abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.4. 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (50%)
     (0%)
     (50%)
     (0%)
    Celkem 2 hlasů
     Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek

    6. 11. 2020 | Redakce | Různé | 1109×

    Chytrý překladač pod lupou. Kovový vodík. Volební preference jako šíření infekcí. Gravitační rudý posuv. Galaxie v raném vesmíru, těžké prvky a prach. Fosfan v atmosféře Venuše zpochybněn. Odkud vidí Zemi mimozemšťané? Věda a koronavirus.

    U vzdálené neutronové hvězdy poprvé změřen gravitační rudý posuv

    „Běžný“ rudý posuv je dán rozpínáním vesmíru nebo jiným vzdalováním pozorovaného objektu. Gravitační rudý posuv je důsledkem teorie relativity, efektů (deformací prostoru, času…) v silných gravitačních polích. Pomocí rentgenové observatoře Chandra nyní astronomové popsali tento jev u dvojice hvězd, které jsou od nás vzdálené asi 29 000 světelných let.

    CUBBITT: Automatický překladač, který už opravdu nahradí překladatele

    Jak již proběhlo médii, překladač CUBBITT dokázal překládat novinové články v kvalitě srovnatelné s běžnými lidskými překladateli. Podle výsledků zaslepeného testu byly překladu CUBBIT hodnoceny jako sice méně plynulé, ale zato přesnější. Na vývoji překladače se podílí Martin Popel z Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK, hlavní autor článku na toto téma publikovaného v Nature Communications. Rozhovor s M. Popelem. Hodí se CUBBITT do mobilu? Využívá tenzorové procesory?

    Umělá inteligence odhadla vznik kovového vodíku

    Podle umělé inteligence zde neexistuje žádný kritický bod, respektive skupenská přeměna prvního řádu. Plynný molekulární vodík na kovový vodík s růstem tlaku přechází pomalu a pozvolna s tím, jak zanikají kovalentní vazby spojující dva atomy do molekuly H2.

    Volební preference jako šíření infekcí – ale o memech se nemluví

    Lidské názory jako hra s buněčným automatem. Před prezidentskými volbami v USA a v době pandemie – co tak asi matematicky modelovat a dávat do souvislosti, chtěli-li autoři výzkumu vzbudit mediální pozornost? Zajímavé je, že model se ale nijak neodvolává ne teorie memů, memetika už zřejmě vyšla z módy.

    Zeptosekundy: Změřili rekordně krátký časový úsek

    Zepto neboli 10 na -21. Dobu 247 zeptosekund trvá fotonu projít molekulou vodíku. V roce 1999 dostal egyptský chemik Ahmed Zewail Nobelovu cenu za zjištění, že k tvorbě a rozpadu chemických vazeb dochází v řádu femtosekund. Nyní na Gotheho Univerzitě v Mohuči tým Reinharda Dörnera změřil vůbec nejkratší časový úsek. Autoři studie provedli svá měření na molekule vodíku, kterou ozařovali rentgenovými paprsky z rentgenového laseru PETRA III v hamburském urychlovači DESY.

    Krátce

    Pět typů kočičářů. Kočičář po vzoru pejskař. Jak minimalizovat škody, které dělají kočky – a to nikoliv ty toulavé.

    Jak si kokotice hledá svou kořist Kokotice očividně nemůže provádět fotosyntézu, jako to dělá většina rostlin, a nevyrábí si tedy vlastní potravu za využití světla. Jde na to jinak: svou potravu získává od svých bližních. (úryvek z knihy: Daniel Chamovitz: Co rostlina ví – průvodce smyslovým světem rostlin)

    Měření kvality: pohyb, směna a peníze. Buridan využil impetus k diskusi, zda Bůh potřebuje nějakou pomoc, aby uvedl do pohybu nebeská tělesa. (úryvek z knihy Mikuláš Teich: Znovuobjevená vědecká revoluce)

    Našli, nebo nenašli (fosfan na Venuši)? Nedávný objev fosforovodíku v atmosféře Venuše vyvolal vlnu úvah na téma, zda by se nemohlo jednat o důsledek života. Možná jde ale prostě o chybu.

