! :o)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzhledem k tomu ze sam jsem velmi mirne pokrocili zacatecnik mam vetsinu popisovanych situaci zive v pameti.

Takhle prehledne a vystizne (neboli perfektne) sepsane tipy po kupe jsem jeste nevidel.

Jeste jednou skvele a dekuji.

27.3.2002 19:08 Deda.Jabko
Rozbalit Rozbalit vše dalsi uzitecna vec
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jako zacatecnika me stresoval vystup na vic nez jednu obrazovku proto

doporucuju shift+up nebo shift+down a jeste lepe prikaz less napr. ls -l | less

28.3.2002 09:00 Jan Hradek
Rozbalit Rozbalit vše Tema na clanek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co takhle jeste clanek : Jak se nedostat do problemu ? :)
28.3.2002 11:20 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tema na clanek
zdravim,
no napad je to dobrej.ale mam omezeny casovy moznosti.ale kdy, ja fakt nevim. mozna az nebudu v IT........
i kdyz kratkej clanek by mohl byt : zacatek.nepouzivame Wokna.konec.
planuju clanek o pouzivani sed-u ,ale absolutne bez zaruky.jinak napady na clanek vitany na muj mail. zatim
pavel goldenfish kysilka
28.3.2002 10:54 fikus
Rozbalit Rozbalit vše zacatecnici
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
myslim, ze problematiku zacatecniku muzeme resit vsichni spolecne! az jednou budete mit svoje deti, ucte je od mala delat s linuxem/unixy a pak z nich nebudou nikdy zacatecnici :-)
30.3.2002 18:18 Milda
Rozbalit Rozbalit vše K bodu 5
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Používání Linksu v 21. století určitě Micro$oftu zákazníky neodláká.
1.4.2002 19:13 Vaclav Dvorak | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Skvely clanek
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Diky za skvely clanek - presne to tady chybelo. Ac pouzivam linux uz dlouho, dozvedel jem se spoustu veci. Nechcete z toho udelat HOWTO ?
3.4.2002 08:07 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely clanek
zdravim,
no ted rojizdim 3 weby a tezce nestiham.
udelat HOWTO ?? na to se necitim jeste tak dobry. tohle byly spise moje prakticke zkusenosti, ktere pouzivam a jeste se najde dost veci na zdokonaleni.
zatim pavel goldenfish kysilka
1.4.2002 19:25 Vaclav Dvorak | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše dalsi figle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
dovolim si doplnit dalsi figle z vlastni zkusenosti :
- instantni log : presmerujte si vsechny hlaseni ( i ty co se normalne nezapisuji) na devatou konzoli doplnenim radku " *.* /dev/tty9". Prostym stisknutim ctrl+alt+f9 tak je hned videt jestli se neco nedeje.

- brute force prohledavani /etc Tohle jsem pouzival jako zacatecnik a docela to pomahalo : kdyz chci neco zkonfigurovat a nevim kde, zadam v midnight commanderu v adresari /etc hledat vsechny soubory na nejaky vhodny text. Napriklad kdyz zmenit IP adresu, kterou nastavil instalator, zadam jeji soucasnou hodnotu. jednoduche, ucinne.

- presmerovani stderr :
Pokud program verbose informace vypisuje, ale odroluji na obrazovce a nejdou presmerovat do souboru ( pripad Xfree 3.0) je to tim ze je vypisuje do stderr. Je treba presmerovat napr : startx 3>&1 > x-log.txt (doufam. Jinak je to v man bash : redirection)
Novejsi Xfree uz vypisuji defaultne do souboru v adresari /var/log, jak autor spravne podotknul.

