Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 01:33

Firefox v úpravě pro malý screen

15.5.2021 17:55 | Přečteno: 1951× | poslední úprava: 15.5.2021 18:13

Touto ptákovinou jsem strávil čtvrteční noc a hrozně jsem se nasejřil, tak to zveřejním, třeba to někdo využije. Problém: chceme vertikální stromové taby, ale máme malý screen.

(Disclaimer: Prosím akceptujte, že toto je hack, nemohu zaručit, že to bude fungovat rozumně na jiných strojích, i když by snad mohlo. Also, pokud někdo ví, jak tutéž funkčnost udělat rozumně v Chromiu, popřípadě méně odporně ve Firefoxu, budu vděčen za komentář.)

Píšu to velmi unaven, omlouvám se, že je to poněkud košaté, plné nadávek a dlouhé. Jak psal Blaise Pascal příteli, neměl jsem čas to napsat kratší...

Na dvou typech strojů se stále vyskytují obrazovky s šířkou 1920px: maličké notebooky a jako option pro herní notebooky. (U notebooků je to vůbec tak trochu Sofiina volba: zvolit menší rozlišení s lepším výkonem baterky, menší zátěží grafárny a lepší zpětnou kompatibilitou, anebo větší rozlišení s větší zátěží na baterku, grafiku a s tím, že starší appky budou holt vypadat jako blechy? Choose your poison, mladý padawane.)

Na takto malé obrazovce je pak problém, chceme-li ve webovém prohlížeči mít po straně vertikální taby se stromovou strukturou, což chceme, protože to je jediný příčetný způsob práce s více než cca 10 taby, a je dost ostuda, že po více než deseti letech requestů to stále ani Firefox, ani Chrome nativně neumí, přestože Mozilláci dokázali mezitím třikrát překopat celé UI a rozbít tím spoustu věcí. (To add insult to injury, nový Edge to umí, přestože sám je postavený na stejném jádře jako Chrome. Inu, když někdo nechce, je to horší, než kdyby nemohl.)

Ve Firefoxu na to jsou naštěstí dost dobrá rozšíření (v mém případě Sidebery, ale jsou i jiné), ale po jejich použití narazíme na další problém: autoři mnoha webů jsou paka. Menší šířka nebo netypické aspect ratio jim často poplete layout, takže jsme nuceni skrolovat horizontálně, což je zážitek zhruba tak příjemný jako pád do hnoje.

Kéž by se postranní lišta uměla sama skrýt a sama otevřít při najetí myší nad okraj obrazovky, řekneme si. Další věc, kterou by prohlížeče měly umět nativně, ale pendrek. Na tohle jsem ani nenašel add-on.

Jsme tedy ztraceni? Ne. Where there's an editor, there's a way. Jenom budeme muset, bohužel, editovat css, což je zážitek asi stejně příjemný... řekněme, jako ruční editace xorg.conf. Někteří by snad dali přednost tomu hnoji, každý jsme jiný. A také je třeba po buddhisticku akceptovat skutečnost, že život je změna, a až vyjde další verze Firefoxu, tak se to možná celičké po*ere.

Nejprve je nutné pomocí about:config nastavit volbu toolkit.legacyUserProfileCustomizations.stylesheets na true - ano, bohužel, používáme zastaralou funkčnost, kterou Mozilla team postavil na vedlejší kolej a nedal za ni žádnou náhradu. Ale co, mitochondrie v lidských buňkách používají také zastaralé kódování DNA a jak přežívají. Zneužívání starých a interních věcí je pyšnou tradicí jak v biochemii, tak v IT.

Dále je třeba zjistit, kde je ve filesystému uložen mozillí profil, což jde pomocí menu Help - More Troubleshooting Information, na stránce, která se zobrazí, je mimo jiných potenciálně užitečných informací tento adresář; pro nativně instalovanou mozillu (nikoli přes třeba Flatpak) to bude něco jako /home/username/.mozilla/firefox/rozsypana_pismenka/. V tomto adresáři je třeba vyrobit podadresář chrome a v něm soubor userChrome.css.