    Tranzity naruby. Kdo může vidět přechody Země před Sluncem? Z některých exoplanet bude možné sledovat tranzity planet Sluneční soustavy, a to včetně Země.

    Pracuje Rusko na jaderném kosmickém tahači? Po letech prakticky úplného mlčení se ruský výrobce armádních družic rozhodl zveřejnit první obrázky obřího kosmického transportéru, který vzniká ve výrobním závodě v St. Petersburgu.

    Unikátní operace zachránila pacienta napadeného smrtelným zlatým stafylokokem. Rozhodnutí operovat neslo s sebou obrovské riziko, protože krvácení do hrudníku bylo masívní a byl velký problém dostat se k cévám.

    Galaxie raného vesmíru byly už překvapivě vyspělé. Vyspělostí se myslí hlavně obsah těžkých prvků a prachu. Tyto závěry vyplynuly ze studia 118 vzdálených (a tedy starých) galaxií.

    Robot s umělou inteligencí kontroluje rajčatový skleník. Robot dokáže odhalit škůdce jako například molice či vrtalky, které napadají listy. Odhalí zároveň případnou plíseň, ale i nedostatek živin či vody.

    Nervy přenesené z čela léčí vřed oka. Operace korneální neurotizace poprvé v ČR.

    Jak u obratlovců vznikla adenohypofýza. Evoluční původ součásti podvěsku mozkového, tzv. adenohypofýzy.

    Kůrovec z křídy. Nález z Bornholmu poukazuje na to, že nejstarší kůrovcovití patrně obývali původně pouze náhodné praskliny ve dřevě a kůře.

    Metastázování rakoviny spouští nedostatek kyslíku. Když nádorové buňky strádaly, „pokusily se vyjít na vzduch“, asi jako lidé z přeplněné místnosti.

    Věda a koronavirus

    COVID-19: Fyzikové tvrdí, že rozestupy a rouška nestačí. Chování kapiček, které mohou obsahovat viry včetně koronaviru, se prý dosud popisovalo pomocí zastaralých modelů z oblasti dynamiky tekutin. Předpokládaná rizika proto nejspíš neodpovídají realitě.

    Koronavirus může cílit i na ledviny, proto je nebezpečný diabetikům. Problém je v samotném diabetu, ne v lécích na ledviny a hypertenzi, ukazuje nové studie.

    Může antigenní test na COVID-19 nahradit metodu PCR? U vzorku přibližně 600 osob se zjišťuje, jestli je při testování na Covid-19 možné používat místo PCR metody tzv. antigenní test. Výsledky by měly především ověřit spolehlivost antigenních testů a jejich případné využití, například i v diskutovaném celoplošném testování české populace.

    Antigenní testy nejsou spolehlivé, ukazuje provedená studie. Celková senzitivita antigenních testů se podle našeho zjištění pohybuje pod hranicí 70 %.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 8.11.2020 07:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek
    *See those buttery grits? They lack the safety of wires. *Vile slaves free make us sick. To them, we are guilty of our greatness: with the courage to build from your own bones, *from flour and marrow a glowing world. Both sacred order and hunger are growing. lukewarm they are, lukewarm and envious. With a smile twisted in greed *that we have something to be proud of, that we have something to obediently love. *See those buttery grids, *that can no longer save seams or fabrics? *They long to meet, though they have lost their yarn *into your destiny in a low state. Without the stream of God's grace and morals let them mourn their freedoms. They feel the diodes of vision fade. They fly in vain and do in vain. And we know it, and we know the Lord knows it. Only the millers of the panthers stand against us, *not even standing: standing. My friend, I know what lies ahead. Work, joy, war. If you are not ours, then you are a stranger. Will you return to your fatherland? Well? We'll help the undecideds. *The vines of displacement will bloom. But if you are ours, you know what to do. Don't ask, fight, celebrate with work. In the gardens of truth, the poppies smell, we harvest the orcas with conspiracies. *Peace is dear to us, don't wash. *Expensive too much, no lava, can't afford it now. Now we must cut and harvest and live, of whoever yokes, to accept the yoke. Peace is no guarantee of anything. War is a guarantee of work. Smile, my friend. Fatigue doesn't hurt. The distances are pale and 2D, But the heart burns and smokes. We are not cowards. We'll take the road. And then we beat a confession out of her, where it leads.
    Jako asi lepší než to bejvalo, ale ne. (hvězdičkou jsem si označil řádky co jsou úplně blbě) (pozor, že to nedávno nějaký dobrodinec přeložil a dal to na net, takže budoucí modely už budou mít v trénovací množině lidský překlad)
    8.11.2020 21:03 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek
    :-D jako taky jsem hned začal testovat, ale takhle praštěnou báseň k dispozici nemám. Přiznám se, že ten text mi dává zabrat - víceméně podle bezchybné gramatiky odhaduji, že toto je originál, který jste překladači předložil (protože podle mého pozorování překladač ve směru ČJ->AJ kašle na členy určité i neurčité), ale Google tvrdí, že ho nezná - prozradíte zdroj? Trochu mi to připomíná Lewise Carrola, ale asi to nebude přesně on...

