Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 18:50

Extra multimediální systém XMMS

16. 6. 2004 | Vlastimil Ott
Články - Extra multimediální systém XMMS  

Zaslouží si přehrávač XMMS pozornost? Co vlastně umí s pomocí pluginů?

XMMS je přehrávač zvukových souborů všech možných typů. Protože nedávno konečně vyšla další verze, pojďme si jej blíže představit. Aktuální verze 1.2.10 pouze opravuje dřívější chyby a nepřináší nic nového. To je asi fakt, který se mi na XMMS nejvíce nelíbí - jeho pomalý vývoj.

XMMS se stal standardem pro přehrávání zvuku v Linuxu, i když mu může slušně konkurovat třeba MPlayer, ačkoliv ten je určen spíše pro video. Téměř všechno je v XMMS realizováno pomocí pluginů. Modularita programu může být někdy na obtíž - když prostě nemáte plugin, nemůžete číst nebo ukládat to či ono. Ve standardním balíčku s programem jsou ale všechny běžně potřebné pluginy k dispozici.

Pluginy

Plugin - česky obvykle "zásuvný modul" - je knihovna (má příponu .so), která je při startu programu načtena a její funkce jsou uživateli zpřístupněny nějakou volbou programu. Je možné sehnat knihovny již zkompilované, ale stejně tak je běžné, že si je uživatel musí zkompilovat sám.

Místo, kde bychom měli pluginy hledat, je sekce na webu XMMS. Podle funkce jsou rozděleny na vstupní, výstupní, efekty, vizualizace, všeobecné a různé. Je tedy možné instalovat plugin do libovolné kategorie. V programu je potom vyvoláme klávesovou zkratkou Ctrl+P.

Vstupní pluginy

V této sekci jsou zobrazeny pluginy pro čtení zvukových souborů. Standardně se jedná o přehrávání

Každý plugin je standardně zapnutý, proto tento parametr zkontrolujte, pokud vám přehrávání nefunguje.

Vstupní a výstupní pluginy

U mnohých pluginů lze tlačítkem Nastavit specifikovat přesnější parametry než ty, které byly standardně nastaveny. To se může týkat například pluginu pro přehrávání audio cd, kde je v případě více CD-ROM mechanik nutné vybrat tu "správnou", nebo se hodí spuštění CDDB systému (vyhledá na Internetu název písničky).

CDDB  v akci

Výstupní pluginy

Jedná se o programový kód, který formuje zvuková data do konečné formy. Záměrně to píšu takto složitě, protože to není vždy zvuk, co je na výstupu. Standardním výstupem samozřejmě zvuk je; dnes je realizován zvukovým systémem ALSA, je ale stále podporován překonaný systém OSS. Doporučení je jasné - volte ALSA. Dále mohou být na výstupu opět zvuková data, tentokrát jako WAV soubor uložený na disk. O to se stará Disk Writer Plugin; výsledkem je soubor typu RIFF (little-endian) data, WAVE audio, Microsoft PCM, 16 bit, stereo 44100 Hz.

Posledním typickým zástupcem je podpora EsounD, což je jeden ze zvukových démonů. Je ale možné doinstalovat jiné výstupní pluginy, například pro spolupráci s aRtsd (zvukový server pro KDE), pro výstup do OGG nebo MP3, pro DJs či pro modulování výstupu - efekt crossfade. Všechny zde uvedené (a některé navíc) najdete v odpovídající sekci.

Efektové pluginy

Efektové pluginy modulují proud zvukových dat a s jejich pomocí lze dosáhnout více či méně praktických a obskurních zvuků a pazvuků. Obvykle lze každý z nich nastavit, pokud to ovšem sám podporuje.

Efektové pluginy

Mně se osvědčily pluginy, které lze vidět na obrázku; bohužel jich zase nejsou stovky, některé nejdou zkompilovat, jiné tvrdošíjně XMMS shazují. Na následujícím obrázku jsou "šavle" efektu DeFX. Záměrně píšu "šavle", protože tento dialog neslouží pouze k nastavení - je určen k realtimovému modulování zvuku. To znamená, že zvuk se mění okamžitě. Nejlepší je volba Karaoke a Reverberation - zvuk zní velice amatérsky, a navíc ještě jakoby z velkého potrubí. No a když ten zvuk je třeba Britney...;-)

Efekt DeFX

Zkrátka, je třeba trošku zkoušet a hrát si. Zvukový efekt se špatně popisuje, je prostě nejlepší si ho poslechnout. Otázkou zůstává, jestli je dostatek efektů např. pro DJ nebo jestli lze XMMS využívat k něčemu jinému, než je domácí zábava.

