Portál AbcLinuxu, 15. května 2024 21:30

Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek

6. 11. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek  

Chytrý překladač pod lupou. Kovový vodík. Volební preference jako šíření infekcí. Gravitační rudý posuv. Galaxie v raném vesmíru, těžké prvky a prach. Fosfan v atmosféře Venuše zpochybněn. Odkud vidí Zemi mimozemšťané? Věda a koronavirus.

U vzdálené neutronové hvězdy poprvé změřen gravitační rudý posuv

„Běžný“ rudý posuv je dán rozpínáním vesmíru nebo jiným vzdalováním pozorovaného objektu. Gravitační rudý posuv je důsledkem teorie relativity, efektů (deformací prostoru, času…) v silných gravitačních polích. Pomocí rentgenové observatoře Chandra nyní astronomové popsali tento jev u dvojice hvězd, které jsou od nás vzdálené asi 29 000 světelných let.

CUBBITT: Automatický překladač, který už opravdu nahradí překladatele

Jak již proběhlo médii, překladač CUBBITT dokázal překládat novinové články v kvalitě srovnatelné s běžnými lidskými překladateli. Podle výsledků zaslepeného testu byly překladu CUBBIT hodnoceny jako sice méně plynulé, ale zato přesnější. Na vývoji překladače se podílí Martin Popel z Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK, hlavní autor článku na toto téma publikovaného v Nature Communications. Rozhovor s M. Popelem. Hodí se CUBBITT do mobilu? Využívá tenzorové procesory?

Umělá inteligence odhadla vznik kovového vodíku

Podle umělé inteligence zde neexistuje žádný kritický bod, respektive skupenská přeměna prvního řádu. Plynný molekulární vodík na kovový vodík s růstem tlaku přechází pomalu a pozvolna s tím, jak zanikají kovalentní vazby spojující dva atomy do molekuly H2.

Volební preference jako šíření infekcí – ale o memech se nemluví

Lidské názory jako hra s buněčným automatem. Před prezidentskými volbami v USA a v době pandemie – co tak asi matematicky modelovat a dávat do souvislosti, chtěli-li autoři výzkumu vzbudit mediální pozornost? Zajímavé je, že model se ale nijak neodvolává ne teorie memů, memetika už zřejmě vyšla z módy.

Zeptosekundy: Změřili rekordně krátký časový úsek

Zepto neboli 10 na -21. Dobu 247 zeptosekund trvá fotonu projít molekulou vodíku. V roce 1999 dostal egyptský chemik Ahmed Zewail Nobelovu cenu za zjištění, že k tvorbě a rozpadu chemických vazeb dochází v řádu femtosekund. Nyní na Gotheho Univerzitě v Mohuči tým Reinharda Dörnera změřil vůbec nejkratší časový úsek. Autoři studie provedli svá měření na molekule vodíku, kterou ozařovali rentgenovými paprsky z rentgenového laseru PETRA III v hamburském urychlovači DESY.

Krátce

Pět typů kočičářů. Kočičář po vzoru pejskař. Jak minimalizovat škody, které dělají kočky – a to nikoliv ty toulavé.

Jak si kokotice hledá svou kořist Kokotice očividně nemůže provádět fotosyntézu, jako to dělá většina rostlin, a nevyrábí si tedy vlastní potravu za využití světla. Jde na to jinak: svou potravu získává od svých bližních. (úryvek z knihy: Daniel Chamovitz: Co rostlina ví – průvodce smyslovým světem rostlin)

Měření kvality: pohyb, směna a peníze. Buridan využil impetus k diskusi, zda Bůh potřebuje nějakou pomoc, aby uvedl do pohybu nebeská tělesa. (úryvek z knihy Mikuláš Teich: Znovuobjevená vědecká revoluce)

Našli, nebo nenašli (fosfan na Venuši)? Nedávný objev fosforovodíku v atmosféře Venuše vyvolal vlnu úvah na téma, zda by se nemohlo jednat o důsledek života. Možná jde ale prostě o chybu.

Tranzity naruby. Kdo může vidět přechody Země před Sluncem? Z některých exoplanet bude možné sledovat tranzity planet Sluneční soustavy, a to včetně Země.

Pracuje Rusko na jaderném kosmickém tahači? Po letech prakticky úplného mlčení se ruský výrobce armádních družic rozhodl zveřejnit první obrázky obřího kosmického transportéru, který vzniká ve výrobním závodě v St. Petersburgu.

Unikátní operace zachránila pacienta napadeného smrtelným zlatým stafylokokem. Rozhodnutí operovat neslo s sebou obrovské riziko, protože krvácení do hrudníku bylo masívní a byl velký problém dostat se k cévám.

Galaxie raného vesmíru byly už překvapivě vyspělé. Vyspělostí se myslí hlavně obsah těžkých prvků a prachu. Tyto závěry vyplynuly ze studia 118 vzdálených (a tedy starých) galaxií.

Robot s umělou inteligencí kontroluje rajčatový skleník. Robot dokáže odhalit škůdce jako například molice či vrtalky, které napadají listy. Odhalí zároveň případnou plíseň, ale i nedostatek živin či vody.

Nervy přenesené z čela léčí vřed oka. Operace korneální neurotizace poprvé v ČR.

Jak u obratlovců vznikla adenohypofýza. Evoluční původ součásti podvěsku mozkového, tzv. adenohypofýzy.

Kůrovec z křídy. Nález z Bornholmu poukazuje na to, že nejstarší kůrovcovití patrně obývali původně pouze náhodné praskliny ve dřevě a kůře.

Metastázování rakoviny spouští nedostatek kyslíku. Když nádorové buňky strádaly, „pokusily se vyjít na vzduch“, asi jako lidé z přeplněné místnosti.

Věda a koronavirus

COVID-19: Fyzikové tvrdí, že rozestupy a rouška nestačí. Chování kapiček, které mohou obsahovat viry včetně koronaviru, se prý dosud popisovalo pomocí zastaralých modelů z oblasti dynamiky tekutin. Předpokládaná rizika proto nejspíš neodpovídají realitě.

Koronavirus může cílit i na ledviny, proto je nebezpečný diabetikům. Problém je v samotném diabetu, ne v lécích na ledviny a hypertenzi, ukazuje nové studie.

Může antigenní test na COVID-19 nahradit metodu PCR? U vzorku přibližně 600 osob se zjišťuje, jestli je při testování na Covid-19 možné používat místo PCR metody tzv. antigenní test. Výsledky by měly především ověřit spolehlivost antigenních testů a jejich případné využití, například i v diskutovaném celoplošném testování české populace.

Antigenní testy nejsou spolehlivé, ukazuje provedená studie. Celková senzitivita antigenních testů se podle našeho zjištění pohybuje pod hranicí 70 %.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.