Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 20:46

Týden na ScienceMag.cz: Nanotechnologie pomocí laseru

19. 11. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Nanotechnologie pomocí laseru  

Může být oklika stejně dlouhá jako úsečka? Diamant jako základ pro kvantové počítače. Přínosy sdílené ekonomiky pro ČR. Kamera s grafenem a kvantovými tečkami. Jak se měří podobnost DNA. Chemické složení vzdálených galaxií.

Překvapující geometrická kouzla: Foton v zakalené vodě

Máme dvě skleničky, jednu s vodou čirou a druhou zakalenou. Do obou vyšleme paprsek světla. V jaké z nich fotony v průměru urazí delší dráhu? A co když si foton nebudeme představovat jako kuličku, ale jako vlnu? Souvisí to i s šířením gravitačních vln?

Kvantové počítače z defektů v diamantu

Způsob výroby kvantových počítačů ve větším až průmyslovém měřítku by mohl být založen na diamantu. Informaci by v tomto konceptu nesly defekty v diamantových krystalech, samozřejmě na rozměrech nanometrů. Vady v krystalové mřížce diamantu přitom fungují jako přirozený zdroj světla…

Sdílená ekonomika v Česku má potenciál až 60 miliard korun

Očekávané přínosy sdílené ekonomiky: Zpřístupnění luxusního zboží spotřebitelům, kteří by si jejich vlastnictví nemohli dovolit. Generování dodatečných příjmů pro vlastníky aktiv či zboží dlouhodobé spotřeby a flexibilnější využití jejich času. Vyšší využití kapacit v ekonomice. Zvýšení kvality poskytovaných služeb díky konkurenci mezi platformami zprostředkujícími sdílení a tradičními firmami. Úspora přírodních zdrojů.

Kamera s grafenem a kvantovými tečkami

Španělští fyzici vyrobili kameru, která obsahuje grafen zpracovaný běžnými průmyslovými technologiemi. Kamera je citlivá na daleko širší spektrum světelného záření než dosavadní zařízení a současně dává vyšší signál. Nový postup může být užitečný také při vytváření vysokorychlostních optických komunikačních sítí.

Vysokorychlostní vytváření pravidelných povrchových struktur pomocí laseru

Pro každý laser se nabízí řada specifických možností a klíč je v nalezení správného postupu a parametrů – úhlů, geometrie, frekvence a intenzit pro daný materiál. Řešení vyvinuté v HiLASE (laserové centrum u Prahy v Dolních Břežanech) patří mezi technologie označované HR-LIPSS (highly regular laser-induced periodic surface structures) a může být alternativou složitých a nákladných procesů výroby nanostrukturních povrchů jako jsou naprašování, chemické a plazmové leptání, chemické vylučování z plynné fáze, nanoimprinting, optické a fyzikální litografiie, které často potřebují vakuum nebo jiné speciální prostředí.

Jak se vlastně měří podobnost DNA?

Co znamená, když se řekne, že „člověk a šimpanz sdílí 98 % svých genů“? Devadesát osm procent čeho vlastně je identických? Přesné číslo záleží na tom, jak velké jednotky počítáme. Vše si vysvětlíme na jednoduché ilustrativní analogii. Představte si, že máme dvě verze jedné knihy a chceme je navzájem srovnat… Jak ale proces provádět jinak než čtením písmenka po písmenku? U DNA na rozdíl od knihy můžeme molekulu zahřát a přitom pro stanovení podobnosti využít jejích fyzikálně-chemických vlastností…

Krátce

Bonobové pomáhají cizincům i bez požádání. Dělají to „vědomě“? Je to evolučně výhodné?

Největší vakuový kompresor ČR. Optický kompresor je součástí laserového systému, bude komprimovat výstupní laserové pulzy na 30 femtosekund.

Protein, který hlídá normální vývoj mozku. Dělení vs. funkční specializace nervových buněk; narušení mechanismu vede k problémům včetně nádorů.

Astrofoto: Dvojice galaxií ve Velké Medvědici. Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2017 obdržel snímek Galaxie M81.

55 let satelitního televizního vysílání. Rok 1962 se zapsal do historie satelitního TV vysílání, televizní signál totiž poprvé překonal Atlantický oceán.

Chemické složení vzdálených galaxií je překvapivě podobné jako u Slunce. Vědci ukázali, že k podobnému objemu prvků jako železo či nikl přispěly jak v naší, tak ve vzdálených galaxiích dva druhy supernov typu Ia.

Stěhování ježčích národů – jak se ježek dostal na Krétu. Doby ledové, izolace a kryptické druhy.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.