-zachovavani logu:
Ze vsech instalaci linuxu si pred jejich smazanim vyzalohuji adresare : /etc , /root, /home, /var/log. 1)Pokud v nove instalaci nejaky program nebude fungovat, snadno se tak mohu podivat jak byl nakonfigurovany predim.
2) pokud si vzpominam, ze jsem zadaval nejaky prikaz se slozitymi parametry, ktere uz si nepamatuji, staci se podivat do ~/.bash_history
3) uschova logu se zda malo uzitecna, ale muzete ji ocenit i po nekolika letech :
- napr. kdyz chci zjistit, jestli neco (ne)fungovalo uz v predchozi instalaci

- nefunkcni programy v X:
Pokud X-vy program nejede, ale nevypisuje zadnou chybu, otevru si v X terminal a pustim ho z nej. Chybova hlaseni se mozna budou objevovat v nem.

- strace:
Pokud programu chybi nejake soubory, ale nevim ktere, pustim "strace program". Tim ziskam vypis jeho systemovych volani - hledam radky "file open failed" (nebo tak nejak). Vypisovanych informaci je opravdu hodne, takze je bude potreba prohnat grepem.
Poznamka : problem mysterioznich hlaseni a chybejicich souboru jsem mnohem casteji zazil ve Windows nez Linuxu. Pod Windows existuje program Win-Expose-IO taktez WXI95 (nebo tak nejak) ktery vypisuje pristupy k souborum a usetril mi hodne vlasu vytrhanych ze vzteku.

- ldd:
ldd vypise dynamicke knihovny, bez kterych program nepobezi. Vyuzijete zejmena pri orezavani linuxu, nebo kdyz program vypisuje "loading shared object failed" . Ke kteremu balicku knihovna patri zjistim na www.rpmfind.net

- klonovani linuxu :
pokud chci vyzkouset rozjet nejakou opravdu slozitou vec, u ktere si nejsem jisty, jestli budu chopny vratit system do funkcniho stavu ( priklad : instalace/kompilace evolution : na redhatu 7.2 je treba instalovat asi 10-20 balicku, pro kompilaci asi jeste jednou tolik, pritom u spousty veci se biji dependencies a pod).
Postup : vytvorim dalsi ext2 partition, zkopiruji na ni cely svuj rootdir (je vhodne vynechat /mnt nebo predtim unmountnout vsechny systemy), upravim bootloader, prebootuju do naklonovaneho linuxu, vyzkousim pozadovanou operaci, pokud proobehne bez problemu a funguji i neovlivnovane programy, zopakuji postup na puvodni system
Pozn : hned po oklonovani si novy system viditelne odlisim, pracovat na dvou stejnych sytemech je pekne schizzo :-)

-redhat *.2
Nejsem si tim zcela jisty, ale u redhatu snad platilo nejake pravidlo o tom ze .0 verze zavadi prevratne zmeny a nasledne .1 a .2 jenom opravuje, maximalne dela nejake mensi zmeny. Nevim jak to bude platit dal, vzhledem k tomu ze mezi 7.1 a 7.2 byly dost podstatne rozdily(ie ext3) a snad ani nebude RH8.0 ale 7.3, nicmene, pokud chcete mit spolehlivy linux, nemusi byt nejnovejsi verze to prave.

- konference vs. kamaradi:
v konferenci linux@linux.cz je jiste spousta chytrych lidi, ale neni vhodne sem psat kazdou blbost. Zatimco kamarad(i) sice vi jen malo, ale nestydim se jich na cokoliv zeptat. Take se muzeme sejit a pokecat. Idealni kamarad pouziva stejnou distribuci, ma obdobny hadrware a obdobne zajmy. Tim padem, kdyz mi neco nefunguje, zeptam se ho, jestli uz to nahodu nevyresil. Cim vic toho ma stejneho, tim je vetsi pravdepodobnost ze uz stejny problem resil, a muze mi poradit, a opacne. Najit toho spravneho cloveka muze byt tezke...