Vizualizační pluginy

Nejzábavnější použití pluginů jsou právě ty, které se starají o vizualizaci hudby. Více či méně se jim to daří. Mnoho z nich používá rozhraní OpenGL, což je jednak velice efektivní, a jednak také celkem náročné na výkon stroje. Ukázku některých efektů vidíte na následujích obrázcích. Všechny neoznačené obrázky mají redukovanou velikost kolem 20kB.

Některé z nich lze spustit v celoobrazovkovém režimu, takže efekt je dokonalý. Některé velice efektně reagují na rytmus a na nízké tóny, takže monitor vám úplně ožije barvami.

Vizualizační pluginy

Všeobecné pluginy

Standardně jsou přístupné tři: pro ovládání dálkovým ovladačem, pro ovládání joystickem a pro spuštění programu v okamžiku změny skladby. Dálkový ovladač k televizní kartě se mi s XMMS zatím rozchodit nepodařilo, ale joystick jede od okamžiku, kdy je při startu inicializováno zařízení /dev/js0 nebo vyšší. Lze transparentně nastavit, co má vykonat pohyb pákou či stisk tlačítek. Hodně záleží na citlivosti, proto pozor na uši, máte-li sluchátka - pohyb kniplem k sobě vyžene hlasitost k maximu během sekundy.

Plugin Změna skladby umožní spouštět program při začátku či konci skladby s parametrem nazev_skladby. To znamená, že program může název zobrazit na obrazovce, poslat ho někomu mailem či zapsat do logu.

Nastavení

V této části lze do určité míry nastavit chování programu. Možností je ale méně, než by si člověk přál. Prostě se mi zdá, že jsou možnosti nastavení příliš "chudé". Nevím, co mi chybí, ale něco asi ano. Ale možná je to můj subjektivní dojem.

Velká část nastavení se věnuje názvům souborů a jejich správné interpretaci. Dále také několik voleb k přehrávání, organizaci playlistu a polohování okna, ale to je vlastně vše.

K ovládání přehrávače slouží mnoho kláves, které najdete v hlavní nabídce. O té jsme ještě nemluvili - zobrazí se kliknutím na levý horní rožek aplikace a skrývá se v ní ještě mnoho jiných věcí. Je to například playlist neboli seznam přehrávaných skladeb. Ten lze různě modifikovat, načítat, ukládat nebo míchat.

Praktickou pomůckou je ekvalizér (Alt-e): opravdu efektivně funguje a dokáže měnit jednotlivá zvuková pásma. Stav lze uložit a později načíst. Jenom jsem se na Internetu nedopátral přednastavených profilů.

Skiny

Skiny jsou klasická věc - změna vzhledu. Do jisté míry nás XMMS zklame, protože (pokud je mi známo) není možné změnit jeho "hranatý" tvar. Žádná divoká párty se tedy nekoná. Tohle považuji za další nedostatek aplikace. Nejsem sice uživatel, který by si na takových drobnostech zakládal, ale domnívám se, že je to důležitá vlastnost.

Skinů existují tuny, hledejte opět na stránce XMMS.

Rozhodně je co zlepšovat

Program patří ke klasice, ale přiznejme si, že má co dohánět. Eufemisticky řečeno je onen pověstný vlak už o stanici dál. Je sice možné předat programu adresu zvukového souboru, který je uložen v internetu, ale QuickTime to rozhodně být nemůže. Také jiným funkcím chybí určitý komfort. Program je také relativně nestabilní, zohledníme-li fakt, že plugin je potenciální "shazovač" - proto nikdy nespouštějte dva pluginy používající OpenGL. Pokud se aplikace "kousne", příčinou je obvykle uzamčené zvukové zařízení, nebo nesprávně načtené moduly zvukového systému. Dle mého názoru je XMMS na vymření - a možná právem. Objeví se nějaká další generace přehrávače, třeba derivát MPlayeru? Nechme se překvapit...

Související články

MPlayer
Na co se často ptáme 2: MPlayer
Televizní karta s dálkovým ovládáním

Odkazy a zdroje

Domovská stránka XMMS
Domovská stránka MPlayeru
ALSA projekt
aRts projekt
OGG Vorbis
Frauenhofer Institut - MP3
LADSPA pluginy pro mnohé programy
Sound & MIDI software
Linux Audio Developers
Sekce Multimedia na tucows.com
LinuxAudio

Další články z této rubriky

Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
Linuxové foto novinky: GIMP konečně prolomil 8bit mez
DLNA v praxi: Android
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – PS3 Media Server
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – 1

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.