Pro rozšíření Sidebery pak je třeba do zmíněného souboru vrazit tento magický kaskádový styl (nevymyslel jsem to sám, tak dobrý hacker po čertech nejsem, okopčil jsem to z redditu a adaptoval pro můj případ). Pozor na to, že první klauzule schová lištu s taby, což obecně chceme, pokud používáme taby v bočním sloupci, ale pokud nějak přijdete o boční sloupec, tak je to trošičku patálie a je třeba shodit firefox, vyhodit to z css a znovu nastartovat. Život hackera je krutý.

/* do not show tabs on the toolbar */
#main-window #TabsToolbar {
    display: none;
}

/* hide the "Sidebery" title to save space */
#sidebar-header {
    display: none;
}

/* self-hiding sidebar */
#main-window #sidebar-box {
    z-index: 1;
    left: 0;
	position: fixed;
    display: block;
    min-width: 0px !important;
    max-width: none !important;
    width: 4px !important;
    height: 100%;
    overflow: hidden;
    box-shadow: 0 0 8px 0 #00000064, 1px 0 0 0 #212121;
    transition: all 0.12s;
}
#main-window #sidebar {
  position: absolute;
  min-width: 0px !important;
  max-width: none !important;
  left: 0;
  top: 0;
  right: auto;
  bottom: auto;
  width: 39px;
  height: 100%;
}

/* show on hover */
#main-window #sidebar-box:hover,
#main-window[inFullscreen] #sidebar-box:hover,
#main-window #sidebar-box:hover #sidebar,
#main-window[inFullscreen] #sidebar-box:hover #sidebar {
  height: 100% !important;
  width: 225px !important;
}
#main-window #sidebar-box:hover #sidebar:before {
  transform: translateX(100%);
}

To by mělo být, dá-li pánbu, vše. Po restartování firefoxu by se měla postranní lišta zúžit na maličký proužek, který se vznáší nad stránkou, takže i debilní weby vidí plnou šířku stránky, a po drcnutí myškou do tohoto proužku by se měla rozbalit.

Vypadá to, podle mého názoru, celkem cute, ale bohužel je to hack a jako takový je to křehké; pokud není aktivní rozšíření Sidebery, objevuje se to tam stále, ale jako prázdný blok, a pokud náhodou vypnete sidebar a znovu zapnete, někdy to celé přestane chodit až do restartu. Rovněž, pokud chcete přesouvat taby tažením, přestane platit modifikátor "hover", protože se myší vlastně nevznášíte, ale taháte, a zmizí vám to pod rukama. Haj hou. Vylepšení vítána. Ideální by bylo, kdyby člověk vůbec nemusel takové svinstvo dělat, tvůrci Firefoxu přestali blbnout a udělali rozumně použitelné UI, ale vzhledem k tomu, že na to čekáme už celé roky a máme stále lejno, tak nejsem příliš optimistický.

Drobnému hackingu zdar. Přežijte, tvorečkové.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

