Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 04:51

Distribuční novinky - 47/2008

24. 11. 2008 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 47/2008  

VIA se otevírá, uvolňuje dokumentaci. Příjmy Mozilly dosáhly 75 milionů dolarů za rok. Italští obhájci FLOSS protestují proti dohodám s MS. 64bit Adobe Flash přichází na Linux. PC/OS 2009. SME Server 7.4. Yellow Dog Linux 6.1. Distribuční rada: triky v inputrc.

Obsah

Letem světem

link

Ubuntu 9.04 Alpha 1 zařazuje změny z Debianu, mezitím se pracuje na portu na ARM. OpenSolaris 2008.11 RC2 opravuje chyby v Image Packaging System a Caiman 'Slim Install', pro běh se doporučuje alespoň 512 MB RAM. pfSense 1.2.1 RC2 řeší nalezené regrese a pak ještě problémy, které byly i ve verzi 1.2. Astaro Security Gateway 7.4 Beta umožňuje skenování a filtrování HTTPS provozu, blokování programů, které chtějí přes HTTPS vytvářet tunely apod., vyvažovat provoz mezi více připojeními k Internetu a několik dalších věcí. Ubuntu Muslim Edition 8.10 má standardně zapnutý WebStrict a přidává pár dalších doplňků pro muslimy. Mandriva One 2009 "Xfce" je neoficiální živé CD, které vzniklo díky spolupráci mezi komunitou a firmou.

VIA se otevírá, uvolňuje dokumentaci

link

Náznakem toho, že firma VIA by se mohla stát přátelskou k open source, bylo zaměstnání Haralda Welteho, známého bojovníka za dodržování GNU GPL. Ten se stal jakýmsi prostředníkem mezi firmou a komunitou a zároveň pomáhá formovat směřování firmy. Dosud byly výsledky spolupráce lehce rozpačité, ale nyní došlo ke zlomu: VIA zveřejnila čtyři programátorské příručky, které dokumentují práci s 2D, 3D a videem u grafických procesorů Chrome 9. Aby to nebylo málo, byla navázána spolupráce s projektem OpenChrome. Prvním tématem bude podpora multi-head a RandR, přičemž OpenChrome mezitím zavedlo seznam úkolů, na které by se programátoři měli zaměřit. Připomeňme, že v srpnu tohoto roku uvolnila VIA vlastní open source ovladač, což dále komplikuje orientaci v ovladačích pro grafické karty této firmy. Harald Welte i toto okomentoval v zápisku ve svém blogu.

S3, které je s VIA přímo propojené, se také více otevře. Ani u S3 to s podporou v open source ovladačích není zrovna ideální, ale podle zpráv z tiskového oddělení se pracuje na novém ovladači, který bude zvládat i čerstvé OpenGL 3.0. Pokud je to pravda a nejsou to jen překroucené PR informace, S3 by už v prosinci pravděpodobně bylo druhou firmou (po beta ovladačích NVIDIA), která s OpenGL 3.0 přijde.

Příjmy Mozilly dosáhly 75 milionů dolarů za rok

link

Příjmy Mozilly rostou - Mitchell Baker, předsedkyně Mozilla Foundation, zveřejnila čísla za rok 2007, která ukazují příjmy ve výši 75 milionů dolarů. To je o 12 procent více, než se podařilo získat v roce 2006 (67 milionů). Hlavním zdrojem financí je pro Mozillu i nadále spolupráce s Googlem, který je výchozím vyhledávačem v prohlížeči Mozilla Firefox. Ačkoliv se uživatelská základna navzdory negativním proroctvím neustále zvyšuje, příjmy nemají odpovídající tempo, neboť obnos od Google za každého uživatele klesá s celkovým počtem uživatelů. Nepříjemně pak působí zmínka o Finančním úřadu, který si chce příjmy Mozilly prověřit a z kterého má organizace obavy. Zároveň došlo k velkému nárůstu výdajů, celkem o 68 % mezi roky 2006 a 2007 - přibližně 80 % všech nákladů představují náklady na zaměstnance. Za zmínku stojí to, že ačkoliv se počet placených vývojářů Mozilly zvětšuje, podíl kódu od dobrovolníků nadále zůstává na 40 %.

Italští obhájci FLOSS protestují proti dohodám s MS

link

Italská Asociace pro svobodný software (Associazione per il Software Libero) protestuje proti dvěma memorandům porozumění, která s Microsoftem podepsala italská vláda. Asociace se několik posledních měsíců marně snažila věc projednat s tamním Ministerstvem veřejné správy a inovace. Memoranda platí na dobu tří let a týkají se vývoje a dodání softwaru pro školy a modernizace systému správy dokumentů ve veřejné správě. Region Piedmont, město Turín a provincie Turín mezitím samy vyvíjejí open source systém pro správu dokumentů nazvaný Doqui a jiná místa veřejné správy zvažují jeho nasazení. Protože Ministerstvo nereagovalo na dopisy, obhájci FLOSS se také rozhodli zaslat požadavek v souladu se zákonem o svobodě přístupu k informacím.

