Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 12:45

Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 1. díl

22. 2. 2011 | Redakce
Články - Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 1. díl  

Richard M. Stallman byl virtuálním účastníkem konference PirateCon 2011 v Ústí nad Labem, která se konala koncem ledna. Ve spolupráci s Českou pirátskou stranou vám přinášíme záznam jeho řeči na této akci.

Pouze návštěvníci AbcLinuxu budou mít možnost si tento projev poslechnout dříve než ostatní (tedy samozřejmě s výjimkou těch, kteří se této akce zúčastnili). První část řeči si můžete dnes stáhnout v OGV nebo si ji rovnou přehrát (ve sníženém rozlišení). Během první minuty došlo k chybě nahrávání, tudíž místo zvuku je k dispozici jen přepis.

Video v OGVčeské titulky

Český překlad

Program je Svobodný software, pokud Vy, uživatel, máte čtyři základní svobody.

Svoboda 0 je svoboda používat program, jak si přejete.
Svoboda 1 je svoboda studovat zdrojový kód a pak ho měnit, aby program dělal, co si přejete.
Svoboda 2 je svoboda pomoci svému bližnímu. To je svoboda vytváření a šíření kopií programu ostatním, pokud chcete.
Svoboda 3 je svoboda přispět Vaší komunitě.

To je svoboda šířit kopie Vámi modifikovaných verzí, pokud chcete.

Tedy, každá z nich vám doslova dává svobodou vykonávat určité věci, pokud si přejete. Žádná z nich není povinností. Žádná z nich není povinná. Takže byste měli mít možnost používat program, jak si přejete. Ale pokud jste masochisté a chcete používat program způsobem, který si nepřejete, tak to je povoleno také.

Měli byste mít možnost studovat a změnit zdrojový kód. Ale pokud nemáte žádnou motivaci ho měnit, nebo nevíte jak, můžete používat program přesně tak, jak byl vytvořen. Se Svobodným software máte možnost šířit kopie, ale nejste povinni kopie šířit. Pokud by vás dobrý přítel požádal o kopii, možná byste cítili morální povinnost vašemu příteli kopii poskytnout. Ale to není požadavek Svobodného software. A pokud vytvoříte upravenou verzi, se Svobodným software máte možnost šířit kopie, ale nejste povinni je šířit. Můžete program upravit a použít vaši verzi pro vlastní potřebu. A nešířit ji.

Ačkoli pokud by vás dobrý přítel požádal o kopii, možná byste se cítili zavázáni ji poskytnout kvůli vašemu přátelství. A mohli byste snad cítit, že jistá vylepšení jsou pro svět tak důležitá, že by bylo špatné si je nechat pro sebe. Ale to nejsou požadavky podstaty Svobodného software.

Takže myšlenka hnutí Svobodného software je ukončit tu neoprávněnou moc, kterou mají vývojáři proprietárního software nad svými uživateli. Je to hnutí za svobodu pro všechny uživatele software. A to je bod, z kterého jsem začal. To vedlo k mému zaměření na další problémy s autorským zákonem, na softwarové patenty, na Správu digitálních omezení (DRM).

A všimněte si, že zlomyslné vlastnosti jako je Správa digitálních omezení (DRM) jsou vždy implementovány v proprietárním software. Se Svobodným software nemá nikdo moc nad nikým jiným. Takže nikdo není v pozici, ze které by mohl vynucovat nějaká softwarová omezení vůči komukoli jinému.

Ano, teoreticky byste mohli implementovat DRM ve Svobodném software, ale uživatelé by to mohli opravit. Což znamená, že by to ve skutečnosti nikoho neomezovalo. Lidé, kteří se snaží ostatní omezovat, vědí, že pouze proprietární software jim dává moc omezovat ostatní. Takže DRM je vždy implementováno v proprietárním software. A to je pouze důsledek faktu, že pokud se snažíte činit ostatním lidem zlo, musíte mít moc to udělat. Ve Svobodné společnosti je pro kohokoli těžké konat takové zlo.

Další články z této rubriky

Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
Zpověď startupu na vlně IBM
ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
Práce vývojáře je dobrodružství

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.