15.5.2021 18:14 Nebud brase
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Cely tenhle problem je umely protoze za 20 let tu nekdo nepochopil rozdil mezi bookmarkem a tabem. Bookmarku mej 1000 a klidne v stromecku. Ale chran te Velky duchu internetu otevirat vic nez 4/5 tabu, navic nabkou a navic je este persistovat! Kdo tohle nechape a jde proti tomu je proste brase (novotvar - browser prase). A brase bude vymyslet brasarny, viz tenhle clanek.
Bluebear avatar 15.5.2021 18:22 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
To je zčásti pravda, ale jen zčásti. Pokud jsem v práci (kernel QE osůbka v RedHatu), můj modus operandi je plusminus tento: otevřu si seznam aktuálních bugů, které padají na mou osobu, v jednom tabu. Ve druhém tabu otevřu bug, na který se chci podívat. V bugu bývá obvykle odkaz na logy, kterých se to týká, a na gitový commit, kde je (dá-li pánbu) oprava. To všechno chci mít vedle sebe, tedy 3 taby na jeden bug jako minimum - pokud se musím koukat na další věci, což obvykle jo, protože často absolutně nechápu, co to tam vývojář stvořil a musím hledat v dokumentacích, tak to jsou tak 2 další taby, a jsem na pěti tabech, stále za předpokladu, že makám na jednom jediném bugu v jednu chvíli, což je iluze, multitasking vládne a vždycky se stane, když jsem pekelně zafokusován na jeden bug a už už mám pocit, že mi ta magie, co tam vývojář udělal, začne dávat smysl, že messenger udělá ping a někdo jiný říká "mrkni prosím na tenhle bug, kdy myslíš, že bys to mohl zkontrolovat a dát na to štempl?" A taby narůstají.
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
15.5.2021 21:19 Nebud brase
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Jako omluvitelne je lecos nejdu to hrotit ani resit omluvitelny pocet tabu, jde o princip. Mit vice tabu proste vede k neprehlednosti, proto to brasata resi treba nestandartnim presunem tabu na bok aby byl nejaky text viditelny. Ale to neresi problem, ze vlastne chcteji bookmarky ale resi to nespravnym nastrojem - tabem. Ja osobne vyuzivam spise vice browseru a to dokonce ruznych. Firefox na smirovaci hnuj - facebook a twitter a NIC jine. Chrome na development (1-2taby). Brave na bezne brouzdani (2-3 taby, prectene veci automaticky zaviram) no a posledni je Safari na korporatni veci - jira, gitlab.
Josef Kufner avatar 15.5.2021 22:11 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
A když si chceš odskočit na jiný bug, nebo dělat něco úplně jiného, tak si otevřeš nové okno.

K takovému použití jsou taby určeny. Klidně 10 až 20 v jednom okně, to je v pohodě. Já ještě používám prázdné taby jako oddělovače, neboť mívám v tom jednom okně tak dvě nebo tři skupinky tabů (např. dokumentace), které logicky patří k sobě, ale v samostatném okně by byly nepraktické. Případně Chrome umí seskupovat taby, což se také může k tomuto hodit, pokud je pár tabů dlouhodobě používaných, nebo pokud je vhodné barevně odlišit testovací a produkční taby.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
k3dAR avatar 15.5.2021 21:24 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
vic nez 4/5 tabu sem pouzival uz v minulem tisicileti na Amize ;-) dnes naprosto bezne mam stovky tabu, neprasacky rozdelene do +-10 oken dle tematu, v ramci okna pak taby jeste v uzsim tematu stackuju (ucho listů se zmeni v jedno a kdyz ho vyberu ukaze se pod primarni tab-listou jeste subtab-lista... samozrejme bych nektere mohl dat jen do bookmarku a zavrit, ale i tak bych zustal na desitkach tabu, s tim ze pri kazdem reseni nejakeho problem oteviram 5-20tabu jen pro tu situaci, z toho nekdy zustane 1bookmark, nekdy nic, atd... nema s tim problem 9let starej NB, ani ja ;-)
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
16.5.2021 13:23 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen

To je nejaká Apple teoria jednoduchosti ?

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
k3dAR avatar 15.5.2021 21:37 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
btw: Vivaldi...
- ma v nastaveni: Taby Nahore/Dole/Vlevo/Vprave/Nikde
- kdyz das Vlevo tak sice nejdou schovat (take by ti to nepomohlo), ale:
- v Sidebaru ma sekci "Okna", coz je v podstate "verticalni tab strom"(i kdyz s kratkejma vetvema), je tam vetev:
Okno a v tom (pro kazde okno zvlast):
- vetev pripnute taby
- vetev zavrene listy
- pak co tab to polozka
- pokud jde o seskupene taby, tak vetev

lze filtrovat/hledat taby,
lze nastavit sidepanel plovouci/prekryvnej (nevyleze sam pri najeti mysi, ale pri kliknuti na sekci Okna, nebo nastavitelna hotkey),
muze zustat trvale dokud ho neschovam, nebo se schova sam kdyz tuknu do page, nebo prepnu tab...

