abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 821 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5

    21. 2. 2017 | David Ježek | Multimédia | 10920×

    Více než 10 měsíců uběhlo od posledního dílu nekonečného seriálu shrnujícího novinky programů pro práci s fotografiemi na Linuxu. Mezitím se událo hodně věcí, takže se na vše podstatné pojďme podívat blíže.

    GIMP směřuje k verzi 2.10, možná přeskočí GTK+v3

    Asi nejznámější grafický editor na Linuxu jsme loni v dubnu opustili s verzí 2.9.2. Ta byla vývojová a už podporovala vyšší než 8bitovou hloubku barev. O 10 měsíců později nejsme o moc dále, aktuální nejvyšší stabilní vydání je GIMP 2.8.20 a verze 2.10 stále není hotova. Blokuje ji několik věcí a dokud nebudou opraveny či implementovány, můžeme se stále bavit jen o vývojové řadě 2.9.x. Další přehled je pak na wiki projektu.

    Ještě vyhlíženější je ale spíše verze 3.0. Právě ta má přijít s portem na GTK+v3 (a dalšími věcmi). Objevily se však úvahy samotných autorů GIMPu, že by možná – s ohledem na blížící se konec GTK+v3 a naopak pokročilost vývoje frameworku GTK+v4 – mohl GIMP přeskočit z GTK+v2 rovnou na GTK+v4. Sami tvůrci dodávají, že se GTK+v3 kódu za posledních 5 let moc nevěnovali a není jasné, kdy by GIMP 3.0 mohl vyjít. Navíc se jim zalíbily některé dílčí prvky, které přináší až GTK+v4. Jenže je tu určitý zádrhel. Zatímco GTK+v3 je již dávno hotová a víceméně odladěná věc, tak GTK+v4 je teprve v rané fázi vývoje, první pořádnou testovací verzí je 3.89 z loňského listopadu a vydání GTK+ v4.0 je zatím očekáváno až na jaře roku 2019. Lze do té doby (zejména když si k tomu přimyslíme Wayland) vydržet s GTK+v2 GIMPem? Otázka je to zatím velmi otevřená.

    digiKam 5 – prvních pět verzí

    Loni v létě konečně po dvou letech práce vyšel očekávaný digiKam 5.0.0 a začal tak novou éru tohoto populárního správce / editoru fotografií. Vůbec první vydání 5.0.0 bylo téměř kompletním portem programu do Qt5. Spolu s portací z Qt4 přišly mnohé změny a optimalizace v souvislosti se závislostmi na KDE jako takovém. digiKam je sice stále KDE aplikací, ale od verze 5 používá daleko více závislostí přímo na Qt, nikoli na KDE, což zjednodušuje jak portaci na jiné platformy, tak údržbu kódu a obecně pak snižuje citlivost na změny v API projektu KDE.

    V rámci jednoho projektu GSoC došlo k odstranění závislosti na KIO-slaves. Stejný vývojář (Mohamed Anwer) implementoval virtuální koš (dříve digiKam používal Koš z KDE, který nešel portovat na macOS a Windows).

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Veaceslav Munteanu z Rumunska zapracoval na lepší práci s metadaty. Je zde nový panel, kde lze upravovat EXIF/IPTC/XMP v kombinaci s klíčovými informacemi fotografií jako datum, klíčová slova, hodnocení či komentáře. Shourya Singh Gupta z Indie pracoval výhradně na portaci kipi pluginů pro Qt5. Maik Qualmann portoval nástroje Kipi tool do čistého Qt5, aby nepoužívaly KIO API k povídání si se vzdálenými webovými službami. Tým programu pak pracoval na rozhraní pro MySQL/MariaDB. Systém rozpoznávání tváří je nyní integrován přímo do digiKamu a data ukládá buď skrze SQLite, nebo MySQL. Richard Mortimer navrhl řadu patchů, které opravovaly letitý systém MySQL a databázová schémata. Další, kdo k databázové části přispěl, byl Swati Lodha. Pro více než sto tisíc fotografií už tvůrci doporučují z výkonových důvodů MySQL. V rámci GSoC pak Omar Amin pracoval na nástroji pro automatické odstranění červených očí.

