Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 03:02

Příprava na vzdálený workshop na Installfest

6.3.2021 01:38 | Přečteno: 1546× | procesory a roboti

Když nemůžeme nabídnout návštěvníkům InstallFestu posezení workshopech v našich laboratořích, tak nezbývá, než obrazovou a datovou interakci propojit přes síť.

Plán je pustit v sobotu po obědě lidi z divokého Internetu do naší laboratoře jak to jen nejvíce půjde. Výukové kity MZ_APO nabíhají přes TFTP a běží z TMPFS overlaye nad read-only NFS4 exportem. I velká část jejich periferií je realizovaná programovatelnou logikou, která se do požadovaných periferií pospojuje návrhem, který si desky načítají přes síť. Na běžícím systému není až tak moc co trvale poškodit, takže nabízíme bezpečnost naruby, v "místnosti" videokonference v BigBluButtonu bude odkaz na privátní SSH klíč ke kontu root, ten se tedy vlastně stane ještě více veřejným, než veřejný klíč v authorized keys konta roota. Návod jak s kity pracovat je také na stránkách předmětu v sekci dokumentace.

Přes minulý týden jsem aktualizoval jádro systému z LTS 4.19 RT na LTS 5.10.19 RT. Vzhledem k tomu, že ze systému běží i naše kontinuální testy integrace CTU CAN FD IP core do návrhu pro Xilinx Zynq, tak to vyžadovalo update i na straně celé infrastruktury testování.

K vlastnímu sestavení laboratoře za pomoci Ing. Ondřeje Votavy z našeho IT oddělení jsem se dostal až v pátek po výuce. Uchycení kamer nad dvojicemi přípravků doplněných dvěma motorky s výkonovou částí a inkrementální zpětnou vazbou mi pomohl vyřešit kamarád z Přírodovědecké fakulty UK. Studenty také do chemických praktik nemohou pouštět, tak jsem si z nich půjčil laboratorní stojánky. Výsledek si můžete prohlédnout u mě na Rajčeti.

Těším se na návštěvníky, pokud se něco nepokazí, tak si budete moct vyzkoušet jak od nuly napsat aplikaci v jazyce C, která po pixelech kreslí na jednoduchý display, přesně na polohu nebo rychlost řídí klasický stejnosměrný motor atd. Předvedu i pokročilejší řízení PMSM motorů.

       

Hodnocení: 75 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.