abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 301 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty

    5.5. | Redakce | Různé | 1380×

    SIDM: Jiná verze temné hmoty než CDM. Problém tří těles: matematika a fyzika za knižní sérií a seriálem Netflixu. Nový způsob vytváření 2D materiálů využívá ultravysoké vakuum. Solární článek z kvantových teček dosáhl rekordní účinnosti.

    SIDM: Jiná verze temné hmoty než CDM

    Koncept CDM navrhuje, že částice temné hmoty se spolu prakticky nesrážejí, jsou rozptýlené a neinteragují jinak než gravitačně. Teorie „samointeragující temné hmoty“ (SIDM, self-interacting dark matter) naproti tomu předpokládá, že částice temné hmoty na sebe vzájemně působí temnou silou a silně se srážejí v blízkosti středů galaxií.

    Problém tří těles: matematika a fyzika za knižní sérií a seriálem Netflixu

    Neexistují žádné známé konfigurace tří masivních hvězd, které by mohly udržovat nepravidelnou oběžnou dráhu. Asi před 20 lety došlo k velkému průlomu, když bylo objeveno „osmičkové“ řešení problému tří těles, v němž se tři stejně velké hvězdy pronásledují po dráze ve tvaru osmičky.

    Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty

    Hodnota Hubbleovy konstanty měřené různými metodami se liší. Co si Hubbleovým/kosmologickým napětím (tension) počít? Můžeme samozřejmě také nějak upravit teorii, konkrétně dnes převládající kosmologický model ΛCDM (který počítá s jedním typem temné hmoty a temnou energií/kosmologickou konstantou). Návrhů úprav modelu ΛCDM existuje celá řada.

    Nový způsob vytváření 2D materiálů využívá ultravysoké vakuum

    Vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR představili unikátní vysokovakuovou aparaturu, kde pomocí exfoliace dokážou připravovat dvojrozměrné materiály, které mají větší plochu a díky kvalitním výchozím krystalům minimum defektů. Ultravysoké vakuum chrání materiál před kontaminací.

    Krátce

    Měření rozpadu beta v zrcadlových jádrech zpřesnilo vlastnosti slabé interakce. Vědci získali nové poznatky o slabé interakci díky podrobnému studiu rozpadů beta „zrcadlových“ jader lithia-8 a boru-8.

    Data z doby ledové ukazují menší vliv oxidu uhličitého na teplotu Země. Analýza klimatu doby ledové snižuje riziko nejhoršího možného scénář oteplení v důsledku růstu koncentrace CO₂.

    Mimozemské planety s životem mohou být ne zelené, ale purpurové. I Zemi obývá řada fotosyntetizujících mikroorganismů, které obsahují místo zelené barvy purpurové pigmenty. „Purpurové světy“, na nichž by takový život převládal, by vytvářely charakteristický světelný otisk.

    Solární článek z kvantových teček dosáhl rekordní účinnosti. Praktické využití kvantových teček jako solárních článků vyžaduje technologii, která zmenšuje vzdálenost mezi QD prostřednictvím ligandové výměny, což je proces, při němž se na povrch QD váže velká molekula.

    Proč z Marsu uniká metan? Jedním z nejpřekvapivějších odhalení amerického vozítka Curiosity bylo zjištění, že z povrchu kráteru Gale uniká metan. Tahle informace vědcům docela zamotala hlavu.

    Proč nemáme tři nohy? K trojnožcům měl možná pozemský život nakročeno na sklonku starohor, v tzv. ediakarském období. Tehdejší živočichové měli často velmi bizarní stavbu těla. (úryvek z knihy Jaroslav Petr: Desatero pohybů. Zvířata na souši, ve vodě a ve vzduchu)

    Drony vyvinuté na FEL ČVUT pomáhají s pohybem břemen na vodě i hledáním sinic a odpadků. Na Orlíku tým ukázal, jak autonomní drony umí usnadnit a zpřesnit pohyb plovoucího objektu (například měřící bóje) taženého robotickou lodí.

    Studie DNA: Avaři praktikovali levirátní svazky. Mužští příbuzní – sourozenci nebo otec a syn – mají potomka se stejnou, jim biologicky nepříbuznou ženou…

    Léčba pacientů s poruchou hybnosti pomocí elektroakupunktury. Univerzita Palackého v Olomouci se podílí na projektu, který se zaměřuje na možnosti léčby pacientů s přerušením míchy, poruchou hybnosti či bolestmi pohybového aparátu…

    Příjem bílkovin během těhotenství může ovlivnit obličej novorozence. Vědci se zaměřili na signalizační dráhu mTORC1, a zda obsah bílkovin v těhotenské stravě ovlivňuje mTORC1.

    Jak vznikají nové druhy sinic. Odborníci se zajímali o roli genetického toku na evoluci genomu sinic. Snížení genetického toku mezi populacemi totiž vede k separaci a genetickému rozrůzňování a tím vzniku druhů.

    Českou přírodou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy rostlin. Nejvíce ubývají druhy, které jsou typické pro rašeliniště, světlé lesy, suché trávníky a málo produktivní pastviny, jež jsou chudší na živiny.

    ÚOCHB zakládá jako první česká vědecká instituce pobočku za oceánem. Ústav organické chemie a biochemie expanduje do srdce biomedicínského výzkumu, do blízkosti světoznámých akademických institucí, jakými jsou Harvardova univerzita, MIT nebo Boston Medical Center.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.5. 02:52 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    RSS feed ma spatne link (dlouhodobe)
    5.5. 11:56 Pavel Houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    dekuji, predavam dal
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.