Portál AbcLinuxu, 7. května 2024 02:47

Red Hat: Den otevřených dveří 2009

30. 4. 2009 | Jan Drábek
Články - Red Hat: Den otevřených dveří 2009  

Dne 29. dubna 2009 proběhl v brněnské pobočce Red Hatu den otevřených dveří. Pobočka není ani co by kamenem dohodil od zastávky šaliny číslo 12 (u nás žádné tramvaje nejezdí), velký poutač Red Hat na střeše budovy snad nejde přehlédnout.

Ve vestibulu čekala slečna v červeném (fotku bohužel nemám) a nasměrovala mě do druhého patra. Celá akce se konala ve druhém a třetím patře typicky kancelářské budovy. Na začátku čekala další slečna v červeném a dala mi v plánek pater se seznamem přednášek a seznam lidí k jednotlivým projektům, na kterých pracují – včetně jejich rozmístění kanceláří. Přesto jsem na začátku poměrně tápal (než jsem pochopil, že chápu plánek vzhůru nohama).

rh letak

red hat dod 3
No, neztratili byste se?

V každém patře byla kuchyňka s občerstvením (džus, chlebíčky a nějaké ovoce). Jednotlivé přednášky byly situovány v prezentačních místnostech rozesetých po celé budově. Začátky přednášek byly časově naplánovány, ale u některých to bylo zřejmě jen zbožné přání.

red hat dod 2

Vyjmenuji přednášky dle plánu a u tří přidám svůj vlastní komentář, víc jsem opravdu nestihl (kdybych býval neměl to fyzikální cvičení...).

Red Hat Enterprise Linux and Fedora

Vztah Fedory a Red Hat Enterprise Linuxu. Jak vypadá vývoj pro obě distribuce.

Tato přednáška shrnovala cíle Red Hat Enterprise Linuxu, Fedory, jejich vývojový cyklus. Přednášející (náhodou můj soused z baráku – to Brno je ale malé město!) nezapomněl vysvětlit, jak Red Hat přispívá komunitě a jak pracuje s lidskými zdroji.

Připomněl, že patche, které vyvinou uvnitř, se snaží co nejdříve dostat do upstreamu, protože udržovat patche znamená potřebu vývojářů, a připojil pár zajímavých historek.

red hat dod 1

Red Hat Czech

Informace o Red Hatu a plánech vývojového centra v Brně. Informace o pozicích a formách spolupráce pro studenty VŠ.

Další přednáška, kterou jsem navštívil. Představila nám mateřskou firmu, českou pobočku, plány ohledně přijímání nových zaměstnanců a požadavky a bonusy zaměstnanců.

Ze zajímavostí uvedl, že firma je i po roce s krizí stále v zisku a v příštích 10 měsících plánuje brněnská pobočka nabrat 50 zaměstnanců. Přednášející také zdůraznil že Red Hat spolupracuje s vysokými školami v Brně, a to jak formou diplomových a bakalářských prací, tak i letními brigádami.

Desktop

Diskuze a prezentace na téma Firefox, Mozilla, GTK+, Gnome, OpenOffice.org.

Tam jsem párkrát nakoukl a rozebírala se zajímavá témata jako architektura Firefoxu, později se experimentovalo s gvfs a bluetooth. Dále jsem se dozvěděl, že HAL má být postupně nahrazen nově vznikajícím DeviceKit.

Quality Engineering

Quality Engineering obecně a jeho role v Red Hatu. Může free software konkurovat v kvalitě komerčním produktům? Přehled QE týmů v Brně, co zajímavého děláme a koho hledáme.

Security Team

Přehled týmů zabývajících se bezpečností a představení jejich projektů.

BaseOS – soutěž v opravování bugů

Opravování bugů na čas. Je možné si vybrat problémy v různých jazycích. Nejúspěšnější lovci bugů budou odměněni.

Kernel/Virtualization

Představení týmu a jeho úlohy při vývoji kernelu.

Satellite

Systém pro správu a aktualizaci počítačů, založený na otevřených standardech a nabízející webové grafické rozhraní pro vzdálenou administraci desítek až desetitisíců systémů.

Na tuto přednášku jsem se také stavil. Skupina ještě dlouho diskutovala, a tak se mi dostalo jen letmého přeletu nad prezentací – nicméně toto řešení mě zaujalo – jak spravovat co nejefektivněji všechny životní cykly X počítačů, dělení do organizací apod. Více najdete na http://www.redhat.com/spacewalk/.

JBoss QE & JBoss projects

Představení týmu a práce v Brně. Popis a ukázka práce JBoss Quality Engineera.

Seznámení a živá ukázka některých projektů vyvíjených v rámci JBoss, JGroups, JBossCache, JBoss Developer.

Zhodnocení a závěr

V každé prezentační místnosti se za zodpovězení drobné otázky dostávaly „dárky“ – čepice, tričko, hrneček, propiska (já dostal hrnek s barevnými tečkami a logy JBoss a tričko s logem Red Hat).

Akce to byla vynikající, nebylo přecpáno, ale ani nebylo lidí málo.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.