Doplneni k clanku :

-pokud jste zacatecnik a chcete mit funkcni system, pak :
- instalujte programy jen z RPM a to radsi jen te spravne distribuce
- nikdy, ale opravdu NIKDY nepouzivejte prepinac rpm --nodeps
- neinstalujte nove programy pokud je nutne nepotrebujete
- totez plati pro kompilaci kernelu
2.4.2002 08:08 pavel kysilka
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi figle
zdravim.
super.tohle tady chybelo.
zatim pavel goldenfish kysilka
3.4.2002 14:19 Josef Gossel
Rozbalit Rozbalit vše par veci mi trochu chybí
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Velmi postradam jednoduchou vec - (uceleny) seznam - neco jako tabulku kde by byly temata a k nim bud linky nebo alespon slovni odkazy s hodnocenim(!!!) - napriklad samba - doplnkova dokumentace je na ...adresa, diskuse zahranicni ...samba.org(****), diskuse v cestine ...adresa (**), literatura ..Samba... vydal ...(*****) - nebo neco podobneho stylem "spise pro laiky" nebo naopak "guru only" Kdyz totiz zadate podobny vyraz v googlu, tak jen projit odkazy je na par hodin a oddelit zrno od plev zvlaste kdyz se do diskusi zapojuji i jedinci, co bych jim okamzite odstrih draty, to je fakt problem na hodne dni. Pak dochazi k tomu, ze clovek rezignuje a problem resi jinak (a dost casto ne nadlouho).

Druhe co me trapi jsou "jednoduche navody" typu Jak zjistit ze (ne)mate zabezpeceny webovy server. Ja vim ze o tom pojednavaji tuny literatury - ale chtel bych k ruce nejake voditko stylem nezapomen na: 1) 2) 3) Vim ze LINUX uz neni zalezitosti nekolika fanatiku (nic ve zlem - opravdu) a dostava se do sfery, kde uz je to o penezich a ti co to opravdu umi jsou natolik vytizeni praci a priznejme si i unaveni kolotocem stejne stupidnich dotazu, ze se konferenci prilis nezucastnuji - mluvim o pochopitelne ztrate jejich motivace. Nechcete to treba nekdo vydat knizne (viz treba 1001 triků s vyndous) at to nedelate zadarmo. Vim o spouste lidi, kterym neco podobneho velmi chybi.

Problem linuxovych novicu je -soude podle sebe- ze nevite kudy do problemu. Vetsinou mate urcite konkretni zadani - napr. udelat novy system zalohovani dat protoze stavajici to nestiha nebo nepokryva vse. Rozhodnete se to resit solo serverem s linuxem. ALE PROBOHA JAK? I kdyz to u nekoho koupite jako reseni na miru tak po prvnim kolapsu kolabujete u klavesnice. LDP je cteni na hodne dlouhe zimni obdobi, man (xman) jsou silene podrobne - u poloviny parametru si neumim ani predstavit co se za nimi skryva - a navic dost casu u linuxu zabere pochopeni jeho vnitrni filozofie. Delam s linuxem uz rok (prominte chtel jsem napsat teprve) a porad se topim v zakladnim nepochopeni vnitrnich pochodu. Kdyz vidim diskuse na tema ...a nezapomel sis opatchovat jadro zaplatou 1.2.3.4.51? - jdu jinam. Tohle neni moje liga. Stejne jako mne v diskusi neuspokoji odpoved typu RFM. OK, beru, ale napis mi alespon ktery! Alespon klicove slovo! Proto si cenim clanku jako je tento - dobře 15% pro mne byly nove veci

