Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2024 18:02

SSH - Kompletní průvodce

12. 9. 2003 | Petr Novický
Články - SSH - Kompletní průvodce  

Recenze podrobné knihy o bezpečném komunikačním protokolu z dílny nakladatelství O'Reilly (Computer Press).

SSH - Kompletní průvodce Když jsem dostal tuto knihu poprvé do ruky, nevěřil jsem, ze je možné sepsat více než 500 stránek o SSH. Zároveň jsem předpokládal, že se jedná o kvalitní publikaci, jelikož jde o překlad od vydavatelstvi O'Reilly. V tomto ohledu mě nezklamala a také vidím, že oněch 500 stran nebylo popsáno zbytečně.

Tato kniha pojednává o SSH (Secure Shell), populárním nástroji pro zabezpečení sítí. Účelem tohoto volně šiřitelného produktu je transparentní šifrování přenosu dat. Přenášená data jsou sice šifrována, ale uživatelé mohou pracovat stejným způsobem jako kdyby SSH vůbec nepoužili.

Publikace je určena opravdu širokému záběru čtenářů. Vše je popsáno do nejmenších podrobností, ale zároveň autoři neočekávají od čtenářů o SSH žádné počáteční znalosti. Na své si tedy přijde jak začátečník, tak zkušený systémový administrátor, který SSH používá každý den.

Od čtenáře se ovšem předpokládá alespoň základní znalost počítačů a hlavně sítí. Pokud jde o operační systém, kniha se zabývá kromě Unixu i implementacemi SSH na operačních systémech Windows a Macintosh.

Kniha se zabývá převážně konfigurací, která je rozdělena podle místa na stranu klienta a serveru. Dále se dělí podle druhu na nastavení během kompilace, globální nastavení a podle jednotlivých účtů. Členění témat je velmi vhodné a lehce v něm později nalezneme potřebné informace.

Kromě nastavování se dozvíme také něco o používání klientů (např. ssh, scp). Dále pak o směrování portů nebo protokolu X. Jedna z velmi užitečných kapitol se týká případových studií. Zde nalezneme například pojednání o automatizovaných SSH-dávkových a cron skriptech, směrování zabezpečeného FTP, šifrované autentizace IMAP nebo spolupráce SSH s Kerberosem.

Z dalších kapitol bych jistě měl zmínit tu týkající se odstraňování problémů nebo odpovědí na nejčastější dotazy.

Na konec si autoři ponechali části týkající se implementací SSH na operačních systémech Windows a Macintosh, manuálovou stránku SSH pro sshregex a stručnou referenci k SSH.

Stručný obsah

Přílohy

Shrnutí

Ačkoliv je tato kniha napsána takovým způsobem, který je pochopitelný i pro uživatele začátečníky, využití najde pravděpodobně u pokročilejších čtenářů. Ne každý totiž potřebuje o SSH tak hluboké znalosti, které tato publikace bezesporu obsahuje.

Knihu SSH: Kompletní průvodce bych tedy doporučil spíše systémovým administrátorům. Pro běžné uživatele je až přespříliš podrobná a proto doporučuji si dvakrát rozmyslet, zda si informace, které potřebujete, nejste schopni obstarat jinou, levnější cestou.

Autor:Daniel J. Barrett, Richard E. Silverman
Název:SSH: Kompletní průvodce
Nakladatelství:Computer Press
Počet stran:576
Cena:750,- Kč / 1125,- Sk
Rok vydání:2003

 

Související články

Velký průvodce protokoly TCP/IP: Bezpečnost
Hacking bez tajemství - Webové aplikace

Odkazy a zdroje

Computer Press: SSH Kompletní průvodce

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.