    HWN

    Začátkem srpna 2016 vyšel digiKam 5.1.0. Ten přinesl aktualizaci libraw a s ní podporu fotoaparátů Canon 80D, 1300D, 1DX MkII, Fujifilm X-Pro2, X70, X-E2S, HTC One A9 a M9, Leica M a X-U, Nikon D5, Olympus Pen F, SH-3, Panasonic DMC-GX80/85, DMC-TZ80/81/85/ZS60, DMC-TZ100/101/ZS100, PhaseOne IQ150, IQ180 IR, IQ3, Samsung Galaxy S7 a Sony ILCA-68, ILCE-6300, RX1R II, RX10 III. Pracovalo se dále na MySQL.

    HWN HWN

    digiKam 5.2.0 se objevil koncem září a primárně sloužil k záplatování nahlášených chyb. Přinesl již zmíněný nástroj na automatickou korekci červených očí. Algoritmus rozpoznávání tváří začal prohledávat celé obrázky. V Image Editoru i dávkové frontě se objevil výše uvedený nový nástroj od Omara Amina. Uživateli je dán do ruky jeden posuvník, kterým ovládá míru kompenzace červených očí. Přednastavená hodnota byla stanovena na základě testování na velkém balíku fotografií, takže typicky není potřeba interakce uživatele.

    HWN

    Začátkem listopadu byl vydán digiKam 5.3.0. Tato verze přinesla podporu AppImage. Balík AppImage obsahuje vše potřebné včetně závislostí (zde tedy Qt5 a KDE Frameworks 5) a vše ostatní (Lensfun, OpenCV či Exiv2). Soubor stačí prostě spustit.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Aktuálně poslední verzí je digiKam 5.4.0 z poloviny ledna tohoto roku. Přináší vylepšení ve vyhledávacím enginu a kompletně přepsanou podporu videa. Mario Frank zapracoval na fuzzy sidebaru, zejména z hlediska duplicitních informací. Touto cestou jde nově prohledávat i souborový systém na podobné obrázky. Nový vývojář Simon Frei pracoval na podpoře skupin obrázků, kde se nově úpravy týkají všech, ne jen prvního z nich. Také vylepšil Batch Queue Manager – nově umí zpracovat i jen aktuální frontu, nikoli všechny najednou jako dosud. Maik Qualmann vylepšoval hiearchii tagů, historii a doplňování. Opravil také pár chyb v exportu na Flickr a Google v kipi pluginech. digiKam je od této verze plně portován na QtAV z hlediska práce s audiem a videem (dříve se u verze 4 používal Phonon, pro první vydání řady 5 pak Qt5Multimedia – obojí vyžadovalo instalaci kodeků na Windows či použití GStreameru na Linuxu). Obecně přechod na QtAV vyřešil spoustu principiálních problémů, které tvůrci digiKamu měli. Z dalších prvků je zde Exiv2 0.26 a libraw 0.18 s velkým seznamem nově podporovaných foťáků.

    darktable 2.2.x

    Populární mocný editor RAWů se přehnal přes několik verzí 2.0.x až po aktuální 2.2.3. Zájemcům doporučuji projít si jednotlivé seznamy změn (2.0.4, 2.0.5, 2.0.6, 2.0.7, 2.2.0, 2.2.1, 2.2.2, 2.2.3), já se omezím na rekapitulaci toho hlavního. Řada 2.0.x povětšinou už jen opravovala chyby a přidávala podporu nových fotoaparátů. Průběžně s ní se objevovaly zkušební verze řady 2.2, což vyústilo v její vydání na Štědrý den.

    Z těch opravdu velkých věcí lze zmínit automatickou korekci perspektivy, nástroj Liquify, Color Look Up Table (CLUT), rekonstrukci přepalů, Exposure fusion pro kompresi dynamického rozsahu, nový indikátor přeexpozice a nové korektní generování náhledů. Další verze pak opět inkrementálně vylepšovaly vlastnosti programu a záplatovaly objevené chyby.