64bit Adobe Flash přichází na Linux

link

Firma Adobe uvolnila proprietární alfaverzi 64bit Flash pluginu pro Linux. Zajímavé je, že 64bit verze zatím není pro Windows, ani pro jiné operační systémy. Důvodem, proč přednost dostal Linux, je nejvyšší zájem o věc právě v této skupině uživatelů a také to, že v typické výchozí výbavě 64bitové linuxové distribuce není 32bitový prohlížeč. Spolu s 64bitovou verzí tak mizí nutnost použití speciálních wrapperů pro běh 32bitového pluginu; někteří uživatelé jsou tak o krok blíže konci potřeby mít v systému 32bitové knihovny pro kompatibilitu. Zatím však nejsou plány na vydání odpovídající verze pluginu pro ladění. Dobrou zprávou je, že na obzoru je Flash plugin pro architekturu ARM, neboť Adobe a výrobce čipů ARM zahájily spolupráci.

PC/OS 2009

link

PC/OS je desktopová distribuce postavená na Xubuntu, která se odlišuje například tím, že už v základní výbavě má přidaný multimediální software, pluginy do prohlížečů a další věci. PC/OS 2009 vyšlo ve variantách OpenDesktop a OpenWorkstation: hlavními novinkami ve variantě OpenDesktop 2009 jsou Mozilla Firefox 3.0, GIMP 2.6, Pidgin 2.5, Skype 2.0, VLC 0.9.5, AbiWord 2.6.4, TrueCrypt a několik dalších aplikací. V Objemnějším OpenWorkstation je to pak navíc OpenOffice.org 3.0, Eclipse, Wammu nebo Songbird 0.7. Jako dodatečný ISO obraz je pak rozšiřující sada s Picasa 3.0, Serpentine, Sound Juicer apod.

pc/os pc/os pc/os

SME Server 7.4

link

SME Server je už celkem stará distribuce - vznikla pod názvem e-smith v roce 1999 a až do současnosti se na financování vývoje vystřídalo několik firem. Zaměřuje se na serverové nasazení v malých a středně velkých firmách a snaží se ulehčit práci tím, že má ty nejběžnější věci předkonfigurované. Verze 7.4 je založená na CentOS 4.7 a mezi velké změny patří přechod na UTF-8 a přidání 6 dodatečných jazyků, mezi kterými čeština bohužel není. Dále opravuje celou řadu chyb a přidává různé drobnosti: už žádné škaredé hlášky v logu u některých mailových zpráv, podpora posílání mailů k ISP přes zabezpečené SMTP, odmítání mailů s adresátem bez uvedeného uživatelského jména atp.

sme server sme server sme server

Yellow Dog Linux 6.1

link

Yellow Dog Linux je placená distribuce pro Apple G4/G5, Sony PlayStation 3, PowerStation a IBM Power System. YDL 6.1 nabízí aktualizované OpenOffice.org a Firefox, značně vylepšený nástroj pro grafickou konfiguraci bezdrátových sítí a funkci ps3vram umožňující využití grafické paměti PS3 jako dočasné úložiště dat nebo swap. Vývojáře potěší poslední stabilní verze jádra, aktualizované GCC, otevřená část IBM Cell SDK 3.1 a Cell Superscalar.

Distribuční rada: triky v inputrc

link

/etc/inputrc (pro všechny uživatele) a ~/.inputrc umožňují změnit některá chování související se zpracováním uživatelského vstupu v konzoli (knihovna readline). Zde se podíváme na pár z nich. První věcí je rozlišování velikosti písmen při automatickém doplňování (např. názvu souboru) - takto rozlišování zakážeme:

set completion-ignore-case on

Další věcí, co můžeme ovlivnit, je chování, pokud napíšeme text, který je nejednoznačný (například stejným textem začíná více adresářů) a stiskneme tabulátor. Pokud zapneme následující volbu, vypíšou se v takovém případě všechny možnosti hned - pokud je volba zakázaná, ozve se zvonek a možnosti se vypíšou až při druhém stisku tabulátoru.

set show-all-if-ambiguous on

Na určité klávesové zkratky se dá namapovat speciální akce. Díky tomuto se při stisku Alt-H ukáží příkazy použité v minulosti, které začínají stejně:

"\eh": dynamic-complete-history

Možností je opravdu spousta - Alt-D, které smaže celý řádek:

"\ed": kill-whole-line

A na závěr například doplňování tabulátorem, které nevypisuje všechny možnosti, ale ukazuje jen jednu a další stisky tabulátoru přeskakují na další:

"\t": menu-complete

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 46/2008
Následující díl: Distribuční novinky - 48/2008

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.