    Já jsem zatím zjistil, že na méně zjevné přisprostlé idiomy matfyzácký překladač nezabírá (podobně jako Google Translator), ale třeba nevinné "It's the same old same old." přeložil správně, na rozdíl od GT. A "when the $#|^ hits the fan" přeložil doslova, ale poměrně kvalitně, a popravdě ten idiom myslím nemá český ekvivalent, takže za mě všechna čest :-)

    Taky jsem zkusil kousek reálného článku (zdroj):

    "We offer today our congratulations to the new President- and Vice-President-Elect: Joe Biden and Kamala Harris," said Smith, adding: "Election Day this year turned into a very long and tense election week, with many Americans glued to their screens anxiously awaiting the outcome."

    Výsledek je řekl bych citelně lepší, než z G.T.

    Kouká mi přes rameno třináctiletý synek a pravil "nojo, podle prodlevy při zpracování, tam stejnak sedí ňákej matfyzák a buší ty překlady do klávesnice" :-D
    [:wq]
    Jendа avatar 9.11.2020 08:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek
    prozradíte zdroj
    Umbrtka - Práce, radost, válka.
    víceméně podle bezchybné gramatiky odhaduji, že toto je originál, který jste překladači předložil
    No právě že ne. Je to česká verze, kterou jsem si nechal přeložit. Je z toho vidět, že dneska se umí generovat „bezchybný“ text (protože se model naučí, jak vypadá korektní angličtina, a pak ji dokáže dobře napodobit - je to vidět nejvíc třeba na GPT-2 a GPT-3), ale problém je s „porozuměním“, takže ten vygenerovaný text často neodpovídá vzoru, nebo je gramaticky správný, ale úplně nesmyslný.
    Kouká mi přes rameno třináctiletý synek a pravil "nojo, podle prodlevy při zpracování, tam stejnak sedí ňákej matfyzák a buší ty překlady do klávesnice" :-D
    Plot twist: GPT-3 je banda Indů, a proto ten model nemůžou zveřejnit.
    10.11.2020 08:56 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek
    Oho! Můj odhad byl zcela špatně. A Umbrtku jsem neznal... jak jsem mohl doteď žít takto kulturně ochuzen :-)

    Ještě jsem ze zvědavosti zkusil, zadat do překladače asi tři sloky populární písně Foxtrot Uniform Charlie Kilo. Od překladače jsem samozřejmě nečekal, že přeloží jinotaj textu, ale díky dost slušnému doslovnému překladu ten jinotaj zůstal poměrně dobře zachován :-)
    [:wq]
    Jendа avatar 9.11.2020 08:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Změřili rekordně krátký časový úsek
    A jinak tohle konkrétně používám jako benchmark překladačů proto, protože si myslím, že k překladu je potřeba znát i historický kontext. Takže modelu chcete asi dát nejdřív k přečtení Wikipedii a učebnice v čistě unsupervised režimu. A taky protože mě zajímá, kdy se konečně podaří přeložit přizdistáty -- dokud to byly embeddingy po slovech, tak to bylo úplně bez šance (je to prostě neznámý token), ale dneska máme BPE, tak by to mohlo dát, ne?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.