    Rawtherapee 5.x

    Na novou hlavní verzi poskočil i další oblíbený editor RAWů. Došlo na implementaci věcí jako wavelet nástroje či retinex, profily monitorů, softproofing pro tisk. Redukce chromatického šumu je automatizována, přibylo doostřování po změně velikosti a vylepšený kontrast dle detailů úrovní (Process Locate Before/After Black-and-White). Nechybí ICC profil pro barevný prostor Rec. 2020. Přibyla také podpora pro čb JPEG a TIFF, TIIF lze ukládat až v 32bitové kvalitě.

    Vuescan

    Ed Hamrick se také nepoflakoval, takže kdo má licenci s doživotními aktualizacemi, tomu za posledních 10 měsíců přibyla tato funkcionalita:

    What's new in version 9.5.69
    
        Fixed problem with some Canon scanners
            MF210
            MF220
            MF620C
            MF720C 
        Added support for duplex scans with Canon MB5100 and MB5400
        Fixed problem recognizing some networked HP scanners
        Fixed problem with Canon DR-M160
        Fixed problem with Canon DR-7580
        Fixed problem with Epson ES-500W on Windows
        Fixed problem with some Brother ADS-series scanners
        Fixed problem with doc feeder centering with Fujitsu fi-5750 
    
    What's new in version 9.5.68
    
        Easier scanning of many snapshots
            Set 'Input | Media size' a bit larger than largest snapshot
            Put snapshot on flatbed in upper left corner
            Press 'Enter' key (or click 'Preview' button)
            Adjust cropping with mouse (if necessary)
            Press 'Enter' key (or click 'Save' button) to save to file
            Go to step 2 
        Easier scanning of scrapbooks
            Set 'Input | Media size' a bit larger than largest page
            Put scrapbook on flatbed in upper left corner
            Press 'Enter' key (or click 'Preview' button)
            Adjust cropping with mouse (if necessary)
            Press 'Enter' key (or click 'Save' button) to save to file
            Repeat steps 4-5 for each additional image
            Go to step 2 
    
    What's new in version 9.5.67
    
        Fixed problem with some older USB scanners on Mac OS X
        Added support for 17 new HP scanners
            HP LaserJet Pro MFP M130a
            HP LaserJet Pro MFP M130nw
            HP LaserJet Pro MFP M130fn
            HP LaserJet Pro MFP M130fw
            HP LaserJet Pro MFP M132a
            HP LaserJet Pro MFP M132fn
            HP LaserJet Pro MFP M132fp
            HP LaserJet Pro MFP M132fw
            HP LaserJet Pro MFP M132nw
            HP LaserJet Pro MFP M132snw
            HP LaserJet Pro MFP M133a
            HP LaserJet Pro MFP M133fn
            HP LaserJet Pro MFP M134a
            HP LaserJet Pro MFP M134fn
            HP LaserJet Pro MFP M227sdn
            HP LaserJet Pro MFP M227fdw
            HP OfficeJet 6950 
        Added support for 5 new Brother scanners
            DCP-L8410CDW
            MFC-L8610CDW
            MFC-L8690CDW
            MFC-L8900CDW
            MFC-L9570CDW 
        Added support for 3 new Epson scanners
            DS-G20000
            Expression 12000XL
            LP-M8170 
    
    What's new in version 9.5.66
    
        Only display tips on startup if unregistered
        Fixed problem with duplex scans on some HP scanners
        Fixed problem with some ADS Brother scanners
        Fixed problem with Fujitsu fi-5650
        Fixed problem with HP ScanJet 3000 on Mac OS X
        Fixed problem with HP 4p and 6100c document feeder
        Added support for HP Deskjet 3830 document feeder
        Added support for 150 dpi on Epson GT-1500 
    
