abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 54
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (13%)
    Celkem 195 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer

    7. 12. 2015 | Redakce | Reklama | 1395×

    Česká firma Ackee je na trhu už tři a půl roku a vyvíjí mobilní aplikace s technologickou přidanou hodnotou na zakázku. Vlastní též produkt, na němž testují technologické novinky. Na infrastruktuře IBM Bluemixu provozovali část back-endové infrastruktury už dříve, aby se nakonec rozhodli na Bluemix převést i zbytek. Dominik Veselý, absolvent ČVUT-FIT a dnes ředitel a jeden ze zakladatelů Ackee se vendor-locku ze strany IBM nebojí, nějaké výhrady však vůči Velké modré má.

    Ackee spoléhá na IBM Bluemix (IBM cloud) a SoftLayer (IBM cloud shop

    Richard Jan Voigts


    Mohl byste stručně popsat vaši firmu, co vlastně Ackee dělá? Jde o typický startup?

    Nejsme už typickým startupem. Pro mobilní aplikace jsme se rozhodli, protože jsme v nich viděli trend v podobě snadno uchopitelné tvorby přidané hodnoty, prostě ono pověstné „nízko visící ovoce“. Spolu s ostatními zakladateli stále ještě přednášíme mobilní aplikace na ČVUT-FIT. Většina týmu jsou rovněž absolventy této vysoké školy, zbytek je v pátém ročníku. V Ackee tvoříme jak back-endovou část, tak aplikace pro mobilní zařízení na zakázku, a to pro všechny platformy – iOS, Android i Windows Phone. Je samozřejmě vidět, že zájem o aplikace Windows Phone je znatelně menší. Back-endovou část provozujeme v cloudovém prostředí struktury IBM Bluemix. Mobilní část aplikací vyvíjíme v nativních kódech jednotlivých platforem. Pokud totiž mají být výsledky kvalitní, jinak to nejde. Každá platforma vypadá jinak, a proto i aplikace pro každou z nich by měla podle toho vypadat. Nicméně jsou i situace, kdy se hodí vývoj multiplatformní, ten však většinou nebývá pro typické koncové uživatele.

    Dominik Veselý, Ackee

    Proč jste se rozhodli pro spolupráci zrovna s IBM?

    Potřebovali jsme spolehlivou platformu pro nasazení celé aplikace. Vyzkoušeli jsme více platforem a po navázání spolupráce s IBM jsme rozhodli pro řešení IBM Bluemix, které nám vyšlo jako nejlepší.

    Jak vaše spolupráce s IBM probíhá?

    Máme od IBM k dispozici kredity na využívání cloudových služeb IBM Bluemix a SoftLayer, a také přímý přístup k technické podpoře v České republice přímo od IBM.

    Zúčastnili jste se také soutěže startupů IBM SmartCamp ?

    Soutěže IBM SmartCamp jsme se nezúčastnili, jelikož už nejsme startup a hlavně jsme o ní nevěděli.

    Kdo je vaším typickým zákazníkem?

    Je jím buď startup, který potřebuje technickou pomoc a řešení jejich vize, nebo společnost, která potřebuje pomoci s technologickou exekutivní částí, která má stát za jejich byznysem.

    Jde o technologické softwarové startupy, nebo o začínající firmy mimo IT?

    Tak i tak. Z firem mimo IT je naším zákazníkem například firma Damejidlo.cz, jejich mateřská společnost DeliveryHero.cz, nebo CeskyBabysittingToday.cz. Z IT firem jde o ty, které se věnují programování, jimž outsourcujeme část jejich činnosti. Mezi většími zavedenými firmami mohu jmenovat třeba aplikace pro T-Mobile.

    Typickým klientem je firma, která za námi přijde už na základě doporučení a referencí které jsou za námi, že věří naší práci a technologickému úsudku. Stanou se našimi zákazníky a nechají pak vše na nás. Viděli totiž výsledky naší práce, která už je v Česká republice vidět prakticky všude na internetu.

    „Dílna“ firmy Ackee, kde se vyrábějí mobilní aplikace

    Pomáhá vám IBM nějak i po obchodní stránce?

    V tuto chvíli ne, nicméně řešíme zařazení naší společnosti do jejich partnerského programu, kde budeme uvedeni jako technologický partner a Bluemix Ambassador.

    Nebojíte se na druhou stranu až přílišného přivázání k IBM a z toho plynoucích omezení typu vendor-lock?

    Toto je riziko, které existuje u všeho, co nevlastníte a neřešíte sami, je tedy i u IBM Bluemix. IBM však má dosti transparentní infrastrukturu a její Bluemix je postavený na technologiích, které používají i jiní poskytovatelé služeb, takže zde není hrozba nějakého vendor-locku. Teoreticky můžeme díky otevřenosti této platformy migrovat naše data i jinam a nepřijít tak o ně.

    IBM Bluemix tedy pro vás nemá žádné úskalí?

    Jediná věc, kterou bych obchodní politice IBM Bluemixu vytkl, je počáteční investice do vývoje. IBM totiž u Bluemixu zpoplatňuje i testovací instance, nikoliv pouze produkční, což je běžné u jiných poskytovatelů.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.12.2015 11:31 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer
    Takže poslední věta dokumentuje neschopnost manažerů Ackee vyjednat s IBM standardní, nikoli vazalské podmínky. Buď Ackee představuje pro IBM malý, ale cenný výnosový kanál (přímo či nepřímo) nebo nikoli. V druhém případě pak jde o závislost na IBM včetně možného adresného vedor-locku.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    8.12.2015 21:45 Dominik Veselý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor – Ackee – Dominik Veselý – IBM Bluemix a SoftLayer
    Dobrý den,

    nikde není řečeno, že to platíme, máme kredity, které to pokryjí. jen jsem narážel na to, co by mohlo od bluemixu odradit ostatní potenciální uživatele.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.