Dekuji

9.4.2002 16:20 Jerome Heretic
Rozbalit Rozbalit vše par veci mi trochu chybí
Obavam se, ze kniha, jakou bys chtel nikdy nevyjde. Lidi, co zacinali s linuxem od nuly a jsou to samouci se na takovou knihu neciti, neb si nepripadaji dostatecne erudovani. Problem profesionalu je ten, ze na to nemaji cas, navic jsou to pro ne uz trivialnosti a budou mit pri sestavovani knihy problem odhadnout, co je uz pro zacatecnika problem. A krom toho, jev ktery pozoruji na sobe... cim vic toho vim, tim vic si take uvedomuju kolik toho jeste nevim, protoze mam cim dal sirsi rozhled. A tak misto toho, abych byl sam se sebou spokojeny, co vsechno sem se uz naucil, pripadam si cim dal tim vic jako totalni nevzdelanec... A tohle asi nebude problem jen muj, ale i vsech potencialnich autoru takove knihy
wake avatar 4.2.2006 22:33 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: par veci mi trochu chybí
plus nez to nekdo da dokupy, tak to bude zastaraly. use the google, luke
Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
16.9.2005 17:00 Midvok
Rozbalit Rozbalit vše ... a po přečtení článku mi sklaplo ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Brý den. Jinými slovy, laik nemá naději, že něco rozchodí. Linuxový guru má vyšší starosti a středně pokročilý se do rad nehrne. A při tom by stačilo tak málo ... Když potřebuju jen vyzkoušet připojení k internetu a zjistím, že se z manuálu jedocédéčkové bootovací instalace nedovím ani heslo pro přihlášení root, nebo kam mám napsat IP adresu a ostatní údaje od providera, nebo jestli ta instalace vůbec podporuje můj typ připojení. Prostě problém na dva dny a doufal jsem, že mi článšk naznačí cestu. Naznačil ... plácej se ještě chvíli a pak se na Linux vybodni, a přeinstaluj své zhroucené WinXP, pokud se s ním nechceš vážněji zabývat ... jinak, pokud se zeptáš na základní věc, ti někdo vynadá ... Díky za dobrou radu. Midvok.
25.12.2006 22:43 paja
Rozbalit Rozbalit vše Re: ... a po přečtení článku mi sklaplo ...
Zdravím přispěvovatele, ať erudované či začátečníky. Souhlasím s Midvokem, ve věci přístupu "středně pokročilých" a "osvícených" k nám, kteří se snaží přijít Linuxu na chuť. Jak jsem pochopil, tak je dnes jedno, jestli jsi příznivce toho či onoho OS, protože když se zeptáš na cokoliv, tak jsou odpovědi stejné, nezávisle na tom, jestli jsi u MS nebo u Linuxu. Nejhorší variantou, je ale situace, kterou znáš z jednoho systému a ptáš se jak to udělat v tom druhém systému. Některé reakce jsou až neadekvátní, danému problému. Skalní příznivci a zarputilý bojovníci za jediné správné řešení, jsou vždy připraveni se vrhnout na kohokoliv. Například se mi stala taková triviální věc, kterou jsem ve WIN vyřešil (prosím tím neříkám, že WIN je lepší!!! Rozhodně ne zde, v této diskuzi na tomto serveru) a v Linuxu se mi to nedařilo. Šlo o zobrazování jmen a ne IP adres v Mandrivě. Nehledám řešení, už jsem si zvykl, že stanice nemám podle jména, ale podle IP. Ovšem zeptal jsme se na to, na jednom nejmenovaném fóru. Problém jsem popsal, přepsal i konfigurace… okamžitě se na moji hlavu snesly výtky o tom, jak jsem zabedněný, že to ví snad každé malé dítě… dítě nejsem, a přesto to nevím… nadávat a urážet uměli všichni, radu neposkytl nikdo. Celá diskuze se svezla mezi jednotlivými diskutujícími na to, která distribuce je lepší. Myslím si, že to není ani o tom na co se ptáš a jak to člověk popíše, ale o tom, komu stojí za to napsat nějakou odpověď. Za relevantní odpověď bych bral i odkaz na místo, kde si mohu o problému přečíst nebo se dozvím, jak to řešili jiní a podobně. Nikdo přece nechce, aby se našlo správné a jediné řešení na to, na co se ptám. Podobné to bylo s připojením mobilního telefonu přes BT… No jo, když každý nechce být systémovým správcem nebo adminem, jenom nás systém