Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 17:52

Linux: Příručka českého uživatele systému

2. 12. 2003 | Michal Semler
Články - Linux: Příručka českého uživatele systému  

Recenze další knihy pro linuxové začátečníky a pokročilé. Tentokrát od českého autora.

Linux- příručka českého uživatele Vydavatelství ComputerPress, které je známé zejména vydáváním titulů s počítačovou tématikou, nám k recenzi laskavě poskytlo další knihu ze své současné nabídky - Operační systém Linux - příručka českého uživatele.

Jak již název napovídá, jedná se o knihu zaměřenou na naši zemi. Její autor jí pojal jako tutoriál pro práci s tímto operačním systémem.

Zcela od prvních krůčků čtenáře zasvěcuje do problematiky počínaje vysvětlením principů unixových operačních systémů, přes výklad ovládání příkazovou řádkou a konče ukázkami ze základů síťování.

Po jejím přečtení by měl být i úplný začátečník schopen se systémem plnohodnotně uživatelsky pracovat. Kniha potlačuje grafický desktop k minimu a zaměřuje se na výklad příkazové řádky. Autor vychází z dikce, že každý dobrý správce musí být také dobrým uživatelem. Tato myšlenka je autorem rozvedeno téměř k dokonalosti. Nezapomíná ovšem ani na to, že tuto knihu budou číst převážně začátečníci. Možná by mohl více prostoru věnovat ilustračním screenshotům. Jde především o názornost a ta zde kvůli absenci těchto ilustračních fotografií zcela zbytečně trpí.

Pojďme tedy spolu knihu otevřít. Na první pohled nás upoutá již obálka zcela dle očekávání ilustrovaná fotografií tučňáků. Zbylý design je vyveden jako náznak webové prezentace v CSS. Obálka knihy je z měkkého papíru a tomu odpovídá i cena. O té ale až později.

Kniha začíná dle předpokladu úvodem, ve kterém autor vysvětlí principy Linuxu a UNIXU, historii Linuxu i vztah k ostatním unixovým systémům. Věnuje se také distribucím a vysvětlí, co to vlastně distribuce je.

Ve druhé kapitole je čtenáři ukázáno, jak se do systému přihlásit, vysvětlí se mu základní příkazy a práce s manuálovými stránkami.

Souborový systém je náplní třetí kapitoly. Dozvíte se o principu stromové struktury, jak se nakládá s výměnnými médii a připojování systémů z jiných oddílů disku.

Procesy nám představí čtvrtá kapitola. Dozvíme se, co je proces, jak vzniká a zaniká, i o plánování procesů. Bohužel autor nevěnuje pozornost procesu init a jeho vzniku. Toto by měl správný admin opravdu znát.

Příkazový interpret BASH zaplňuje zcela po právu velké množství listů knihy. Dozvíte se o práci s proměnnými, jak nakládat se vstupy a výstupy programů, tvorbou skriptů a mnoho dalšího. Musím ale říct, že popis mého vlastního interpretu by mne potěšil víc :-). Prostě ještě není tak známý... :-).

UNIX má velké možnosti i v dávkovém zpracování textu. Tomuto tématu se věnuje i další kapitola knihy. Proberou se základní utility, později je věnována pozornost editorům vi a emacs. Na nejlepší sázecí systém na světě - TEX - se bohužel zapomnělo. Toto je největší slabinou celé knihy. Po vytvoření dokumentu je třeba jej ještě zazálohovat a zabalit a proto máme v této kapitole i místo věnované těmto utilitám.

UNIX je především síťovým systémem. Proto v každé pořádné knize o UNIXu musí být kapitola i o této základní funkci tohoto operačního systému. Ani zde nechybí. Nedozvíte se mnoho o síťování na úrovni jádra, koncepce je zaměřena na uživatele, a tak zde naleznete obrázky výstupů programů jako ping nebo traceroute. Prostě vše, co potřebujete vědět, když chcete surfovat webem.

Poslední kapitola se věnuje X serveru, práci v něm a pojednává o desktopových manažerech. Dozvíte se, jak si připojit vzdálenou plochu, posílat okýnka nebo nastavit základní atributy X serveru.

Tato kniha zaplňuje místo na trhu. Je tenká, obsahuje vše důležité a při tom i relativně levná. Neodradí tak začátečníka od její koupě ani cenou ani časem potřebným k jejímu přečtení.

Máte-li sekretářku a chcete ji naučit pracovat v Linuxu, tato kniha je jedinečnou příležitostí.

NázevOperační systém Linux- příručka českého uživatele
AutořiVilém Vychodil
VydalComputer Press
Datum vydání2003
Počet stran260
Doporučená cena269,- Kč / 404 Sk

Související články

1001 tipů a triků pro programování v jazyce Java
InterBase/Firebird
Linux: praktická bezpečnost

Odkazy a zdroje

CPress: Linux Příručka českého uživatele systému

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.