Portál AbcLinuxu, 29. dubna 2024 04:36

Hardwerově-softwerové přípravy na Vánoce...

9.12.2005 22:25 | Přečteno: 985× | Počítadlo

Když jsem si dnes přečetl blog JIK a jeho příspěvek Vánoce na krku a co Vy?, tak jsem si říkal, že to co jsem včera rozepsal, už asi nedopíšu, ale tak nějak se mi chce (asi exhibicionismus, či co), takže tady to je....

Po dlouhém uvažování co koupit své milované k Vánocům, ač si teď zpětně uvědomuji, že už jsem jí vlastně jeden dárek, který chtěla koupil (zimní obutí na naše nové auto), jsem se 15.11. odhodlal a objednal v e-shopu xyz.cz, po jejich ujištění, že ho stihnou dodat do 12.prosince, notebook ASUS.
V návalu euforie, "že už to mám za sebou", jsem se rozhodl, že pro naši rodinnou kabelově-bezdrátovou síť skládající se ze dvou AP ASUS WL-500g, ADSL modemu Draytek Vigor 2600Ge, tří kusů PC a dvou satelitních přijímačů "oživím" server (snad - nikdy jsem to nedělal).
Volba padla na stroj, který po té, co jsme ho přestali využívat slouží spíše jako podstavec pod květník.
Takže jsem na něj nainstaloval základní systém openSuSE a podle článků na zdejším serveru jsem si nakonfiguroval DHCP (né, že by to ASUS nebo Vigor neuměly) a DNS server, no a protože bratr je "okenní gameboy", tak jsem si řekl, že bude dobrá taky Samba (manželka byla nadšená - myslela, že s ní začnu chodit tancovat).
Všechno funguje, jak má (aby ne když jsem měl odkud opisovat), bratrův komp dostane jméno a adresu, jaké jsem mu nastavil (nezapomněl jsem připravit ani zápis pro vánoční přírůstek bude dostávat jméno "notes") - vyzkoušeli jsme si i přihlášení do domény :-). samba s wokny tančí, jak má.
Jal jsem se tedy vyzkoušet nastavení klienta Samby pod SuSE 9.3, který běží na mém počítači. V YaSTu jsem spustil klienta Samby, zadal název pracovní skupiny skupiny a ...... nic :-( . Všechny "klikoidně-ikonkové" způsoby připojení nasdíleného adrsáře selhaly. Co Vám budu povídat zabralo mi to tři hodiny, než jsem všechno překontroloval, abych zjistil, že nevím... (co taky čekat od lamy), když tu náhle jsem byl osvícen, či co a do konqueroru zkusil napsat smb://server A ONO TO FUNGUJE - klikátko bude asi rozbitý.
No a když už jsem si zkusil tanec, tak jsem si řekl, že si zkusím zahrát i tu hru co jsem jí viděl mezi balíčky Need For Speed (NFS). Upravil jsem /etc/exports, /etc/host.allow i denny a spustil server. Podle rad starších jsem ze stanice zkusil rpcinfo -p server - portmap i všechno další na erveru běží. Tož uchyluji se (snad nejsem úchylný) k YaSTu na devět-trojce a spouštím NFS klienta - nechávám vyhledat server v síti -> NIC - no zapsal jsem ho do příslušné kolonky ručně. Zkouším vyhledat nasdílené adresáře -> HURÁ nalezeny - vybírám svůj, adresář kam chci připojit a "OK". A co myslíte? "Byl tam?" No nebyl - zase je někde chyba - a bohužel je už týden a to i přes mé snahy, vypínání firewallu a úpravy conf. souborů.

No a mezitím už máme prosinec a je tady Mikuláš - copak mi asi přinese?
Nepřinesl nic a aby toho nebylo málo, tak ještě volá, že ten notebook, co jsem si objednal, nestihne do Vánoc dodat - mě snad trefí... ale není to tak zlé, právě slavím narozeniny a svátek mé předrahé rodičky, takže jsem to "přepil" a zaplácl chlebíčkem...
Objednávku ve středu měním a natěšeně čekám, že v pátek dorazí náhradník HP nx6110 (mám už pro něj stažené ISO Ubuntu :-) ).
Dnes ve 12:20 je v mé náruči a těší se pod stromeček :-) a já přemýšlím, co s ním všechno budu "dělat", až bude manželka celý příští týden na školení v Praze.
No a jak si tak přemýšlím, tak v 17:50 zvoní mobil - zase některý ze zákazníků asi něco potřebuje - velká mýlka - volá e-shop xyz.cz :"že prý jsem dnes měl dostat notebook....?" - nezapírám a hrdě se k němu hlásím - a dobře mi tak... SPRCHA "Víte nám se tady stal takový omyl a omylem jsme Vám poslali jiný model, než jste měl objednaný..."
Slečna byla milá - takže v úterý přijedou a přivezou snad už ten SPRÁVNÝ VÁNOČNÍ DÁREK.....
Alespoň mám ještě nějaký čas na Need For Speed :-)

Takže Vám přeju, aby Vám všude prodali ten správný dárek, když už jste ho tak těžce vymysleli.
Radši jdu koupit ještě hodinky.....

       

Hodnocení: 50 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

10.12.2005 07:27 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwerově-softwerové přípravy na Vánoce...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak snad už to napotřetí klapne. Jinak mám zkušenost obrácenou. Má matka mi na letošní vánoce chtěla udělat radost novým snowboardem, obědnala si ho a nechala poslat přes PPL. I když pokyny zněly, že jí mají telefonicky zavolat, než s tím budou na místě určení něco podnikat, snowboard bez jakýchkoliv cavyků vyhodili v bytě u sousedů a sousedka mi ho potom předala: "Tak už ti to přišlo, mladej"

Překvapení, jak má být.
Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.