prostě nutí, abychom se starali o věci, kterým nerozumíme… Jaké je tedy řešení pro nás, kteří chceme systém používat nebo jen minimálně rozumět tomu co se uvnitř děje? Opravdu je to Linux? Škoda, že ve Vás, kteří tomu rozumíte, je tak pramálo obchodníků, kteří by dovedli prodat, své zkušenosti způsobem, který by nebyl nudný a byl uživatelsky přívětivý a neodradil, normální lidi od Linuxu. Kam se všichni podějete? Vy, kteří jste dnes tak horliví a prudcí ve svých reakcích, proč nenaberete životní zkušenosti a nadhled a nesnesete se ze svého obláčku k nám, kteří se odváží vzhlédnout k věci zvaná Linux. Občas mě napadá hříšná myšlenka, že ty příspěvky píší příznivci jiného systému, aby tím poškodili tu skupinu, které se tázající se ptá. Svým příspěvkem nehodnotím systémy, jejich kvality ani možnosti nebo cokoliv co umí, neumí a podobně, dokonce se nikoho ani nezastávám nebo nehaním. Je to moje zkušenost, kterou jsem udělal s jednou částí komunity, která se točí kolem Linuxu, ale věřím, že jsou i jiné komunity a jiné systémy.
29.12.2006 16:32 Vladimír
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak řešit problémy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Plně se s těmito názory ztotožňuji. Chci přejít na Linux, ale zatím jen tápu. Ne že by to nechodilo, ale jelikož jej používám jenom jeden týden, moc o tom nevím a jenom přeinstalovávám. Zatím jedu na dva systémy, jelikož ještě na Linuxu neumím.Jak hodně by mnoha začínajícím pomohla nějaká příručka. Instalace se jde celkem naučit, ale mám dva problémy: jak nainstalovat věci, které potřebují ovladače: konkrétně nevím jak zprovoznit tiskárnu Canon Pixmia 2000, prošel jsem hodně servrů kde je o tom psáno,ale tento typ jsem nenašel. Tiskárna se mi objeví, ale zkušebí tisk nevytiskne. další problém mobil přes bluetooth. Když si stáhnu tento balíček,obsahuje všechno,jenom né propojení přes usb. Používám verzi Ubundu.
28.1.2007 22:30 Roman Švanda
Rozbalit Rozbalit vše Asi vadné clustery
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý den, omlouvám se předem za laicky formulovaný dotaz, neboť patřím mezi klikací uživatele linuxu. Používal jsem fc6. Nejdřív došlo k chybovému hlášení při pokusu o spuštění Software updateru, které jsem si bohužel neuložil. Při pokusu o restart naběhlo chybové hlášení na řádku "Aktivuji odkládací prostory (swap) dle /etc/fstabl (SELHALO)". Pokusil jsem se přeinstalovat fc5 na fc6. Při pokusu o restart naběhl další chybový řádek: "Přechazím pro kořenový systém souborů do režimu read-write (SELHALO)", pak naběhne řádek viz výše a tam to zamrzne. Bohužel při linux rescue je k dispozici pouze shell. Vypadá to asi na nějakou chybu na disku - při náhledu do Správy logických svazků jsem tam objevil položku "Clustered: FALSE". Když nabootuji z cd a zadám aktualizaci zavaděče, dostanu se sice do grafického režimu, ale nejdou mountovat třeba externí disky atd. Nemůžete mi prosím poradit, zda existuje nějaký program, který by dokázal vadné clustery odstranit nebo nějak zafixovat či co já vím co. Děkuju moc. Bude-li možno, pošlete mi odpověď na nic0@seznam.cz
jirkaqwe avatar 7.10.2008 07:15 jirkaqwe | skóre: 11 | blog: blog_jirkaqwe
Rozbalit Rozbalit vše nefunkcni odkazy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Odkaz www.ll.cz je nefunkcni a na www.manualy.sk neni zadny obsah a pote je uzivatel presmerovan na stranku na registraci domen.
spory o domeny http://www.nissan.com/Lawsuit/The_Story.php http://www.superkariera.cz/spor-o-domenu
Nicky726 avatar 7.1.2009 22:45 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak řešit problémy
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Přepínání konzolí je zkratkou:

CTRL + ALT + F1

Případně jinou fční klávesou.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.