Portál AbcLinuxu, 27. května 2024 15:48

Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer

7. 12. 2015 | Redakce
Články - Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer  

Česká firma Ackee je na trhu už tři a půl roku a vyvíjí mobilní aplikace s technologickou přidanou hodnotou na zakázku. Vlastní též produkt, na němž testují technologické novinky. Na infrastruktuře IBM Bluemixu provozovali část back-endové infrastruktury už dříve, aby se nakonec rozhodli na Bluemix převést i zbytek. Dominik Veselý, absolvent ČVUT-FIT a dnes ředitel a jeden ze zakladatelů Ackee se vendor-locku ze strany IBM nebojí, nějaké výhrady však vůči Velké modré má.

Ackee spoléhá na IBM Bluemix (IBM cloud) a SoftLayer (IBM cloud shop

Richard Jan Voigts


Mohl byste stručně popsat vaši firmu, co vlastně Ackee dělá? Jde o typický startup?

Nejsme už typickým startupem. Pro mobilní aplikace jsme se rozhodli, protože jsme v nich viděli trend v podobě snadno uchopitelné tvorby přidané hodnoty, prostě ono pověstné „nízko visící ovoce“. Spolu s ostatními zakladateli stále ještě přednášíme mobilní aplikace na ČVUT-FIT. Většina týmu jsou rovněž absolventy této vysoké školy, zbytek je v pátém ročníku. V Ackee tvoříme jak back-endovou část, tak aplikace pro mobilní zařízení na zakázku, a to pro všechny platformy – iOS, Android i Windows Phone. Je samozřejmě vidět, že zájem o aplikace Windows Phone je znatelně menší. Back-endovou část provozujeme v cloudovém prostředí struktury IBM Bluemix. Mobilní část aplikací vyvíjíme v nativních kódech jednotlivých platforem. Pokud totiž mají být výsledky kvalitní, jinak to nejde. Každá platforma vypadá jinak, a proto i aplikace pro každou z nich by měla podle toho vypadat. Nicméně jsou i situace, kdy se hodí vývoj multiplatformní, ten však většinou nebývá pro typické koncové uživatele.

Dominik Veselý, Ackee

Proč jste se rozhodli pro spolupráci zrovna s IBM?

Potřebovali jsme spolehlivou platformu pro nasazení celé aplikace. Vyzkoušeli jsme více platforem a po navázání spolupráce s IBM jsme rozhodli pro řešení IBM Bluemix, které nám vyšlo jako nejlepší.

Jak vaše spolupráce s IBM probíhá?

Máme od IBM k dispozici kredity na využívání cloudových služeb IBM Bluemix a SoftLayer, a také přímý přístup k technické podpoře v České republice přímo od IBM.

Zúčastnili jste se také soutěže startupů IBM SmartCamp ?

Soutěže IBM SmartCamp jsme se nezúčastnili, jelikož už nejsme startup a hlavně jsme o ní nevěděli.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?

Je jím buď startup, který potřebuje technickou pomoc a řešení jejich vize, nebo společnost, která potřebuje pomoci s technologickou exekutivní částí, která má stát za jejich byznysem.

Jde o technologické softwarové startupy, nebo o začínající firmy mimo IT?

Tak i tak. Z firem mimo IT je naším zákazníkem například firma Damejidlo.cz, jejich mateřská společnost DeliveryHero.cz, nebo CeskyBabysittingToday.cz. Z IT firem jde o ty, které se věnují programování, jimž outsourcujeme část jejich činnosti. Mezi většími zavedenými firmami mohu jmenovat třeba aplikace pro T-Mobile.

Typickým klientem je firma, která za námi přijde už na základě doporučení a referencí které jsou za námi, že věří naší práci a technologickému úsudku. Stanou se našimi zákazníky a nechají pak vše na nás. Viděli totiž výsledky naší práce, která už je v Česká republice vidět prakticky všude na internetu.

„Dílna“ firmy Ackee, kde se vyrábějí mobilní aplikace

Pomáhá vám IBM nějak i po obchodní stránce?

V tuto chvíli ne, nicméně řešíme zařazení naší společnosti do jejich partnerského programu, kde budeme uvedeni jako technologický partner a Bluemix Ambassador.

Nebojíte se na druhou stranu až přílišného přivázání k IBM a z toho plynoucích omezení typu vendor-lock?

Toto je riziko, které existuje u všeho, co nevlastníte a neřešíte sami, je tedy i u IBM Bluemix. IBM však má dosti transparentní infrastrukturu a její Bluemix je postavený na technologiích, které používají i jiní poskytovatelé služeb, takže zde není hrozba nějakého vendor-locku. Teoreticky můžeme díky otevřenosti této platformy migrovat naše data i jinam a nepřijít tak o ně.

IBM Bluemix tedy pro vás nemá žádné úskalí?

Jediná věc, kterou bych obchodní politice IBM Bluemixu vytkl, je počáteční investice do vývoje. IBM totiž u Bluemixu zpoplatňuje i testovací instance, nikoliv pouze produkční, což je běžné u jiných poskytovatelů.

Další články z této rubriky

Květnový výprodej na Goodoffer24 nabízí Windows 11 Pro za €20 a mnoho dalších slev
Získejte Windows 10 jen za €14 nebo Windows 11 za €20 ve velkém květnovém výprodeji na Goodoffer24
Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
Speciální jarní slevy na software, Windows 11 za €21 na Goodoffer24
Goodoffer24 uvádí v březnu výprodej Windows 11 za €20 a mnoho dalších slev

Diskuse k tomuto článku

8.12.2015 11:31 Petr Ježek | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Takže poslední věta dokumentuje neschopnost manažerů Ackee vyjednat s IBM standardní, nikoli vazalské podmínky. Buď Ackee představuje pro IBM malý, ale cenný výnosový kanál (přímo či nepřímo) nebo nikoli. V druhém případě pak jde o závislost na IBM včetně možného adresného vedor-locku.
Archlinux for your comps, faster running guaranted!
8.12.2015 21:45 Dominik Veselý
Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer
Dobrý den,

nikde není řečeno, že to platíme, máme kredity, které to pokryjí. jen jsem narážel na to, co by mohlo od bluemixu odradit ostatní potenciální uživatele.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.