nicmene dik moznosti stackovani tabu, osobne pouzivam horizonalni tab-listu, kdy ted koukam v main okne mam 60 listu, s tim ze 40 je jich v dohromady 10 stackach, zbyle volne a vidim favikony plus 1 slovo(~znaku), stack pri najeti vidim v popup pod sebou nahled stranky, title a url... atd :-)
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
Bluebear avatar 23.5.2021 19:12 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Velice děkuji za tip na Vivaldi, teď ho zkouším; nevyhovuje mi úplně, ale zatím to vypadá, že mě z prohlížečů dožírá nejméně. :-)

Ovšem to, co to přebírá z Chrome, jako skrývání kusů URL v liště, to je, přiznejme si... na nakopání.
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
k3dAR avatar 24.5.2021 03:35 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
ma hroomadu nastaveni, doporucuju prolest cele a pripadne i zkouknout tipy ;-)
to (ne)skryvani kusu URL - vivaldi://settings/addressbar zapni "Zobrazovat celou adresu"
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
k3dAR avatar 24.5.2021 03:38 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
tak z odkazu to koukam neni klikatelne, tak vlozit rucne, nebo samozrjeme z menu Nastaveni, Adresni radek... ;-)
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
Gréta avatar 16.5.2021 12:13 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

dík mam treestyletab ale todleto vypadá jako vo moc víc lepšejší extension :D ;D

btw chromium/chrome má nějakej takovej plugin/extension co dělá že zobrazuje ten stromeček tabů v jiným vokně a dá se stim jakoby různě pak dělat třeba to mit na jiný ploše jedno to vokýnko a tak :O :O

oslavná píseň na pana soudruha generalisima prezidentčíka Petra Pavla Pávka 🎶🫡🦚🎶
17.5.2021 15:34 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Při posledním sčítání jsme napočítal 549 tabů. Teorie o tom, že bych jich měl mít pět, mě náramně baví.

A ne, nepletu si to se záložkama (bookmarky). Záložky jsou semipermanentní, taby jsou work in progress - a často ve stavu, který nejde uložit do záložky.
kotyz avatar 18.5.2021 12:38 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Přílohy:
edge uz to ma v zakladu - vertikalni taby co jdou smrsknout jen na ikonky a po najeti mysi se roztahnou do sirky (pripadne se to da prepnout aby byly roztazeny furt). bohuzel nejsou stromovy, ale to mozna dodelaj casem. ve firefoxu si musim nainstalovat treestyletabs, upravovat about:config a userChrome.css (ale tam mam jen dve veci - skryti tab baru a nazvu sidebaru). stejne to je furt otrava, starej xul treestyletabs si tp umel vsechno zaridit sam a nebylo treba se srat s konfigurakama, holt pokrok a chromovateni firefoxu nezastavis...

bylo by hezky kdyby to meli i v zakladu i ve ff, kdyby tam bylo tst primo integrovany od mozilly. kdyz mohli integrovat enigmail a lightnig do thunderbirdu...

Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
kotyz avatar 18.5.2021 12:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox v úpravě pro malý screen
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ja pouzivam TST a userChrome.css mam vyladenej podle navodu zde a se slzou v oku vzpominam na casy kdy to jeste fungovalo bez rovnaku na ohejbaky...


/* Hide horizontal tabs at the top of the window */
#tabbrowser-tabs {
  visibility: collapse !important;
}

/* Hide the "Tree Style Tab" header at the top of the sidebar */
#sidebar-box[sidebarcommand="treestyletab_piro_sakura_ne_jp-sidebar-action"] #sidebar-header {
  display: none;
}

Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.