Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 08:30

Duše Tuxe a instantní php

27.4.2007 21:31 | Přečteno: 971×

Že má Tux duši, to jsem si vždycky myslel, ale nečekal jsem, že se s ní skutečně setkám. Jeden server si spokojeně žil v učebně a vše fungovalo. Když ale bylo potřeba dát stroj do jiné podsítě, najednou se přestal s ostatními bavit.

Viděl jenom počítače ve své podsíti a ani přes router, který viděl, se pakety nedostaly ven do internetu. Obviňovali jsme switch, špatně nastavené DNS, špatnou doménu stroje, ale všechno bylo správně. Když tedy došlo k přesunu serveru za jiný uzel sítě, do serverovny kam by stejně časem přišel, milý server sice nastartoval, ale neukázal se login. Skončilo to na 'pid mysql ended', což bylo správně, protože zatím neexistuje žádná databáze. Inu, Tuxovi se tam asi nelíbilo. Docela to chápu, mě by se taky nechtělo z volného prostoru učebny do rohu serverovny, navíc mezi ostatní počítače.

Chrootnul jsem se tam ze Slaxu a zakázal spouštění rc.mysql a rc.firewall (iptables hlásil nějaké chyby) a server po restartu krásně nastartoval. Tux zjevně vycítil mé myšlenky a tak se po přihlášení objevila fortunka

"Crush! Kill! Destroy!"

Server hned fungoval, tak jak má, konečně komunikoval se sítí. Iptables evidentně neblokovali login, ale rc.mysql jsem radši nezkoušel spustit.

Instantní PHP

Instalace php na Slackwaru mi připomínala přípravu instatní polévky. Nuže, do vaření:

Do spuštěného systému na instalujeme balík php. Důkladně promícháme proměnou open_basedir v php.ini a necháme pár minut odstát.

Když se to stalo poprvé, bral jsem to jako 'daily wtf'. Netuším proč, ale úplně stejně jsem musel postupovat na dalším serveru se Slackwarem.
Nu což, that's not bug, that's feature.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.