    What's new in version 9.5.65
    
        Added support for 2 new Epson scanners
            XP-540
            XP-640 
        Added support for 6 new HP scanners
            HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577c
            HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577cm
            HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577z
            HP Color LaserJet Enterprise MFP M577dn
            HP Color LaserJet Enterprise MFP M577dnm
            HP Color LaserJet Enterprise MFP M577f 
        Changed default 'Crop | Buffer (%)' to 8%
        Changed default 'Output | Color space' to 'sRGB' on Mac
        Changed default 'Output | Monitor color space' to 'sRGB' on Mac
        Fixed problem with scanning color negatives on Epson V800/V850
        Fixed problem with HP ScanJet 3670
        Fixed doc feeder centering with Fujitsu fi-5530 and fi-5750
        Fixed problem with Brother MFC-L2700D (doesn't support 1200 dpi) 
    
    What's new in version 9.5.64
    
        Automatically changes to Flatbed if no document in Feeder
        Added support for 7 new Epson scanners
            DS-310
            DS-360W
            DS-570W
            ES-200
            ES-300W
            ES-400
            ES-500W 
        Fixed problem with document feeder centering with Epson WF-3620
        Fixed problem with some networked Samsung printer/scanner/copiers 
    
    What's new in version 9.5.63
    
        Fixed problem with document feeder centering with Brother MFC-J6925DW
        Fixed problem with Canon LiDE 100/110/120/200/210/220 on some systems
        Fixed problem with 'Input | Options' changing when 'Help | About' used
        Fixed problem with Preview.app on Mac OS X 10.11 and 10.12 
    
    What's new in version 9.5.62
    
        Added support for 44 additional Avision scanners
            AD125S
            AD215
            AD215L
            AD215U
            AD230
            AD240
            AD240S
            AD250F
            AD260
            AD280
            AN120FW
            AN240
            AN240W
            AN280F
            AV175+
            AV1750
            AV176+
            AV1760
            AV176U
            AV178+
            AV185+
            AV186+
            AV187
            AV1880
            AV32
            AV320E2+
            AV620C2+
            AV620N
            AVA6+
            AW210
            DSL2200
            DSL2600
            DSL3100
            DSL3300
            DSL3700
            DSL8000
            DSL8100
            FB1000N
            FB1200
            FB5000
            FB6200
            FB6280E
            IS1000
            SC8800 
    
    What's new in version 9.5.61
    
        Added support for 25 new Brother scanners
            DCP-J567N
            DCP-J767N
            DCP-J968N
            MFC-J2330DW
            MFC-J2730DW
            MFC-J3530DW
            MFC-J3930DW
            MFC-J5330DW
            MFC-J5335DW
            MFC-J5730DW
            MFC-J5830DW
            MFC-J5930DW
            MFC-J6530DW
            MFC-J6535DW
            MFC-J6580CDW
            MFC-J6730DW
            MFC-J6930DW
            MFC-J6935DW
            MFC-J6980CDW
            MFC-J6995CDW
            MFC-J737DN
            MFC-J837DN
            MFC-J887N
            MFC-J907DN
            MFC-J997DN 
        Added support for plugin for Photoshop CC 2017
        Added preliminary support for Plustek ePhoto Z300
        Fixed problem with duplex scanning with some Fujitsu scanners
        Fixed problem with some older HP scanners
        Fixed problem with duplex scanning on HP CM2320fxi
        Fixed problem with some Canon DR-series scanners
        Fixed problem with duplex scanning with Epson WF-7610 and WF-7620
        Fixed problem with HP PageWide Pro 577 WiFi connection
        Made default for OCR output plain text format (not RTF) 
    
    What's new in version 9.5.60
    
        Added support for duplex scanning with HP LaserJet CM2320fxi
        Fixed problem with some HP N-series scanners on Windows
        Fixed problem with Canon MG5700
        Fixed problem with Canon P-150M
        Fixed problem with HP OfficeJet Pro 8740 with network connection
        Only support scanning from video devices with more than 2 MPixels 
    
    What's new in version 9.5.59
    
        Fixed problem with some network-attached Epson scanners
        Added support for OVT film scanners on Windows
            Veho FilmScan 35
            Veho VFS-001
            Veho VFS-002
            Veho VFS-004
            Many other vendors 
        Added support for scanning with WebCams on Windows
        Added support for scanning with video cameras on Windows 
    
