Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 10:41

64-bitový Konqueror + Flash Player

9.12.2006 19:44 | Přečteno: 2491× | Linux

Jediná věc, co mi v Debianu pro Amd64 zatím chyběla, byl Flash plugin. Tento problém se ale dá vyřešit celkem precizně - následující postup je sice tak trochu hack, ale úplně čistý :-).

Návod je inspirován postupem z Gentoo Fóra a upraven pro Debian Testing (a použitelný i v jiných debianech a ubuntech, balíky si ale na internetu musíte najít sami).

Konqueror používá pluginy ve formě programů, s kterými komunikuje přes DCOP - tím pádem není problém mít 64bitový Konqueror s 32bitovým pluginem. Naopak například Firefox má pluginy jako sdílené knihovny, takže u něj toto není možné (bez nějaké mezivrstvy).

NSPluginViewer

Toto je plugin Konqueroru, který dále zavádí pluginy Netscapu - již jako sdílené knihovny, proto potřebujeme jeho 32-bitovou verzi.

Nejdříve nahradíme 64-bitový nspluginviewer jeho 32-bitovým protějškem. Konqueroru tato změna nebude vůbec vadit. Původní soubory zálohujeme:

# cd /usr/bin/
# mv nspluginscan nspluginscan64
# mv nspluginviewer nspluginviewer64

Stáhneme i386 balíček konqueror-nsplugins a z něj vypreparujeme soubory nspluginscan a nspluginviewer (třeba v MC vlezením do balíku a z CONTENTS) a ty nakopírujeme do /usr/bin/.

Tohle by stačilo, pokud by v systému byly všechny potřebné 32-bitové knihovny. Avšak určitě nejsou :-)

Chybějící knihovny

Nyní se podíváme, které knihovny tomu chybí:

ldd /usr/bin/nspluginviewer | grep 'not found'

A tyto všechny vytáhneme z balíků pro i386 a nakopírujeme do /usr/lib32/.

kdelibs

Pokud máte Ubuntu můžete prostě nainstalovat balík ia32-libs-kde. V Debianu ale tento balík zatím není, takže na to půjdem manuálně, stáhneme balík kdelibs a z něj vytáhneme následující soubory (jsou to symlinky, takže samozřejmě i s tím, na co ukazujou):

Zkopírujeme je do /usr/lib32/.

Další knihovny

Dále ještě budou chybět tyto:

Flash 9

Teď je už všechno připraveno, Konqueror již může používat 32-bitové Netscape pluginy. Stáhneme tedy Flash Player 9 Beta (první odkaz - Download Installer...), z něj vycucneme soubor libflashplayer.so a nahrajeme jej někam, kde ho Konqueror najde - například do ~/.mozilla/plugins/. V Konqueroru klikneme na tlačítko "Načíst nové pluginy" (v Nastavení - Moduly) a Flash by už měl fungovat včetně zvuku. A navíc i jakékoliv jiné 32-bitové Netscape pluginy.

Nový plugin můžeme otestovat na nějakém zábavném videu.        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

2.2.2007 22:28 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: 64-bitový Konqueror + Flash Player
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Takze snad abych ten postup malinko ucesal, ne?
Cas od casu v unstable debianu a jemu podobnych vyjde nova verze baliku konqueror-nsplugins, ktera obsahuje vyse zminene nspluginviewer a nspluginscan. A jestli nechceme prijit o jejich 32b inkarnaci behem apt-get update, uklidime je slusne po debianovsku, ze pane kolego.

dpkg-divert --divert /usr/bin/nspluginviewer64 --rename /usr/bin/nspluginviewer
dpkg-divert --divert /usr/bin/nspluginscan64 --rename /usr/bin/nspluginscan

Autor bohuzel zapomnel, ze vlastni plugin je zavisly na nekolika dalsich baliccich. Jejich aktualni verze uz si mili zlati musite najit ve vasem oblibenem repository. Take jsme slusni, lini a radi udrzujeme v systemu poradek, takze balicky instalujeme take po debianovsku. Ukazku zakoncime dvojitym symlinkem.

for package in kdelibs4c2a konqueror-nsplugins libart libatk1.0 libaudio2 libfam0 libglib2.0 libgtk2.0 libidn11 libpango1.0 libqt3-mt
do
dpkg -x $package*.deb /emul/ia32-linux/
done
ln -s /emul/ia32-linux/usr/bin/nspluginviewer /usr/bin
ln -s /emul/ia32-linux/usr/bin/nspluginscan /usr/bin
3.2.2007 01:59 nhy | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: 64-bitový Konqueror + Flash Player
Ked nechcem pouzivat konqueror, ale mozilla firefox, tak 64 bitovy flash 9 stale nie je. Ide spustit ako 32 bitovy ale to je iba take obidenie problemu
5.3.2008 12:52 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
Rozbalit Rozbalit vše Re: 64-bitový Konqueror + Flash Player
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
btw, v Debianu je také balík ia32-libs. (Píšu to sem proto, aby ho také někdo nepřehlédl, jako já, a nestrávil půl hodiny sháněním těch samých věcí co jsou v tom balíku :-))

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.