Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 15:03

Rozumíme C++

27. 5. 2003 | Radek Malčic
Články - Rozumíme C++  

Recenze knížky, která vás naučí základům, tajům i temným zákoutím programovacího jazyka C++.

Úvod

prebal

Pro koho je kniha určena? Na přebalu knihy se dočtete, že se naučíte C++ i bez znalosti C. Je to trochu matoucí, protože nemusíte umět žádný programovací jazyk. Stačí pouze základní analytické myšlení. Takže kniha je určena především začátečníkům a těm, kteří se věnují programování v jazyce C a uvažují o přechodu k C++.

V knize je použit zcela odlišný přístup k učení jazyka. Autoři se hned od prvních kapitol věnují samotnému programování a použité pojmy a konstrukce vysvětlují až v případě jejich použití. Takže se opravdu naučíte jen to nejnutnější a nejzákladnější. Ovšem to, co se dozvíte, je plně dostačující pro psaní základních programů a funkcí. Dodatek na konci knihy samozřejmě obsahuje stručný přehled standardní knihovny včetně v knize nepoužitých služeb.

Jinak základní schéma zůstalo stejné jako v jiných učebnicích. Nejprve je vždy popsáno, co se bude řešit, následuje příklad a potom velice podrobný rozbor tohoto příkladu. Nutno podotknout, že algoritmy použité v příkladech nejsou v žádném případě primitivní. Proto se autoři knihy věnují nejen popisu jednotlivých příkazů jazyka C++, ale i konstrukci těchto algoritmů.

Stručný obsah

Kniha je tématicky rozdělena do tří částí. První část představují kapitoly 0 až 7, kde získáte znalosti nejčastěji používaných příkazů a funkcí standardní knihovny a základní dovednosti v používání jazyka C++. Jedná se o možnosti čtení a zápisu z/do proudu dat, vytváření vlastních jednoduchých funkcí pro práci s načtenými daty atd.

Základy objektově orientovaného programování (dále OOP) jsou v druhé části knihy v kapitolách 8 až 13. Zde se pravděpodobně zpomalí tempo čtení, protože tato část je trošku složitější a hlavně je důležitá pro pochopení principů OOP. Postupně se naučíte vytvářet a používat vlastní funkce, třídy, objekty, konstruktory, destruktory a šablony. Nesmím zapomenout na pointery, které jsou zde také velice podrobně vysvětleny. Závěrečná kapitola této části potom vysvětluje pojmy dědičnosti a polymorfizmu, což je vlastně zastřešení OOP. Vše se probírá dostatečně do hloubky. Tyto dovednosti si "vybrousíte" na příkladech z první části, kdy jejich jednotlivé části budete přepisovat s pomocí těchto nových znalostí.

Třetí část (zbývající kapitoly 14 až 16) je věnována prohloubení již získaných znalostí na příkladech, které kompletně využívají vašich znalostí a možností OOP a zcela jistě oceníte algoritmy, které jsou použity v této části. Na závěr autoři doporučují, jak postupovat po zvládnutí této knihy a odkazují na další zdroje.

Hodnocení

Musím se přiznat, že jsem popisu knihy na její zadní straně moc nedůvěřoval - "Kniha Rozumíme C++ vás naučí v jazyce C++ nejen myslet, ale i programovat!". Po přečtení knihy jsem ale změnil názor. Kniha je napsána velice profesionálně, příklady jsou velmi podrobně a srozumitelně vysvětleny a celkově se dobře čte.

Sympatické je i to, že příklady jsou přeloženy do češtiny včetně komentářů, což hodně usnadňuje jejich studium. Tyto příklady můžete získat na stránkách Computer Pressu. Co se týká překlepů, tak jsem na žádný nenarazil, což je jistě potěšující.

NázevRozumíme C++
AutořiAndrew Koenig, Barbara E. Moo
VydalComputer Press
Datum vydání2003
Počet stran387
Doporučená cena369,- Kč

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.