    What's new in version 9.5.58
    
        Added support for 5 new HP scanners
            OfficeJet 6960
            OfficeJet Pro 7740
            OfficeJet 8700
            OfficeJet Pro 8732
            PageWide 377dw 
        Set 'Output | Auto file name' by default
        If no paper in feeder, let user insert paper or switch to flatbed
        Improved color with Epson Perfection V600
        Faster startup with some Epson scanners 
    
    What's new in version 9.5.57
    
        Added support for 6 new HP scanners
            DeskJet 5730 series
            OfficeJet 250 Mobile Series
            OfficeJet Pro 6960
            OfficeJet Pro 6970
            OfficeJet Pro 8730
            PageWide MFP P57750 
        Fixed problem with Canon DR-C225
        Fixed problem with some Brother scanners 
    
    What's new in version 9.5.56
    
        Added support for 25 new Canon scanners
            D1500
            E410
            E470
            iR1435
            iR2002
            iR2004
            iR2202
            iR2204
            iRC1225
            iRC1325
            iRC1335
            MB2100
            MB2700
            MB5100
            MB5400
            MF230
            MF240
            MF410
            MF417
            MF510
            MG3000
            TS5000
            TS6000
            TS8000
            TS9000 
    
    What's new in version 9.5.55
    
        Added support for 9 new Epson scanners
            ET-16500
            ET-3600
            EW-M660FT
            L1455
            L605
            L606
            PX-M160T
            WF-2750
            WF-2760 
    
    What's new in version 9.5.54
    
        Improved automatic "Input | Media"
        Improved "Input | Media" set to "Color text"
        Improved "Filter | Flatten"
        Added some options from Output tab to Input tab
        Use auto file names when batch scanning 
    
    What's new in version 9.5.53
    
        Simplified user interface, expecially Basic options
        Added option to set file type in file dialog box
        Fixed problem with some HP printer/scanner/copiers
        The 'Output | Auto file name' option turned off by default 
    
    What's new in version 9.5.52
    
        Added support for VueScan plugin for Photoshop CC 2015.5
        Added support for duplex scans on HP PageWide Pro 477/577
        Added support for new Samsung printer/scanner/copiers
            SL-C3060 Series
            SL-M306x Series 
        Improved detection of network scanners that don't respond
        Fixed problem with black/white scans on Canon LiDE 220 
    
    What's new in version 9.5.51
    
        Added support for 30 new Brother scanners
            DCP-J785DW
            DCP-J983N
            DCP-L5500D
            DCP-L5500DN
            DCP-L5502DN
            DCP-L5600DN
            DCP-L5602DN
            DCP-L5650DN
            DCP-L5652DN
            DCP-L6600DW
            MFC-8530DN
            MFC-8535DN
            MFC-8540DN
            MFC-J985DW
            MFC-L5700DN
            MFC-L5700DW
            MFC-L5702DW
            MFC-L5750DW
            MFC-L5755DW
            MFC-L5800DW
            MFC-L5802DW
            MFC-L5850DW
            MFC-L5900DW
            MFC-L5902DW
            MFC-L6700DW
            MFC-L6702DW
            MFC-L6750DW
            MFC-L6800DW
            MFC-L6900DW
            MFC-L6902DW 
    
    What's new in version 9.5.50
    
        Fixed problem with some older Fujitsu scanners
        Fixed problem on Mac OS X when running full-screen
        Added support for 2 new Canon printer/scanner/copiers
            G2400
            G3400 
    
    What's new in version 9.5.49
    
        Fixed problem with some Plustek scanners on 64-bit Windows
        Added support for Brother MFC-L2707DW
        Added support for 22 new Fujitsu scanners
            fi-400F
            fi-600F
            fi-6400
            fi-6420
            fi-7120
            fi-7125
            fi-7130
            fi-7135
            fi-7140
            fi-7220
            fi-7225
            fi-7230
            fi-7235
            fi-7240
            fi-7460
            fi-7480
            SP-1120
            SP-1125
            SP-1130
            SP-25
            SP-30
            SP-30F 
    
