Portál AbcLinuxu, 7. května 2024 07:57

Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace

21. 9. 2011 | Michal Polák
Články - Avant Window Navigator: Dokovací panel pro ikony a spuštěné aplikace  

Pokud se vám líbí ovládání v Mac OS X, pak právě pro vás je určen dnešní článek. Pozornost bude totiž věnována dokovacímu panelu Avant Window Navigator pro ikony a spuštěné aplikace, který lze přizpůsobit k obrazu svému.

Obsah

Avant Window Navigator se představuje

link

Jedním z nejznámějších panelových lišt (budu-li tak uvedené aplikace nadále nazývat, mimochodem Ubuntu jej trefně nazývá dokovacím přepínačem oken) je Avant Window Navigator. Svým způsobem jako všechny jeho alternativy (Docky, Cairo-Dock a další) notně připomíná dock z operačního systému Mac OS X a přináší uživateli rozšířené možnosti, jak mít na své ploše umístěné ikonky a spuštěné aplikace jiným způsobem než jen v klasických lištách od kraje ke kraji apod.

Sám Avant Window Navigator je vydáván pod svobodnou licencí GPL a primárně je určen pro uživatelské prostředí GNOME. Důležitou informací je, že ke svému běhu potřebuje Avant Window Navigator akcelerované prostředí, respektive jej nelze spustit bez kompozitního správce oken, jako jsou například známé Beryl nebo Compiz.

Poznámka autora: Lze jej pustit pravděpodobně i bez efektů, ale nebudou fungovat vzhledy a možnosti aplikace budou omezené (vizte mód Ubuntu bez efektů).

Instalace a první spuštění

link

Pokud vám však poslední podmínka nevadí, pak lze Avant jedině doporučit. S popisem instalace nebudu zdržovat, protože je na každé distribuci a grafickém prostředí rozdílná a není úplně přímočará. Bližší instrukce k instalaci naleznete na oficiální wiki stránce. Pokud však máte distribucí založenou na Debianu (sám používám Ubuntu), tak lze využít repozitářů a instalace přes správce softwaru.

Po nainstalování se nemusí Avant Window Navigator objevit hned na ploše, proto je třeba jej manuálně spustit stejně jako kteroukoliv jinou aplikaci, kterou máte ve své nabídce. Následně se spustí a objeví dole uprostřed.

Avant Window Manager

Nastavení

link

Do nastavení se dostanete přes použití pravého tlačítka myši na modré ikonce vlevo a kliknutím na Nastavení dokování. Nastavení je přehledně rozděleno do pěti karet, které jsou (alespoň v mém případě) z velké části lokalizovány do českého jazyka, proto není třeba všechny možnosti polopaticky vysvětlovat, ale přesto některé zmíním.

V první řadě se jedná hned v první kartě o možnost Spouštět Awn automaticky (Awn je zkratka k Avant Window Navigatoru, dále jen zkratka). Od věci také není zmínit jedno z nepřeložených tlačítek Add Dock také na této kartě, kterým vytvoříte další panel (ano, panelů můžete mít více a každý jednotlivé nastaven). Naopak možností Roztáhnout panel můžete vytvořit podobný panel, jako používá komerční Microsoft Windows 7, tedy od kraje ke kraji a ikonky slouží také k ovládání spuštěných aplikací.

Avant Window Manager

Správce úloh

link

Na kartě Správce úloh přidáváte ikony (jinak řečeno spouštěče). Stačí kliknout na tlačítko Přidat a otevře se základní editor. Mnohem jednodušší a intuitivnější je ale v tomto případě přetahovat ikony umístěné na ploše, a to přetažením do prostoru panelu, načež se objeví ikonka + a právě na ni přesunovanou ikonu upustíte. Pod nadpisem Spouštěče ale lze jednotlivé položky přesouvat, což lze ostatně dělat také i manuálně přímo na panelu a není nutné k tomu spouštět nastavení.

Avant Window Manager

Aplety

link

Velkou pozornost si ovšem zaslouží Aplety. Všeobecně se jedná o název pro softwarovou komponentu, která pracuje pod jinou aplikací, v tomto případě pod Awn. Ten třídí jednotlivé aplety do několika kategorií a hned v základní instalaci jich máte skutečně mnoho. Přitom tu zůstává možnosti si pomocí tlačítka Instalovat aplet... doinstalovat další, jejich přehled včetně možnosti stažení je také na wiki stránce.

