Portál AbcLinuxu, 8. května 2024 08:55

Linux: praktická bezpečnost

14. 10. 2003 | Ondřej Čečák
Články - Linux: praktická bezpečnost  

Před nedávnem se u nás objevila poměrně zajímavá knížka, která se hrdě nazývá "nejucelenější příručkou k zabezpečení Linuxu". Pojďme se na ni podívat trochu blíže...

O knize

Linux: praktická bezpečnost Knihu napsal Ramón J. Hontanón a jak kniha informuje, jedná se o experta s více než deseti lety zkušeností. Vydána byla v USA roku 2001 u nakladatelství Sybex (podobně jako třeba Linux: Administrace serveru Apache) a u nás vyšla u Grady. Na více než 430 stranách se autor pokouší shrnout zabezpečení GNU/Linuxu a to pokud možno bez velké závislosti na jedné distribuci.

Konkrétně v první kapitole rozebírá jednotlivé hlavní distribuce (i když chybí zde třeba Gentoo a Mandrake), ale sám autor píše, že na volbě distribuce zase tolik nezáleží, protože všechny popisované (tedy Red Hat, Caldera, SuSE, Turbolinux a Debian) nabízejí možnosti mít aktualizovaný software bez objevených známých chyb.

Díky tomu, že se jedná o knihu přeloženou, je jasné, že vše nebude úplně aktuální. Přece jenom za dva roky se toho odehraje docela dost. Nicméně, překlad je podle mého názoru docela dobrý. Občas sice něco ujelo (ono docela odrazuje přečíst si hned na začátku, cituji: "ale většina útoků pochází od nepříliš zdatných lidí, kteří zkoušejí různé útočné skripty, které jsou tak jednoduché, že se jim říká "dětské skripty"). Názor si udělejte sami, ale jinak jsem se moc neděsil.

Stručný obsah

Kniha je rozdělena na části, které vás od začátku provádějí zabezpečováním systému, sítě, aplikací a perimetru a navíc autor přidává vzdálený přístup, ověřování a přílohy.

Autor se tak pokouší popsat problematiku zabezpečování systémově "podle vzdálenosti od jádra".

    Část 1: Zabezpečení systému

  1. Základy zabezpečení Linuxu
  2. Instalace a nastavení systému
  3. Sledování a audit systému
  4. Autor zde probírá základní metody zabezpečování, možnosti útoku a také sledování komunikace a kontrolu systému.

    Část 2: Zabezpečení sítě

  5. Nastavení síťových služeb
  6. Sledování a auditování sítě
  7. Zde je představen inetd/xinetd, TVP Wrapper a aplikace pro audit sítě jako Nessus, nmap a podobně.

    Část 3: Zabezpečení aplikací

  8. Elektronická pošta
  9. Služby HTTP
  10. Zabezpečení služby Samba
  11. V první kapitole této části autor popisuje programy sendmail, qmail a postfix, poštovní protokoly a možnosti šifrování (GPG). Následně jsou představeny protokoly http (resp. server Apache) a smb (Samba). Opět jsou hlavně popsány zásady bezpečné konfigurace.

    Část 4: Zabezpečení perimetru

  12. Firewally na úrovni síťové vrstvy
  13. Firewally na úrovni transportní vrstvy
  14. Firewally na úrovni aplikační vrstvy
  15. Tato část popisuje firewally na Linuxu, tedy ipfwadm (pouze představení), ipchains a iptables. Zde se hodí hotové případové studie (příklady hotových řešení). Navíc jsou zde popsány známé útoky jako třeba syn-flood a ping of the death a obrana proti nim. Jako bonus je představen překlad adres (NAT). Pod "Firewally na úrovni transportní vrstvy" se skrývají proxy servery a podrobný popis použití Sock5. "Firewally na úrovni aplikační vrstvy" popisují především program FWTK.

    Část 5: Vzdálený přístup a ověřování

  16. Virtuální privátní sítě
  17. Silné ověřování uživatelů

Poslední část popisuje jak vyplývá z názvu VPN a také PPTP. Nezapomíná se ani na ssh. Poslední kapitola představuje Kerberos a ukazuje, jak nakonfigurovat Kerberos Domain Controller. Také je představeno S/Key a OPIE (jednorázová hesla).

Přílohy

Příloha A: Další zdroje informací
Příloha B: Moduly PAM

Zde není třeba cokoliv dodávat. Snad jenom, že překladatelé připojili seznam českých internetových (tedy webových) adres, včetně abclinuxu.cz :-) a hysteria.sk. Také je zmíněna emailová konference na linux.cz.

Závěr

Za velice dobrý nápad považuji malý přehled nejdůležitější bezpečnostní terminologie v úvodní kapitole. Pokud by něco nebylo přeloženo úplně korektně, není problém pochopit, o co se jedná :o).

Autor si klade za cíl shrnout věci ohledně bezpečnosti a dle mého nazoru úspěšně. Pokud je představen nějaký program, je nejprve popsán jeho účel, případně jak vznikl, následně instalace (obvykle rpm, zdrojové kódy) a konečně konfigurace. Časté jsou také příklady relevantních částí konfiguračního souboru či části prováděných příkazů. Pokud se to hodí, autor doplnil výklad obrázky, nejčastěji schématy (například část topologie sítě).

Bohužel, některé screenshoty (nejenom z Windows) nejsou moc povedené, protože zřejmě při kompresi došlo k dost výraznému rozostření, takže se stává, že bezpečně rozeznáte pouze tlačítka a případně můžete odhadnout délku slov. Není to u všech obrázků, ale takto znehodnocené příklady jsou prakticky zbytečné.

Jak je vidět z obsahu, autor poměrně pečlivě probírá jednotlivá bezpečnostní témata a podle mého názoru se mu to daří. Čtivě popisuje vše důležité.

Nakladatelství Grada prodává tuto knihu v šité vazbě, cca 440 stran za 499 Kč. Pokud máte zájem o podrobnější informace, na webových stránkách Grady je možné shlédnout 17 ukázkových stránek.

Autor:Ramón J. Hontanón
Název:Linux - praktická bezpečnost
Nakladatelství:Grada
Počet stran:440
Cena:499,- Kč / 725,- Sk
Rok vydání:2003

Související články

SSH - Kompletní průvodce
Hacking 1/2003
Velký průvodce protokoly TCP/IP: Bezpečnost
Hacking bez tajemství - Webové aplikace
Administrace systému Linux
Recenze: Cracking bez tajemství

Odkazy a zdroje

Grada, Linux - praktická bezpečnost

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.