    What's new in version 9.5.48
    
        Added support for 7 new Brother scanners
            ADS-2400N
            ADS-2800W
            ADS-3000N
            ADS-3600W
            PDS-5000
            PDS-5000F
            PDS-6000 
    
    What's new in version 9.5.47
    
        Added native support for 9 scanners on Windows, Mac OS X and Linux
            HP ScanJet 4400
            HP ScanJet 4470
            HP ScanJet 4500
            HP ScanJet 4570
            HP ScanJet 5500
            HP ScanJet 5550
            HP ScanJet 5590
            HP ScanJet 7650
            UMAX Astra 4400 
        Fixed problems with some Canon DR-series document scanners 
    
    What's new in version 9.5.46
    
        Added support for 9 HP printer/scanner/copiers
            Deskjet 5810
            Deskjet 5820
            LaserJet M377
            Officejet Pro 8710
            Officejet Pro 8720
            Officejet Pro 8740
            PageWide Pro 477dn
            PageWide Pro 477dw
            PageWide Pro 577dw 
        Fixed problem with Canon DR-6080 and DR-7580
        Fixed problem with Canon DR-2010
        Fixed problem with some Epson scanners on Linux
        Fixed problem with some Brother scanners 
    
    What's new in version 9.5.45
    
        Fixed problem with some Plustek scanners
        Fixed problem with some newer Laserjet scanners
        Fixed problem with Canon P-215
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    21.2.2017 21:34 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    Lze do té doby (zejména když si k tomu přimyslíme Wayland) vydržet s GTK+v2 GIMPem?

    Tvl ty recnicky otazky ti opravdu nejdou :)
    21.2.2017 21:39 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    ad Vuescan - paradne vynalozenych $70 (koukam ted uz stoji $89.95), dokonce me ted KM 5400 II skenuje rychleji a neco resi lip, coz bych u neexistujiciho hw fakt necekal, palec hore (ale update sem delal z 8.x)!
    22.2.2017 09:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    jj, licence Vuescan Pro s doživotními aktualizacemi fakt nelituju. Tehdy před lety jsem se defacto rozhodoval, jestli koupit za podobnou částku Windows OEM (tuším sedmičky?), nebo Vuescan Pro. Rozhodl jsem se správně.
    22.2.2017 14:04 DTJ60
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    Je v nové verzi Digikamu klonovací razítko pro retuše? Mám pocit, že jsem na webu četl že se s tím někdy v budoucnu počítá. Osobně mi to tam dost chybí (často opravuji skeny starých filmů a v Digikamu mi to jde rychleji než v Gimpu.
    22.2.2017 21:07 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    a co tedy v digikamu děláš efektivněji než v gimpu, když tam není klonovací razítko? já teda skeny řeším právě v gimpu, neb můžu odklonovat škrábance a hlavně použít ten úžasnej wavelett sharpen.
    24.2.2017 18:53 DTJ60
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
    Je to asi subjektivní ale prostě při takové té rutinní práci mi přijde rychlejší kliknout na náhled v "průzkumníku" Digikamu, čímž se fotka celkem bleskově otevře v editoru. Bude to spíš zvykem. Gimp používám spíš na na větší úpravy, nebo když dělám jednu, dvě fotky. Ale já jsem jen amatér, rozhodně ani jedno nedělám moc často. To razítko by se mi tam prostě šiklo, na webu si to v nějakém fóru taky někdo přál a myslím, že tam psali, že se na tom pracuje - takže zatím tedy asi ne? Ještě mi na Digikamu trochu vadí obdélníkový výběr pro odstranění červených očí - ono to (když ta červená není moc červená :) ) udělá tmavý obdélník dle toho výběru. Kdyby ten výběr byl kruhový/eliptický, dala by se vybrat přímo zornice oka a nebyl by problém. Oba programy jsou ale super a zaplať pánbůh za ně.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.