Mimo to už základní ikonka Awn je ve své podstatě apletem, a to nastavení. Dále si můžete přidat například: ovládání hudebního přehrávače nebo e-mailu, přístup k prohlížeči souborů nebo třeba pod Ubuntu klasické Cairo Main Menu a úplně tak zrušit obě (tedy horní i dolní) lišty. Uživatelé, kterým není stav jejich počítače laciný, zase ocení sledování systémových prostředků, vytížení sítě nebo stav baterie na notebooku. Vedle toho nechybí ani možnost si přidat hodiny, koš, RSS čtečku nebo sledování počasí. Takových apletů je opravdu celá řada a jejich kompletní přehled najedete na oficiální wiki.

Avant Window Manager

Motivy

link

Pro použití motivů musíte mít zapnuté efekty, jinak budou využívat theme (vzhled) nastavený v systému. Pokud tomu tak není, Awn vás na to upozorní a text ještě žlutě zvýrazní, takže se nemusíte otravovat s hledáním, proč že to nefunguje (to mimochodem na Awn velmi oceňuji, jelikož to je něco, co mnoha aplikacím bohužel chybí). V tomto ohledu je aplikace skutečně výborná a jakmile ji nainstalujete, pohodlnému používání vůbec nic nebrání.

V základní instalaci je k dispozici celkem 5 témat, která je však možno po označení pomocí tlačítka Přizpůsobit... upravit k obrazu svému. V jednoduchém editoru si skutečně můžete navolit úplně všechno jako například barvy, velikosti, zaoblení, ale také rodinu a velikost písma. V tomto ohledu je Awn zcela unikátním a uživateli dává obrovskou možnost přizpůsobení.

Avant Window Manager Avant Window Manager

Přesto si stále můžete stáhnout – pokud se nechcete zdržovat a žádný z pěti předinstalovaných se vám nelíbí – motiv z wiki stránky projektu nebo si jej například přetáhnout od svých přátel, kteří jej mohou exportovat.

Avant Window Manager Avant Window Manager Avant Window Manager Avant Window Manager

Pod kartou Rozšíření je v podstatě to, co se jinam nevešlo. Zde si nastavení přebírá rozlišení od monitoru a pomocí hodnot Monitor X-offset a Y-offset můžete posouvat panel zleva doprava dle libosti. Jinak pokládám ostatní možnosti za nedůležité, protože vzhled lze kompletně nakonfigurovat pod Motivy a například Průhlednost ikon se může hodit skutečně jen pro extrémní přizpůsobení.

Avant Window Manager

Vliv na systémové prostředky

link

Samotná aplikace má vlastní proces, který v klidovém stavu odebere kolem 3,5 MB operační paměti a jednotlivé aplety jsou spuštěny ve vlastních procesech. Pokud by tedy nastal jejich pád, nemuselo by to s sebou stáhnout celou aplikaci (to jsem nevyzkoušel, pád nenastal, aplikace se jeví jako velmi stabilní). Ty pak mají velikost také většinou kolem 3 – 5 MB. Pokud máte v panelu cca 6 ikon a k tomu 4 aplety, pak by celkové vytížení kapacity paměti nemělo být vyšší než 40 MB (to je opravdu zhruba – hodnota je závislá na mnoha faktorech, ale pro přehled je to dostačující).

Co se týče procesoru, tak ten je vytížen zcela minimálně a vždy jen v daném procesu v řádech jednotek procent, ve špičce krátkodobě po dobu sekundy v řádech desítek procent, což je však zcela běžné. Samozřejmě pokud máte aktivované efekty, pak to si něco vezme i Compiz.

Poznámka: Aplikace Avant Window Navigator byla zkoušena v distribuci Ubuntu 11.04 na počítači s 2 GB operační paměti a dvoujádrovým procesorem AMD Athlon o maximální frekvenci 2,4 GHz.

Závěrem

link

Avant Window Navigator je skutečně komplexním dokovacím panelem pro ikony. Vedle své základní funkce nabízí celou řadu rozšíření, které jsou dostupné jako samostatné aplety, a které pokrývají celou řadu kategorií, takže si na své přijde snad každý. Vedle toho musíme u Awn vyzdvihnout témata a možnosti jejich úpravy, které jsou široké a v podstatě v ničem vás neomezují, takže je možné aplikaci přizpůsobit přesně na míru okolního grafického prostřední.

Navíc má vzhledem ke stabilitě, široké funkcionalitě a rychlosti na to nahradit klasické panely a posunout ovládání vašeho operačního systému na poněkud vyšší úroveň, ačkoliv to také každému nemusí vyhovovat. Každopádně za vyzkoušení to stojí.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.